Hbtq-profiler att minnas


Politiker, vetenskapsmän, aktivister och kulturskapare.

Hbtq-personer är och har alltid varit en del av vårt gemensamma samhälle men har än i dag på många håll svårt att leva öppet. Genom historien har många trots sina framgångar tvingats leva med sin kärlek eller könsidentitet dold för omvärlden.

Här lyfter vi fram några av alla de hbtq-personer som har gjort bestående avtryck i vår värld.

Klicka på bilderna för att läsa mer!


Barbara Gittings, aktivist (1932–2007)

”Vad är vi skyldiga Barbara? Allt,” sa en hbtq-aktivist vid Barbara Gittings begravningsceremoni.

Ett årtionde före Stonewallupproret stod Gittings på USA:s gator och demonstrerade högljutt mot diskriminering och för hbtq-rättigheter.

Som ung märkte hon själv hur nästintill omöjligt det var att få information om vad det innebär att vara homosexuell, vilket drev henne att viga sitt liv åt att framförallt synliggöra och hjälpa hbtq-personer att organisera sig.

Hon spelade en betydande roll i att få USA:s psykiatriska förbund att sluta stämpla homosexualitet som en psykisk sjukdom, 1972.

Oscar Wilde, författare (1854–1900)

Som en av världens mest berömda dramatiker har irländske Oscar Wilde lämnat efter sig en rad hyllade verk, bland dem romanen Dorian Grays porträtt och pjäserna Mister Ernest och En idealisk äkta man.

I sina verk vävde Wilde gärna in samhällssatir och han var väl omtyckt i viktorianska London.

1895 drog Wilde sin älskares far inför rätta för ärekränkning. I stället framkom bevis som ledde till att Wilde dömdes till fängelse för homosexuella handlingar.

Därefter bojkottades hans verk och efter avtjänat straff gick han i exil i Paris, där han senare dog utfattig.

Sapfo, poet (ca 630 f Kr – ca 570 f Kr)

Sapfo var en grekisk poet och en av antikens mest hyllade skalder, redan i sin samtid och vidare fram till i dag. Platon sägs ha beskrivit henne som ”den tionde musan”, bredvid de nio konstgudinnorna.

Hon är framförallt känd för att dikta om kärlek och passion, ofta med subtila erotiska undertoner. Även om frågan fortfarande debatteras bland historiker, är det rådande konsensus att många av Sapfos verk skildrar sexuell kärlek mellan kvinnor.

I modern tid har Sapfo blivit en symbol för kvinnlig homosexuell kärlek. Begreppen sapfisk och lesbisk härstammar från hennes namn respektive hemö Lesbos.

Jóhanna Sigurðardóttir, politiker (född 1942)

När Jóhanna Sigurðardóttir tillträdde som Islands statsminister 2009 blev hon historisk som världens första öppet homosexuella regeringschef i modern tid.

Sigurðardóttir är socialdemokrat, valdes in i alltinget 1978 och har även varit socialminister i flera regeringar.

Som statsminister styrde hon landet genom efterdyningarna av finanskrisen 2008 som drabbade Island mycket hårt. Hon väckte också uppmärksamhet för att ha infört ett förbud mot striptease.

När Island tillät samkönade äktenskap 2010 var hon och hennes maka bland de första paren att gifta sig.

Sedan 2013 har hon lämnat politiken.

Lili Elbe, konstnär (1882–1931)

Lili Elbe var en dansk konstnär och anses vara det första personen någonsin att genomgå en könskorrigering.

Elbe var själv en framgångsrik konstnär och gift med kollegan Gerda Gottlieb. Klädd i kvinnligt kodade attribut stod Elbe ofta i hemlighet modell till Gottliebs många kvinnoporträtt. När paret flyttade till Paris levde Elbe mer till fullo ut som kvinna.

1930 genomgick hon könskorrigeringen på en klinik i Dresden och fick även sitt juridiska kön korrigerat. Året efter gick hon vidare i ett försök att få en livmodertransplantation men komplikationer därefter ledde till hennes död.

