Eskilstuna


Amjad Al-Chamaa


Han flydde kriget i Damaskus, Syrien 2014. Med hjälp av människosmugglare tog han sig över Medelhavet och till Sverige. I tre långa år väntade han på att hans fru skulle få komma hit. Nu har de en dotter, en till på väg och bygger sitt liv i Eskilstuna.

Vi träffade Amjad 2016. Då var han ensam och kände sig inte riktigt hemma i Sverige. Familjen var då, likväl som nu, det viktigaste för honom.

Se hur Amjad reagerar på intervjun vi gjorde när vi träffade honom första gången.Efter tre år kom Amjads fru till Sverige och nu har de båda uppehållstillstånd. Det var det han behövde för att känna sig trygg med att starta ett nytt liv med familj här.

Även om man kan överleva i Syrien nu, som Amjads föräldrar gör, så vill han ändå inte åka tillbaka. I Syrien finns ingen infrastruktur och det är brist på mediciner och el. Det är inget liv för ett barn, menar Amjad.

– Min dotter ska börja förskolan i februari. Där får de mat och kan vila och bli omhändertagna. Jag känner kärlek för att Sverige tar hand om våra barn. Vi är säkra här.Amjad har en magisterexamen i Business management som han tog i London. Även om han är glad att han har sitt jobb i en elektronikbutik, så vill han egentligen jobba med något där han kan utnyttja sin utbildning bättre. Han känner flera i samma situation. Läkare, apotekare och lärare som nu jobbar på snabbmatskedjor eller i butiker.

När vi pratade med Amjad förra gången var det jobbigaste längtan efter familjen som var kvar i Syrien. Nu har han sin fru här, men både hon och Amjad vill att deras föräldrar också ska få komma, något som ännu inte har gått.När han tänker tillbaka på de år som gått i Sverige så känns de tre åren som han väntade på sin fru som förlorad tid. Han känner en viss stress, som att han måste springa fram nu och skynda sig att komma dit han skulle vara om han inte förlorat de åren i väntan på alla olika beslut.

Men nu är han här och har ett nytt hem i Sverige, och det är viktigt för honom att människor förstår att han är tacksam för det.

– Hemma är där man hittar säkerhet, trygghet och kärlek.


Här kan du se den förra intervjun vi gjorde med Amjad och läsa om hans liv för fyra år sedan


Tryck på bilden för att se fler berättelserMaria LapenkovaReporter

Linnea Heppling och Martin HedströmText och webbproduktion

Bernhard ÖhrstedtRedigering

Publicerad: 30 december 2020