Dödspatrullen

Mord, utpressningar och hot. Polisen misstänker att en grupp unga män från nordvästra Stockholm kan ligga bakom ett tiotal mord. Skolbarn, anhöriga och andra gängkriminella kallar dem "dödspatrullen". De har som affärsidé att ta emot uppdrag att mörda mot betalning, säger Gunnar Appelgren, polisens gängexpert. Men nu berättar flera källor att torpederna själva är jagade.


Trafiken pulserade på E4 förbi Uppsala. Inne på restaurang Dinos osade doften från det saftiga köttet som grillats över öppen eld. Den 43-årige mannen och hans flickvän åt middag här den första april i år. En måltid som skulle bli hans sista.

Efter ett långt liv som kriminell hade mannen fått flera fiender. Nu levde han med skyddad identitet. Men någon hade förrått honom.

Utanför väntade maskerade män i en stulen svart Porsche Cayenne. Kanske medvetna om att han var utan livvakt och saknade sin skottsäkra väst, den han annars brukade bära.

Det fanns ett pris på hans huvud, enligt flera källor. På senare tid hade han ansträngt sig mer än tidigare för att förbättra relationen till sina barn. Polisen misstänker att männen i bilen hyrts in för att utkräva hämnd, för ett mord tre år tidigare i Lunagaraget i Södertälje. Då blev en man med kopplingar till Södertäljenätverket ihjälskjuten inför sin lille son. 43-åringen var misstänkt för att ha beställt mordet, men bevisen höll inte i domstol och han friades.

Övervakningsfilm fångar mordet i Uppsala den 1 april

Klockan var strax efter 19 när paret lämnade restaurang Dinos den första april. Den väntande lyxbilen körde fram. Rutorna vevades ner och flera skott sköts mot mannen. Attacken fångades på en övervakningsfilm och visar hur bilen kör runt mannen. Två maskerade män i vita overaller hoppar ut, skyndar sig till mannen. Och skjuter flera skott.

Tills uppdraget har fullbordats.


Uppsala, oktober


I oktober i år genomförde tungt beväpnad polis gryningsräder på adresser i Stockholm och Uppsala. Ett tiotal personer greps. Fyra av de gripna var kända namn för polisen. I polisens kartläggning kallas personerna "De fyras gäng".

Men bland skolbarn, andra kriminella och anhöriga till dödsoffer och personer som förnedrats offentligt av dem, är samma grupp mer känd som "dödspatrullen".


20-åringDömd för bland annat rån, narkotikabrott, olaga tvång, grov stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och våld mot tjänsteman.

Förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret. Har även varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat för mordet på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, ett brott han förnekar. Ett mord som misstänks vara ett beställningsmord för pengar.

Har varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Har nekat och är inte formellt misstänkt för morden.

Är intressant för polisen i flera utredningar.

Klicka på bilden för att läsa


20-åringDömdes i april 2016 till nio månaders fängelse för olaga tvång, grov stöld och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel. Tidigare dömd till sluten ungdomsvård. Är även tidigare dömd för olaga tvång, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel och ringa narkotikabrott. Förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret. Har varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, som han nekar till. Mordet misstänks vara ett beställningsmord för pengar. Varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Nekar och är inte formellt misstänkt för morden. Polisen misstänker att han var inblandad i mordet på en 19-åring den 22 juli 2015 i Bromsten. Är intressant för polisen i flera utredningar.

Klicka på bilden för att läsa


21-åringDömd i oktober förra året till fyra månaders fängelse för grov stöld, försök till grov stöld och ringa narkotikabrott. Tidigare dömd till ungdomsvård för rån. Även dömd för olaga hot, misshandel och narkotikabrott. Förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret.

Har även varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat för mordet på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, han nekar. Mordet misstänks vara ett beställningsmord för pengar. Har varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Har nekat och är inte formellt misstänkt för morden. Polisen misstänker att han var inblandad i mordet på en 19-åring den 22 juli 2015 i Bromsten. Är intressant för polisen i flera utredningar.

Klicka på bilden för att läsa


21-åringDömd i oktober 2016 till tre månaders fängelse för grov stöld, försök till grov stöld och narkotikabrott. I april samma år dömdes han till ett års fängelse för olaga tvång, grov stöld och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Även dömd till ungdomsvård för grov misshandel. Förekommer under nio avsnitt punkter i belastningsregistret.

