De är nyckel­spelarna i det italienska valet

Fältet ligger öppet inför det italienska parlamentsvalet. Den senaste vinnaren Matteo Renzi levde inte upp till förväntningarna och fick gå i förtid.

Det populistiska M5S ser ut att bli det enskilt största partiet, men vill inte samarbeta med någon annan.

Det ger en fördel till Silvio Berlusconi som gör politisk comeback, men den fyrfaldige premiärministern är förbjuden att leda landet vilket lämnar posten ledig åt någon från hans två koalitionspartier på högerkanten.

Här är namnen du behöver ha koll på inför valet i Italien.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Matteo Renzi, 43 år, Demokratiska partiet

Italiens yngste premiärminister hade många stora löften att leva upp till när han tog över premiärministerposten 2014 – han skulle förbättra ekonomin och reformera. Men året därpå hände flyktingkrisen och Renzi fick annat att tänka på.

Oppositionen kritiserade hur han skötte situationen och väljarna straffade Renzi genom att rösta mot hans förslag i en folkomröstning om en grundlagsförändring i december 2016. Renzi hade lovat avgå om han inte vann omröstningen och gjorde det, men han var inte klar med politiken.

Nu hoppas han få en andra chans att leda Italien, trots att opinionsmätningar visar att PD skulle kunna göra ett av sina sämsta val någonsin.

Silvio Berlusconi, 81 år, Framåt Italien


Berlusconi leder ett av Italiens största partier, men är – mot sin vilja – inte en premiärministerkandidat i år. Den fyrfaldige italienske ledaren är förbjuden att inneha offentliga ämbeten fram till 2019 som en del av straffet för skattebrott.


"Om jag inte får vara anfallaren, tänker jag vara tränaren", har 81-åringen sagt och kallat sig för Italiens "kungamakare".


Trots skattefusk, sexskandaler och missnöjet som rådde under hans senaste omgång som premiärminister ser Berlusconis parti ut att kunna få flest röster i valet. Det är dock inte troligt att de kommer kunna styra på egen hand och har därför ingått koalition med två mindre högerpartier.


Vem som blir premiärminister om Framåt Italien plockar hem flest röster är oklart.

Matteo Salvini, 44 år, Lega

Salvini leder inte något av de största partierna, men kan ändå bli premiärminister.

Hans högerparti, det euroskeptiska, invandrings- och islamkritiska Lega, ingår i Berlusconis koalition och om koalitionen vinner kan det bli Salvini som får premiärministerposten, i och med att Berlusconi är förbjuden att leda landet.

Salvini har under sin tid som Legaledare jobbat hårt för att tilltala fler väljare. Det har bland annat lett till att partiet inte längre vill skilja sig från södra Italien och har strukit ordet “nord” i namnet i denna valkampanj.

Samarbetet med Berlusconi har inte alltid varit smidigt och Salvini har öppet motsagt Berlusconi i viktiga frågor.

Giorgia Meloni, 41 år, Italiens bröder


Berlusconis tidigare skyddsling och hennes parti Italiens bröder är det tredje och minsta partiet i Berlusconis koalition. De kan få inflytande om Framåt Italien får flest röster - men blir troligen utan regeringsposter.


Meloni har tidigare varit ungdomsminister i en av Berlusconis regeringar och kandiderat till borgmästare av Rom.


Hon bildade Italiens bröder 2012 med hjälp av tidigare anhängare av Italiens fascistiska parti, är kritisk till EU och euron och har varit hård kritiker av Italiens flyktingpolitik. Partiet förespråkar mer “ordning och reda” och “traditionella familjevärderingar”.


Meloni har själv sagt att hon gärna ser sig själv som premiärminister, Berlusconi som ekonomiminister och Salvini som inrikesminister.

Luigi Di Maio, 31 år, Femstjärnerörelsen


Mycket talar för att 31-åriga Di Maio skulle kunna leda populistiska Femstjärnerörelsen till deras bästa valresultat någonsin.


Di Maio är på många sätt motsatsen till sin föregångare Beppe Grillo som svepte in över den italienska politiken förra valet. Han är medietränad, välklädd och ingen vattendelare inom det egna partiet.


Di Maio har tonat ned partiets missnöje med EU, lovat ny flyktingpolitik, en medborgarpension och att skrota den kontroversiella obligatoriska vaccineringen av barn.


Men även om M5S tar hem segern, kan det bli svårt för dem att regera. Partiet har hela tiden hävdat att de inte kommer ingå några koalitioner och både Berlusconi och Renzi har sagt att ett samarbete med partiet inte är aktuellt.

Paolo Gentiloni, 63 år, Demokratiska partiet, sittande premiärminister

Tidigare utrikesministern Gentiloni kastades in i rampljuset, och på ledarposten, efter att Renzi oväntat förlorade en folkomröstning och avgick.

Gentiloni var tänkt att hålla stolen varm i ett år innan det blev dags för nästa val, men den lugna och tillbakadragna 63-åringen blev på köpet en populär ledare. Han har dock uttryckt att han inte har någon önskan om att sitta kvar på sin plats och ställer inte upp som premiärministerkandidat.

Men premiärminister kan han bli ändå. Om ingen får en majoritet den 4 mars är det sannolikt att Gentiloni kommer få fortsätta leda landet, fram till att en hållbar lösning nås.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Iva Horvatovic


Text

Lars Sander


Grafik

Publicerad: 20 februari 2018