Kim Jong-un: Medelmåttan som blev diktator


Kim Jong-un, den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-ils yngste son, gick längst fram i sin fars begravningståg med sänkt blick.

Kim Jong-il hade räknat med att leva kanske ett helt decennium till när han 67 år gammal drabbades av en stroke, men det blev bara tre år. Hans död i december 2011 tog alla på sängen, trots att diktatorn varit sjuk i flera år. Mest omskakad blev kanske den yngste sonen som nu höll en hand på bilen som förde hans far till sista vilan och försökte hålla takten tillsammans med andra mäktiga män i landet.

När kistan väl kommit på plats, högst upp på ett berg av röda och vita blommor, bugade Kim Jong-un och ställde sig åt sidan för att släppa fram den sörjande massan. Där tog den rultige nye diktatorn upp en vit näsduk ur uniformsfickan och torkade tårarna. Ansiktet var förvridet av gråt.

Bredvid sig hade Kim Jong-un sin ingifte farbror Jang Song-thaek som skulle hjälpa honom komma tillrätta på den nya positionen. Vid ett tillfälle efter Kim Jong-ils stroke spekulerades det i om inte den mäktige generalen själv skulle ta över makten istället för den oförberedde sonen. Två år efter begravningen var farbrodern avrättad.

Kim Jong-un tros ha varit 27 när Kim Jong-il dog. Uppgifter om hans födelseår varierar mellan 1982 och 1986, men enligt europeiska dokument är han född 1984. Hans pappa hade tränats för uppdraget som landets ledare i nära två decennier när han tog över posten, men Kim Jong-un fick knappt ett år. Ingen hade funderat på vem som skulle leda landet i framtiden förrän Kim Jong-il blev sjuk, hans arvtagare var inte självklar.

Kim Jong-il hade fem barn, men den äldsta sonen Kim Jong-nam hade visat sig vara oberäknelig. Han levde i asyl och fick för vana att kritisera regimen hemma. Den andra sonen Kim Jong-chul ansågs för svag. De två döttrarna var inte aktuella. Diktatorn satte hoppet till den siste sonen.

När han fick makten hade Kim Jong-un inte ens ett år av militär träning bakom sig, trots att officiella propagandaorgan ansträngde sig för att göda hans cv med nya titlar och gav honom äran för militära strategier som han troligen inte varit involverad i.

Ett maktdrama inför öppen ridå


Han hade ärvt en handfull äldre och mer erfarna generaler av sin pappa, bland dem fanns hans farbror, men det tog inte lång tid innan det stod klart att Kim Jong-un inte skulle ta deras råd.

I slutet av 2013 anklagades Jang Song-thaek plötsligt för att vilja störta regimen. Under de senaste åren hade han fått positioner som var allt mer avlägsna makten, det sades att han och brorsonen hade olika idéer om hur Nordkorea skulle styras. Farbrodern ska också ha haft för nära band till Kina och uttryckt sympatier för Kim Jong-uns äldsta broder, men inget av detta nämndes när anklagelserna mot honom lästes upp 2013. Då hette det att han var otrogen mot sin hustru, svag för olämpligt unga kvinnor och “en korrupt kommunist”.

Dramat utspelade sig inför öppen ridå, vilket är ovanligt för Nordkorea. Jang Song-thaek greps under en direktsändning av ett partimöte. Enligt rapporter ska Kim Jong-uns äldre bror, han som ansågs för svag för att regera, ha skickat sina egna vakter för att genomföra uppgiften eftersom många drog sig för att gripa den mäktige generalen.

Ett uttalande publicerades. I det kallades Jang Song-thaek för “ett avskyvärt mänskligt avskum, värre än en hund" och anklagades för förräderi. Förutom det och otroheten ska han dessutom ha placerat ett monument dedikerat till ledaren i ett mörkt hörn och klappat halvhjärtat när Kim Jong-un tilldelades en titel.

Den 12 december 2013 avrättades han. Två av Jang Song-thaeks nära medarbetare avrättades kort innan, men det räckte inte. Hela farbroderns släkt skulle utplånas, inklusive hans barn, hans syster med familj, till och med hans syskons barnbarn avrättades, enligt sydkoreanska uppgifter.

