Uppsala


Tuka al-Khadra


När kriget i Syrien började bodde Tuka i Yarmouk. Hon flydde med sina föräldrar och syskon över Medelhavet. I tolv dagar befann de sig till havs. I dag har hon en son och bor i Uppsala.

Vi träffade Tuka första gången år 2016. Då berättade hon om matematikläraren hon hade i Syrien, som gav henne mod att prova nya saker och hjälpte henne att bli den hon var. Nu vet hon inte var läraren finns.

Hör Tuka berätta om sitt nya liv i Sverige, och se hur hon reagerar på att se intervjun vi gjorde med henne för fyra år sedan.I dag lutar sig Tuka mot sina föräldrar och sin bror för att få mod och kraft.

– De är med mig hela tiden, jag kan inte göra någonting utan dem, säger hon.

Det var svårt att komma in i det svenska samhället till en början men när hon började studera svenska så lossnade det. Hon fick vänner och jobbade bland annat i ett varuhus och på en förskola. Barnen hjälpte henne med svenskan och rättade henne om hon sa fel.

Att jobba med svenskar är en nyckel till att utveckla språket menar Tuka. Men att få jobb är inte alltid så lätt, speciellt inte om man möts av fördomar.Efter att ha nekats anställning på grund av sin klädsel tänkte Tuka att hon lättare skulle komma in i det svenska samhället om hon inte bar sjal, men så tänker hon inte längre.

– Att en person tänker så så betyder inte att alla svenskar tänker så. Alla är olika, säger hon.

Tuka träffade en man i Sverige, Ahmad, som också var från Syrien. De gifte sig och fick en son tillsammans. Men 2018 mördades Ahmad – vilket vände upp och ner på Tukas liv igen.

Nu vill hon bygga ett liv i Sverige, framförallt för sin sons skull.För fyra år sedan längtade hon efter att få promenera på Damaskus gator igen och känna doften av Jasmin. I dag längtar hon efter att få börja jobba igen och att få se sin son växa upp i Sverige. Hon vill stanna här.

– Jag tänker på min son. Jag tror Sverige är bättre för honom, säger hon.


Här kan du se den förra intervjun vi gjorde med Tuka och läsa om hennes liv för fyra år sedan


Tryck på bilden för att se fler berättelserMärta Gross HulthReporter

Linnea Heppling och Martin HedströmText och webbproduktion

Anja LöfmanRedigering

Publicerad: 30 december 2020