Alan Turing, matematiker (1912–1954)

Alan Turing var en brittisk matematiker och kryptoanalytiker och en grundare av den moderna datavetenskapen. Han ligger bland annat bakom Turingtestet, ett sätt att mäta artificiell intelligens.

Under andra världskriget spelade han en betydande roll i att knäcka tyskarnas Enigmachiffer, vilket var avgörande för de allierade och påskyndade krigets slut.

Efter kriget dömdes Turing för homosexuella handlingar, då olagliga i Storbritannien. Han dog två år senare i vad som bedömts vara självmord.

2013 benådades han postumt av drottning Elizabeth II.

Karin Boye, poet och författare (1900–1941)

Karin Boye var en svensk poet och författare. Hon är kanske allra mest känd för sin dikt Ja visst gör det ont (när knoppar brister) samt den dystopiska romanen Kallocain. Den sistnämnda har översatts till flera språk och gett henne internationell uppmärksamhet.

Tolkningar av Boyes verk visar att hon tidigt insåg sin homosexualitet. Efter en vistelse i Berlin 1933 beslöt hon slutligen att skilja sig från sin make och bejaka sin läggning, trots att homosexualitet då var olagligt i Sverige.

Hon hittade en livskamrat i tyska Margot Hanel och de levde tillsammans fram till Boyes självmord 1941.

Marsha P. Johnson, aktivist (1945–1992)

Marsha P. Johnson var en amerikansk hbtq-aktivist. Hon är en av de mest ikoniska transkvinnorna inom framförallt den amerikanska hbtq-rörelsen.

Hon var en av förgrundsgestalterna i Stonewallupproret, när hbtq-personer våldsamt revolterade mot polisbrutalitet i New York. Upproret var startskottet för det som i dag är känt som priderörelsen.

Johnson var också en mycket populär underhållare i New Yorks hbtq-kretsar och engagerade sig i trans- och aids-aktivisim.

Tillsammans med sin bundsförvant Sylvia Rivera grundade hon en organisation för att stötta unga hemlösa hbtq-personer i New York.

Tom of Finland, konstnär (1920–1991)

Touko Valio Laaksonen, känd som Tom of Finland, var en finsk tecknare och konstnär.

Hans teckningar av mycket muskulösa män, ofta avklädda, ofta i åtsittande läder eller olika yrkesuniformer och med överdrivna kön, visas än i dag på utställningar över hela världen.

Medan många anser hans verk som vulgära fick Laaksonen kultstatus inom den tidiga gayrörelsen för sitt sätt att skildra maskulina män i homosexuella relationer och sex utan skam, när den rådande bilden av en homosexuell man var som svag och feminiserad.

När den finska posten 2014 släppte en serie frimärken baserad på Laaksonens verk slog försäljningen rekord och serien blev landets mest sålda frimärken någonsin.

Laverne Cox, skådespelare (född 1984)

Laverne Cox är en amerikansk skådespelare, främst känd för sin roll som Sophia Burset i tv-serien Orange is the new black.

För den rollen blev hon den första öppna transpersonen att nomineras till en Emmy för sin skådespelarinsats. Hon är också den första transpersonen att synas på tidskrifterna Times och Cosmopolitans omslag.

Cox har även prisats för att ägna sitt mediala genomslag åt hbtq-aktivism, framförallt gällande transpersoner och rasifierade hbtq-personer. Hennes arbete har lett till en ökad synlighet och offentlig diskussion om transpersoners situation i USA och övriga västvärlden.

Harvey Milk, politiker (1930–1978)

Även om han inte var den allra första, har Harvey Milk gått till historien som USA:s första öppet homosexuella folkvalda politiker och blivit en internationell ikon för hbtq-rörelsen.

På 1970-talet bosatte sig Milk i San Franciscos Castro-kvarter där han engagerade sig för den stora grupp homosexuella som vid den tiden flyttade in i området.

Hans framgångar och den liberala våg som då svepte genom Kalifornien ledde till att han 1977 valdes in i stadsfullmäktige där han fortsatte sitt arbete mot diskriminering.

Elva månader efter sitt inval mördades Milk av en politisk motståndare.

