VM-Stjärnorna i Åre

Lär känna de alpina stjärnorna som jagar VM-medaljer i Åre. Klicka på bilderna för information om stjärnorna.


Frida Hansdotter


"Hemmastjärnan som knep OS-guldet"


Ålder: 32 år


Nation: Sverige


Moderklubb: Norbergs SK

Pallplatser världscupen: 33 (21 januari)

VM-meriter: 3 medaljer (brons i slalom, silver i lagtävling 2013, brons i slalom 2015, brons slalom 2017)

Kuriosa: Sveriges största VM-hopp hette Hansdotter i mellannamn och Westrin i efternamn tidigare, och målar alltid naglarna rosa inför varje slalomtävling, och blå inför varje storslalom. Hon debuterade i världscupen som 18-åring i Sölden redan 2004. Frida är regerande olympisk mästare i slalom.


Mikaela Shiffrin


”Superstjärnan tillbaka i Åre”


Ålder: 23 år


Nation: USA


Moderklubb: Ski and Snowboard Club Vail, Colorado

Pallplatser världscupen: 77, varav 55 segrar

VM-meriter: Fyra medaljer, varav tre guld.

Kuriosa: Tog sin första världscupseger som 17-åring i Åre, i december 2012. Några veckor senare vann hon också VM-slalomen i Schladming. Har sedan dess dominerat damernas alpina åkning, på senare år även i fartgrenarna. Är favorit i samtliga grenar hon ställer upp i under Åre-VM. Båda hennes föräldrar, som ursprungligen kommer från östkusten, var tävlingsåkare på collegenivå.


Lindsey Vonn


”Gamla stjärnan alltid i rampljuset”


Ålder: 34 år


Nation: USA


Moderklubb: Vail SSC

Pallplatser världscupen: 127, varav 81 segrar

VM-meriter: Sju VM-medaljer, två guld

Kuriosa: Är uppväxt ”svenskstaden” S:t Paul i Minnesota och hette Kildow i början av sin långa karriär. Gjorde världscupdebut som 16-åring och har sedan dess varit damcirkusens största namn med hela 81 VC-segrar (i samtliga discipliner). Skadade sitt knä 2013 och har sedan dess haft problem. Är den äldsta kvinna (32 år) att ta en VM-medalj, då hon tog brons i störtloppet i S:t Moritz. Var ett par med golfstjärnan Tiger Woods under två år. Hon har nyligen meddelat att Åre blir hennes sista framträdande i karriären.


Wendy Holdener


”Schweiziska stjärnan”


Ålder: 25 år


Nation: Schweiz


Moderklubb: SC Drusberg

Pallplatser världscupen: 21, varav 3 segrar (24 jan)

VM-meriter: Deltagit fyra gånger, 1 guld och 1 silver (2017)

Kuriosa: Är juniorstjärnan som etablerat sig rejält i senioreliten, främst i slalom och storslalom. Debuterade i världscupen som 17-åring. Har en stor fanclub. Av de drygt 600 medlemmarna lär en hel del högljudda komma till Åre-VM för att stötta. Har redan tagit tre OS-medaljer. Även hennes syskon har engelskklingande namn, Kevin och Steve. Utsedd till årets idrottare i Schweiz flera gånger.


Petra Vlhova


”Utmanar-stjärnan”


Ålder: 23 år


Nation: Slovakien


Moderklubb: Javorovics Liptovsky Jan

Pallplatser världscupen: 21, varav 7 segrar (24 januari)

VM-meriter: Tre VM, en medalj

Kuriosa: Är den åkare som på allvar utmanat Shiffrin i slalom och storslalom under året och hon gillar slalombacken i Åre, där hon tog sin första VC-seger (2015). Efter att ha kommit tvåa fem gånger på raken efter Shiffrin vann hon i Flachau och följde upp med seger i parallellslalom i Holmenkollen. Bor kvar hemma Liptovsky Mikaulas och kör gärna motocross i hemmaskogarna på somrarna.


Ragnhild Mowinckel


”Norska stjärnan”


Ålder: 26 år


Nation: Norge


Moderklubb: SK Rival

Pallplatser världscupen: 6, varav en seger (i storslalom)

VM-meriter: Tre VM, inga medaljer

Kuriosa: Den tidigare juniorvärldsmästaren i storslalom har sina största seniormeriter från OS senast då hon knep silver både i storslalom och störtlopp. Ragnhild är uppväxt i Molde och är släkt med den tidigare norska statsministern från 1930-talet Johan Ludwig Mowinckel. Är väldigt populär i Norge och har samma manager som längdskidåkaren Therese Johaug.


