Ku Klux Klan-medlemmar deltar i en nazistdemonstration i Valley Forge, Pennsylvania, 2004, det nynazistiska grekiska partiet Gyllene gryning vid en sammankomst i Aten i januari i år och nynazister i Dortmund 2000. Foto: TT

Här kan svenskar öppet hylla nazismen

”Svenska kvinnor älskar terror.”
Under kommentaren på det radikalnationalistiska forumet Daily Stormer ligger en bild på ett av de söndertrasade offren strax efter terrorattacken på Drottninggatan.
Här, liksom på några andra internationella sajter, hyllas Hitler och det påstås att afrikaner våldtar minderåriga i syfte att ge dem aids. Samtidigt kopplas medlemmar till nästan hundra mord – däribland terroristen Anders Behring Breivik.
Hit söker sig många tusen svenskar.

Förra året fick Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag av regeringen att kartlägga våldsbejakande extremistisk propaganda som sprids via internet i Sverige.

I sin delrapport Hatbudskap och våldsbejakande extremism i digitala miljöer listar myndigheten tre radikalnationalistiska forum, vars material ofta översätts och publiceras på svenska sajter, bland annat på nazistiska Nordiska motståndsrörelsens hemsida.

Personerna som registrerat domännamnen är alla från USA, men enligt FOI går det inte att säga var innehållet på servrarna lagras, eftersom de använder sig av en tjänst som lagrar och cachar innehållet på olika datacentra runt om i världen. De flesta av besökarna kommer från USA, men sajterna har också många läsare från exempelvis Storbritannien, Tyskland, Australien – och Sverige.

Regeringen kartlägger våldsbejakande extremism


För att bekämpa hatbrott och rasism gav regeringen förra året Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i uppdrag att kartlägga och analysera den våldsbejakande extremistiska propaganda som sprids via internet och sociala medier i Sverige. Kartläggningen omfattar högerextremism, vänsterextremism, islamistisk extremism och deras internationella kopplingar. Syftet är att bekämpa hatbrott och rasism.

För att genomföra uppdraget samarbetar FOI med Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Nämnden för statligt stöd till trossamfund, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

Projektet pågår fram till mars 2019.

Visa

Det mest välkända forumet är Stormfront, som grundades 1995 av amerikanen Don Black med ett förflutet i Ku Klux Klan och olika nationalsocialistiska grupper. Mottot på sajten är ”Berätta sanningen och frukta ingen!”.

Den amerikanska rörelsen Ku Klux Klan strävar efter vit överhöghet och har genom historien begått brutala våldsdåd mot svarta. Här korsbränning i Paulding County, Georgia, förra året. Foto: TT

Här hittar man diskussionstrådar som handlar om att svarta är mer lika apor än människor, hur man ska förstå judar och hur man hanterar personer av en annan ras på arbetsplatsen, men det finns också trådar om amningsråd och att älska vita män. Samtidigt finns det ett delforum för frågor som berör Skandinavien och Baltikum, där det förs diskussioner både på engelska och skandinaviska språk. De allra flesta skriver emellertid på engelska.

En medlem skriver:

"(...) nu, 2017 är Sverige på randen att bli det islamiska kalifatet/republiken av Swedistan."

En annan person menar att de måste få fler unga i Sverige intresserade av nationalism.

”Vi håller på att bli helt förstörda av extrem altruism, förnekandet av vår historia, vårt kulturella arv, vår rätt till vår identitet. Männen som våra unga ser på tv och som lyfts fram som förebilder är feminiserade, svaga, homosexuella – eller – wiggers, kriminella, degenererade eller kontorsråttor.”

Med wigger avses en vit person som uppträder på ett sätt som anses vara stereotypt för svarta.

Liten ordlista


Nationalsocialism (nazism) En starkt nationalistisk ideologi som innehåller tanken på ett nationellt kollektiv, och där ett diktatoriskt system ses som uttryck för massans vilja. Identiteten konstrueras kring begrepp som nation, kultur och ras inom ett begränsat territorium. Enligt en variant anses vissa kulturer och raser vara överlägsna andra.

Källa: Andreas Önnerfors, docent i idéhistoria vid Göteborgs universitet

Radikalnationalism Föreställningen att ett territorium tillhör en viss etnicitet, ras eller kultur som måste försvaras mot andra raser, etniciteter eller kulturer. Begreppet ingår i och är en central del av nationalsocialism.

Källa: FOI

Ku Klux Klan En högerextremistisk organisation i USA bildad 1866, som snabbt utvecklades till en terrororganisation med syfte att återupprätta vit överhöghet. Organisationen har genom historien begått våldshandlingar och mördat svarta. Under senare år har Ku Klux Klan sökt samarbete med det amerikanska nazistpartiet och andra högerextremistiska grupper.