Har även varit misstänkt i flera mordutredningar, bland annat för mordet på en 43-årig man i Uppsala den första april i år, han nekar. Mordet misstänks vara ett beställningsmord för pengar. Har varit misstänkt för dubbelmordet på Mynta Café i Rinkeby 2 december 2016. Har nekat och är inte formellt misstänkt för morden. Är intressant för polisen i flera utredningar.

Klicka på bilden för att läsa

De är unga män i åldrarna 20-21 år och anses ha ett extremt våldskapital. Alla har samma etniska bakgrund, och har vuxit upp tillsammans i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Från tidig ålder har sociala insatser genomförts för att få bort dem från brottslighet, bland annat genom sluten ungdomsvård, utan att det hjälpt.

Tvärtom har de rapporterats för att ha problem att kontrollera sina impulser och aggressioner.

En av de unga männen blev som 17-åring uppsökt på skolgården av sin oroliga mamma och storebror. Den natten låg han sömnlös och förbannad. Planerade sin hämnd, för att brodern kränkt honom inför kompisarna. Nästa dag skadade 17-åringen storebrodern svårt genom att hugga honom i huvudet med en morakniv, framgår av domen.

I flera personutredningar skriver socialtjänsten återkommande att alla "insatser har uttömts" mot de då tonåriga pojkarna. När samhällets insatser och föräldrarnas ansträngningar inte hjälpte, började de med grövre brottslighet. Narkotikabrott, olaga hot, grov stöld, grov misshandel, våld mot tjänsteman, rån. Som vuxna har de dömts till kortare fängelsestraff på några månader upp till ett år.

De har också varit misstänkta för flera uppmärksammade dödsskjutningar de senaste åren. Enligt polisuppgifter kan de ligga bakom ett tiotal mord – brott som misstänks ha skett mot betalning.

Men de har aldrig dömts för något av morden. De har släppts, i brist på tekniska bevis och vittnen som vill prata.


En vinterkväll på hotell Amaranten i centrala Stockholm. Ett av rummen har bokats av en person i "De fyras gäng". De bor på hotell när de behöver hålla sig undan. I närheten finns polisens spanare. Stora resurser används för att störa gruppen genom kontroller av fordon och kroppsvisitationer, med förhoppning om att beslagta vapen och droger. Men nu har polisen ännu större anledningar att hålla koll på dem.

– Vi tror att de har fått ett nytt morduppdrag. Det är på en person i den kriminella miljön, säger en poliskälla.

”Dödspatrullen”, de kriminellas egna torpeder, som bara har lojalitet till varandra. Och till högstbjudande. Bland andra kriminella är de både hatade och fruktade.

– Vissa kallar dem för torpederna. De ligger bakom sju-åtta mord. Varje mord ligger på 300.000-500.000 kronor, hävdar en källa i gängmiljön.


I Järva i nordvästra Stockholm styrde länge en grupp äldre kriminella. De fungerade som förebilder och höll den yngre generationen som ville gå i deras fotspår, under kontroll. Men de tappade inflytande. Vissa menar att de blev mätta efter att ha tjänat ihop sina pengar på droghandeln genom unga killar som de i ”De fyras gäng”. En av de äldre ledarna lämnade Sverige, andra flyttade till mer centrala delar.

De övergav förorten, trångboddheten, fattigdomen och de socialt svaga.

I tomrummet tog en ny generation över. Som både var mer våldskapabel och hade bättre tillgång till vapen. I stället för att åka till Malmö för att köpa insmugglade pistoler och handgranater från Balkan, fanns säljarna nu runt hörnet.

Det var i det tomrummet som yngre förortsnätverk av kriminella ungdomar började döda varandra i stället för att krossa ett näsben, vilket de äldre gjort tidigare för att markera revir.


Bromsten, juli 2015

Det första mordet som polisen tror att "dödspatrullen" utförde var mot deras egen vän, en 19-åring. Den 22 juli 2015 ska han ha varit inblandad i rånet av Forex växlingskontor i Täby. Problemet var att han genomförde rånet, som gav ett byte på två miljoner, med fel killar från området. Han hade svikit.

Samma natt släpades 19-åringen in i ett skogsområde i Bromsten, nära Rinkeby, och sköts ihjäl.

Gängkriminella med insyn i de senaste årens uppgörelser i Stockholm, har samma uppfattning som polisen.

