Rädslan på torget och den nedsågade julgranen

I dag skrattar de flesta Hörbybor när de påminns om den nedsågade julgranen på Nya torg. Men granen blev blodigt allvar. En symbol för klimatet i den lilla byn med 15.000 invånare mitt i Skåne. På morgonen den 26 november 2016 låg julgranen på torget. Nersågad med motorsåg. Snacket började gå: Vem är det som har gjort detta?

Foto: Skärmdump från Skånska Dagbladet

Nya torg i Hörby har de senaste 18 månaderna varit centrum för oroligheter med ungdomsgäng som bråkar, sexuella ofredanden, våldtäkter och knivskärningar. Många av brotten har skett på eller i närheten av torget.

Ensamkommande afghaner och albanska gäng har pekats ut som skyldiga av både etablerade medier, alternativa medier och i sociala medier. Byn har beskrivits som ett slagfält, en krigszon och händelserna på torget och rapporteringen kring händelserna har påverkat många som bor i byn.

Jan-Evert Anderson är rädd för att bli rånad.

"Rädd för att bli rånad"

Permobilen rullar sakta över Nya torg och den före detta antikhandlaren i byn, Jan-Evert Anderson, bromsar in och vill prata. Han är på väg till läkaren men vill berätta om hur han påverkas av det som händer på och runt torget.

- På dagen så kan man väl gå någorlunda precis som man känner att man ska kunna gå, men på kvällen skulle jag aldrig våga gå ut. Man vågar till exempel inte gå till bankomaten för då är man rädd att man ska bli rånad, så man vågar inte göra någonting, säger Jan-Evert Anderson.

Jannica Nilsson flyttade från Malmö till Hörby för sex år sedan. Hon ville flytta till en lugnare by men i dag är hon nervös för att gå ut på stan.

- Jag håller mig inomhus och det är sällan jag beger mig till stan. Ska jag dit så ser jag till att bli hämtad och lämnad. Man vill inte råka ut för någonting. Jag säger inte att det skulle hända något, men jag vill inte utmana ödet, säger hon.

Ensamkommande afghaner anklagas


Hörby kommun driver i dag två HVB-hem och ett stödboende för ensamkommande afghaner. Här finns dessutom flera privata HVB-hem med ensamkommande från andra kommuner. Sammanlagt bor det cirka 80 ensamkommande afghaner i byn och i den gruppen finns individer som har varit inblandade i de bråk och brott som ägt rum på och kring Nya torg, enligt polisen. Men från polisens sida betonar man att detta inte är en etnisk konflikt.

Anna-Karin Boije, lokalpolischef, säger att det är väldigt liten risk att utsättas för något på torget.

- Det är ett 30-tal ungdomar som i olika konstellationer har varit i konflikt med varandra och då vill jag betona att dessa 30-tal är från olika grupperingar. Det är individer med olika etnisk bakgrund och en stor del av dem är även svenska ungdomar, säger lokalpolischef Anna-Karin Boije.

Otryggheten har ökat och blivit politik


Nya torg har blivit politiskt sprängstoff i den lilla byn. De styrande socialdemokraterna har fått mycket kritik, framför allt från Sverigedemokraterna. I senaste valet blev SD näst största parti i kommunen med över 21 procent av rösterna. Stefan Borg (SD) är andre vice ordförande i kommunstyrelsen. Han säger att kriminella gäng dominerar stadsbilden med brott, öppen knarkhandel och våldtäkter.

Stefan Borg (SD), andre vice ordförande kommunstyrelsen.

- Jag har all anledning att tycka att det finns skäl för oro. Ska den här utvecklingen fortsätta så kanske vi riskerar att bli som vissa delar av Malmö och det vill vi inte bli här i Hörby.

Kommer Lilla torg och det som händer vid Nya torg bli en valfråga här i Hörby?