Källa: Nationalencyklopedin

Vit makt-miljö Individer, grupper och organisationer som vill ha ett auktoritärt styre och en nationell gemenskap baserad på etnicitet. Det finns en föreställning om att människor kan delas in i olika raser, och att den vita rasen är överlägsen. Vissa anhängare ersätter termen ras med kultur, som dock anses vara medfödd och omöjlig att förändra. Raserna/kulturerna bör hållas åtskilda för att bevara sina egenskaper. Det mångkulturella samhället utgör ett hot, vilket gör det legitimt att använda våldsamma metoder i ”självförsvar”.

Källa: Säpo

Visa

Daily Stormer är ett annat välbesökt radikalnationalistiskt forum, skapat för att attrahera tonåringar. Sajten, som kallar sig för världens mest målmedvetna republikanska webbsida, säger sig sträva efter att bevara den västerländska civilisationen. Den största delen av inläggen består enligt FOI av rasistiska och antisemitiska filmer och bilder.

För ett år sedan hackade en vit makt-anhängare flera universitet i USA och skickade ut flygblad med hakkors och antisemitiska budskap till datorskrivare, tillsammans med en länk till Daily Stormers sajt, har Washington Post tidigare rapporterat. Enligt FOI har sympatisörer uppmanats att sprida flygblad med nazipropaganda till vita barn som spelar Pokemon Go. På flygbladen syntes pokemonen Pikachu utklädd till Hitler tillsammans med en uppmaning om att organisera sig inför ett kommande raskrig.

De som föser niggers mot vita nationer kommer att jagas och torteras. Ni vet vilka ni är.

Medlem på Daily Stormer

På Daily Stormer diskuteras också saker som rör Sverige.

I ett inlägg skriver grundaren Andrew Anglin att den judiska ”Bonniermediafamiljen” våldtar Sverige. Han menar att det är chockerande få judar i Sveriges regering med tanke på den politik de för. ”De svenska medierna, däremot, är ett komplett judejobb”, skriver han.

En av trådarna heter ”Afrikansk tonåring våldtar minderåriga i Sverige i syfte att ge dem aids” och ett av inläggen lyder: ”De som föser niggers mot vita nationer kommer att jagas och torteras. Ni vet vilka ni är”.

Lastbilen som körde in i varuhuset Åhléns vid terrorattacken i Stockholm i våras. Foto: TT

Även terrordådet på Drottninggatan i Stockholm avhandlas.

Efter ett påstående om att "svenska kvinnor älskar terror" har en person lagt ut en bild på en söndertrasad kropp efter attacken med kommentaren: ”I alla fall de som finns kvar.”

Andrew Anglin uttrycker skadeglädje över att en belgisk kvinna dog: ”Ha ha ha ha ha: Slampan som arbetade med att hjälpa misslyckade flyktingar namnges som offer i Stockholmsattacken.” Samtidigt noterar han att hunden Iggy – till skillnad från ”den belgiska bitchen” – inte förtjänade att dö vid dådet.

Det tredje forumet som lyfts fram i FOI:s rapport är Vanguard News Network, som grundades av Alex Linder år 2000 och beskrivs som en av de största vit makt-miljöerna på internet. Mottot är ”Inga judar. Bara höger”. Enligt FOI sprider sajten hat mot judar, svarta och latinamerikaner. Myndigheten menar också att det finns en föreställning om att samtliga medier kontrolleras av judar och att USA:s regering är ockuperad av sionister.

En utbränd bil i Stockholmsförorten Rinkeby, som av polisen klassas som ett särskilt utsatt område med hög brottslighet och låg socioekonomisk status. Foto: TT

Här finns också ett skandinaviskt delforum med trådar om upplopp i Rinkeby, flyktingkostnader och brottslighet bland migranter. Någon listar tio orsaker till att Sveriges multikulturella utopi håller på att misslyckas och nämner 22-åriga Alexandra Mezher – som knivhöggs till döds på sitt jobb på ett HVB-hem i Göteborg – att medierna mörkar brott begångna av migranter och att skolresultaten påverkas negativt av massmigrationen.

LÄS MER: Alexandra dödades efter knivattack – i dag föll domen

En tråd handlar om angrepp på ambulanspersonal i vad som benämns som ”no-go-zoner” – ett omtvistat uttryck som syftar på områden särskilt utsatta för brottslighet.

”Jag gillar idén att använda militär utrustning för att utrota kackerlackorna som dessa no-go-zoner först och främst består av. Minigun, 50 kaliber och granatkastare skulle vara en bra start”, skriver en person.

Tusentals svenskar söker sig till forumen.

SVT Nyheter har med hjälp av mätverktyget Alexa undersökt antalet unika besökare från Sverige. Det finns inga siffror för Vanguard News Network, men den 5 juli uppgavs Daily Stormer ha haft uppskattningsvis 12.019 svenska besökare den senaste månaden. Motsvarande siffra för Stormfront var 6.690 besökare. Statistiken är baserad på en analys av trafikmönstret på internet.

