Därför tvistar Grekland och Makedonien om namnet



Vad exakt är Makedonien? Ett land i södra Europa eller en region i Grekland? Tvisten har hindrat Makedonien från att gå med i EU och Nato – dessutom ska den ha drivit FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon “till vansinne”. Men nu - efter nästan 30 år - kan konflikten kring namnet Makedonien få ett slut.

Ett av Europas yngsta länder har fått ett nytt namn. Efter decennier av diskussioner om vad Makedonien egentligen avser, meddelade Grekland och Makedonien den 12 juni 2019 att man är överens och att landet Makedonien ska byta namn till Nordmakedonien.

Frågan om vad Makedonien är, har under historiens gång haft många svar. Det har varit Alexander den stores kungadöme, men också olika regioner i de romerska och osmanska rikena.

Makedoniens alla skepnader


Republiken Makedonien

Ett av Europas minsta länder är också ett av dess yngsta. 1991 förklarade det självständighet från Jugoslavien och blev Republiken Makedonien. Namnet Makedonien fick det 1946, när regionen separerades från Serbien.



Regionen Makedonien

Regionen Makedonien sträcker sig över flera europeiska länder. Den innefattar landet Makedonien och en stor del av norra Grekland, men även delar av Albanien, Serbien, Kosovo och Bulgarien. Förutom Grekland har också Bulgarien protesterat mot att landet Makedoniens namn kan förväxlas med den bulgariska delen av regionen Makedonien.



Alexander den stores Makedonien

Alexanders den stores kungarike Makedonien låg till största delen i dagens Grekland, men Republiken Makedonien har använt den berömde kungen som en symbol för landet och döpt om både flygplats och motorvägar efter honom.



Romarnas Makedonien

Romarna använde namnet Makedonien för stora delar av nuvarande Grekland, landet Makedonien och Albanien.



Kejsarinnan Irenes Makedonien

Den bysantiska kejsarinnan Irene förflyttade Makedonien en bit österut. Under hennes tid som regent på 700-talet, hette delar av dagens Bulgarien, Turkiet och Grekland Makedonien.



Osmanska rikets Makedonien

Det osmanska rikets region Makedonien motsvarar ungefär det som fortfarande i dag är regionen Makedonien. Under denna tid var regionen splittrad i flera delar, mellan bland annat greker och slaver. Efter första världskriget blev dagens Makedonien en del av Kungariket Serbien och kallades Sydserbien.



Makedoniens alla gränser

Grekland har släppt sitt krav på att ordet Makedonien inte får finnas med i det nya namnet. Det vi i dag känner till som landet Makedonien kommer troligen fortsätta heta så, men med en precisering, som till exempel ny, övre eller norra.

Döptes om under Tito

Konflikten kring namnet har pyrt sedan 1946, men tog fart 1991 när Makedonien förklarade självständighet från Jugoslavien. Grekland har sedan dess insisterat på att landet Makedonien ska byta namn för att inte förväxlas med den grekiska regionen Makedonien.

Den grekiska regionen är i sin tur del av en större region med namnet Makedonien, som förutom Grekland och landet Makedonien även innefattar delar av Bulgarien, Serbien, Kosovo och Albanien.

Förvirringen, och ilskan, kring namnet kan spåras till Titos Jugoslavien. När Jugoslavien bildades under hans ledning omkring andra världskriget, blev den lilla regionen Vardar - tidigare en del av Serbien - till just Makedonien.

Så länge Makedonien var en del av Jugoslavien var namnet inte ett stort problem, även om grekerna protesterade redan då. Men när Makedonien 1991 blev självständigt retade det nya landets namn upp Grekland. Grekland menade att man genom namnet försökte göra anspråk på grekisk kultur, och så småningom på regionen Makedonien.

Alexander den stores flygpltas byter namn
Republiken Makedoniens första flagga (högst upp till vänster) använde sig av verginasolen, en symbol som kan hittas på föremål från antika Grekland (högst upp till höger). 1995 bytte landet flagga till sin nuvarande (längst ned).

Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien

1993 fick Makedonien gå med i FN - under förutsättningen att man kallade sig ”Före detta jugoslaviska republiken Makedonien”, förkortat FYROM, efter krav från Grekland. Namnet har sedan dess använts i internationella sammanhang i väntan på att konflikten ska lösas.

I mitten av 90-talet eskalerade bråket om namnet och Grekland införde sanktioner mot sin granne i norr. Till sist gick Makedonien med på vissa eftergifter. Man förändrade verginasolen i flaggan och gjorde ändringar i grundlagen när det gäller namnet. I gengäld gav Grekland sitt samtycke till att Makedonien skulle gå med i internationella organisationer, så länge man använde det långa namnet.

Demonstrationer mot namnbytet i Skopje
Demonstrationer mot namnbytet framför statyn av Alexander den store i Skopje i mars 2018. Foto: TT

Trots överenskommelsen blockerade Grekland Makedoniens inträde i Nato 2008, och man har hindrat landet från att inleda förhandlingar om ett EU-inträde.

2011 höjdes tonläget ytterligare när Makedonien reste en 22 meter hög staty av Alexander den store, döpte om flygplatsen i Skopje och en motorväg efter den gamle kungen, och gav ett torg namnet Pellatorget – efter huvudstaden i Alexander den stores kungarike Makedonien, ett kungarike som till största delen låg i dagens Grekland.

Övre republiken Makedonien eller Republiken övre Makedonien?

Namnförhandlingarna har havererat flera gånger genom åren. En gång för att Makedonien och Grekland inte kunde komma överens om landet skulle heta Övre republiken Makedonien eller Republiken övre Makedonien.

Länderna har heller inte kunnat enas om i vilka sammanhang det nya namnet ska användas.

Enligt Matthew Nimetz, som medlat i konflikten i över 20 år, kunde inte ens FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-Moon säga Makedoniens långa officiella namn och hävdade att det “drev honom till vansinne”.

Demonstrationer i Athen
Greker demonstrerar mot en kompromiss kring namnet i februari 2018. Foto: TT

I början av 2018 ökade tempot i överläggningarna mellan länderna. I Makedonien vill man så snart som möjligt gå med i Nato och börja förhandlingarna om ett EU-inträde. Därför sträckte man fram en olivkvist till Grekland, genom att bland annat ändra tillbaka namnet på Alexander den stores flygplats till Skopje flygplats och döpa om Alexanders den stores motorväg till Vänskapens motorväg.

Grekland, som länge vägrat acceptera att det nya namnet skulle inkludera ordet “Makedonien” har släppt sitt krav – så länge det nya namnet tydligt markerar att det rör sig om ett annat Makedonien än den grekiska regionen.

FN-medlaren Matthew Nimetz föreslog fem namnalternativ - Nya Makedonien, Nordmakedonien, Övre Makedonien, Vardar Makedonien och Makedonien (Skopje). Makedonien har i sin tur kommit med ett eget - Ilinden Makedonien.

Den 12 juni 2019 meddelade Grekland och Makedonien att man enats om Nordmakedonien som det nya namnet.

Arbetare ändrar namnet på Alexander den stores flygplats till Skopje flygplats.


Iva Horvatovic

Text


Eva Eliasson

Grafik


Publicerad: 19 maj 2018

Uppdaterad: 17 september 2018