En patient sa att 'nu när det är sommar så får man hålla till godo med skräpet' om mig

De är läkare. I deras uppdrag ingår att träffa människor från alla delar av samhället och ge dem den bästa vården. Samtidigt utsätts de för rasism och kränkningar. Mängder av Sveriges läkare delar nu med sig av sina erfarenheter i den enkät som Läkarförbundet har gjort i samarbete med SVT Nyheter.

Här är hundra vittnesmål om rasismen de möter.

– Det är inte acceptabelt att läkare utsätts för diskriminering och det är extra oroande att det är så många vittnesmål, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet."Patient som vägrade undersökas av mig på mottagningen. Uttryckte att de kan ringa honom när de har svenska läkare som undersöker honom och att han inte vill undersökas av utländsk läkare."


”Patienter som vill ha endast 'svensk' läkare, trots att man är uppväxt i Sverige och har svenskan som modersmål. ”


”Patient som inte ville ha mig som operatör på grund av mitt utländska namn. En stor majoritet som frågar mig varifrån jag kommer och tar sig friheten att ställa personliga frågor som de aldrig skulle fråga en svensk kollega.”


Blev kallad för svarting av en äldre patient


"Patient som vägrar skaka hand, patient som vill träffa en 'svensk läkare'"


"Patienter har använt min polska bakgrund för att ifrågasätta min kompetens och angripa mig personligen när de fick veta att jag inte kommer att förskriva viss medicin. Ytterligare en gång har patienter vägrat att träffa mig första gången på grund av mitt utländska namn. Patient krävde att samtala med manlig läkare, valde att vända sig bara till manlig sjuksköterska som var med under besök"


"Patienter frågar om jag är gift med en man från ett annat land på grund av mitt efternamn. Blir förvånade när jag uppger att det är mitt flicknamn. De tror inte att jag är läkare eftersom jag är en ung kvinna. Ifrågasätter min kompetens till äldre manlig kollega."


Kollega pratar nedlåtande om slöjor


"'Oj, vad bra att du pratar svenska' 'Var kommer du ifrån?, Skåne, 'Nej, jag menar var kommer du verkligen ifrån?' Landskrona, 'Du fattar väl vad jag menar?' 'Från Polen? Ja, de har billig sprit.'"


"Som jour på psykiatriska akutmottagningen har jag träffat flera patienter som ville träffa svensk läkare när de fick höra min brytning. Men jag måste säga att jag tog det aldrig som jättekränkande (bara lite eftersom man är lite självmedveten när man är ny på jobbet och dessutom kämpar med nya språket och upplever något otrevligt från vem som helst) eftersom den typen av patienter skulle klaga på vad som helst och då var min brytning och faktumet att jag är utländsk bara ett skäl att klaga på det."


"Jag jobbar som ögonläkare. Träffade för ett år sedan en patient (äldre herre) som påstod att han inte kan förstå mig samt att vi utländska tar jobbet ifrån svenskar. Han knuffade mig till och med när jag hjälpte honom förflytta sig."


En patient uttryckte på akuten att han inte ville bli behandlad av den svarta läkaren


"Händer oftast att de vänder sig mot anhöriga som följer med och säger 'Vad sade han?' trots att jag talar ren svenska efter att ha jobbat i över 10 år i Sverige. En annan favorit är 'Hej jag heter X, läkare här, vad kan jag hjälpa dig med?' Svar från patienten: 'Var kommer du ifrån?' Oftast är det betoningen mer än ordvalet som gör att man känner sig diskriminerad och ibland får man höra att de vill ha en svensk läkare (fast jag har svenskt medborgarskap sedan länge och gått två specialistutbildningar här). Jag tar inte det personligt och försöker inte lägga det på minnet men det händer varje månad något som jag och kanske många andra också hade upplevt som kränkande."


"Det var första veckan för mig i jobbet efter att ha fått legitimationen, när jag försökte förklara för patienten hur han ska använda sin medicin så sa han att det var en invandrarläkare som har skrivit dosering och han vill inte följa vad den läkaren sa och sedan fortsatte han med att säga att det är synd för svenskar hur svenska samhället har blivit och det är fullt med invandrare (jag själv är nyanländ apotekare från Syrien)"


Byte av läkare på grund av utländsk namn vid kallelse. Byte av läkare då jag är utländsk (uppväxt i Sverige utan brytning)."


