Knutbybarnen


Det här handlar om barnen som inte själva valde det – som växte upp under hotet om att hamna i helvetet.


Knutby Filadelfia är den lilla frikyrkoförsamlingen som kommit att bli en av de mest kända sekterna i Sverige.

Allt börjar med att några unga människor aktiva i pingströrelsen möts och flyttar till Knutby för att ge sina liv en högre mening. Men under åren kommer gemenskapen att bytas ut mot misshandel, social tukt – och ett mord som skakar Sverige.

Victor växer upp i sektens innersta krets. Som tonåring får han veta av sin syster att deras mamma, Åsa Waldau, anses vara Kristi brud av många i församlingen – de tror att hon ska gifta sig med Jesus.

Från att till en början ha präglats av en varm gemenskap börjar människor få veta att de är “fel” eller “rätt”. Tidigare medlemmar vittnar om att det ytterst handlar om man är godkänd hos Åsa Waldau - Kristi brud.

Den tidigare pastorn Peter Gembäck berättar om en allt mer destruktiv miljö där många människor behandlas illa.

Barnen skonas inte. Flera av dem vittnar om att de tillrättavisas av både kvinnor och män i den innersta kretsen.

I Knutby Filadelfia växer en hierarki fram, där medlemmarna runt det som kallas “Bordet” står högst. Det handlar bland annat om pastorerna i församlingen och deras respektive.

Samma hierarki skapas bland ungdomarna. De högst uppsatta samlas i en grupp, som kallas “Hästen”.

I församlingen sprids tron att man inte får följa med till himlen vid Jesu återkomst om man är "fel". Istället får barnen lära sig att den som syndat kan hamna i helvetet.

Vissa kvinnor som blivit “fel” anses av de ledande i församlingen vara olämpliga som föräldrar åt sina barn. Det innebär för flera barn att de inte får lov att vara nära sina föräldrar.

Till slut rasar församlingen samman. Men det kommer att dröja flera år innan de tidigare medlemmarna öppet berättar sina historier om vad som hände i Knutby Filadelfia.

Hotet om helvetet infriades aldrig. Men hur går man vidare efter att ha vuxit upp i en sekt?Åsa Waldau dömdes i mars 2020 för åtta fall av misshandel mot fem församlingsmedlemmar. Den tidigare pastorn Urban dömdes för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, av en flicka som då var 17 år gammal. Peter Gembäck, som själv gick till polisen och anmälde sig själv och de två andra pastorerna, dömdes för misshandel och olaga tvång.

Flera av barnen vittnar om att Peter Gembäck varit den viktigaste personen för dem i församlingen.

– Det absolut jobbigaste är att höra om de barnen som farit illa, som varit rädda för Jesu återkomst, som jag trodde mådde bra och i dag när man hör deras vittnesmål så var det absolut inte så. Det är det jobbigaste. Jag skäller på folk. "Är det dig eller Gud det är fel på? Varför lyder du inte, varför gör du inte som gud har sagt? Du vet ju det här - ändå gör du det inte." Där har jag gjort grova, grova övertramp.

Åsa Waldau skriver i ett brev att “det hårda” handlade om att hålla kursen och hjälpa människor att vara sig själva, fria från onda krafter som skapade förvirring.

”Det var så vi talade och min uppfattning var att alla var med på den vägen. Både tillsammans med mig, men också utanför mot andra.

Jag trodde jag gjorde rätt. Jag trodde jag hjälpte personer att hålla sig fria – vara rätt inför Jesus. Och jag påhejades och förväntades att agera mot ondskan.”

I en serie på sex delar berättar Uppdrag granskning hela historien om sekten – alla avsnitt finns på SVT Play.Anna Lindmanreporter

Susanna Wibergresearch

Frida Johansonproducent

Marianne Westmanredaktör

Ella Hopf Berger / Jonas Petterssonwebbproduktion

Ulf JohanssonAnsvarig utgivare
Publicerat 16 juni 2020