Här är regeringens nya ministrar

Under tisdagen presenterade statsminister Magdalena Andersson sin regering. En del namn finns kvar från hennes företrädares regering, men det fanns också en del nya tillskott. Få koll på de senare i SVT Nyheters sammanställning.

Klicka på bilderna för att läsa mer!Mikael Damberg, finansminister

Har valts som ny finansminister, en roll han ärver från blivande statsminister Magdalena Andersson. Satt i regeringen mellan 2014 och 2018 som närings- och innovationsminister. Sedan 2018 har han haft rollen som inrikesminister. Var mellan 2012 och 2014 Socialdemokraternas gruppledare.


Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Valdes in i riksdagen 2018. Var mellan 2014 och 2017 socialförsäkringsminister. Blev 2017 socialminister och var det fram till 2019 då hon tog en paus från regeringsarbetet då hennes make hastigt gick bort.


Max Elger, finansmarknadsminister

2012 tillträdde han som budgetchef hos Socialdemokraterna. Han har sedan oktober 2014 varit statssekreterare hos dåvarande finansminister Magdalena Andersson. Var mellan 2012 och 2014 budgetchef för Socialdemokraternas riksdagskansli och från år 2014 statssekreterare på finansdepartementet.


Ida Karkiainen, civilminister

Karkiainen har varit statsrådsersättare under 2014-års regering. Sedan 2018 har hon suttit i konstitutionsutskottet. Hon blir regeringens yngsta minister.


Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Blev 2018 förvaltningschef för Barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamns kommun. Blev känd via SVT:s tv-program "Rektorerna". Är den första transpersonen att ingå i en svensk regering. I Magdalena Anderssons regering blir hon skolminister. Hon har inte tidigare suttit i riksdagen men är styrelseledamot i Sveriges Utbildningsradio Aktiebolag.


Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Har tidigare inte suttit i riksdagen. Tar nu över Ibrahim Baylans roll som näringsminister. Blev SSU-ordförande 1990, en roll han hade under fem år. Var mellan 2004 och 2012 ordförande för ABF. Sedan 2012 har han varit ordförande för fackförbundet LO. Har även varit ombudsman för IF Metall.


Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Gustafsdotter har inte suttit i riksdagen tidigare. Hon har varit verksam journalist och VD för Tidningsutgivarna. Därefter generalsekreterare för Sveriges Museer.


Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Invald i riksdagen 2014 och har sedan 2018 suttit i näringsutskottet. Har tidigare varit oppositionsråd i Åre. Efterträder Ibrahim Baylan som landsbygdsminister.


Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister

Danielsson sitter i Europaparlamentet sedan 2019. Tidigare fackförbundstjänsteman vid LO som EU-samordnare. Blir nu bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister. Har inte tidigare suttit i riksdagen.


Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Tar över Ygemans roll som energi- och digitaliseringsminister. Sedan 2013 är han kommunalråd i opposition i Nacka. Farmanbar är ingenjör med en Bachelor of Science i datateknik samt en högskoleexamen i industriell marknadsföring från Luleå Tekniska Universitet. Han var ordförande för SSU i Norrbotten 1995–2000 och ledamot i SSU:s förbundsstyrelse 2001–2003.

Bilder: Jonas Ekströmer/TT, Sören Andersson/TT


Christopher Gimling ShaftoeVideo

Jonas EkmanText

Klara StefanssonBildredigering

SVT DatajournalistikWebbproduktion


Publicerad: 30 november 2021