I huvudet på Trump­supportern Todd:

”Demo­kraterna är onda, de stjäl val och dödar bebisar”


Han är en medelålders man utan utbildning. Och han känner sig dumpad och förnedrad. Av kolgruvan som han jobbade för i 30 år. Av sin fru. Av politikerna.

Men Donald Trump tror Todd Lawson på. Todd tror på lögnen som hans president upprepar - att Trump blev bestulen på valsegern.Todd Lawson förbereder dagens pokerspel med andra arbetslösa kolgruvearbetare, i det lilla gruvsamhället Man i West Virginia. Det har gått en knapp vecka sedan Trump-supportrar och högerextremister stormade den amerikanska demokratins heliga plats: Capitolium.

De våldsamma scenerna i Washington känns långt borta från den vackra dalgång där Todd bor, och flodens strida strömmar. Todd anser att stormningen var att gå för långt, men han delar mobbens åsikt om att valet var riggat. Todd Lawson tror på konspirationsteorier och fakta har svårt att få fäste i hans värld.

Här är husen slitna, med sneda verandor och skrotade bilar på tomten. Klockan tolv drar spelet igång och sen spelar de hela eftermiddagen. Frun har lämnat honom för en annan kolgruvearbetare som fortfarande har jobb.Han lever på en knapp sjuklön och kommer aldrig kunna jobba mer, han har konstant värk efter olyckan. Han är 52 år gammal.

Men trots att Demokraternas sjukvårdssystem hade kunnat ge Todd den operation han behöver för att kunna arbeta igen, ser han inte det som en lösning.Han är inte ensam. Han är en av miljontals lågutbildade vita män på den amerikanska landsbygden, de vars medelålder sjunkit, och som känner sig dumpade, onyttiga. De kommer från generationer av kol- eller stålgruvearbetare som levt för Arbetet, Gud och Amerika. Som anser att staten är ett hot mot individens frihet, familjen det viktiga och att ensam är stark. Sedan Todds liv rasade samman har han tid att tänka och leta mönster och förklaringar. Som ”bevisen” på att Joe Biden olagligt lade beslag på valsegern.Att Demokraterna nu har makten är bara första steget. För Todd tror att det snart kommer hända något oerhört, där det faktum att kreditkort ersatt kontanter bara är ett av flera tecken.Men innan denna världsregering tagit över, med stöd av Kina enligt Todd, så kommer Gud att gripa in, och domedagen, den är nära.Todd har också tappat tron på kärleken och vill inte träffa en ny kvinna. Men han klarar sig. Huset är avbetalat och han lever på existensminimum. På frågan om han har några drömmar om framtiden ser han bara plågad ut och frågar om intervjun är över snart.
Erika BjerströmReporter

Linda HörnqvistFotograf

Linnea HepplingWebbproduktion

Publicerad: 18 januari 2021