Patienten tog av sin tröja för att visa mig svastikan. Sa att vi kommer hit och tar svenskarnas jobb


"Det hände två gånger, på akutmottagningen. Första gången var det en ung man som inte ville att 'en svartis' skulle undersöka honom. Andra gången var det en annan ung man som kommenterade att jag inte var svensk och ville helst ha 'en svensk' läkare."


"En patient vill inte träffa mig på min specialistmottagning på grund av mitt namn. Många fula kommentarer av patienter när jag hälsar och presenterar mig med mitt muslimska namn."


"En missnöjd patient kallade mig 'jävla polack, jude och hazar'. En annan ville träffa en riktigt svensk läkare... Värt att nämna att båda patienterna hade utländskt ursprung.


Patienter vill komma till en 'svensk' doktor


"Har inte själv blivit utsatt men jag uppfattas som svensk. Har dock hört många kommentarer om kollegor med annan bakgrund."


"Fått kommentarer på grund av att jag kommer från ett annat land. Vissa patienter har uttryckt önskemål att träffa en svensk läkare. En patient har sagt till mig 'åk tillbaka till ditt land, du passar inte här'"


”Patient på akutbesök. Träffade honom vid två tillfällen. Han blev otroligt besviken och arg när han tittade upp och såg att jag har sjal. Blev omedelbart väldigt otrevlig. Andra tillfället frågade jag om det fanns något specifikt han störde sig på och han svarade att han inte kan hjälpa det, på grund av min religion helt enkelt.”


Jag fick frågan varför jag kan så bra svenska. Jag sa att jag var född i Sverige


”Jag har blivit utsatt för antisemitiska påståenden på jobbet av läkarkollega.”


"Innan jag började undersöka patienten ville patient/anhöriga veta vilket land jag kommer ifrån och om jag är utbildad i Sverige. När jag berättade att jag är uppväxt i Sverige och utbildad här så fick jag höra: 'Vad bra'."


"Flera händelser. Vissa patienter höjer rösten eller undervärderar mig på grund av min etnicitet. "


Patient har berättat skämt om judar. Han visste att jag är judinna


"Efter nybesöksutredning på psykiatrin frågade patienten om någon av psykologerna på mottagningen var "rasifierad". Jag var inte bekant med begreppet, och när jag fick förklaringen att det skulle underlätta med någon som inte var svensk, föreslog jag en psykolog med isländskt namn. Detta var alltså inte vad patienten var ute efter, men vi släppte frågan. Efteråt kände jag att min läkarkompetens var mindre viktig för patienten än min etnicitet, och att jag värderades lägre genom att vara svensk. Eftersom det är min enda upplevelse av det slaget har det inte påverkat mig negativt, men fått mig att reflektera över hur destruktiv denna typ av generaliseringar har potential att bli för självförtroendet."


"Blivit frågad som läkare om det inte finns någon som är 'svensk' att prata med. Själv är jag född i Sverige, men mina föräldrar är utrikesfödda. Jag har haft en patient som inte ville låta sig undersökas av mig för att 'turkhänder är äckliga'"


"När jag presenterade mig sa patienten att hen ville bli behandlad av en svensk läkare. Jag förklarade att jag var den enda i tjänst vid den tidpunkten. Patienten propsade på att få träffa en annan men när det inte gick valde hen att lämna akuten. Det kränkande är självklart att bli dömd till icke-duglig på grund av mitt namn"


Raljerande kommentarer om mitt efternamn


"Under allmäntjänstgöringen sa en av överläkarna i psykiatri till mig att jag inte passar i Sverige för att jag är muslim och använder hijab."


"Patienter väljer en annan läkare med lägre kompetens bara för att hon är svensk. Patienten tror att en komplikation av en operation beror på att jag har utländskt ursprung."


"1. Patienten sa när jag hämtade henne i väntrummet: 'Oj, vad mörk du är!' 2. Patienten sa innan vi ens börjat prata med varandra att hon hade otur i vården - hon fick bara träffa dumma utländska läkare."


Patient krävde att bli opererad av en svensk samt inte ha några invandrare närvarande


"Blivit utsatt för kränkande och nedvärderande ord samt minimerande av karaktär och yrke som läkare då jag inte är etnisk svensk."


"Det är många händelser. Till exempel patient som är uttalat arg och beskriver oss som idioter, att vi är köpta av industrin, att som läkare så kan man inte förstå hans problem eftersom man saknar empati och kunskap. Pratar nedsättande om etniska grupper och religion. Att prata illa om religion i vårt land är mycket vanligt och minst lika ofta från kollegor som patienter."


