Göteborg


Jihad Eshmawi


Tillsammans med sina två yngre bröder flydde han kriget i Syrien 2014. Målet var egentligen Nederländerna – men människosmugglaren tog dem till Malmö. Nu bor Jihad i Göteborg och drömmer om att bygga ett bättre samhälle för alla.

Vi träffade Jihad i Göteborg år 2016. Då berättade han om livet i Syrien och hur han, innan kriget bröt ut, arbetade i ett flyktingläger för palestinska flyktingar i området Yarmouk utanför Damaskus. När kriget kom såg han hur Yarmouk blev ett mål för regimens attacker.

Hör honom berätta om sitt nya liv och hur det känns att se sitt gamla bostadsområde.Under de första fem åren flyttade Jihad runt med sina yngre bröder i Göteborgsområdet, det var svårt att hitta ett fast boende. När de fått uppehållstillstånd inleddes processen att försöka få hit deras mamma genom anhöriginvandring. Det tog två år, men nu är hon här.

Nu har Jihad egen lägenhet, men han tillbringar mest tid på jobbet där han är med och startar upp ett aktivitetscenter från grunden. Det är det tredje jobbet han haft sedan han kom till Sverige, och det är framförallt på jobben han lärde sig svenska.

Jihad var palestinsk flykting redan i Syrien, och sedan blev han tvungen att fly igen. Han är glad för sitt svenska medborgarskap, men önskar att Sverige skulle hjälpa fler.Jihads namn har gjort att han utsatts för rasism flera gånger. Vissa kopplar ihop det med terrorism eftersom de inte vet vad namnet egentligen betyder.

– Ibland frågar de om jag skämtar när jag säger vad jag heter. Men Jihad betyder egentligen strävande, att kämpa.

Jihad tillägger att de flesta är snälla här och han säger att han trivs i ett land där alla är lika mycket värda enligt lag och där människor uppskattar frihet och att alla är olika. Även om vädret kunde vara bättre.– Det finns stora drömmar, säger Jihad.

Han drömmer om en egen familj och ett bättre samhälle och vill gärna arbeta internationellt med att hjälpa människor i andra länder.

Att åka tillbaka till Syrien skulle aldrig bli samma sak. Även om de skulle bygga upp Yarmouk igen så är människorna som fanns där borta, de flydde över hela världen. Han kommer alltid att älska Syrien, men är glad för att människosmugglaren tog honom just hit i stället för Nederländerna.

– Det känns som mitt öde nu att vara i det här landet och tala det här språket. Nu har jag också en svensk identitet, mitt svenska jag, säger han.


Här kan du se den förra intervjun vi gjorde med Jihad och läsa om hans liv för fyra år sedan


Tryck på bilden för att se fler berättelserShohreh ZareReporter

Linnea Heppling och Martin HedströmText och webbproduktion

Clara Cecilia TörnerRedigering

Publicerad: 30 december 2020