- Ja, det tror jag. Detta är i första hand en polisiär uppgift att lösa brottslighet och löser de inte det fram till valet då kan jag inte se annat än att det blir en stor och viktig fråga. Det kommer att gynna oss eftersom vi hela tiden har varnat för konsekvenserna av att allt för många kommer in i landet och att allt för många blir bosatta i Hörby kommun, säger Stefan Borg (SD).

Susanne Meijer (S) menar att man vidtagit åtgärder.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Susanne Meijer (S) betonar att mycket tråkiga och oacceptabla saker har hänt på torget. Samtidigt pekar hon på en rad åtgärder som kommunen vidtagit för att lugna de unga männen som bråkar och för att få Hörbyborna att känna sig tryggare. Numera finns det fältarbetare i centrum, aktiviteter på Nya torg, feriepraktik för ungdomar och flera andra åtgärder. Men kvar finns också en stor oro och ilska: i hemmen, på gatorna och i den digitala världen.

- Vår trygghetsmätning visade att den upplevda otryggheten hade ökat väldigt mycket. Det är helt oacceptabelt och det är därför vi har satt in alla dessa trygghetsskapande åtgärderna. Självklart ska man kunna gå ut i vårt samhälle och känna sig trygg, men den upplevda oron stämmer ibland inte överens med den faktiska. Om det skrivs mycket om olika våldsbrott, och det görs det naturligtvis för att det är förfärligt och helt oacceptabelt, så stressar man också upp våra medborgare. Då väljer man att inte gå ut, säger kommunalrådet Susanne Meijer (S).

Skärmdump från islamofobiska Facebooksidan Stop Islamization of the world.

Julgranen blev en internationell nyhet


Nersågade julgranar och uppbrunna julbockar är förekommande i Sverige men när det hände på Nya torg i Hörby så exploderade historien om granen.

Det började jäsa på sociala medier, där nedsågningen av julgranen beskrevs som en attack på den kristna högtiden utförd av araber, muslimer och "skäggbarn". Sedan spred sig storyn och plockades upp av en stor främlingsfientlig sajt som bland annat beskrev händelsen som resultatet av den huvudlösa invandringen.Historien fortsatte spridas av andra sajter och delades av privatpersoner.

- Julgranen är ju intressant. Där stod det också och blev nästan som en sanning, att anledningen att man sågat ner den skulle vara religösa bakgrunder, säger lokalpolischef Anna-Karin Boije.Den upplevda oron stämmer ibland inte överens med den faktiska.Kommunens högsta politiker Susanne Meijer (S) hamnade mitt i stormen.

- Det blev en sanning i det digitala flödet, att det var våra nyanlända och ensamkommande som sågat ner granen också. Man skrev att nu var det ockuperat och nu hade de tagit upp granen för att de gillar inte julen. Det tog ju verkligen fart och blev rent hysteriskt med den diskussionen, säger hon.

Lennart Engström vågar inte vistas på torget om kvällarna.

Rädslan ökar trots lugnande besked


Enligt polisens statistik har antalet våldsbrott inte gått upp. Ändå ökar rädslan. Lennart Engström och Jan-Evert Anderson står på Nya torg och pratar med polischef Anna-Karin Boije om läget i byn. De får de lugnande beskeden men för Lennart är det svårt att ignorera rädslan:

- Man läser ju dagligen i tidningen och alla pratar ju med varandra om det är något som händer. Jag går ju inte hit på kvällarna. Det jag gör, gör jag på dagarna. Man kan ju bli nedslagen och det kan hända vad som helst.Det är lätt för henne att säga som har pistol på sig.Men polichefen säger ju till dig att det finns ingen anledning att vara så orolig. Varför är du då orolig?

- Det är lätt för henne att säga som har pistol på sig. Det är mycket enkelt att säga det. Jag är ingen beivrare av våld utan det är uppfostran det handlar om, säger Lennart Engström.

Polisen har ökat sin närvaro i Hörby och de är inställda på ett långsiktigt arbete för bekämpa brotten och minska rädslan.