Chevalier d’Éon, diplomat (1728–1810)

Charles d’Éon de Beaumont, känd som Chevalier d’Éon, var en fransk diplomat och spion, anställd i Ludvig XV:s underrättelsetjänst.

d'Éon föddes med mycket androgyna fysiska attribut och drog nytta av detta i sitt arbete. Exempelvis lyckades d’Éon infiltrera det ryska hovet förklädd till hovdam.

Privat levde d’Éon som man, fram till en senare exil till London då d’Eon hävdade sig egentligen vara född till kvinna. Franska staten gick med på detta och d’Éon levde sedan ut sitt liv som kvinna.

Det sägs att drottning Marie Antoinette skänkte en större summa pengar för att d'Éon skulle kunna ”köpa sig några vackra klänningar”.

Audre Lorde, poet (1934–1992)

Audre Lorde var en amerikansk författare, poet och människorättskämpe.

Många av hennes verk behandlar den upprördhet hon kände över den diskriminering och sociala orättvisor som hon upplevde och betraktade genom sitt liv som afro-amerikan, kvinna och homosexuell.

Lorde myntade inte begreppet intersektionalitet, men hennes aktivism och verk har bidragit starkt till att lyfta fram dess perspektiv och främja en analys av att olika förtryck, som rasism, sexism och homofobi, ofta är tätt sammankopplade.

”I lesbiska sammanhang är jag svart, i svarta sammanhang är jag lesbisk,” konstaterade hon.

Han Aidi, kejsare (27 f Kr – 1 f Kr)

Kejsaren Ai av Han-dynastin regerade Kina åren strax före Kristus.

Ai var gift med en kvinna men är ihågkommen som Han-dynastins mest explicit homosexuella kejsare. Han befordrade sin älskare Dong Xian från lågt rankad tjänsteman vid hovet till att så småningom bli arméns överbefälhavare.

Ai och Dong delade ofta sovplats och enligt en historia ska Ai en dag ha vaknat från en tupplur medan Dong sov vidare, med huvudet på Ais ärm. I stället för att väcka sin älskare valde kejsaren då att klippa av ärmen.

”Den kapade ärmens passion” är än i dag en eufemism för manlig homosexuell kärlek i Kina.

Virginia Woolf, författare (1882–1941)

Virginia Woolf var en brittisk författare, berömd för bland annat verken Mot fyren, Mrs Dalloway och Ett eget rum.

Hon ses som en tongivande gestalt inom den modernistiska litteraturen och ingick i Bloomsburygruppen, ett inflytelserikt kulturkollektiv i London under första halvan av 1900-talet.

Hon var gift med Leonard Woolf, också medlem i Bloomsbury, men inledde med tiden en kärleksaffär med författaren Vita Sackville-West. Älskarinnan inspirerade Woolf att skriva romanen Orlando, som av Sackville-Wests son senare beskrivits som ”det längsta och mest charmerande kärleksbrevet i litteraturen”.

Billie Jean King, tennisspelare (född 1943)

Billie Jean King är en av tidernas mest framgångsrika tennisspelare. Under 1960- och 70-talen var amerikanskan flera år rankad som världsetta.

1973 vann hon ”Battle of the sexes”, en omtalad match mot Bobby Riggs. Segern bidrog till att lyfta damidrotten till samma nivå av uppmärksamhet som herrarna.

Hon brinner för jämställdhet och spelade en nyckelroll i skapandet av proffstouren i damtennis.

I samband med en skilsmässotvist på 80-talet offentliggjordes att King haft ett förhållande med sin kvinnliga sekreterare. Hon blev då en av de första elitidrottarna att (tvingas) komma ut som homosexuell.

Michael Dillon, läkare (1915–1962)

Michael Dillon var en brittisk läkare och den första transmannen att genomgå en peniskonstruktion, i slutet av 1940-talet.

Dillon kämpade länge med sin könsidentitet och experimenterad med testosteron för att få mer maskulina drag. Under en sjukhusvistelse träffade han plastikkirurgen Harold Gillies som gick med på att i hemlighet genomföra könskorrigeringen.

