Allt du behöver veta inför EU-valet

Kvällen den 26 maj får vi veta vilka som kommer vara med och leda Europa de närmsta åren. Men vad betyder EU-valet egentligen – och vad behöver du veta innan du lägger din röst?

Här guidar SVT Nyheter dig genom EU-djungeln.


Vet du ens vem du kan rösta på? Kika här 👇


Tryck på bilden för att läsa artikeln




Tre snabba med toppkandidaterna

Tryck på en kandidat





Vad är det vi väljer?

Den 26 maj väljer vi vilka politiker som ska representera Sverige i EU-parlamentet, som tillsammans med ministerrådet tar beslut om lagar och budget. Förra året var budgeten på ungefär 1 500 miljarder kronor.

1 500 miljarder?! Hur gör man av med så mycket pengar?


Parlamentarikerna arbetar inte ensamma utan ingår i partigrupper där likasinnade partier förenats för att bli starkare politiskt. Du hittar mer om partigrupperna längre ner på sidan.

Alla som har fyllt 18 på valdagen och är svenska medborgare får rösta i EU-valet, som är den enda möjligheten för dig att påverka vilka som kommer stifta EU-lagar som gäller i Sverige och övriga medlemsländer de närmsta fem åren.


Visa




Väljer du mellan två partier? Låt dem göra upp om din röst i... 🥊


Har du två favoritpartier som du väljer mellan, eller vill du veta vad som skiljer två partier åt? Då är Partiduellen rätt verktyg för dig.





Här är partigrupperna i EU-parlamentet


GUE/NGL - V


Vänstergruppen i Europaparlamentet. Här sitter socialistiska och kommunistiska partier. Till exempel har Portugals kommunistparti, PCP, fortfarande hammaren och skäran i sin partisymbol. Det är en EU-kritisk grupp som är emot överstatlighet men sammanhållningen i gruppen är svag och partierna röstar ofta olika. Svenska Vänsterpartiet hör hemma här.

S&D - S och Fi


Den socialdemokratiska gruppen. Har länge varit den näst största gruppen men de har stadigt minskat de senaste valen. De är i stort EU-positiva och driver frågor om social trygghet, röstade ja till euron och många är positiva till en större EU-budget och skatt på EU-nivå. Svenska Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ ingår i S&D.

EPP - M och KD


Den största gruppen. Konservativa EPP samlar höger- och kristdemokratiska partier. Idéerna om den fria marknaden och rörligheten för människor är viktiga men också frågor om frihandel. Angela Merkels CDU sitter på många av gruppens mandat. Än så länge ingår den ungerska premiärministern VIktor Orbans parti Fidesz, även om de nyligen förlorat sin rösträtt tillfälligt. Här sitter Moderaterna och Kristdemokraterna.

EFA/Gröna - MP


Här sitter Europas gröna partier. Högst på dagordningen står förstås miljö och klimat. De driver också frågor om demokrati och mänskliga rättigheter. Det är en EU-positiv grupp där de flesta partier som ingår vill föra över mer makt till EU. Svenska Miljöpartiet sitter här.

ALDE - C och L


ALDE är Europaparlamentets liberala grupp. Den anses också vara den mest federalistiska, det vill säga den som vill gå längst när det gäller att föra över makt och inflytande till EU. Den leds av den belgiske politikern Guy Verhofstadt. Gruppen väntas växa efter årets val efter som Frankrikes president Emanuel Macron sagt att hans parti En Marche ska ingå i ALDE. Här sitter svenska Centerpartiet och Liberalerna.

ECR - SD


Parlamentets just nu tredje största grupp ECR bildades när det brittiska regeringspartiet, de konservativa Tories, bröt sig ur EPP och slog sig ihop med bland andra polska Lag och Rättvisa, Dansk Folkeparti och Sannfinländarna. De skiljer sig från EPP genom att inta en mer EU-skeptisk hållning. De motsätter sig att mer makt flyttas över till EU och flera partier är också starkt invandringskritiska. Här ingår Sverigedemokraterna sedan de bytte grupp ifjol.

EFDD


En EU-skeptisk och nationalistisk grupp. Gruppen domineras av brittiska Ukip och italienska vänsterpopulistiska Femstjärnerörelsen. Gruppen är löst sammanhållen och eftersom dess ideologi är att främja nationella intressen röstar partierna ganska ofta olika. Ordförande är Ukips Nigel Farage. Inga svenska partier.

ENF


Gruppen betecknas som EU-skeptiska och högerpopulistiska. I dag är gruppen EU-parlamentets minsta. Här sitter franska Nationell Samling (som tidigare hette Nationella Fronten) och nederländska Frihetspartiet och österrikiska FPÖ. Här sitter också italienska Lega. Inga svenska partier. EU-skeptiska, högernationalistiska partier har stadigt ökat i Europaparlamentsvalen.

Grupplösa


Partier som nynazistiska Gyllene Gryning från Grekland och Jobbik från Ungern har också några mandat i parlamentet men de tillhör inte någon grupp.


Visa




Varför ska jag bry mig om EU-valet? Tryck på loggan för att se partiernas svar:

EU-opinionen: Kandidaterna svarar på tittarnas frågor och fördjupar sin EU-agenda.





Vad tycker då partierna?

Se SVT:s politikreporter Niklas Svensson berätta vad partierna har svarat i valkompassen i följande ämnen:

Gränskontroller, gränspolis och fördelning av asylsökande

Flygskatt, plastförbud och missade klimatmål

Vill du veta ÄNNU mer, på SVT Play finns massor av bra material samlat. Kolla här!


Visa




Vad tycker du själv då? Gör Valkompassen 👇





Vad tänker resten av Sverige rösta på då?


Partierna, toppkandidaterna och mandaten - allt du behöver veta från den senaste opinionsundersökningen från SVT/SR/Novus.





Börjar det kännas tungt och tråkigt? Här kommer några roliga EU-quiz och annan kul info 👇


Placera ut händelserna rätt på tidslinjen i vårt quiz!






Hur många stjärnor är det egentligen på EU:s flagga?






Här får du en snabb överblick om boende, lycka, ölpriser och annat som är viktigt för EU-medborgarna.






Bilden av Sverige känner väl de flesta svenskar igen. Men hur är det med andra EU-länders siluetter? Titta på bilderna och gissa vilket land det är.





Hasse Burström

Linnea Heppling

SVT Datajournalistik

Se mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 20 maj 2019