Dokument Arboga

Foto: Daniel Brodén

– SOS 112, vad har inträffat?

– Ja, hej du, mitt namn är NN.

– Hej.

– Du jag ringer från (hostningar) Granliden, Arboga.

– Mm.

– Och jag är allvarligt skadad, och min man ligger död i sängen.

– Vad är det som har hänt?

– Jag vet inte. Jag blöder.


Dottern döms

Johanna Möller planerar mordet på sina föräldrar och övertalar ex-pojkvännen Mohammad Rajabi att utföra attacken. Men mamman överlever och hennes vittnesmål skickar kalla kårar genom rättssalen och vidare långt utanför Arboga. Det här är fallet som för alltid har etsat sig fast i den svenska kriminalhistorien.

Foto: TT

Efter 20 rättegångsdagar, fördelade på 139,5 timmar, slår Västmanlands tingsrätt fast att Johanna Möller är skyldig till mord, respektive mordförsök på sina föräldrar. Hennes ex-pojkvän döms för mord- och mordförsök.

Johanna Möller var också hjärnan bakom mordet på sin man, menade tingsrätten. Hovrätten håller inte med och ändrar domen vad gäller anstiftan till mord på maken. De konstaterar att hon ville att maken skulle dö och hon döms för stämpling, men hovrätten är inte övertygade om att maken har mördats. Hovrätten fastställer däremot livstidsdomen mot Möller och Rajabi vad gäller mordet och mordförsöket på föräldrarna.


Jag tror att min man är död i sängen


SOS alarm kopplar in polisen på larmsamtalet från Johanna Möllers mamma.

– Då var polisen här.

– Ja, ja (hostningar). Jag håller på och dör.

– Vad är det som har hänt?

– Det vet jag inte, ja, jag ha, jag (hostning) ja, jag är helt blodig.

– Ja.

– Och jag har sår överallt.

– Ok.

– Och, och jag tror att min man är död i sängen. Det tror jag fö… jag tror att han har, någon varit inne här och…

– Ok.

– …skadat oss.

Svårt medtagen försöker hon förklara hur polis och ambulans ska hitta till platsen. Cirka 40 minuter senare är hjälpen där.

Hör mammans larmsamtal

Första polispatrullen på plats vittnar i rättegången. Polismannen beskriver larmet som diffust. De vet att det finns en skadad kvinna i huset och kanske vapen. Därför parkerar de ett par hundra meter ifrån huset och går sedan fram till huset i skydd av mörkret. De kikar in i vardagsrumsfönstret och får se en naken kvinna som sitter i en fåtölj och pratar i en mobiltelefon.

– Det var en fruktansvärd syn, hon var blodig från håret till tårna, 100 procent nedblodad, säger polisen.

Med dragna vapen går de in i huset.

– Sen kommer vi in i sovrummet och där ligger en blodig man över sängen, berättar polisen

Foto: TT

– Min kollega gick först, jag gick någon meter bakom. Vi kliver upp på övervåningen, han sökte av toaletten. Jag sökte av en kattvind. Det är så vi arbetar, successivt. Sen kommer vi in i sovrummet och där ligger en man över sängen. Han är också blodig – rent visuellt kan man säga att han är död


Poliserna frågar kvinnan vad som hänt.

– Hon svarade att hon inte visste. Hon frågade om hennes man levde och jag visste inte vad jag skulle säga.

Han tar upp sin förbandslåda och börjar plåstra om kvinnan.

– Jag kunde se hennes tunga röra sig genom ett stort hål i kinden, jag såg även ett hål i hjärttrakten.

Enligt rättsläkarutlåtandet har kvinnan totalt 24 hugg och sår på kroppen. Hennes make har 23. Några timmar tidigare hade de tillsammans ätit mat, druckit vin och tittat på tv.

Redan i ambulansen pekar kvinnan ut sin dotter som tänkbar gärningsman på frågan om hon hade några fiender.

– Hon sa att hon hade en fnurra på tråden med sin dotter, vittnar en av ambulanspersonalen om.

Grafik: SVT Design


Föräldrarna - bevisen mot Johanna Möller

 • Ex-pojkvännen Mohammad Rajabis erkännande – hans DNA fanns också under pappa Möllers naglar.

 • Blodet i bilen. I Johanna Möllers bil fanns blod från pappa Möller.