– Dödspatrullen klippte sin egen vän för att han gav tipset om rånet till några andra i stället för att genomföra det med sina egna vänner, säger en källa i gängmiljön.


Brommaplan, juli 2015

Två dagar senare mördades en 16-åring vid en mack i Brommaplan, vilket ska ha varit en hämnd för mordet på 19-åringen.

Ingen är dömd för något av morden.


Ett garage i Järva har varit ett tillhåll för kriminella gäng i området. Drogförsäljning har förekommit öppet och de kriminella ungdomarna har varit vardag för butiksägarna som arbetar i närheten. En person som arbetar på en skola i området berättar att "dödspatrullen" samlade unga drogförsäljare på ett möte i garaget.

De fyra i gänget hade hållit sig undan en tid efter de första dödsskjutningarna, på uppmaning av äldre kriminella, men var nu tillbaka. Redo att markera sitt territorium. Budskapet till tonåringarna var tydligt:

– Från och med nu säljer ni bara åt oss. Är det någon som har problem med det?I ett hörn på Rinkebystråket ligger den marockanska restaurangen Mynta Café. Det är en kall decemberdag, ett år efter att två bröder från Rinkeby, 24 och 25 år, sköts ihjäl här inför ett femtontal gäster. Vid 22-tiden kom två maskerade män, beväpnade med automatvapen och pistol. Bröderna satt vid ett av borden när de träffades med flera skott. De försökte förgäves fly in mot diskrummet. Två till tre gärningsmän sågs fly i en vit bil av mindre modell.

Dubbelmordet ledde till att Rinkebyborna mobiliserade mot våldet i Järvaområdet. En manifestation hölls på Rinkeby torg med budskapet "Lägg ned vapnen".


Rinkeby torg, december 2016

Efter en tid blev de fyra unga männen i "dödspatrullen" misstänkta för inblandning i dubbelmordet, men bevisen räckte inte till. En tidig teori, som poliskällor uppgav för SVT var att det handlade om interna ouppklarade skulder och affärer.

Ett år senare befinner sig brödernas anhöriga i den svåra sorgeprocessen. De kan inte få ett avslut förrän de skyldiga döms. Nyligen avskrev åklagaren målet och de misstänkta från "De fyras gäng". Utredningen har gått tillbaka till polisen och hamnat på hög med andra ouppklarade mord i väntan på att vittnen ska träda fram och peka ut de skyldiga. Men hittills har flera av de vittnen på restaurangen som identifierats inte varit särskilt pratsamma.

– Det är svåra ärenden att utreda. Det krävs både teknisk bevisning och att människor vågar vittna om vad de har sett, säger Niclas Anderson, lokalpolisområdeschef i Järva när vi träffas på mordplatsen.

Han vill inte uttala sig närmare om "De fyras gäng.

– Jag kommer inte kommentera ärendet och vilka eventuella kopplingar som finns till andra mord, säger han och påpekar att polisen lägger ner stora resurser för att lösa de ouppklarade dödsskjutningarna.

Under tiden lever anhöriga till bröderna med en ständig rädsla för mördarna som fortfarande går fria. Det finns barn i familjen som har mardrömmar och är rädda för att möta de tidigare misstänkta på väg till skolan eller vid tunnelbanan. Polisen har sagt till familjen att man vet vilka som ligger bakom, men att bevisen inte räcker i domstol. Familjen känner stor frustration. Vissa är rädda för att bo kvar i Rinkeby, där flera av de som varit misstänkta är skrivna.

Men var ska brödernas anhöriga ta vägen?

Var ska de bo?

Av säkerhetsskäl är det inte personens riktiga röst i videon

Ett meddelande kommer i en chattkonversation:

”De här grabbarna har ingen känsla för mänskligt liv alls. Ett människoliv är inte värt mer än vad det kostat att köpa en kula för dem”.

En person med ett stort nätverk i den kriminella miljön beskriver vad han vet om "dödspatrullen". En annan källa beskriver dem som beväpnade "småpojkar".

– De förflyttar sig jättemycket och är som spöken. Alla andra gangstrar har förstått att kommer du i deras väg så är det skott i huvudet. Det är sagan som cirkulerar.

I de fall där de fyra unga männen utretts för skjutningar ger polis och åklagare samma förklaring till varför morden är ouppklarade. Teknisk bevisning saknas. Vittnen vägrar prata. Men det är inte hela förklaringen, menar en person nära offrens anhöriga.

