Martin Stenmark: ”Vi kommer att bli ett bra gäng”

Martin Stenmark i Sommarpratarna

I kvällens program träffas yogaläraren Malin Berghagen, artisten Martin Stenmarck, författaren Märta Tikkanen, föreläsaren Raymond Ahlgren, samt kulturchef Åsa Linderborg. Fem tidigare sommarvärdar möts i ett gemensamt sommarprat som tar avstamp i deras respektive program. En del är debutanter, andra sommarpratade för många år sedan.

Malin Berghagen Yogalärare, skådespelare, föreläsare, programledare
Född: 11 maj 1966. Malin sommarpratade 2006-07-17
Till Malins sommarprogram

Malin är född i Sollentuna och är ett av Sveriges första ”kändisbarn”, föräldrarna är Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Lars Berghagen. 16 år gammal upptäcktes Malin av Sighsten Herrgård och började jobba som modell. Modellandet tog henne till England, Paris och Tokyo. Malin har också jobbat som skådespelare och gjort roller för både TV och film, bland annat har hon synts i SVT:s Rederiet och i långfilmer som Svart Lucia och Wallander – Luftslottet. Hon har också gett röst åt flera tecknade/animerade figurer på film, mest känd är kanske Sally från Disney/Pixars Bilar. Malin har alltid varit intresserad av andlighet och var tidigare programledare för Det okända på TV4+. Tillsammans med Christian Hedlund var hon programledare för Favoritmorgon med Christian & Malin på radiostationen Lugna favoriter 2007-2008. På samma kanal hade hon också ett eget program på söndagar. Malin har fyra barn varav två är utflugna. Hon bor i Stockholm tillsammans med de två yngsta och sambon Martin. I somras kom hennes bok Yoga med Malin, en mix mellan självbiografi, fotobok och praktisk yogaguide.
Malin intresserar sig mycket för hälsa och har lett Yogaresor till bland annat Rhodos och Goa.

Martin Stenmarck Artist. programledare
Född: 3 oktober 1972. Martin sommarpratade 2005-07-27
Till Martins sommarprogram

Martin är född i Täby i Stockholm. Han är näst äldst i syskonskaran och kom att få tio yngre syskon. När han var liten flyttade familjen ofta och han är uppvuxen i Stockholm och Örebro. Martin började tidigt med musik och hade som tonåring ett hårdrocksband. Tillsammans med lillebror David vann han riksfinalen av Talang -91 som direktsändes i TV. Innan karriären tog fart jobbade han som modell och sjungande servitör på Wallmans salonger i Stockholm. Senare har Martin medverkat i framgångsrika musikaler som West Side Story och Jesus Christ Superstar. Han har också turnerat flera år med Robert Wells och Rhapsody in Rock. 2005 vann Martin Melodifestivalen med låten Las Vegas som slutade på 19:e plats i ESC. Hans första svenska singel, 7milakliv, blev en stor hit som sålde dubbel platina och var inledningsspår på albumet 9 sanningar och en lögn.
Martin har gett huvudrollen röst i barnfilmer som Spirit – hästen från vildmarken och Bilar. Han har även varit programledare för Kvällen är din på TV4. Sedan starten 2006 har han medverkat i showen Ladies Night. I höst turnerar han igen tillsammans med Andreas Johnson, Anders Timell, Magnus Uggla och Hasse Brontén. Martin är sambo med artisten Hanna Hedlund och tillsammans har de barnen Love, Ida och Saga. Familjen bor i Stockholm.

