Foto: Maja Suslin/TT

Mörker kan inte driva bort mörker. Endast ljus kan göra det. Hat kan inte driva bort hat. Endast kärlek kan göra det.

Martin Luther King Jr

Det finns ondska i världen. Men också godhet. Idag, ett år sedan lastbilen drog fram på Drottninggatan, riktar vi blicken mot det goda som manifesterades i kölvattnet av ett terrordåd vi aldrig glömmer.

Den 7 april 2017 förändrades allt för många människor. Fem personer dödades och många fler skadades i dådet på Drottninggatan. Människor miste en vän, en anhörig, ett barn. Personer i alla åldrar bevittnade saker som ingen ska behöva se. Den 7 april blir för alltid en påminnelse om det hemska som hände, allra mest för de som förlorade någon eller själva var där.

Men mitt i skräcken och sorgen tog det finaste hos människan en tydlig plats. Medmänsklighet, kärlek, tro och hopp spred sig över Stockholm och resten av Sverige.


Foto: Torstein Bøe


Kort efter lastbilens framfart började sociala medier fyllas av erbjudanden om hjälp till personer som befann sig i Stockholm. Under hashtagen #openstockholm spreds stöttande ord och erbjudanden om skjuts och husrum.


Stockholm fövandlades till något speciellt under den dagen.


Eva Ekelund bor i Tyresö och var hemma när det hände. Hon såg den omtanke som spreds på Twitter och tvekade inte att erbjuda sin hjälp till främlingar den där dagen. För henne och många andra var det en självklarhet att hjälpa utsatta personer som inte hade möjlighet att komma hem till sina anhöriga.

– Vi var många som ville hjälpa till och som också gjorde det. Stockholm fövandlades till något speciellt under den dagen. Det fanns inga tankar på fientlighet eller rädsla, alla ville vara med och hjälpa till, säger hon.


Foto: Fredrik Persson


När Eva tänker tillbaka på den där dagen går hennes tankar främst till alla som drabbades och deras anhöriga. Men hon minns också ett Stockholm som visade på en medmänsklighet och omtanke som hon aldrig sett förut.

– Jag hoppas att vi som personer har fått lättare att öppna våra hjärtan och hjälpa till när det behövs, säger hon.

Någon dag senare startade hon hashtagen #kramaenpolis, för att hylla alla de poliser som arbetade med dådet.

– Poliserna gjorde en fantastisk insats. De utstrålade tryggheten i allt kaos som skapades.


Foto: Noella Johansson/TT

Det är väl ett sätt att uttrycka tacksamhet för att vi finns. Men vi gör ju bara vårt jobb.


Många människor, såväl räddningspersonal som civila, gjorde ett stort arbete under dådet och dagarna som följde. Polisen Annika Ljung var en av de första som kom till platsen och precis som många av hennes kollegor så åkte hon rakt in i något som de flesta försökte fly ifrån. Det var hög belastning i radiotrafiken i polisens kommunikation.

– Man klarar av att sy ihop detta på ett helt otroligt sätt tack vare enskilda poliser som tar egna initiativ som gör det de tycker att de borde göra, säger hon.


Poliserna fick ta emot blommor och kramar

Dagarna efter dådet blev poliserna i Stockholm överösta med blommor, tacksamma ord och kramar. Johan Säfström, yttre befäl på Södermalm, var ovan vid uppskattningen.

– Vi har fått massor av kramar idag. Många gråter och är både rörda och glada. Dessutom är vindrutan på bilen helt full av blommor. Det är väl ett sätt att uttrycka tacksamhet för att vi finns. Men vi gör ju bara vårt jobb, sa han då.


Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi har mötts av en enorm värme och kärlek som jag aldrig varit med om tidigare under mina 25 år som polis. Detta är unikt. Jag är tagen, sa Johan Säfström.

Förutom blommor fick polisen också mängder av teckningar och gosedjur som senare skänktes vidare till utsatta barn via Barnahus Stockholm.


Foto: Jonas Ekströmer


Det kommer att ta oss stärkta ur det här på något sätt


Människor från såväl Sverige som runt om i världen uttryckte sin sympati för de drabbade och för Sverige. Kronprinsessan Victoria besökte platsen för terrordådet dagen efter för att hedra offren.

– Jag måste ändå känna en styrka på något sätt. Samhället har visat en enorm kraft och att vi står emot det här, att vi vill stå emot det här. Att vi är eniga. Att det svenska samhället bygger på enorm tillit och gemenskap, en sammanhållning. Det kommer att ta oss stärkta ut det här på något sätt.

