Borlänge


Rabia Alhasan


Rabia kom till Sverige i september 2015 med sina föräldrar och två syskon. När kriget kom till hennes område al-Hasakah i Syrien blev alla tvungna att fly. Hon glömmer aldrig resan över havet i gummibåten. Nu bor hon i Borlänge med sin man och en liten dotter och hon tycker att livet är bra.

Vi träffade Rabia år 2016. Då bodde hon i Västerås och väntade på besked om uppehållstillstånd. Inför den intervjun bad vi henne ta med en sak från Syrien som betydde extra mycket för henne. Hon valde en klänning som hon sytt själv.

Se hur Rabia reagerar på intervjun vi gjorde sist och vad klänningen betyder nu.Efter nio månader i Sverige fick Rabia uppehållstillstånd och kunde äntligen börja plugga svenska, då bodde hon i Västerås. Hon träffade en man som också kom från Syrien på en fest och så småningom gifte de sig. Eftersom han bodde och arbetade i Borlänge så flyttade hon dit.

Svenskastudierna har fortsatt i Borlänge och genom dem har hon fått flera vänner från andra länder. Studierna är och har alltid varit viktiga för henne.

– När man lär sig språket så blir allt möjligt, säger hon.Rabia tycker det mesta är bra med Sverige, men kanske framförallt känslan av att kunna göra vad man vill. Det mesta har blivit som hon hoppades och trodde när hon först kom hit. Hon fick uppehållstillstånd, lärde sig svenska och nu läser hon ett tvåårigt program för att bli barnskötare. Dessutom har hon och hennes man fått en dotter.

– Jag trivs bra, och när vi fick ett barn blev livet ännu finare.

Mindre fint tycker hon att vädret är, med kylan och snön. Men det uppvägs av att hon får möjlighet att studera och hon längtar tills hon får ett jobb och kan vara med och försörja familjen.Hon vill inte återvända till Syrien, bara som besökare i så fall om det blir möjligt. Allt är annorlunda där nu och ingenting av det hon saknar finns kvar. Området hon bodde i är väldigt annorlunda nu och människorna som fanns där då finns inte där längre.

Hon tänker fortfarande på Syrien varje dag, man glömmer inte sin uppväxt så lätt. Men nu ligger hennes fokus på studier och att hon och hennes familj ska fortsätta ha det bra. Hon ser med tillförsikt på sin framtid i Sverige.

– Mitt liv är bra nu, men jag strävar ändå efter bättre. Man vet inte vad som händer i livet, det blir en överaskning.


Här kan du se den förra intervjun vi gjorde med Rabia och läsa om hennes liv för fyra år sedan


Tryck på bilden för att se fler berättelserCharlotte PetterssonReporter

Linnea Heppling och Martin HedströmText och webbproduktion

Clara Cecilia TörnerRedigering

Publicerad: 30 december 2020