Så bluffar Malmöbröderna till sig miljonavtal


På pappret ser allt bra ut.

Välfyllda cv, underskrifter och  prestigefyllda examensintyg.

Nu kan vi avslöja att fyra skånska kommuner har betalat över 12 miljoner  kronor – till företag som bluffar.
Det känns för jävligtDeras reklamkampanjer har synts i lokaltidningar i hela Skåne. De lovar att förvandla din trädgård till en oas. Men för flera kunder har det slutat i en mardröm.

Trots att trädgårdsarbetet inte blivit utfört så fortsätter fakturorna att trilla in. I några fall på summor långt över 100 000 kronor.

Missnöjda kunder möts av hot om inkasso och stämning om de inte betalar.

I vår granskning av bolagen Lomma Trädgård och Bosab har vi ett tjugotal vittnesmål från privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag.

Här är deras berättelse.

Betalade 350 000 kronor - kvar blev en uppriven trädgård


Alla vi pratar med berättar om falska löften och saltade räkningar. Det ska visa sig att privatpersonerna inte är de enda som känner sig lurade av bröderna bakom bolagen.

Flera kommuner och kommunala bostadsbolag har avtal med bolagen för bland annat skötsel av parker, innergårdar och städning av lekplatser.

Kommunerna har hittills betalat över 12 miljoner kronor till bolagen.

Under granskningens gång stöter vi på fler detaljer som inte stämmer. Ju mer vi undersöker saken desto mer framstår brödernas affärer som en härva av lögner. Och de har inte ens använt sina riktiga namn.


Jakten på lögnerna
Klicka på varje bild för att läsa mer om personen.

Vi kontrollerar vilka skånska kommuner som bröderna har gjort affärer med. Malmös MKB, Svedalahem, Trelleborgs och Helsingborgs kommuner har alla  tecknat avtal med brödernas bolag. Fram till mars i år hade bolagen dragit in över 12 miljoner av skattebetalarnas och hyresgästernas pengar.


• Svedalahem: Mellan januari 2020 och maj 2021 har Svedalahem betalat över 6 miljoner kronor till Bosab.

• Helsingborg kommun: Mellan juli 2020 och maj 2021 har Helsingborg kommun betalat knappt 2,8 miljoner kronor till Lomma Trädgård.

• MKB: Mellan 2019 och 2020 hann MKB betala ut över 2,6 miljoner kronor till Mitt trädgård innan de sade upp avtalet.

• Trelleborgs kommun: Kommunen har mellan april 2020 och maj 2021 betalat 1,3 miljoner kronor till Lomma trädgård.


Ingenstans har man lagt märke till att papperna bolagen skickat in var förfalskade, trots att kommunerna uppger att de noggrant kontrollerat dem.


Så reagerar kommunerna när de får veta att avtalen bygger på en bluff
Varken MKB eller Svedalahem vill svara på SVT:s frågor i en intervju. Men i ett mail berättar MKB varför de sade upp avtalet med Mitt trädgård.

Det handlar bland annat om personal som inte hade skyddsutrustning, dåligt utförd skötsel och dubbelfakturering.

I handlingar till Trelleborg och Helsingborg har Lomma trädgård angett Jörgen Johansson som kontaktperson. Det är också Jörgen Johansson som skrivit under avtalen med kommunerna. Men vid den tidpunkten hade den tidigare ägaren, Jörgen Johansson, redan sålt bolaget till bröderna. Han har inte heller skrivit under några avtal.

Ett år efter att avtalen tecknades, byter en av bröderna namn – till den tidigare ägarens fullständiga namn.

Här får tidigare ägaren veta att hans namnteckning fejkatsHär är bolagen:


• Bosab fastighetsförvaltning AB: Bolaget, med säte i Klippan, togs över av bröderna i november 2018 men en annan person står som formell ägare. Har avtal med Svedalas kommunala bostadsbolag Svedalahem. Två kunder har anmält bolaget till Allmänna reklamationsnämnden, och båda har fått rätt. Bolaget har inte följt ARNs beslut. Nettoomsättning på nästan 6 miljoner år 2019. Bolaget har skickat in falska cv i sitt vinnande anbud till Svedalahem. De skickade även in falska referenser och cv i anbud till det kommunala bostadsbolaget i Klippan.

• Lomma Trädgård och markentreprenad AB: Har säte i Lomma och togs över av bröderna i början av 2020. Den av bröderna som är styrelseledamot har ett år senare bytt namn till den tidigare ägarens fullständiga namn. Senaste redovisade nettoomsättningen var nästan 2,6 miljoner kronor. Har avtal med Trelleborgs och Helsingborgs kommuner. Har flera anmälningar hos ARN. Lomma trädgård har inte hörsammat ARN:s rekommendationer. Skickade in falska cv, referenser och förfalskad namnteckning i sina vinnande anbud till Trelleborg och Helsingborg. Även i anbud till Ystadbostäder.

• Mitt trädgård och fastighetsskötsel AB: Startades i mars 2018. Nettoomsättningen för 2019 var drygt 6 miljoner kronor. Tecknade avtal med MKB, Malmös kommunala bostadsbolag 2019, som sade upp avtalet ett år senare. Enligt MKB misskötte bolaget sig på en rad punkter. Bland annat förekom dubbelfakturering, arbeten som inte utförts och personal som saknade skyddsutrustning. Skickade in falska cv och referenser i sitt vinnande anbud till MKB.

• Gröna Teamet Syd AB: Bolaget, som en av bröderna står som formell ägare till, har nyligen börjat marknadsföra sig i skånska lokaltidningar och påstår att de har 25 års erfarenhet. Men bolaget startades i november 2018 och hade en nettoomsättning på 4 miljoner kronor första året. Telefonnumret som idag leder till Gröna Teamet angavs som en referens till ett fastighetsbolag i Västra Götaland när Mitt trädgård lämnade anbud till MKB.

Dölj

Bröderna väljer att inte kommentera


Vi ringer till de olika bolagen för att ge bröderna en chans att kommentera vår granskning.

Men personen i telefonen vill inte svara på några frågor, utan hänvisar till mail. Trots att vi skickar våra frågor flera gånger, får vi inget svar.

När vi ringer lägger personerna på luren.

Natalie MedicReporter


Nellie ErberthReporter


Fredrik SvenningssonFotograf


Anja LöfmanVideoproduktion


Nicolai GrantVideoproduktion