Döds­skjutningar i Sydsverige 2017

SVT Nyheter har kartlagt alla skjutningar i Sydsverige med dödlig utgång fram till den 13 december under år 2017. Nio unga män och en 16-årig pojke miste sina liv. Se även kartläggningen över skjutningarna med dödlig utgång i Stockholm, mellersta Sverige och norr och Väst.

Scrolla för att läsa merFoto: Johan Nilsson/TT

Docentgatan: Man skjuten med 22 skott.

3 januari: En man i 20-års åldern blir skjuten med 22 skott på Docentgatan i Malmö. Han dör senare på sjukhus. Polisen ser skjutningen som en ren avrättning. En 22-årig man anhölls misstänkt för medhjälp till mord men släpptes senare.

Status: Pågående utredning

Läs mer

Foto: SVT

Amiralsgatan: 16-åring skjuts i huvudet vid en busshållplats.

12 januari: Strax efter 18.30 på kvällen blir 16-årige Ahmed Obaid skjuten med flera skott när han kliver av bussen på Amiralsgatan i Malmö. Han förs direkt till sjukhus men hans liv går inte att rädda. En 23-årig man häktades på sannolika skäl misstänkt för inblandning i mordet, men han släpptes senare. Enligt åklagaren är 23-åringen fortfarande misstänkt.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Mikael Nilsson

Möllevångstorget: Skjuten med flera kulor i huvudet.

12 februari: En 23-årig man med matkassar i händerna skjuts till döds utanför en thairestaurang vid Möllevångstorget i Malmö. Flera kulor träffar honom i huvudet och han förs till sjukhus i en privatbil men konstateras död när han kommer fram till akuten. 23-åringen är tidigare brottsdömd och har figurerat i en uppmärksammad utredning. En man i 25-årsåldern häktades i sin frånvaro i mars men polisen har inte hittat honom än.

Satus: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Mikael Nilsson

Kronetorpsgatan: Två unga män beskjutna - en dör

4 mars: En 23-årig man skjuts till döds och en 22-årig man skadas allvarligt i en skottlossning på Kronetorpsgatan i Malmö. Några veckor senare beskjuts även 23-åringens bror, men han överlever. Två män, 23 och 20 år gamla, sitter häktade för medhjälp till mord och åklagaren har även begärt dem häktade för mordförsöket på brodern.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: SVT

Ramels väg: Var vittne till ett mord - sköts ihjäl.

30 mars: En 23-årig man skjuts till döds den 30 mars på Ramels väg. Han var vittne till mordet på den 16-årige Ahmed Obaid som sköts ihjäl i Rosengård i januari och levde under hot. 23-åringen tog sig till sjukhus i en Malmö i privat bil men hans liv gick inte att rädda.

Status: Pågående utredning

Läs merFoto: Mikael Nilsson

Helsingborg: Hittas av hundägare på promenad

13 maj: På lördagsmorgonen hittas en skjuten man i ett grönområde i stadsdelen Drottninghög i Helsingborg av några personer som är ute och rastar sina hundar. Polisen säger sig inte komma vidare med fallet utan har lagt det åt sidan.

Status: Utredning vilande

Läs mer


Foto: Fanny Palm

Blåkullagatan: Mördaren väntade vid hans port.

2 juni: En 25-årig man skjuts till döds efter att enligt uppgift ha lurats i ett bakhåll. Det var på Blåkullagatan på Drottningshög i Helsingborg som mördaren väntade utanför porten till offrets hyreshus. Enligt grannen som hittade honom var 25-åringen skjuten i huvudet med flera skott. Polisen säger sig inte komma vidare med fallet utan har lagt det åt sidan.

Status: Utredning vilande

Läs mer


Foto: Johan Nilsson/TT

Lantmannagatan: Skjuts på väg till bönelokal.

10 juni: En 30-årig man skjuts till döds med flera skott i centrala Malmö när han är på väg in i en bönelokal som tillhör Afghanska församlingen. Han förs till sjukhus men avlider av sina skador. Två personer har suttit häktade för skjutningen och den 6 juli anhölls en tredje person. 16 september häktades en fjärde person.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Jan Emanuelsson/Topnews

Bårslöv: Hittades död nära fotbollsplanen.

31 oktober: En 20-årig man hittas skjuten till döds på kvällen nära fotbollsplanerna i Bårslöv utanför Helsingborg. Den mördade mannen är känd av polisen sedan tidigare. En person är häktad och delgiven misstanke om mord och ytterligare en är häktad i sin frånvaro för mord.

Status: Pågående utredning

Läs mer


Foto: Anders Magnusson

Eriksfältsgatan: Dödskjutning vid nedlagt polishus.

30 november: En 20-årig man skjuts till döds på garageuppfarten till ett nedlagt polishus på Eriksfältsgatan i Malmö. Ytterligare en man vårdas för livshotande skador efter skjutningen. Han fick hjälp av en förbipasserande som hoppade in i offrens bil och körde honom till sjukhuset. En 28-årig man är anhållen misstänkt för mord och mordförsök.

Status: Pågående utredning

Läs merHasse Burström

Linnea Heppling

Publicerad: 21 december 2017