Märta Tikkanen Författare
Född: 3 april 1935. Märta sommarpratade 2012-08-05
Till Märtas sommarprogram

Märta är en av Sveriges och hemlandet Finlands mest hyllade författare och älskad av kritikerna. Hon är född i Helsingfors och har arbetat som journalist, lektor i svenska och rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut. Sedan 1970 har hon gett ut 15 skönlitterära verk och hon väckte tidigt uppmärksamhet med Män kan inte våldtas. Boken som skildrar en våldtagen kvinna som vill hämnas på sin förövare genom att våldta honom tillbaka slog ner som en bomb i Finland. I Sverige blev den en succé, filmatiserades och Märta blev något av en feministikon. Märta har ofta skrivit om det som legat nära hennes eget liv, som i Århundradets kärlekssaga, om maken Henriks alkoholism. Hon har även skildrat dottern Sofias liv med ADHD i böckerna Sofias egen bok och Sofia vuxen med sitt MBD. Senaste boken Emma & Uno – visst var det kärlek kom 2010 och handlar om Märtas mormor och morfars relation som på många sätt påminner om hennes egen och Henriks. Men medan mormodern lämnade morfadern stannade Märta till slutet när Henrik gick bort i leukemi. Förra året gjorde Märta radioprogrammet Allvarligt talat i P1 tillsammans med författaren och vännen Birgitta Stenberg där de svarade på lyssnarfrågor. Märta har fyra barn, sju barnbarn och bor i Helsingfors.

Raymond Ahlgren
Föreläsare, entreprenör, författare
Född: 6 maj 1967 Raymond sommarpratade 2001 och 2008-07-23
Till Raymond sommarprogram

Raymond är född i Sverige men uppvuxen i Chile med en svensk mor och en chilensk far. När han var sex år torterades pappan till döds av Pinochets soldater och Raymond tvingades fly tillsammans med sin mamma och lillebror. Familjen bodde först i Mexiko innan de flyttade till Sverige. När Pinochet anhölls i London 1998 blev Raymond engagerad i kampen för att han skulle ställas inför rätta. Han förde talan högt och blev en viktig företrädare för många chilenare. I samma veva fick familjen veta att faderns kvarlevor återfunnits. Raymond bestämde sig för att söka sanningen om sin fars försvinnande och han flyttade till Chile för att försöka rekonstruera sin pappas sista dagar. Efterforskningarna resulterade i boken Hur många gånger kan man döda en man? (2001). I mitten på nittiotalet startade Raymond Svenska Innebandy Ligan vilken han drev och utvecklade under tio år innan han sålde företaget. Han är utbildad i sorgebearbetning och personlig utveckling och har hållit flera föreläsningsshower i det senare. Nu är han aktuell med föreläsningen MAN (Mänskligt/Annorlunda/Naket) - om ett manligt uppvaknande. Raymond har två barn och bor på Lidingö i Stockholm.

Åsa Linderborg
Kulturchef, historiker, författare
Född: 20 maj 1968. Åsa sommarpratade 2007-07-10
Till Åsa sommarprogram

Åsa är uppvuxen i Västerås. Hon är dotter till vänsterpartipolitikern Tanja Linderborg och metallarbetaren Leif Andersson. När föräldrarna separerade var Åsa i fyra års åldern och bodde ensam med sin pappa. Pappan utvecklade ett svårt alkoholmissbruk och drack varje dag. Det saknades mat och pappan hade ingen koll på hygien för sin dotter men det fattades aldrig kärlek. Åsa har skildrat sin barndom i den Augustnominerade Mig äger ingen (2007). Boken blev mycket uppmärksammad och i höst filmatiseras den i regi av Kjell-Åke Andersson med Mikael Persbrandt i rollen som Åsas pappa Leif. Som ung var Åsa engagerad i Kommunistisk ungdom och hon har haft förtroendeuppdrag för Vänsterpartiet i Uppsala kommun innan hon sa upp sitt medlemskap i partiet för runt tio år sedan. 2001 blev Åsa filosofie doktor i historia vid Uppsala universitet med avhandlingen Socialdemokraterna skriver historia: Historieskrivning som ideologisk maktresurs. Sedan 2009 är Åsa kulturchef på Aftonbladet. Hon bor i Stockholm och har två barn.