"Maken till en strokepatient vill tas emot av en svensk läkare. Det kändes väldigt dåligt. Jag kunde inte koncentrera mig på jobbet och kände mig ledsen."


Patient påpekade att jag var utländsk och skrattade när jag uttryckte mig fel på svenska


"1. Patienten ville bli hjärtopererad av en svensk och kristen kirurg. 2.Citat: 'Jag vill bli opererad av svensk kirurg' 3. Under mina 22 år inom hjärtkirurgi har jag flera gånger fått frågan: 'Har du gjort detta hjärtingrepp förut?' Det är klart att sådana frågor upplevs kränkande när man har en annan bakgrund."


"Det var oftast bestämda patienter som krävde exakta undersökningar och som när det inte fanns någon medicinsk indikation att göra som de ville började med frågor: 'Varifrån kommer du?', 'Är det så man gör i ditt land', 'Är det vad dina föräldrar lärde dig' osv..."


"Upprepade kommentarer kring påbrå. Ofta något nedvärderande ton och kommentarer som: 'Vad bra svenska du kan', även om man är född i Sverige"


Patienten ville ha en 'svensk' doktor. Jag har svart hår och mörka ögon. Född i Göteborg


"Patient på vårdcentral som är missnöjd med min bedömning. Hon kräver att få en ny bedömning av en svensk läkare eftersom att jag "inte är utbildad i Sverige och inte kan någonting". Verksamhetschefen kommer en halvtimme senare och frågar om jag inte vill ändra min bedömning och trots allt behandla patienten med kortison, eftersom patienten nu vill lista om sig till en annan vårdcentral."


"Det har hänt att någon säger 'jag vill träffa en svensk läkare, inte dig'. Det som är kränkande är att man tar för givet att är man inte svensk så är man inte kompetent."


"En patient avbokade besök med motiveringen att den inte vill träffa 'någon okunnig utlänning'(vi hade aldrig mötts eller talats vid). Blev kränkt av patient och sedan av medarbetare som bokade om patient till kollega med svenskt namn. Har varit med om liknande flera gånger. Även stött på patient som kallat mig för okvädesnamn och några som krävt att få veta i vilket land jag är utbildad och om jag har svensk läkarleg."


Kränkande ord, typ jävla blatte


"Patienten framför mig läser upp mitt namn ifrån min skylt och kommenterar 'Du är inte särskilt svensk, fint att du inte bryter och bidrar med något gott i Sverige', på ett kränkande, ironiskt sätt. Fortsätter med 'Du måste vara född i Sverige', och berättar därefter om hens upplevelser av utländska läkare som inte var särskilt trevligt att lyssna på - nedvärderar och kränker även dessa människor. Det sker även ofta att ens egna kollegor ser lite snett på en för att man inte är en av deras egna."


"När jag vägrade förskriva höga doser beroendeframkallande läkemedel blev patienten och anhöriga otrevliga. Ville träffa en svensk läkare."


"Patienter tycks tro att mitt mottagningsrum är någon sorts fristad för att klaga över invandring och invandrare"


Jag blev kallad ”jävla utlänning” av en äldre manlig patient


"Patienter har velat ha en 'svensk' läkare och ifrågasatt om jag verkligen är läkare. Sedan behöver patienter inte vara rasistiska öppet och ärligt, deras ordval, tonläge och blickar brukar tala för sig självt."


"Man tyckte inte att han fick rätt vård för att man inte såg ut som en 'äkta' svensk. Sedan jag bytte efternamn till ett svenskt så har jag inte fått någon kränkning på grund av etnicitet. Dock finns det fortsatt situationer där man inte accepteras på grund av att man är kvinna och ser ung ut."


"Arbetar som läkare på KRY. Efter mötet skriver patienter kommentar om besöket. Oftast skriver patienter 'värdelös', 'ni utlänningar kan inget', ifall de nekas till exempel sjukintyg. Även blivit bemött respektlöst på vårdcentral flera gånger. Enligt min åsikt är det väldigt svårt att arbeta i Sverige som läkare om du inte är svensk. Just på grund av av det letar jag konstant möjligheter till att flytta från Sverige."


Patientens anhöriga önskade att vara i kontakt med enbart 'svensk läkare'


"Flera händelser, allt från mindre saker som frågor om var jag egentligen kommer från och om jag kan svenska, att jag borde byta mitt namn till något som är lättare, till patienter som ville byta läkare för att de ville gå hos en 'svensk'. Jag hade en patient som blev aggressiv och skrek att jag gav bättre vård till andra muslimer (jag är inte ens muslim). Jag har regelbundet patienter som berättar i slutet av besöket att när de såg mitt namn på kallelsen var de tveksamma och ville byta men nu tyckte demde att jag var ju riktigt duktig. Sedan vill de bli tackade för 'komplimangen'."