 • Lapparna från häktet. Johanna Möller var en flitig brevskrivare från häktet och försökte smuggla ut lappar där hon bad om alibi och försökte få folk att ljuga för hennes skull.

 • Minderårige sonens vittnesmål. Sa först att Johanna Möller var hemma hela kvällen, tog sedan tillbaka och erkände att hon kom hem efter klockan 23. Sonen ljög på uppmaning av sin mamma – annars fanns risk att familjen skulle splittras, hade han fått veta.

 • Vittnet vid sommarstugan. Såg en roströd bil med två personer i närheten av Granliden. Johanna Möllers tjänstebil var en orange Touran.

 • Inget alibi för mordkvällen. Johanna Möller lämnade i förhör nio olika versioner om vad hon gjorde den aktuella kvällen. Alltifrån att sälja sex på en bensinstation till att hon var och handlade mat.

 • De avlyssnade samtalen. Johanna Möller uppmanar bland annat Mohammad Rajabi att han ska knipa käft. ”Inte ett ord. Is i magen, du ska hålla käften”. Hon säger att hon "inte vill krypa in i kurran för mord".

Ur tingsrättens dom:

”Vid tillfället för gärningarna var det, såvitt framkommit, ingenting som stals. Motivet för knivattackerna mot NN och NN2 måste alltså ha varit något annat än att på plats komma över pengar eller annan egendom. Händelsen måste i stället rimligen ha berott på att någon som inte var främmande för mord antingen hade något att vinna på att makarna dog eller helt enkelt fattat agg till makarna och av de skälet ville att de skulle dö. Den enda personen i utredningen som tycks stämma in på den beskrivningen är Johanna Möller”.


Visa

Maken - åklagarens bevisning mot Johanna Möller

 • Tingsrätten dömde Johanna Möller för anstiftan till mordet på maken. Hovrätten ändrar sedan domen och dömde henne endast för stämpling då man inte ansåg att åklagaren kunnat bevisa att mannen faktiskt blivit mördad.

 • Här är bevisen som åklagaren använde:

 • Frånvaron av kiselalger. I makens lungor hittades tre kiselalger i ett vatten där det kryllar av tusentals, rent av miljontals kiselalger.

 • Makens rädsla för Johanna Möller. Makens anhöriga vittnade om hur rädd han varit för Johanna Möller, att hon bland annat hotat att hänga upp honom i ett träd.

 • Johanna Möllers olika förklaringar till dödsfallet. Att han skulle ha dött i en trafikolycka, av förstorat hjärta, en överdos samt att han ramlat ner från en byggställning.

 • Livförsäkringarna. Att hon kort före hans död tecknat en livförsäkring i hans namn och uppgett sig själv som förmånstagare. Att hon några dagar efter dödsfallet ville ha ut försäkringspengarna.

 • Stämplingarna. Johanna Möllers egna barn vittnade om att hon försökt få dem att skada alternativt döda maken.

Ur tingsrättens dom:

”Det måste anses klarlagt att NN inte drunknade i Hjälmaren, där det tydligen kryllade av kiselalger, utan att han antingen kvävdes till döds eller blev dränkt i något annat vatten som då inte var rikt på kiselalger”.

och

”Vid en samlad bedömning anser tingsrätten att det måste kunna hållas för visst att Johanna Möller var inblandad i mordet på maken. Eftersom det inte blivit klarlagt exakt hur NN mördades och inte heller om det fanns några andra personer på Granliden än Johanna Möller, maken och tvillingarna, går det inte att säga att Johanna Möller agerade på ett sätt som gjorde henne till gärningsman eller ens medhjälpare. Däremot måste hon i vart fall ha anstiftat mordet”


Visa

Inledningsvis misstänks kvinnan för mordet på sin man, något hon upplever som ”fruktansvärt”.

– Vi älskade varandra och hade en djup vänskap.

Några dagar senare avskriver man misstankarna och polisens utredare börjar istället rikta sina blickar mot parets dotter Johanna Möller och hennes dåvarande pojkvän Mohammad Rajabi.

Huvudpersonerna

Johanna Möller


Johanna Möller, 43:

Sexbarnsmamma, mormor och utbildad socionom som bodde i Eskilstuna. Jobbade inom socialtjänsten innan hon startade ett företag som sökte placeringar åt ensamkommande flyktingbarn.