I FOI:s rapport är siffran för Stormfront högre. De hänvisar till mätverktyget Google analytics och uppger att sajten mellan den 28 augusti och 25 november hade omkring 34.000 unika besökare.

Jag gillar idén att använda militär utrustning för att utrota kackerlackorna som dessa no-go-zoner först och främst består av.

Medlem på Vanguard News Network om ”no-go-zoner”

– Men det finns ett stort mörkertal eftersom många använder sig av krypterade webbläsare och surfar anonymt, säger Lisa Kaati som är projektledare för de regeringsuppdrag som analyserar våldsbejakande extremism i digitala miljöer på FOI.

Frågan är varför så många svenskar dras till de internationella forumen. I Sverige finns flera bloggar, diskussionsforum och nyhetssidor som är öppet invandringskritiska och som i många fall sprider hatbudskap. Vad kan Stormfront, Daily Stormer och Vanguard News Network erbjuda utöver det?

Lisa Kaati Foto: FOI

Lisa Kaati tror att det finns flera förklaringar. Dels handlar det om att få kontakt med likasinnade över hela världen, dels om att vidga diskussionen.

– I Sverige diskuterar man mycket av det som händer inom landet, men på Stormfront finns även många djupa ideologiska diskussioner.

Samtidigt är sajterna mer extrema än i Sverige.

– Vi har inte riktigt den här typen av öppna forum i Sverige. På de här sajterna kan människor släppa på spärrarna och läsa hur andra släpper på sina spärrar. Det är mer ocensurerat, folk är öppna med att de är nazister. Daily Stormers grundare Andrew Anglin har själv uppgett att han frågat sig ”Vad skulle Hitler göra” innan han fattar beslut.

"Daily Stormers grundare Andrew Anglin har själv uppgett att han frågat sig ”Vad skulle Hitler göra”

Lisa Kaati, forskare på FOI

Dessutom är det alltid människor inne på forumen, besökarna kan få svar dygnet runt. Det finns också en mängd olika trådar om allt mellan himmel och jord att välja mellan, menar Lisa Kaati.

Hon reagerar över det starka hatbudskapet på forumen.

– Hatet har blivit norm. Människors värde sitter i hudfärgen. Man blir väldigt förundrad över att ”det vita” är så starkt återkommande oavsett vad man pratar om. Gäller det till exempel äggdonation så skriver man att man måste försäkra sig om att ägget kommer till en vit familj.

Anders Behring Breivik fångades på bild av övervakningskameror vid attacken i regeringskvarteren i Oslo 2011. Foto: TT

Enligt den amerikanska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center kan registrerade medlemmar på Stormfront kopplas till nästan hundra mord, står det i en rapport från 2014. Bland namnen finns Anders Behring Breivik som dödade 77 personer vid terrorattentaten i Norge 2011, Richard Poplawski som sköt ihjäl tre poliser i Pittsburgh 2009 och vit makt-anhängaren Wade Michael Page som dödade sex personer vid ett sikhiskt tempel i Wisconsin 2012.

LÄS MER: Terroristen Anders Behring Breivik dödade 77 personer

LÄS MER: Tempelmassakern utreds som terrordåd

”Jag var tvungen att göra det”, sade massmördaren Dylann Roof efter kyrkoattacken i Charleston 2015. Han dömdes till döden för federalt hatbrott. Foto: TT

Även Dylann Roof gjorde inlägg på Stormfront några månader innan han sköt ihjäl nio svarta personer i en kyrka i Charleston 2015, enligt Reuters.

Strax efter att Southern poverty law centers rapport hade släppts sade rapportförfattaren Heidi Beirich till ABC News:

– Utredarna kommer fram till att de flesta förbrytare öppet förespråkar sin ideologi på nätet, och ofta skriver på rasistiska forum och bloggar timtals varje dag.

LÄS MER: Dylann Roof får dödsstraff för massmord i kyrka

Stormfronts grundare Don Black svarade med att kalla rapporten för löjlig. Han hävdade att Stormfront är ett forum för vita nationalister, där man diskuterar ”sanningen såsom de ser den”. Moderatorerna tolererar inte ens förslag om olagligt våld.

– Alla som säger något sådant visas på dörren, sade han till ABC News.

Don Black hävdade att sajten tvärtom kan förhindra våldsyttringar.

– Den typen av människor som är mer benägna att gå ut och göra något och gå ut och skjuta är normalt sett ensamma. Om de blir del av vår gemenskap är de mindre benägna att göra något eftersom de har en stödgrupp, säger han till ABC News.