Marcel Hirscher


”Storfavoriten”


Ålder: 29 år


Nation: Österrike


Moderklubb: SK Annaberg

Pallplatser världscupen: 134, varav 68 segrar

VM-meriter: Nio VM-medaljer, varav sex guld

Kuriosa: Anses av många konkurrenter vara den bästa manliga skidåkaren som funnits. Är, speciellt i världscupens slalom och storslalom, ständigt med i segerdiskussionen. Var förste manliga åkare att vinna den totala världscupen fyra år på raken (2012-2015). Uppväxt i Salzburgtrakten och har Saalbach som sin hemmabacke. Började åka slalom som tvååring, och startade i Europacupen som 15-åring..


André Myhrer


”Gamla hemmahoppet”


Ålder: 36 år


Nation: Sverige


Moderklubb: Bergsjö Hassela Alpin

Pallplatser världscupen: 28, varav åtta vinster.

VM-meriter: Som bäst fyra individuellt, men tre VM-medaljer i lag.

Kuriosa: Gör sitt nionde (!) VM. Är regerande olympisk slalommästare, och har dessutom ett OS-brons (2010). Testade att sluta med storslalom denna säsong för att helt fokusera mot VM-slalomen i Åre. Kommer från Sundsvall och jobbade som ung i skogen, som plantsättare. Nu bor han i Hälsingland med fru och barn. Spelar gärna gitarr, och äger minst åtta. Gör av allt att döma sitt sista VM.


Henrik Kristoffersen


"I skuggan av Hirscher"


Ålder: 24 år


Nation: Norge


Moderklubb: Raelingen SK

Pallplatser världscupen: 51, varav 16 segrare

VM-meriter: Har deltagit vid tre VM

Kuriosa: Har kämpat på i skuggan av Hirscher under många år och har fått nöja sig med andra- och tredjeplatser flera gånger. Har vunnit massor, men inga stora mästerskap ännu. Största meriterna är två OS-medaljer, samt att han var först att vinna de tre klassiska slalomtävlingarna i Adelboden, Wengen och Kitzbühel under samma säsong. Är hela Norges kelgris, men har haft en sponsorkonflikt med norska förbundet, och fick därmed de andra landslagsåkarna emot sig. Ogillar skarpt parallellslalom.


Beat Fuez


”Vilar sig i form”


Ålder: 31 år


Nation: Schweiz


Moderklubb: Schangnau SC

Pallplatser världscupen: 38 pallplatser 11 segrar

VM-meriter: Två medaljer, ett guld (störtlopp 2017)

Kuriosa: Är regerande världsmästare i störtlopp. Följde upp, i förra årets OS, med två medaljer, silver i super-G och brons i störtlopp. Är känd för att ständigt komma tillbaka efter knäskador, oftast i vänster knä. Den stora vändpunkten kom efter 2012, då den redan rutinerade fartåkaren började vinna tävlingar. En av anledningarna till att han mår bättre är att han tränar mindre. Var tredje dag tar han ledigt.


Aksel Lund Svindal


”Sista starten i karriären”


Ålder: 36 år


Nation: Norge


Moderklubb: Nero Alpin

Pallplatser världscupen: 80. varav 36 segrar

VM-meriter: Åtta medaljer, fem guld på de tidigare sju världsmästerskapen

Kuriosa: Har vunnit det mesta inom fartgrenarna och erkänns som den bästa norske skidåkaren, trots att Kjetil André Aamodt har fler OS-medaljer. Han har nyligen meddelat att VM i Åre blir hans sista start. Är en formell ledare för det framgångsrika norska fartlandslaget.


Alexis Pinturault


”Kombinationsexperten”


Ålder: 27 år


Nation: Frankrike


Moderklubb: SC Courchevel

Pallplatser världscupen: 51 pallplatser 21 segrar

VM-meriter: Två medaljer, ett guld (kombination 2015)

Kuriosa: Är uppväxt i Courchevel (franska Alperna) på familjehotellet, med norsk mamma och fransk pappa. Började åka skidor extremt tidigt intill hotellet, och har sedan gått hela vägen med skidåkargymnasium. Är ständig favorit till medaljer i kombination eftersom han är en mångsidig alpin skidåkare, som vunnit i världscupen i alla discipliner utom störtlopp. Åker också wakeboard på somrarna.Jalmar Carlsson


Text

Robert Andersson


Grafik

Webbproduktion: Linnea Heppling

Publicerad: 31 januari 2019