Möller lider inte av en allvarlig psykisk störning, enligt den rättspsykiatriska utredningen. Däremot ska hon ha en dokumenterad förmåga att dupera andra och utnyttja sin omgivning.

Klicka på bilden för att läsa. Foto: TT.

Mohammad Rajabi


Mohammad Rajabi:

Född och uppvuxen i Iran under påfrestande förhållanden. Kom till Sverige hösten 2015 och placerades på det hem som Johanna Möller drev. Expojkvännen Rajabi säger sig inte ha haft några känslomässigt starka band till Möller.

Hans ålder var länge omtvistad men efter avslutad rättegång kom beskedet från de iranska myndigheterna – han är född den 8 januari 1996 och var 20 år när gärningen begicks. Anses psykiskt frisk.

Klicka på bilden för att läsa. Foto:TT

Pappan


Johanna Möllers pappa:

Pappa Möller, mördad 3 augusti 2016. Pensionär men hade tidigare drivit ett framgångsrikt företag med yngsta dottern. Företaget såldes med stor vinst. Planen var att sälja sommarstugan som blivit betungande och istället ge sig ut med husbilen tillsammans med sin fru.

Klicka på bilden för att läsa. Foto: SVT

Maken


Maken:

Död 7 augusti 2015. Hade enligt flera vittnet ett stormigt förhållande med Johanna Möller. Hittades i Hjälmaren, på en meters djup precis vid bryggan på sommarstället. Maken var fullt frisk och simkunnig. Fallet avskrevs först som en olyckshändelse men efter påtryckningar från försäkringsbolaget If beslutade åklagare att inleda en förundersökning om misstänkt mord. I november 2016 öppnades graven där maken vilade för ytterligare en obduktion.

Klicka på bilden för att läsa. Foto:SVT

Mamman


Mamman till Johanna Möller:

Hon skadades svårt 3 augusti 2016, när hennes make, Johanna Möllers pappa, blev mördad. Mamman, som är pensionär, misstänktes inledningsvis för mordet på sin man men misstankarna avskrevs snabbt. Hon tvingades gå under jorden och leva med polisskydd med strikta säkerhetsrutiner, bland annat utomlands, på grund av hotbild från Johanna Möller och hennes nätverk.

Klicka för att läsa. Illustration av Johan Hallnäs/TT

Utredningen

Paret grips första gången i mitten av augusti 2016. Gripandet sker på Arlanda när paret är på väg till Thailand. De nekar i förhör och släpps på fri fot den 19 augusti eftersom att åklagaren bedömer att det inte finns skäl att hålla dem häktade. Efteråt har det spekulerats i att det var polistaktiska skäl som avgjorde att paret skulle släppas – när de kom ut i friheten blev de buggade av polisen. Polisen har placerat en sändare i bilen och i Johanna Möllers bostad.

Hör samtalet mellan Johanna Möller och Mohammad Rajabi i den buggade bilen

– Vi måste neka, förstår du? Så fort vi har gift oss kan vi dra utomlands, säger Johanna Möller i ett av de avlyssnade samtalen.

Samtidigt framkommer det att Johanna Möller är rädd för att de är avlyssnade.

– Det kanske har satt en sändare på våran bil. Förstår du? Sändare, ser vart vi är. Ja, det är ju säkert. Inte skoj. De har full koll på oss.

– Ja, svarar Mohammad Rajabi.

– Det är allvar. Det är mord.


De kanske har satt en sändare på vår bil


Mohammad Rajabi skrattar.

– Förstår du? säger Johanna.

– Ja.

– Jag vill inte bli dömd för mord, eller medhjälp till mord.

– Ja?

– Mm. Sitta i finkan tio år. Förstår du? Medhjälp till mord, nej tack.

Johanna Möller har lämnat en rad olika versioner om vad hon gjorde kvällen då hennes pappa blev mördad:

 • Var och handlade mat i en butik men hade glömt betalkortet.

 • Sålde sex till flera män på en bensinmack utanför Kungsör. En hallick som hon namngav visade sig ha suttit i fängelse den aktuella tidpunkten.

 • Träffade en vapenhandlare. Enligt Möllers egen utsago behövde hon ett vapen för att skydda sig själv.