På Daily Stormers sajt står att alla som propagerar för våld i kommentarsfälten stängs av omedelbart. Vanguard News Network skriver att man inte förespråkar kriminella handlingar och att kommentarer inte ska betraktas som uppvigling eller ett hot om att begå olagliga handlingar.

Hans Brun Foto: TT

Svenska Säpo vill inte avslöja om man aktivt granskar vad som pågår på forumen, med hänvisning till att det skulle röja myndighetens operativa arbete. Men terrorforskaren Hans Brun, som är verksam vid svenska Försvarshögskolan, utgår ifrån att både Säpo och polisen har ganska bra koll på sajterna.

– Vi vet ju att de spelar roll för våldsbejakande extremister, säger han.

Tre typer av våldsbejakande extremism


I Sverige finns huvudsakligen tre olika typer av våldsbejakande extremism: jihadism, vänsterextremism och högerextremism. Alla tre miljöerna använder sig av internetforum för att sprida sin ideologi och är skickliga på att producera budskap som andra kan knyta an till.

Jihadistiska rörelser lyfter ofta fram problem och orättvisor, exempelvis hur palestinier behandlas av israeler, muslimers situation i Tjetjenien och hur muslimer behandlades i det ökända Abu Ghraib-fängelset i Bagdad under Irakkriget.

Högerextrema rörelser spelar ofta på människors oro för smygislamisering, kommande konflikter mellan väst och den muslimska världen och lyfter fram tanken att det är omöjligt att prata om de här sakerna offentligt eftersom det inte är politiskt korrekt.

Vänsterextremister fokuserar på ekonomiska missförhållanden, klassklyftor och ojämn maktfördelning, att människor utnyttjas av stormakter och multinationella bolag.

Källa: Hans Brun, Försvarshögskolan

Visa

Enligt Hans Brun kan extrema forum utgöra en grogrund för våld, om personer konsumerar propaganda i stora mängder. Det finns exempel på både män och kvinnor från högerextremistiska och jihadistiska miljöer där radikaliseringen inte går att förklara på annat sätt än att de varit aktiva på forum.

– Breivik är ett klockrent exempel, han hade en till synes ganska bra uppväxt och blev inte utsatt för våld eller övergrepp av sina politiska motståndare. Ett annat exempel är Roshonara Choudhry, som blev onlineradikaliserad genom titta på jihadistiska videor. Hon hade alla förutsättningar att lyckas i livet, men högg ned en parlamentsledamot i London för några år sedan för att han hade röstat ja till Irakkriget.

Många har en psykisk problematik, mixar man det med ideologi kan det bli farligt.

Terrorforskaren Hans Brun om ensamvargar som begår våldsdåd

Han varnar för att forumen kan producera ensamagerande gärningsmän.

– Problemet är att många av de personer som vi har sett genomföra grova brott har varit ensamvargar. Många har en psykisk problematik, mixar man det med ideologi kan det bli farligt. Men den vänsterextrema miljön producerar inte ensamagerande gärningsmän i samma utsträckning som den jihadistiska och högerextrema. Min uppfattning är att det budskap som lyfts fram och de resonemang som förs där inte är lika hatiska och avhumaniserade.

Katie Cohen, psykolog på FOI, säger att det råder delade meningar i forskningsvärlden om det för vissa personer kan räcka med att hänga på forum för att bli radikaliserad.

Själv tror hon absolut att det är möjligt och nämner Anton Lundin Pettersson – som mördade tre personer innan han sköts ihjäl av polis på Kronans skola i Trollhättan förra året – som exempel på en person som blivit nätradikaliserad. Han sökte bland annat efter information om hur man kan livesända sitt eget självmord och tittade på tal av Hitler.

LÄS MER: Anton Lundin Pettersson visade intresse för nazismen

Anton Lundin Pettersson, som dödade tre personer på Kronans skola i Trollhättan, var fascinerad av Nazityskland och gillade klipp om Hitler och den dåvarande tyska krigsmakten på sin Youtube-kanal. Foto: TT

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att det rör sig om en liten minoritet som begår våldsdåd.

Katie Cohen Foto: TT

– Om man har ett svagt nätverk i livet, kanske inte så mycket kontakt med jobb, vänner och familj, kan det här sammanhanget bli större delen av ens sociala liv. Om den extremistiska världsbilden blir hela ens värld är det ingen som säger emot och kommer med en alternativ världsbild, säger Katie Cohen.

LÄS MER: FBI listar fyra steg till radikalisering

Den 20 april uppmärksammade medlemmar på Daily Stormer Adolf Hitlers födelsedag. Någon lade ut en bild på en tårta dekorerad med ett hakkors – varpå en person skrev:

”Om något bageri vägrar att göra en swastikatårta åt mig kommer jag att stämma dem.”


Marit Sundberg

Publicerad: 13 juli 2017 13.00