Stavros Louca: "Jag vet inte ens hur de ser ut"

Stavros Louca i Sommarpratarna
Stavros Louca i Sommarpratarna

I veckans program träffas författaren Dilsa Demirbag-Sten, läraren Stavros Louca, skådespelaren Claudia Galli Concha, krögaren Leif Mannerström och psykoterapeuten Patricia Tudor-Sandahl.

Claudia Galli
Skådespelare och programledare
Född: 3 augusti 1978, Claudia sommarpratade 2010-08-03

Till Claudias sommarprogram

Halvitalienska skådespelerskan Claudia är född och uppvuxen på Solsidan, utanför Stockholm. Hon är sladdisen i familjen - den yngsta av sex syskon. Redan som treåring debuterade Claudia som ”Lill-Banarne” i Filmtajm med Trazan och Banarne. 19 år gammal slog hon igenom som Frida Lindberg i tv-såpan Skilda Världar som gick under flera år på TV4. Claudia har medverkat i SVT-serierna Tusenbröder, Lögnens pris och Playa del sol. I kanal 5:s Misses Lista. Vi har också kunnat se henne som Lina Svensson i Svensson Svensson och i en av huvudrollerna i SVT:s komediserie Starke Man mfl. Hon har förekommit i Icas uppmärksammade reklamfilmer och dubbat mängder av tecknad film. Claudia är en stor hundälskare och är utbildad både till instruktör och hundproblemkonsult. Något som hon har haft användning av som programledare för både SVT:s Bulldogg och Huset fullt av hundar. I vinter är Claudia aktuell som Erica Falck i den första av tolv filmer som bygger på Camilla Läckbergs böcker om Fjällbackamorden.

Dilsa Demirbag-Sten
Författare, frilansjournalist och debattör
Född: 10 oktober 1969
Dilsa sommarpratade 2011-07-13

Till Dilsas sommarprogram

Dilsa föddes 1969 i sydöstra Turkiet. Där levde hon och hennes familj under enkla förhållanden i en nomadstam. Familjen har kurdisk bakgrund och Dilsa var sex år när de flyttade till Sverige. Hon växte upp i Uppsala och Karlstad. Dilsa blev bortförlovad i 14-års åldern mot sin vilja men bröt förlovningen och undkom ett tvångsäktenskap. Hon flyttade hemifrån, till Stockholm, när hon var 17 år. Här jobbade hon bl a för Riksteatern, Amnesty och blev sakkunnig åt integrationsminister Leif Blomberg. Dilsa engagerar sig i kampen mot kvinnoförtryck och hedersrelaterat våld. Hon debatterar ofta ämnena i Dagens Nyheter där hon regelbundet skriver krönikor. Hon är engagerad i föreningen Humanisterna och säger sig verka för ett sekulärt, demokratiskt och jämställt samhälle. Dilsa lämnade sitt styrelseuppdrag på Röda Korset 2010, styrelsen var då starkt ifrågasatt efter att kommunikationschefen Johan af Donner svindlat Röda Korset på miljonbelopp. Dilsa är engagerad i en rad olika styrelser och föreningar och har fått ta emot flera priser och utmärkelser för sitt engagemang. Hon har föreläst på invandrartäta skolor där hon uppmuntrar eleverna att läsa svenska, ett projekt som ska ha fått sin start när hon jobbade som lärare på Rinkebyskolan. Idag är Dilsa verksamhetsansvarig på Berättarministeriet, som är gratis skrivarverkstäder där barn uppmuntras att berätta, skriva ner sina drömmar, fantasier, berättelser... Den första finns i Södertälje men planen är att det ska finnas i fler städer.

Leif Mannerström
Krögare och kock
Född: 17 mars 1940, Leif sommarpratade 2011-08-02

Till Leifs sommarprogram

Leif föddes 1940 på söder i Stockholm. Hans mamma jobbade på sjukhus och hans pappa var krögare. När Leif var ett år gammal skiljde hans föräldrar. Sin pappa kallar han för kvinnokarl. Redan som 15-åring började Leif jobba som kock ombord på Svenska Amerikalinjens fartyg, Kungsholm. Efter 2,5 år klev han iland och arbetade på ett antal av Göteborgs finare restauranger. 21 år gammal träffar han sin fru Petronella, tillsammans får de två barn. Blev som 23-åring rekordung köksmästare på restaurang Henriksberg. Med krogen Johanna introducerade Leif på 70-talet det nya franska köket i Sverige. Under många år drev han skaldjursrestaurangen Sjömagasinet som belönades med en stjärna i Guide Michelin. Bruce Springsteen, Rolling Stones och Bono från U2 är några världskändisar som har varit där.  Idag är han delägare i restaurang Kometen som också ligger i Göteborg. Leif har gjort sig känd som en av den svenska husmanskostens främsta förkämpar och har gett ut ett flertal kokböcker. Den senaste i raden gavs ut i september, Mannerströms stora kokbok. Under hösten tävlade han i TV4:s Kockarnas kamp och så syns han i juryn i Sveriges mästerkock på samma kanal.