 • Var hemma i lägenheten i Eskilstuna.

 • Skjutsade Mohammad Rajabi till Katrineholm.

 • Köpte en läsk vid en bensinstation .


Johanna Möller säger till Mohammad Rajabi att de aldrig någonsin får tvivla på varandra.

Några dagar senare åker hon till Thailand samtidigt som Mohammed Rajabi har fått i uppgift att ta sig till Norge. Tanken är att de ska mötas där och börja om på nytt.

Vad paret inte vet är att misstankarna mot de har stärkts - polisen har bland annat hittat blod från Johanna Möllers pappa i hennes bil. Paret anhålls i sin frånvaro och blir efterlysta internationellt.

Paret grips senare på ett hotellrum i Trondheim.


Nya misstankar

Men fallet kommer att växa ytterligare. Året innan hittades Johanna Möllers man död på grunt vatten vid sommarstugan. Fallet avskrevs till en början som en olycka men efter påtryckningar från försäkringsbolaget If beslutar åklagare att inleda en förundersökning om misstänkt mord. Försäkringsbolaget fattade misstankar när Johanna Möller redan fyra dagar efter makens död begärde ut pengarna.

Hör Johanna Möller pressas av åklagaren Foto: Daniel Brodén

I mars 2017 häktas Johanna Möller på sannolika skäl misstänkt för mordet på sin man. Ett brott som hon ska komma att dömas för – och senare frikännas från.


Enligt åklagarens misstankar hade hon haft hjälp men ingen har dömts för det. Enligt Johanna Möllers egna barn har de fått frågan om de inte kunde ”skada” eller ”döda maken” åt henne. Möller döms i tingsrätten för anstiftan till mord på maken - men hovrätten ändrar domen och friar henne i det fallet. Däremot döms hon för stämpling eftersom hon ville se maken död.

Mer om makens död

Maken hittades död i grunt vatten i Hjälmaren i augusti 2015. Han var simkunnig och var i god fysik. När han hittades hade en livförsäkring tecknats på maxbeloppet, 2,5 miljoner, med Johanna Möller som förmånstagare.

Enligt åklagaren så hade gärningsmannen, ensam eller med andra, dränkt eller kvävt honom. Eller så satte någon en plastpåse över hans huvud. Möller dömdes för anstiftan till mord i tingsrätten, som menade att maken inte kunde ha drunknat där.

Vid hovrättsförhandlingen presenterade åklagaren nya bevis mot Möller. Hennes telefon ska ha varit vid vattnet enligt en färsk positionsbestämning av hennes mobiltelefon som visade vilken mast den var uppkopplad mot.

Men hovrätten friar Möller för anstiftan. Det går inte att bevisa att maken alls har blivit mördad. Däremot dömer hovrätten Möller för stämpling.

Visa

Polisen bedrev nu två parallella mordutredningar mot Möller. 23 utredare, tekniker och ett oklart antal spaningsresurser jobbade på heltid med fallen.

Genombrottet

Paret nekar inledningsvis till att ha haft något med attacken mot Johanna Möllers föräldrar att göra. Johanna Möller nekar än i dag men den 29 december 2016 kommer erkännandet från Rajabi – ett stort genombrott i polisens utredning.


Nu berättar jag att det var jag


Han vill berätta om saker som han inte berättat om i de tidigare förhören och säger:

”Jag, Mohammad Rajabi, född 1996-01-08, erkänner mord på NN och mordförsök på NN2. Nu berättar jag att det var jag som tillsammans med Johanna som utfört det. Det var ingen annan person som var med och utförde det förutom jag och Johanna”.

Rajabi besöker brottsplatsen för en rekonstruktion tillsammans med polisens utredare.

I förhör och under rättegången berättar han att Johanna Möller tjatat på honom att utföra attacken. Han hade vägrat längre, säger han.

Den aktuella kvällen åker de till sommarstugan, han förstår att det är dags. Johanna Möller kör bilen och han upptäcker en kasse i hennes väska. I kassen ligger en kniv som är inlindad i en sweatshirt och ett par handskar.

– Hon sa till mig, ”du måste gå och mörda mina föräldrar”. Jag klev ur bilen utan ett ord och gick mot huset. Efter att ha tittat runt lite gick jag in i huset. Dörren var öppen.