- Hörby är en kommun som inte är så stor och ett flertal händelser mellan några individer som ofta känner varandra sen tidigare, får stor uppmärksamhet. Man kan lätt sätta sig in i situationen - tänk om jag hade varit där och utsatts för det? De utredningar som sen följer visar att risken, för vem som helst som går över torget, är väldigt liten att utsättas för de händelserna, säger lokalpolischef Anna-Karin Boije.

Alla är inte rädda


Eva-Märta Granqvist har två familjehemsplacerade afghaner hemma hos sig. Hon säger att bråk mellan ungdomar är sånt som i alla tider har hänt på torg när unga män möts. Hon menar att problem finns, men att det också finns krafter som gärna utser ensamkommande till syndabockar för att de kom hit senast.

- Det finns ju många SD-väljare i Skåne och i Hörby så det är klart att de gör sina röster hörda och jobbar på det här. Jag är inte rädd för att gå ut. Jag går ut utan problem och har alltid gjort och det har aldrig hänt ett dugg. Jag är också ute nattetid, säger Eva-Märta Granqvist.

Eva-Märta Granqvist är inte rädd.

Blir Nya torg en valfråga?


Om drygt ett år är det val. Det socialdemokratiska kommunalrådet Susanne Meijer tror att SD kommer att prata mycket om brott och våld, men hon tror inte att SD kommer att lyckas locka fler väljare.

- Jag tror att våra medborgare är klokare. Det är klart att vi i dag har ett samhälle där vissa grupper blir mer stressade och oroliga. Det är vårt uppdrag att med fakta och underlag visa att vi jobbar förebyggande. Vi närmar oss ett val nu och man använder också de här händelserna för att spä på oron och stressen så att den blir djupare hos vissa grupperingar och jag tänker framför allt på Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraten Stefan Borg håller inte med och slår tillbaka:

- Det ställer jag inte upp på för ett ögonblick. Vi underblåser ingenting och vi kan inte underblåsa för vi har inte de medlen att vi kan underblåsa. I så fall hade det varit mer rimligt om hon hade vänt sig mot medierna och sagt att det är medierna som underblåser stämningen. Det är en strategi, som jag upplever det, från socialdemokraternas sida att vända blicken från problemet. Det är inte vi som står för kriminaliteten i Hörby och när vi för det på tal, då är det vi som underblåser negativa stämningar. Det går jag inte med på.Vi medborgare är lite slöa. Varför går vi inte på möten på kommunhuset?Jan-Evert Andersson

Efter samtalet på torget med polischefen och innan läkarbesöket så stannar Jan-Evert Andersson upp en stund. Han funderar, ler och säger:

- Vi medborgare är lite slöa. Varför går vi inte på möten på kommunhuset? Då får man ju reda på en hel del. Det kunde vi också ställa upp på och lyssna.

Varför gör du inte det då?

- Ja, brist på tid. Men efter att ha pratat med polischefen här så kommer jag komma och sitta och lyssna i fortsättningen. Det tycker jag att det är fler som ska göra och då får man en opinion.

Kan du ibland tänka att det är synd att du är rädd?

- Du har ju kanske rätt i en del av det, men jag bara säger att vi vågar inte gå ut. Vi vågar inte gå ut.

"Det var roligt att såga ner julgranen"


Om drygt tre månader ska årets gran upp på Nya torg i Hörby. Ödet för den förra avgjordes av varken muslimer eller Hörbybor. Två unga män från Halland och Småland vars efternamn slutar på -son har nu åtalats för skadegörelse.

En av männen har erkänt brottet. Polischef Anna-Karin Boije kan lägga ett av brotten på Nya torg till handlingarna.

- Utredningen av den är nu färdig. Vi har kända misstänkta gärningsmän och det är lämnat till tingsrätten. Det har verkligen ingenting med det att göra utan det är snarast några som tyckte att det var roligt att såga ner julgranen. Historien om julgranen säger att det spekuleras mycket och att spekulationerna kan bli till sanningar. Sanningar som inte överensstämmer med verkligheten.

Se tv-inslaget


Bernard Mikulic

Publicerad: 25 augusti 2017 05.00