Flickan med bombbältet

Fatima Adam var bara 15 år när hon kidnappades av terrororganisationen Boko Haram och tvingades gifta sig med en av deras ledare. När han dog fick hon ett val: Gift om dig med en annan terrorist. Eller bli självmordsbombare. Fatima valde bombbältet.

Se hela Korrespondenterna här

Murarna runt husen i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria löser upp sig mot ett ödsligt, sandigt landskap med enstaka taggiga, torra buskar som sticker upp. Där, i ett av de sista husen i staden innanför en skranglig plåtdörr, bor Fatima Adam.

Hon har hunnit bli 19 år gammal, gift och väntar sitt första barn.

När vi knackar på dörren öppnar Fatima iklädd en lysande röd hijab. Hon känns lugn och samlad, men allt hon berättar handlar om terror.

– Innan det här hände mig så hade jag det bra, jag hade många vänner, säger hon. Nu är det istället många människor som inte litar på mig.


Vi sitter utomhus, i skuggan, termometern visar på närmare 40 grader. Det är en torr värme, som bränner i huden. Fatima börjar berätta sin historia.

Hon var 15 år och hälsade på sin farmor i den lilla staden Monguno några mil hemifrån. Då invaderades staden av terrorgruppen Boko Haram. Flera män trängde sig in i farmoderns hus och kidnappade Fatima tillsammans med sex andra flickor.

– De tog oss med ut i bushen och satte oss i ett hus. Det satt så många flickor där, från många olika byar. Vi fick vatten och deras fruar kom med mat till oss, samtidigt hade vi ingen aning om vad som skulle hända med oss.

Fatima berättar hur allt gick till

Boko Haram är en av världens mest brutala terrorgrupper, som inte skyr mord, lemlästning och våldtäkt – också av barn.

Fatima var i Boko Harams våld under ett helt år. Många av de flickor som kidnappas tvingas gifta sig med någon av terroristerna, flera har fött deras barn. Fatima berättar att en del blev slavar till ledarnas fruar, men hon giftes istället bort till en av ledarna – och blev hans fjärde fru.

– De gav oss mat och vatten och en säng att sova i. De trakasserade oss inte men varje kväll önskade vi att inte morgonen skulle gry, säger Fatima.

Så jag valde bombbältet

Hon och de andra levde hela tiden under hotet att regeringen skulle gå till anfall mot Boko Haram. Det spelade ingen roll att Fatima var där under tvång, hennes liv var lika mycket i fara som terroristernas. Därför flyttades de hela tiden vidare.

– Jag var hela tiden livrädd när jag hörde skotten eller stridsflyg som fällde bomber, berättar hon.

Men när hennes man till slut ändå dödades i en attack, fick hon ett val: gift om dig med en annan man, eller bli självmordsbombare.

Fatima blev desperat och försökte hitta en väg bort från terroristerna.

– Först tänkte jag fly ut i bushen men jag visste att de fanns överallt och att de skulle döda mig om de hittade mig. Så jag valde bombbältet.

– De förklarade att vi skulle dö, men att vi skulle komma till paradiset när vi dog, inte till helvetet.


Boko Haram har vuxit sig starka just i nordöstra Nigeria, eftersom Tchadsjöns katastrofala uttorkning har skapat stora flyktingströmmar. De har länge använt kvinnor och unga flickor som vapen, eftersom de lättare kan gömma bombbälten under sina kläder.

Bara under 2017 sändes 93 flickor ut på självmordsuppdrag i det här området. Fatima försöker förklara hur det kommer sig att så många flickor övertalas till att spränga sig själv i luften.

– De berättade att Maiduguri är en plats för de otrogna. Männen predikade för oss hela dagarna och långt in på nätterna. De sa att om vi sprängde oss själva skulle människorna i staden bli rädda och fly.

– Då skulle Boko Haram lättare kunna återta staden och upprätta ett eget rike, säger Fatima.

Hennes berättelse blir ibland invecklad, kanske är det för att jag inte riktigt kan förstå. Kanske är det för svårt att förklara för någon som inte har upplevt det, hur man väljer att sätta på sig ett självmordsbälte, för att det är enda vägen ut.

Jag var hela tiden rädd

Fatima såg självmordsuppdraget som hennes enda chans att kunna fly från kidnapparna.

– De tog oss till utkanten av Maiduguri. Vi var ungefär femton flickor. Där satte de på oss bombältena, säger hon tyst. De sa åt oss att antingen gå mot en kyrka, en marknadsplats eller en av militärens säkerhetskontroller. Där släppte de oss.

– Jag var hela tiden rädd. Även om de sagt att det var vi själva som skulle detonera bomben, tänkte jag att de kanske hade en fjärrutlösare.


Fatima var den enda av flickorna som lyckades fly

Men Fatima Adam hade tur.

Samtidigt som hennes kidnappare släppte av henne fick hon syn på några kvinnor som sprang åt ett annat håll. Fatima hakade på dem och lyckades försvinna bland gränderna. Det fanns ingen fjärrutlösare och hon lyckades fly.

Snart efter omringades hon av ett gäng unga män som hotade att döda henne. Men ledaren hejdade männen och när Fatima berättade att hon kidnappats av Boko Haram tog de försiktigt bort bombbältet. Hon fördes till militären där hon förhördes gång på gång.

Till slut fick hon komma hem.

Folk pratar om mig, det vet jag.

– Jag minns att min pappa kom hem från fredagsbönen och grät. Han höll om mig och grät. Alla i min familj kramade mig.

Trots att Fatima lyckades fly har det inte varit helt problemfritt att komma hem. Hon säger att det finns en del människor som är misstänksamma.

– En del påstår till och med att jag är spion. Men jag svarar alltid att det inte var jag som anslöt mig till dem. Jag blev kidnappad.

Idag har Fatima gift om sig, av egen vilja, med Hassan Ladan. Han är 21 år och med i ett slags medborgargarde, som består av ungefär 26.000 ungdomar. Medborgargardet har med bara käppar till vapen har lyckats kasta ut Boko Haram ur Maiduguri.

– De är faktiskt rädda för oss, bortom er fantasi. Terroristerna tror att vi har magiska krafter, men egentligen handlar det om att vi kämpar för vårt samhälle och inte bara för egen vinnings skull, säger Hassan.

– Jag gick med för att försvara vårt land, min stad och mitt folk. Och jag tycker framtiden ser hoppfull ut. Jag hoppas att vi får många barn och att vi ska klara oss fint, säger Hassan.

Hassan är med i ett medborgargarde som kastade ut Boko Haram ur staden

Fatima räddades från terrorgruppen men fruktar fortfarande, tre år senare, att Boko Haram ska hitta henne igen.

– Jag är väldigt rädd för att de ska komma på natten och knacka på min dörr. Eller att de tar mig ute på gatan. Om de hittar mig kommer de att döda mig, säger hon.

– Men jag är också orolig när jag är ute i trafiken, eller vid stora folksamlingar. För jag vet ju att flickor som bär hijab lätt kan ta sig in och detonera en bomb.


Läs mer om Tchadsjöns minskning och hur det påverkar området

Se hela Korrespondenterna här



Lena Scherman


Reporter, Nigeria

Iman Tahbaz


Fotograf, Nigeria

Videoreporter: Ida Linde

Webbproduktion: Linnea Heppling

Publicerad: 12 maj 2018