Några år senare kom Dillon i kontakt med Roberta Cowell, den första brittiska transkvinnan att genomgå en vaginakonstruktion. Dillon genomförde själv de förberedande ingreppen på Cowell och Gillies färdigställde könskorrigeringen.

Sally Ride, astronaut (1951–2012)

Sally Ride var den första amerikanska kvinnan i rymden, 1983, och är än i dag USA:s yngsta astronaut att resa till rymden, vid 32 års ålder. Hon banade vägen för kvinnliga astronauter och var även professor i fysik.

Tillsammans med sin långvariga livskamrat Tam O’Shaughnessy grundade hon Sally Ride Science, som arbetar för att odla skolungdomars intressen inom vetenskap och teknik.

Ride var för omvärlden väldigt diskret kring sitt privatliv men kom i sin dödsannons postumt ut offentligt som homosexuell.

Asteroiden 4763 Ride är uppkallade efter henne.

Leonardo da Vinci, universalgeni (1452–1519)

Själva definitionen av en renässansman, Leonardo da Vinci är en av historiens mest berömda gestalter, verksam som bland annat konstnär, uppfinnare och vetenskapsman.

Bland hans allra mest berömda verk finns tavlorna Mona Lisa och Nattvarden.

Leonardos sexualitet har länge varit föremål för diskussion, även under hans egen samtid. Flertalet historiker är i dag ense om att Leonardo var attraherad av män. Flera av hans verk och anteckningar har tolkats som homoerotiska.

I sin ungdom ställdes Leonardo inför rätta för sodomi men friades, vilket kan ha lett till en mer återhållsam sexualitet.

Gilbert Baker, konstnär och aktivist (1951–2017)

Få symboler är så tätt förknippade med hbtq-rörelsen som regnbågsflaggan. Bakom den står Gilbert Baker, som designade flaggan till pridefirandet i San Francisco 1978.

I 20-årsåldern tjänstgjorde Baker i USA:s militär och stationerades i San Francisco. Senare intresserade han sig för sömnad och engagerade sig i att skapa politiska banderoller.

Den ursprungliga flaggan hade åtta färger, rosa och turkos utöver dagens sex. Dessa skalades dock bort av produktionstekniska skäl när flaggan började massproduceras kommersiellt.

Baker valde att aldrig varumärkesskydda flaggan för att låta den bli en fri symbol för hela hbtq-rörelsen.

Selma Lagerlöf, författare (1858–1940)

Den svenska nationalklenoden Selma Lagerlöf är en av landets mest berömda författare. Hon står bakom klassiker som Gösta Berlings saga, Jerusalem och Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Lagerlöf var den första svensken och den första kvinnan att motta Nobelpriset i litteratur, 1909. Hon var även den första kvinnan i Svenska Akademien.

Dåtidens lagar gjorde att homosexuella enbart kunde leva ut sin kärlek med diskretion. Lagerlöfs kärleksfulla brevväxling och mycket nära relation till två kvinnor har tolkats som uttryck för just sådan fördold kärlek.


Klicka på bilderna för att läsa mer!


Mathias Gerdfeldter

Publicerad: 31 juli 2019

Alla bilder uppladdade under villkoren för frianvändning utom:

Gittings: Kay Tobin Lahusen - New York Public Library Manuscripts and Archives Division CC BY-SA 3.0 ; Sapfo: Carole Raddato - Marble head of the poetess Sappho, Roman period, from Smyrna (Izmir), Istanbul Archaeological Museum CC BY-SA 2.0 ; Elbe: Unknown CC BY 4.0 ; Johnson: Dramamonster (Gary LeGault) CC BY-SA 4.0 ; Cox: Chris Pizzello/AP/TT ; Milk: Ted Sahl, Kat Fitzgerald, Patrick Phonsakwa, Lawrence McCrorey, Darryl Pelletier CC BY-SA 4.0 ; Lorde: Elsa Dorfman CC BY 2.5 ; King: AP/TT ; Dillon: Clear Vision Trust ; Baker: Gareth Watkins CC BY 3.0


Visa