"Jag jobbade som underläkare på psykiatrin då patienten skulle bli utskriven, vilket patientens far inte gav sitt samtycke till. Jag blev då kallad för j*vla arab och att jag bör åka hem till mitt hemland och jobba som läkare där istället. Jag är född i Sverige och mina föräldrar är från Iran (vi pratar persiska och inte arabiska). Självklart sa jag inte detta till dess anhöriga utan gick ut från patientrummet och började gråta precis efter att jag lämnade rummet."


Patient på akuten som inte ville bli undersökt av mig när hen fick veta mitt (icke svenska) namn. Kränkande eftersom detta var ren rasism.


Har haft flertal patienter som vägrade ha mig som läkare och önskade ha svenskfödda läkare


"Jobbade på vårdcentralen som legitimerad läkare. Fick en patient som skulle diskutera sina läkemedel. Samtidigt som jag tar in patienten så springer sjuksköterskan in på grund av en pojke som hade ramlat och börjat blöda från knät. Jag ursäktar mig ut från rummet. Kommer tillbaka och det första jag får höra, 'Du är en av de nyanlända läkarna från Syrien som inte vet hur systemet, saker och ting fungerar i Sverige!' Detta trots att jag är uppvuxen i Sverige."


"Jag själv har nog inte blivit kränkt i någon större utsträckning. Tror mest att det beror på att jag talar svenska helt utan brytning och har arbetat alla år i Sverige. Många patienter uttrycker dock att de helst inte vill träffa läkare med utländskt ursprung med rädsla att inte förstå om läkaren talar bristande svenska eller att läkaren skulle ha sämre utbildning/kompetens om hen inte är utbildad i Sverige."


"Patienten sa att en annan läkare (som är mörkhyad) i alla fall var född i Sverige. Till skillnad från mig då, som inte är född i Sverige (men i ett annat nordiskt land)."


Patientens föräldrarna förde fram sin önskan att deras barn bör bli behandlad av en 'svensk' läkare


"Patienten idiotförklarade undertecknad och ville ha en svensk läkare, detta är ett vanligt förekommande problem och belyser problem med rasism som finns i hela samhället!"

"Blev kallad 'jävla blatteläkare' av kvinnlig patient. Är svenskfödd och har nordisk bakgrund, men har bruna ögon och hade vid tillfället mörkbrunt hår "


"En patient som nekades den behandling han trodde var lämplig för honom men inte jag, blev aggressiv och sa 'Du ska dra hem till ditt land.' En annan patient som nekades sjukskrivning kallade mig 'Din jävla svartskalle'. En annan patient hade avbokat ett nybesök med anledning av mitt icke svenska namn."


Jag har fått höra att jag trots mitt ursprung är en bra läkare. Personen menade det som en komplimang


"Jag är född och uppvuxen i Sverige, svenska är mitt enda modersmål men mitt namn och utseende är inte svenskt. Haft patienter som sagt att jag inte kommer förstå deras känslor för jag är utländsk och andra liknande kommentarer."


"Jag har många gånger fått besvara frågan varifrån jag är och när jag svarar att jag är från Tjeckien, då kommer det nästan alltid en fråga om jag kommer från Prag. Undrar om svenska läkare hela tiden får frågan varifrån de kommer."


"1. Nynazistiska patienter (till exempel med tatuerade hakkors), som uttryckt förakt ("judejävel" och så vidare) för min judiska bakgrund, vilken tydligt framgår av mitt namn. 2. Muslimska invandrare/flyktingar, som automatiskt kopplat "jude" till "sionist", vilket i sin tur uttrycks som vidrigt, rasistiskt, fascistiskt etcetera. Vill tillägga att detta i explicit form dock förekommit sällan, kanske någon gång per år."


Anhörig som säger 'Du fattar ju ingenting, du pratar ju inte ens riktig svenska'


"En patient vill träffa en svensk läkare istället för mig (född, uppvuxen och utbildad i Sverige). Jag hade högst kompetens på plats i form av mellanjour natt och informerade patienten om det, som då accepterade att gå vidare med konsultationen men informerade mig om att hen gärna ville att jag dubbelkollade med en annan läkare."