När en reporter sedan frågade henne hur vi går vidare ur det här svarade Victoria:

– Tillsammans.


Kung Carl XVI Gustaf höll tal efter terrorattacken på Drottninggatan.

Det var väldigt fantastiskt hur människor kom tillsammans och hjälpte varandra på ett så fint sätt.


Helena Röjgren var en av dem som av en ren tillfällighet undkom lastbilens framfart den där dagen. Hon satt i en bil på Mäster Samuelsgatan och det hade precis slagit om till rött när lastbilen dundrade förbi någon meter ifrån. För henne är årsdagen en påminnelse om kaoset och paniken och hon tänker på dem som inte har livet kvar. Men snarare än att fokusera på dådet väljer hon att fokusera på hur samhället svarade upp mot attacken.

– Det var väldigt fantastiskt hur människor kom tillsammans och hjälpte varandra på ett så fint sätt. Jag hoppas att det blir så igen, att det är det vi kan minnas.


Foto: Jessica Gow/TT


Två dagar efter dådet samlades tusentals människor på Sergels torg i Stockholm för att hedra offren och delta i en kärleksmanifestation. Klockan 14.53 – samma klockslag som attacken inträffade - höll människor om varandra i armkrok under en tyst minut.Vi står starka när det är som svårast. Stockholm står enat.


Arrangören Damon Rasti sa så här till SR timmarna innan manifestationen om varför han tyckte det var viktigt att så snabbt arrangera den:

– Det är en kärleksmanifestation för att bemöta hatet och hotet som många nu känner en rädsla inför. Tanken är att visa vår fortsatta öppenhet och tolerans. Fortsätta ta hand om varandra och stå enade tillsammans ute på gatorna igen.

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholm, tackade i sitt tal förskolelärarna som stannade kvar när föräldrarna inte kunde komma fram för att hämta sina barn, sjukvården som räddade liv, och polis och räddningstjänst för att de kom på plats så snabbt.

– Vi står starka när det är som svårast. Stockholm står enat, sa hon.


En av de som var på manifestationen var Irene Sjögren.

Flera artister uppträdde på manifestationen, Nano var en av dem.

– Det är otroligt att se alla här idag. Terrorister försöker få oss att bli rädda. Men det här är beviset på att vi aldrig backar, eller hur? sa han till den stora publiken. Sedan sjöng han Hold on:

”You gotta have the patience and believe you're gonna make it gotta hold on. I know you're crying on the inside but you fake it 'til you make it gotta hold on. Hold on.”


Vi låter aldrig, aldrig ondskan besegra eller förändra oss.


När terrorn drabbade Stockholm svarade svenskarna med kärlek. Hör Sarah Dawn Finer sjunga till bilder av ett enat Stockholm.


Fem personer miste livet i attacken på Drottninggatan. Elavåriga Ebba var en av dem. Hon tog bussen in till stan efter skolan för att träffa sin mamma men kom aldrig fram.

Av hela vårt hjärta tackar vi svenska folket för all den värme och kärlek ni givit oss i en tid av förtvivlad och smärta

Familjen till TV 4


Ebba Åkerlund, 11 år


Lena hade tidigare arbetat som lärare och var lokal ordförande i Amnesty. Hon var på besök från Ljungkile när hon dödades.

Hon var den bästa storasyster man kunde ha. Det gör så ont att hon drabbades av detta

Brodern till Aftonbladet


Lena Wahlberg, 69 år


Småbarnsmamman Maïlys från Belgien skulle träffa några vänner vid Drottninggatan. Hon var utbildad psykolog och arbetade med flyktingar.

Det är svårt för mig att prata om hennes död. Hon spelade flöjt och undervisade i musik för barn.

Maïlys vän till Sudpresse


Maïlys Dereymaeker, 31 år


Chris växte upp i Sydafrika men var brittisk medborgare. Han flyttade till Stockholm för att arbeta med musik, gifte sig och fick barn.

Vi är alla förkrossade över vår begåvade, passionerade och omtänksamma son Chris som plötsligt och tragiskt dött

Chris pappa till The Telegraph


Chris Bevington, 41 år


Marie arbetade som lärare på en skola i Trollhättan. I hemstaden satt hon i kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

Hon var en underbar medmänniska som gjorde det politiska arbetet roligt och givande

Maries partikollega till SVT Nyheter


Marie Kide, 66 år


Foto: Pontus Lundahl/TT


Linnea Heppling


Webbreporter

Lina Lindahl


Video

Publicerad: 7 april 2018