Strömsund


Mattias Rumni


Han flydde ensam från Syrien den 1 juni 2014. Han reste via Turkiet och sedan över havet till Grekland för att ta sig vidare till Sverige. Då hette han Ahmad, nu heter han Mattias och bor med sina fyra barn i Strömsund. Mycket har förändrats – men mycket är detsamma.

När vi mötte Mattias för första gången, 2016, bad vi honom att berätta om det viktigaste han fick med sig när han flydde från Syrien. Han visade oss sina betyg, som han hoppades skulle bereda vägen för honom i Sverige.

Se Mattias berätta om sitt nya liv och hur han reagerar på att se den förra intervjun vi gjorde med honom.Mattias har gått en yrkesutbildning som integrationspedagog med arbetsmarknadsinriktning i Sverige. Han hade ett jobb, men förlorade det när coronapandemin kom. Han drömmer om att bli egenföretagare igen, precis som han var i Syrien.

Han vill vara en förebild för sina barn, bli accepterad här och vara en del av det svenska samhället. Han bytte namn till Mattias, för att inte sticka ut och för att ses som en vanlig människa.I 18 månader levde han ensam i Sverige innan familjen kom. Han var här, men hans tankar fanns med dem i Syrien.

– Jag kunde inte låta dem resa över havet. Jag skulle bereda vägen eller dö. Och jag lyckades, säger han.

Genom familjeåterförening kom så hans fru och barn äntligen hit i mars 2016. Nu bor Mattias med sina fyra barn, tre flickor och en pojke, i en lägenhet i Strömsund. Hans fru gick bort efter en tid i Sverige. Men Mattias vill leva.Mattias hoppas komma igång med sitt företag inom några månader, han letar efter en delägare så han kan starta ett aktiebolag. Han försöker utveckla sin svenska hela tiden.

– När man utvecklar språket har man makt över sitt liv, säger han.

Han trivs i Sverige och det gör barnen också. Friheten, de mänskliga rättigheterna och rätten att få uttrycka och utveckla sig som man vill är viktiga för honom. När pandemin är över kan han tänka sig att resa tillbaka till Syrien, men bara som turist.

– Jag hör till Sverige. Mitt hem är här, säger han.


Här kan du se den förra intervjun vi gjorde med Mattias och läsa om hans liv för fyra år sedan


Tryck på bilden för att se fler berättelserBjörn Bengtsson SchäferReporter

Linnea Heppling och Martin HedströmText och webbproduktion

Anja LöfmanRedigering

Publicerad: 30 december 2020