Undervåningen

Övervåningen

Rajabi gick in genom den öppna dörren på bottenvåningen och ställde sig och väntade utanför sovrummet en trappa upp. Dra i reglaget för att se övervåningen.

Han fortsätter berätta:

– Jag stannade en halvtimme utanför sovrumsdörren. Jag ville gå tillbaka men plötsligt gick jag in i rummet igen.

Mohammed Rajabi berättar hur han hugger med kniven, först mot mannen, sedan mot kvinnan eftersom hon vaknat.

– Jag sprang sen till bilen och när jag kom tillbaka satt Johanna och småslumrade i bilen.

På vägen tillbaka till Eskilstuna kastar de kniven i vattnet vid Västerbron.


Johanna Möller till Mohammad Rajabi: ”Du ska ha is i magen”

Pekade ut sin egen son

Inledningsvis pekade Johanna Möller ut sin egen son som gärningsman för attacken mot föräldrarna, senare sin svärson. Länge under rättegången stod hon fast vid att Mohammad Rajabi inte hade något med dådet att göra. Men när det under rättegången avslöjades att han hade en hemlig inspelning, där hon erkänt mordplanerna, blev hon som förbytt och skrek att ex-pojkvännen var en idiot och att han skulle skickas ut ur landet.


Foto: Bo Lundvang

Motivet

Paret åtalas i april 2017 och i den 7000 sidor långa förundersökningen är svartsjuka och jakten på pengar en röd tråd utredningen igenom. Trots en månadslön på 70.000 kronor fick inte Johanna Möller ihop sin ekonomi.

- Hon hade levnadsomkostnader som var väldigt höga. Nästan ständigt hade hon högre utgifter än inkomster och fick bidrag från sina föräldrar för att kunna leva som hon gör, enligt kammaråklagare Jessica Wenna.


Hon fick bidrag från sina föräldrar


Dessutom hade hon blivit uthängd i pressen efter att ha blivit filmad när hon haft sex med två flyktingpojkar, företaget gick knackigt och hon hade blivit vräkt från sin lägenhet som pappan ägde till 95 procent.

Kammaråklagare Jessica Wenna har varit flitigt uppvaktad av medierna under rättsprocessen. Foto: TT

Paragraf 7-utredningarna

I oktober 2016 genomgick paret paragraf 7-utredningar, så kallade mindre sinnesundersökningar. Den visade att båda kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning. I utredningen beskrev sig Johanna Möller sig intresserad av bakning och matlagning och att hon under uppväxten haft problem med panikångest. Hon sa också att föräldrarna alltid favoriserat storasystern samtidigt som hon själv var illa omtyckt och förskjuten av båda föräldrarna. Om sina tidigare förhållanden sa hon att de redan från start varit uträknade och att hon inte haft något djupare känslomässigt engagemang i någon av sina partners.

Mohammad Rajabi berättade att han var född och uppvuxen i Iran under vad han beskriver ”påfrestande förhållanden”. När han var 15 år tvingades han arbeta för familjens försörjning. Han avbröt då sin skolgång och försörjde sig på diversearbeten. Han kom tidigt i kontakt med droger och alkohol. Till Sverige kom han hösten 2015.

Efter rättegången – när paret bedömts som skyldiga – bestämde rätten att de båda skulle genomgå en stor rättsmedicinsk undersökning. 33 kilo utredningsmaterial i form av papper skickades till Rättsmedicinalverket i Huddinge där Johanna Möller undersöktes. Mohammad Rajabi undersöktes i Göteborg.

I fyra veckor bevakades och studeras de misstänkta noggrant av läkartemat.

Rättsmedicinalverkets slutsats blev : Ingen av dem lider av någon allvarlig psykisk störning.

SVT:s reporter: ”Fallet saknar motstycke i svensk kriminalhistoria”

Hovrätten fastställer livstidsdomen

Den 27 februari slår hovrätten fast att Johanna Möller är skyldig till mord, respektive mordförsök på sina föräldrar. Domen mot hennes ex-pojkvän, Mohammad Rajabi, slås också fast. Möller frikänns dock för anstiftan av mord på maken och behöver inte betala skadestånd till de anhöriga. Hovrätten menar att åklagaren inte har kunnat bevisa att mannen blivit mördad.
Ann-Sofie Sannemalm

Kolbjörn Lindberg