Umeå


Raghad Khaiat Nako


Raghad var gravid med sitt andra barn när kriget nådde Aleppo i Syrien. Hon flydde med sin man över Medelhavet i hopp om ett bättre liv här. Nu bor de i Umeå och Raghad är förälskad i vintern och snön.

Raghad har fått ett barn till och hon är glad över att hon fått det här i Sverige. Hon tycker det är bättre att uppfostra barnen här än i Syrien, det är här hon vill bygga sitt och sin familjs liv.

Vi träffade Raghad första gången år 2016, då bodde de på ett asylboende i just Umeå. Sverige var som hon föreställt sig, det är bättre här. Det finns svårigheter också förstås, som att hitta ett jobb eller att få börja på högskolan.

Hör henne berätta om sitt liv och se hur det såg ut när vi intervjuade henne för fyra år sedan.Hon har sin man och sina barn här, men hennes stora familj finns kvar i Syrien. Det är svårt att inte vara nära dem, att inte kunna hjälpa dem när de blir sjuka. År 2016 berättade Raghad att hennes pappa fått en hjärntumör. Nu lever han inte längre.

– Jag kunde inte prata med honom eller se honom innan han dog. Det var väldigt svårt, säger hon.Hon hade bara fyra kurser kvar för att ta sin universitetsexamen i Syrien när de lämnade landet. Hon vill fortsätta studera här och har läst den svenska som behövs. Nu är det bara engelskan kvar, som krävs för det program hon vill gå.

Hon tycker det är lättare att lära sig svenska än engelska, men hon önskar att hon hade sverigefödda vänner som hon kunde öva tillsammans med för att utvecklas mer. Men det är svårt att träffa andra under rådande pandemi och när man pluggar på distans.Hon har mött främlingsfientlighet här berättar hon, det finns bra och dåliga människor överallt. En gång när hon var ute och gick frågade en arg man vad hon gör här och sa att hon skulle åka tillbaka till sitt eget land. Hon blev ledsen, men sa ingenting då. Det ångrar hon i dag. Det här skulle hon vilja säga till honom om hon fick chansen:

– Tänk dig att du har jobb, en utbildning och har byggt ett hem men tvingas kasta bort allting för att blir trygg igen. Om du hade varit jag, om du bodde i ett land där det blev krig och alla dog runtomkring dig – vad hade du gjort?


Här kan du se den förra intervjun vi gjorde med Raghad och läsa om hennes liv för fyra år sedan


Tryck på bilden för att se fler berättelserJan FäringöReporter

Linnea Heppling och Martin HedströmText och webbproduktion

Nikolai GrantRedigering

Publicerad: 30 december 2020