Från ekonomiskt under till svält


Kim Jong-un är den tredje nordkoreanske ledaren i familjen Kim. Hans farfar Kim Il-sung blev Nordkoreas ledare efter att den japanska ockupationen av Korea avslutats. Farfadern hade i ungdomen stridit mot japanerna och när USA och Sovjet tog kontroll över varsin del av Korea efter andra världskriget fick han hjälp av Sovjet att komma till makten i den norra delen. I norr målades USA upp som landets fiender, de bar skulden till att Korea hade delats. Det är en bild som fortfarande kultiveras.

Kim Il-sung ledde landet till sin död 1994 och har fortfarande titeln “den evige presidenten”. I Nordkorea minns man hans tid vid makten som en förhållandevis rik och välmående epok. Landet fick ekonomisk hjälp av Sovjetunionen och Kina och Kim Il-sung ska ha varit en social diktator som talade till och umgicks med folket. På 1970-talet beskrevs Nordkorea som “ett ekonomiskt under”.

Kim Jong-il som tog över i mitten av 1990-talet lyckades aldrig etablera ett nära band till sitt folk. Han stammade och höll inga offentliga tal, han var socialt tafatt, undvek att umgås med medborgarna och ledde landet under en förödande tid - präglad av en stor svält, Sovjetunionens fall och flera naturkatastrofer.

Mellan 600.000 och två miljoner människor dog på 1990-talet för att de inte hade något att äta. Nordkorea förbjöd hjälparbetare att föra protokoll på exakta siffror.

Kim Jong-un vill sudda bort minnena av misären som rådde under hans far och formar sin image med farfadern som förebild. Han håller offentliga tal, skakar hand med dem som väntar på att träffa honom, och på propagandabilder syns han besöka nordkoreaner i deras hem och sitta på golvet som en vanlig dödlig.

Han går på basket och på nöjesparker. Han beter sig så att nordkoreaner i hans ålder ska kunna identifiera sig med sin ledare. I sina tal till folket lägger han fokus på att utveckla jordbruket. Svälten som befolkningen genomled under hans pappa ska aldrig upprepas, säger han, men matbrist är fortfarande verklighet i delar av landet.

En av sin pappas idéer har Kim Jong-un dock tagit över med entusiasm - utvecklingen av Nordkoreas kärnvapen.

Vikten av kärnvapen


På 1990-talet skickades Kim Jong-un till Schweiz för utbildning tillsammans med två av sina syskon. Nordkorea uppskattade Schweiz respekt för privatlivet och dess neutralitet.

Tiden utomlands ska ha gjort ett stort avtryck på den framtida diktatorn. Enligt Nordkoreakännare är det här han ska ha förstått hur maktspel länder emellan fungerar, något som nu speglar sig i hans iver att skaffa kärnvapen.

För Nordkoreas regim handlar kärnvapenprogrammet om överlevnad, men också om att hävda sig själva internationellt. Utan en skrämmande militär makt, utan en kärnvapenbomb är Nordkorea ett land som kan köras över, ignoreras eller tas över av till exempel Sydkorea med hjälp av väst.

Nordkoreas ledare skulle kunna bli avsatt och mördad av sitt eget folk eller av en utländsk makt, precis som andra ledare utan kärnvapen. Med kärnvapen är Nordkorea världens nionde största kärnvapenmakt och de många provskjutningarna, är ett sätt att försöka få USA att erkänna det.

Kim Jong-un har inte bara tagit över kärnvapenprojektet hans pappa startade utan även intensifierat det. Pengar flödar in till militären och dess många grenar - både traditionella vapen och cyberkrigföring, som använts mot bland annat filmbolaget Sony som hämnd för en film som ansågs håna Kim Jong-un, utvecklas.

Upprustningen handlar inte bara om att skaffa sig makt, utan också om att vinna den ständiga tävlingen i utveckling mellan Nord- och Sydkorea. Under en stor del av Kim Il-sungs tid höll länderna jämna steg, men från 1970-talet började Nordkorea hamna hopplöst efter och det vill dess ledare ändra.