– Det används som en ursäkt – att folk inte vågar prata. Men folk har inga problem att säga vilka det är, säger personen.

Att däremot peka ut mördarna baserat på vad man har hört av andra, när skyttarna i själva verket var maskerade, är inte trovärdigt resonerar källan.

– Du kan bara peka ut en person du själv känner igen. Annars är det förtal. Så vem är det man ska anmäla? Vad är det människorna ska anmäla om man inte sett ansiktet på källan?

Ansvaret är polisens. De måste göra ett bättre jobb, anser personen.

– Det är polisen som har dna-verktygen.


I polishuset på Kungsholmen i centrala Stockholm träffar vi Gunnar Appelgren, specialist på gängkriminalitet och den som också ledde insatsen som resulterade i att flera ledande personer i Södertäljenätverket fängslades för några år sedan.

I handen håller han den hemliga rapporten "Kriminella nätverk inom den organiserade brottsligheten", en kartläggning av de 46 kriminella nätverk som nu är aktiva i Stockholmsregionen. De är inblandade i minst ett dussin gängrelaterade konflikter, som krävt flera offer under året.

Fram till mitten av december hade 18 personer skjutits ihjäl i Stockholm, jämfört med tio förra året. Utredarna jobbar parallellt med 64 mord i hela regionen där skjutvapen användes i 34,7 procent av fallen. En fjärdedel av utredningarna är gängrelaterade.

Polisens största fokus för tillfället är att hantera uppgörelser där risken är störst för dödligt våld. Det är främst strider inom nätverken från söderförorterna Östberga, Bredäng och Hagsätra, där flera unga män skjutits ihjäl i uppgörelser de senaste åren. Så sent som i november dödades en ledande person i Bredängsnätverket. Polisen fruktar nya vedergällningar.

En annan prioriterad gruppering som polisen följer nära är just "De fyras gäng”.

– Vi har uppgifter om att de tar uppdrag att mörda andra för betalning. De tjänar pengar på det och lever det livet fullt ut. Vi misstänker att de är inblandade i ett flertal mord i regionen, säger Gunnar Appelgren.

Polisen har underrättelseinformation som pekar ut de fyra.

– Det är vår hypotes. Vi vet inte exakt hur många mord de är inblandade i. Vi har en polisiär uppfattning om att de är inblandade i en del av de här morden och mordförsök också, säger Gunnar Appelgren, som inte vill kalla nätverket för ”dödspatrull”, eftersom han anser att det vore att bygga deras varumärke.


Vi befinner oss på hemlig ort där en person med kopplingar till gängmiljön går med på att träffa oss. Han pratar mot att få vara anonym av rädsla för de kriminella vännerna och fienderna.

Om de visste att han pratade skulle han riskera att bli deras måltavla.

Särskilt för dem han tänker berätta om. ”Dödspatrullen”. Men de fyra unga männen har fått farliga fiender.

– De kommer inte att leva länge till. De kan inte gå och döda folk, skryta om det, och tro att det inte kommer något tillbaka, hävdar källan.

De fyra har blivit en belastning även för andra kriminella. De är för impulsiva, farliga och dåliga för affärerna, anser personer i gängmiljön. I den här världen vill ingen dra till sig onödig uppmärksamhet.

Vi får även veta att vissa anhöriga till mordoffren bedriver egna utredningar. Risken finns att vedergällningar utkrävs när rättsväsendet misslyckats med att ställa de skyldiga till svars.

Av säkerhetsskäl är det inte personens riktiga röst i videon

Efter att vi skiljts åt plingar det i telefonen. Källan i den kriminella miljön har fått ny information om "dödspatrullen".

– Det finns ett pris på deras huvuden.


Artikeln bygger på domstolsbeslut, tidigare domar, förundersökningar, personutredningar, intervjuer med insatta poliser, åklagare, personer i offrens närhet och källor i den kriminella miljön.

SVT har sökt de fyra personerna i "dödspatrullen".

Efter att reportaget publicerats har två av av dem häktats misstänkta för grovt narkotikabrott.

Här är SVT:s kartläggning över alla skjutningar 2017

Diamant Salihu

Fotograf: Pernilla Edholm, Håkan Claesson


Webbproduktion: Linnea Heppling


Video: Ulrika Zaccheus


Bildbearbetning: Helena Jonsson