Patricia Tudor-Sandahl
Författare, psykolog och en av våra mest välkända psykoterapeuter
Född: 19 juli 1940
Patricia vinterpratade 2011-01-01 och sommarpratade 2000-08-06

Till Patricias sommarprogram

Patricia föddes 1940 i Manchester i England. Hon växte upp i en fattig sträng katolsk miljö. Hon och hennes fyra syskon misshandlades och pappan förgrep sig sexuellt på Patricia. Det var hennes uppväxt som ledde till studier i psykoterapi och psykologi, Patricia ville finna ord för sina upplevelser. Till Sverige kom Patricia som 23-åring. Här utbildade hon sig till psykoterapeut och mellan 1970 och 1985 arbetade hon som universitetslektor i psykologi på Socialhögskolan i Stockholm. Därefter grundade hon Psykoterapiteamet i Stockholm. Efter två kraschade äktenskap gav Patricia 1983 ut sin första bok, ”Om barnet inom oss”. En bok hon ansåg var nödvändig att skriva för att kunna få en varaktig relation. Strax därefter träffade hon sin man Christer Sandahl. Tillsammans med honom grundade hon Psykologisk Analys och Utveckling AB, där ett 40-tal psykologer arbetade med att hjälpa näringsliv och offentlig sektor med psykolgiska frågor. Har också i många år varit rektor för Stiftelsen Stockholms Akademi för Psykoterapi utbildning. 1992 drabbades Patricia av livmodercancer. Hon har beskrivit den svåra behandlingen och vad behandlingen tvingade fram i sin självbiografi ” Ett himla liv (1996). Sen dess har hon skrivit fjorton böcker till om existentiella frågor. Alla böckerna har ett urprung i något Patricia själv har kämpat med. Hon var först ut med att skriva om den osynliga kvinnoåldern mellan 50 och 70 och kallade den för ”Den tredje åldern”. Boken med samma namn gavs ut för snart 15 år sen och är en nästintill helig skrift för 50-plussare och fortfarande den av Patricias böcker som säljer mest.

Stavros Louca
Lärare i matematik och i naturvetenskapliga ämnen i Rinkebyskolan
Född: 20 december 1953
Stavros sommarpratade 2008-08-04

Till Stavros sommarprogram

Stavros föddes 1953 i Famagusta på Cypern. Mamman arbetade som städerska och pappan var restaurang- och nattklubbsägare. Han växte upp hos sin mamma tillsammans med sin bror. Stavros föddes utom äktenskap och har liknat sin barndom vid en hjärnskakning. Inga andra barn fick leka med honom och han kände sig kränkt av vuxenvärlden. Stavros var intresserad av siffror redan som liten. 12 år gammal började han arbeta på nattklubb för att försörja familjen, men slarvade aldrig med läxorna. Stavros utbildade sig till civilekonom. När Cypern invaderades av Turkiet 1974 flydde han till England. Stavros hotades av ett långt fängelsestraff i hemlandet sedan han som soldat i armén hade slagit en officer. Efter två år flyttade han till Sverige. Här jobbade han de första åren som städare, diskare och busschaufför. Och det var på en förskola på Östermalm i Stockholm där han städade som han träffade sin fru. Stavros blev förtjust i chefen, som hette Anita. De har nu varit gifta i 28 år och har tre barn tillsammans. Det var Anitas förtjänst att Stavros utbildade sig på Lärarhögskolan i Stockholm. 1978 sökte han sig dit. 2006 utsågs Stavros till Sveriges bästa mattelärare av Kungliga Vetenskapsakademien och hans elever har vunnit den internationella mattetävlingen Kängurun fyra år i rad. Stavros har kallats superpedagog och har under två säsonger 2008 och 2011 medverkat som mattelärare i SVTs dokumentär-serie Klass 9A. Stavros är ordförande i Rinkeby akademin, ett mentorskapsprogram som är till för att minska avståndet mellan skola och arbetsliv.