Basket framför romanser


Som ung elev i Schweiz ska Kim Jong-un ha varit som tonårspojkar är mest. De tre syskonen skickades iväg på utbildning till Bern, de bodde i en vanlig lägenhet nära skolan. Kim Jong-un gick i en kommunal skola, talade tyska med sina kamrater och han gillade att spela tv-spel med sina klasskompisar som ibland kom på besök.

Precis som sina syskon var han en medelmåttig student, men desto bättre idrottsman. Han var speciellt intresserad av basket som han tyckte om att spela med både klasskamrater och sina grannar.

Under ungdomsåren ska intresset för basket ha varit större än för romantik, men en dag såg Kim Jong-un sin blivande fru bland kvinnorna i militärens “konstnärliga gren” - en grupp dansare, sångare och musiker som ska underhålla armén. Även hans far hade valt sina älskarinnor härifrån.

Enligt Kim Jong-uns gode vän, hans pappas japanske kock, fastnade Kim Jong-un för Ri Sol-jus kropp. “Se på de där brösten”, ska han ha sagt till kocken som var med vid tillfället.

Ri Sol-ju tros vara runt trettio år och tillsammans har hon och Kim Jong-un tre barn. En pojke född 2010, en flicka född 2013 och en baby född i februari 2017 som tros vara en pojke. Enligt vännen och den forne basketstjärnan Dennis Rodman är Kim Jong-un en bra pappa.

Flera källor uppger att Kim Jong-un är nära de familjemedlemmar han tycker om och omger sig gärna även på officiella uppdrag med sin faster, sin pappas sista älskarinna och i synnerhet sin lillasyster som han sägs ha varit mycket omtänksam mot sedan barndomen. Det finns uppgifter om att hon tränas till att kunna ta över makten om något oväntat händer.

Även i fråga om kärleksliv har Kim Jong-un velat ta avstånd från sin far som höll sig med flera älskarinnor som inte deltog i det offentliga livet. Kim Jong-uns fru Ri Sol-ju följer ofta med sin make på officiella uppdrag och står vid hans sida.

En ledare höljd i dunkel


På många sätt är Kim Jong-un mer hårdför och maktfullkomlig än både pappan och den dyrkade farfadern, som båda var äldre och mer erfarna när de fick sina poster.

Han har inte dragit sig för att visa upp Nordkoreas militära makt för den egna befolkningen och omvärlden, eller för att göra sig av med politiska motståndare.

Minst tre ministrar har avrättats de senaste tre åren. En anklagades bland annat för att ha sovit under militärparader, en ska ha haft en avvikande åsikt om skogsbruket i landet. 2016 avrättades utbildningsministern för att han uppvisade en “dålig attityd”.

I februari 2017 dog Kim Jong-nam, brodern som kritiserat familjen, när han attackerades av två kvinnor som smetade kemiskt gift i ansiktet på honom medan han väntade på ett flyg på Kuala Lumpurs flygplats. Nordkorea har inte känts vid attentatet, men det visade att inte ens Kim Jong-uns närmaste familj gick säker.

Det har inte bekräftats om mordet beordrades av Kim Jong-un, precis som det inte har bekräftats att han en gång lät avrätta en icke-önskvärd minister med en eldkastare. Andra rykten har kunnat avfärdas. Han har inte dödat en politisk motståndare genom att bussa 120 hungriga hundar på honom. Kim Jong-un har heller inte tvingat alla män i Nordkorea att klippa håret som han, trots vitt spridda rapporter om det. De mest överdrivna ryktena om hans grymheter ska man ta med en nypa salt, precis som rykten om hans överdrivna framgångar.

I vissa, i synnerhet privata, avseenden har Kim Jong-un gjort medvetna försök att vara mer transparent än sin pappa, men det mesta andra låter han resten av världen gissa sig till.Iva Horvatovic


text

Markus Ljungholm


video

Publicerad: 8 september 2017