Så kan årets jul bli


Årets kanske mysigaste högtid blir inte sitt traditionella jag i år. Experter tror till och med att coronapandemin kommer påverka vilka paket som hamnar under granen.

Men hur ska man planera julen – får man fira med mormor? Börjar tågbiljetterna ta slut? SVT har pratat med experter och branschföreträdare som ger sina bästa prognoser.


Släkten

”Just nu behöver man något att se fram emot mer än någonsin”, säger Beri Aydin. Hon har firat jul med SVT:s reporter Helin Pakdemir sen hon föddes – men så blir det inte i år.

Som det ser ut nu får många nog rikta in sig på att det fysiska julfirandet blir med den allra närmaste familjen - även om man alltid kan bjuda in mormor på middagen genom ett videosamtal.

Flera regioner har infört lokala restriktioner för att bromsa smittspridningen. Man uppmanar bland annat invånare att undvika fysisk kontakt med andra än dem man bor med. "Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge", skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

De nuvarande lokala råden gäller till november men kan förlängas. Anders Tegnell sa till SVT Nyheter i slutet av oktober att julplaner kan behöva ändras med kort varsel.

Resorna


Julresor är ofta synonyma med fullbokade avgångar och i år kan konkurrensen om platserna bli något högre än vanligt. Flera tågbolag, bland annat SJ, meddelar att man kommer hålla ett antal säten obokade för att undvika trängsel.

Tågbolaget Vy, som trafikerar nattågen mot Norrland, flaggade för högt bokningstryck redan i slutet av oktober. Man uppmanar större sällskap att boka hela sov- och liggvagnskupéer för att inte riskera smittspridning och erbjuder rabatterade priser på överblivna platser.

Begränsad flygtrafik


Flygtrafiken är fortsatt begränsad under julen. Enligt SAS ligger antalet inrikesavgångar på ungefär hälften av vad de brukar göra under julveckan. Trots det har man ännu inte märkt av någon biljettrusning.

- Det är fortsatt god tillgång på biljetter. En skillnad från tidigare år är att folk köper resor med kortare varsel, säger John Eckhoff, presschef på SAS.

Efterfrågan på hyrbilar


Flera biluthyrare som SVT talat med uppger att tillgången på hyrbilar fortfarande är god under julen. Men det kan komma att förändras.

- Vi kommer se en mycket hög efterfrågan i våra storstäder, höstlovet visade samma sak och trenden kommer hålla i sig över julhelgen, säger Hertz marknadschef Cecilia Saberi.

Handeln


Coronapandemin kommer att prägla årets julhandel och vilka klappar som hamnar under granen.

Om restriktionerna består kommer vi troligen att vara mer försiktiga med vilka vi träffar och i stället skicka fler klappar till nära och kära. Det menar Ulrika Holmberg, som forskar inom konsumtion och marknadsföring på handelshögskolan i Göteborg.

Hör hennes spaning kring vilka julklappar som blir mer populära i år

Ökad näthandel


Årets julhandel präglas även av en ökande näthandel, menar Svensk Handels vd Karin Johansson.

- Vi har lärt oss att handla mer på nätet under det här coronaåret och det kommer vi att fortsätta att göra även under julhandeln, säger hon.

Samtidigt är utmaningen stor för fysiska butiker att klara anstormningen av kunder utan att trängsel uppstår.

Karin Johansson menar att handeln tidigt var ute och tog ansvar för en minskad smittspridning genom exempelvis uppsatta plexiglas vid kassor, avståndsmarkeringar i golv och utplacerad handsprit.Mimmi Nilsson

Erik Wikén

Publicerad november 2020