Peter Settman: "Jag är guds gåva till Stockholms trafik"

Peter Settman i Sommarpratarna
Peter Settman i Sommarpratarna

I kvällens program möts Peter Settman, programledare, Salvatore Grimaldi, vd och entreprenör, Klara Zimmergren, komiker, Björn Lindeblad, föreläsare och Åsa Larsson, författare. Fem tidigare sommarvärdar möts i ett gemensamt sommarprat som tar avstamp i deras respektive program. En del är debutanter, andra sommarpratade för många år sedan.

Peter Settman
Programledare, producent, manusförfattare, kreativ chef på Baluba
Född: 24 februari 1969. Peter sommarpratade 2007-07-21
Till Peters sommarprogram
 

Peter är född i Stockholm som enda barnet till sin mamma Marianne. Föräldrarna skildes tidigt och när Peter var i tonåren förlorade han sin pappa i cancer. Förlusten gjorde att han växte upp snabbt. Peter hade börjat spela teater som barn och gick gymnasiet på Södra Latin tillsammans med blivande kollegan Fredde Granberg. Som 21-åring började han medverka i TV-programmet Kosmopol men det var i Sommarlov 1991 som han slog igenom som programledare tillsammans med Gila Bergqvist och Fredde Granberg. Samma år dök Peters och Freddes karaktärer Ronny och Ragge för första gången upp i rutan och succén var ett faktum. Under 1990-talet fortsatte Peter och Fredde att samarbeta i flera TV-serier, de skapade många rollfigurer som till exempel Tratten och Finkel och Snutarna, men Ronny och Ragge förblev störst.
I flera år har vi sett Peter som programledare för Så ska det låta, men han har även programlett exempelvis Dansbandskampen, Minuten, Sommarkrysset och Melodifestivalen 2004. 1989 grundade Peter produktionsbolaget Baluba, efter 20 år sålde han men blev kvar som delägare och VD, numera kreativ chef. Peter är gift och har fyra söner. Familjen bor i Stockholm.

Salvatore Grimaldi
VD, entreprenör
Född: 25 maj 1945. Salvatore sommarpratade 2002-07-01
Till Salvatores sommarprogram

Salvatore är född i Taranto i södra Italien. Familjen flyttade till Sverige och Västerås i början på 1950-talet. Han har gått från ingenting till att bli miljardär och är idag en av Sveriges rikaste personer. Som 18 åring blev Salvatore pappa och flyttade till Köping där han fixat jobb på Volvo. Han installerade en slipmaskin i garaget och tog extraarbete från Volvo på kvällarna och levererade morgonen därpå. Efter hand växte verksamheten med fler maskiner och han startade en verkstad. 1982 började Salvatore förvärva bolag. Det första var ett bolag som gjorde maskiner som tillverkade CD-skivor och som efter ett par år blev det mest lönsamma i Sverige. 1988 tilldelades Salvatore Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj för framstående entreprenörskap som bidragit till svenskt näringslivs utveckling. Genom åren har bolagsförvärv av företag som Bianchi, Monark och Crescent gett Salvatore smeknamnet ”Cykelkungen”. Grimaldi Industry Group har cirka 1700 anställda runt om i världen och Salvatore har många olika styrelseuppdrag. Salvatore har tre barn och han bor i Diplomatstaden i Stockholm tillsammans med sin fru Eva Swartz.

Klara Zimmergren
Komiker, manusförfattare, programledare
Född: 16 februari 1967. Klara sommarpratade 2012-07-01 och 2008-08-14 (tillsammans med Mia Skäringer)
Till Klaras sommarprogram

Klara är uppväxt i Norrköping och flyttade som 11-åring till Göteborg där hon fortfarande bor. Hon är utbildad manusförfattare för TV och film men slog igenom i radioprogrammet Bossanova i P3. Andra radioprogram vi hört Klara i är Roll on och P3 Apelsin. Klara träffade blivande parhästen Mia Skäringer i Bossanova, tillsammans började de göra sketcher och i Roll on lärde lyssnarna känna olika karaktärer de skapat. 2007 tog duon steget till TV, Mia & Klara blev en succé och vann Kristallen för bästa humorprogram två år i rad. Klara har varit domare i Vi i femman och programledare för Djursjukhuset på SVT. Hon har även skrivit krönikor för tidningarna Laura och Härlig hund. Klara är en driven djurvän och har agerat speakerröst i Naturskyddsföreningens kampanj mot konsumtion av jätteräkor, själv är hon vegetarian. Förra året var Klara resande reporter i Etiopien för insamlingsprogrammet Musikhjälpen och tidigare i år långfilmsdebuterade hon i Kvarteret Skatan reser till Laholm. I våras var Klara programledare för barnprogrammet Bästa vännen där hon följde barn och deras husdjur i vardagen. Klara är gift och har en son.


Björn Lindeblad
Föreläsare, meditationslärare
Född: 16 augusti 1961. Björn sommarpratade 2012-07-18
Till Björns sommarprogram

Björn är född i Malmö och uppvuxen i Hovås i Göteborg. Han studerade på Handels där studierna gick bra och efter examen påbörjade han en karriär inom Aga. Men Björn kände att något inte stämde, civilekonomi var inte intressant. Han sa upp sig från sin tjänst som biträdande ekonomichef på Aga i Spanien, flyttade hem till Göteborg och provade att jobba på dagis, som lärarvikarie och jourhavande medmänniska. Han pluggade och reste, provade på meditation men tyckte det var för svårt. 1992 bestämde han sig för att bli buddhistisk munk, gav bort allt han ägde, betalade av studielånen och gav sig iväg till Thailand. Som skogsmunk fick han namnet Natthiko, ”Den som växer i visdom”. Vardagslivet blev annorlunda med endast ett mål mat om dagen, mediterande och boende i hyddor i djungeln utan el. Björn stannade sju år i Thailand innan han fortsatte munklivet i England och Schweiz. Efter 16 år i celibat kände han sig färdig och återvände hem. Omställningen var svår, bara att lära sig hantera pengar var knepigt. Idag är Björn en uppskattad föreläsare och blev i år framröstad till Sommar i P1:s ”Lyssnarvärd”. Han bor tillsammans med sin sambo Elisabeth och hennes barn i Göteborg.

Åsa Larsson
Författare
Född: 28 juni 1966. Åsa sommarpratade 2006-07-27
Till Åsas sommarprogram

Åsa är född i Uppsala men när hon var fyra år gammal flyttade familjen till Kiruna där hon växte upp. I tonåren blev hon frälst och var i flera år medlem i en frikyrka. Även om hon lämnat kyrkan idag hämtar hon mycket inspiration ur Bibeln. Åsa studerade juridik vid Uppsala universitet och arbetade sedan som skattejurist. Hon trivdes inte riktigt i juristvärlden så under sin föräldraledighet gick hon en skrivarkurs och vågade sig på skrivandet. Åsa debuterade 2003 med kriminalromanen Solstorm och kunde ganska snabbt försörja sig som författare. Boken blev en bästsäljare och Åsa tilldelades Svenska deckarakademins pris som bästa debutant. Året därpå fick hon priset Årets bästa svenska kriminalroman för Det blod som spillts. Åsas böcker är utgivna i över 30 länder, har sålts i en miljon exemplar i Sverige och har översatts till norska, danska, finska, nederländska, tyska, tjeckiska, spanska och engelska. I år är hon aktuell med Till offer åt Molok. Åsa bor i Mariefred tillsammans med sina barn och sin pojkvän.