"När jag arbetade som undersköterska under läkarutbildningen var det en patient som låg inne för huvudtrauma. Den anhöriga var lite upprörd då hon inte tyckte att vi i vården gjorde tillräckligt. Hon vände sig oprovocerat till mig och säger att 'Du vet väl hur det är att bli slagen. Du är ju muslim. I din kultur är det väl normalt att bli behandlad dåligt och bli slagen, du är väl van vid sådant här.' Sedan fortsatte hon i samma spår trots att sjuksköterskan sa ifrån. Jag blev så chockad, ledsen, kränkt och till slut gick jag ifrån rummet då den anhöriga inte slutade. Det var så oerhört kränkande uttalanden och inget jag kunde identifiera mig med då jag varken är muslim eller varit utsatt för våld."


"Jag har haft patienter som inte ville ha mig som läkare eftersom jag inte är svensk. De tänkte och sa att de vill ha en svensk läkare som är mycket duktigare än en utländsk läkare."


Patienten kallade mig svartskalle för att han var inte nöjd med min hjälp


"1) Uttryck såsom ”vilken tur jag fick dig, du pratar mycket bra svenska, inte som de där andra” 2) Ifrågasättande av min bedömning och mitt förslag till behandling som de sedan accepterar när en etniskt svensk kollega sedan erbjuder. 3) Uttryckligen säger att de inte vill bli behandlad/undersökt av mig på grund av min hudfärg. Flera andra händelser men jag försöker (framförallt för min skull) att inte lägga de på minnet för att inte må dåligt av dem."


"Händelserna har varit många fastän jag inte varit yrkesverksam så pass länge. En händelse jag kommer ihåg från studierna: När jag sträckte fram min hand för att hälsa på patienten puttade han undan den. Sedan vid undersökningen när läkaren bad patienten ta av sig på överkroppen sa han "inte när hon där är här inne, annars blir hon väl sur". Jag är född i Sverige, men det som jag sticker ut med är mitt utländska utseende och framförallt min slöja. Allt i denna situation var kränkande från att han puttade min hand till hur han tilltalade mig.


"Patienten låtsades att han inte förstår vad jag säger och ville träffa en svensk läkare. När han träffade kollegan och fick samma info sa han till kollegan att han redan fått denna info och att han förväntade sig att höra något annat av en svensk läkare."


Patienter begär att bli ombokade till en 'svensk' läkare när de ser namnet på kallelsen trots att de har aldrig varit hos mig tidigare


"Ofta kommenteras mitt utseende utefter att jag 'pratar så ren svenska' och att det är oväntat."


"Jag har flera gånger på grund av min förmodade utländska härkomst blivit ifrågasatt. Det kan ha rört sig om att missnöjda patienter frågat var jag kommit ifrån, eller ibland i affekt (oftast berusad eller liknande) farit ut med skällsord."


"Jag har ett efternamn som är av uppenbar icke-nordisk härkomst. Vid ett fåtal tillfällen har patienter uppfattat detta och kommit med rasistiska kommentarer."


Nedvärderande och kränkande tillmälen kring min judiska identitet


Patienten hade inte något avvikande i några labbsvar eller röntgenundersökningar. Jag informerar hen om dessa goda nyheter då hen var orolig för neurologisk sjukdom. Istället för att ta emot de goda beskeden börja patienten trycka på att hen vill göra magnetröntgen-undersökningen nu. Jag berättar att jag inte har några indikationer för detta då hen inte påvisar någon akut sjukdom (jag jobbar på akuten som akutläkare). När patienten får höra detta säger hen "det var bättre för när läkarna var svenskar". Jag är född utomlands, dock talar jag helt utan brytning men jag ser inte "svensk" ut. Uttalandet från patienten kändes otroligt nedvärderande och kränkande. Efter den kommentaren sa jag att vi var färdiga här och avslutade samtalet och gick därifrån. Ovanstående är den grövsta jag varit med om.


"Patient krävde, så fort jag presenterat mig till patienten och utan någon orsak alls, att jag skulle ha sjuksköterska närvarande vid undersökning då hon 'ej vill bli sexuellt trakasserad'"


"Hälsar på patient som kommenterar att mitt namn inte låter svenskt. Svarar: "Nej, det är inte svenskt..." Patient: "Men du är ju nästan lika söt som om du vore svensk." Jag upplever mest denna händelse som komisk i efterhand men det är ju klart att det inte är okej att säga så! Jag har vid ett flertal gånger varit med om att patient/anhörig tittar noggrant på min namnskylt för att sedan säga ett helt annat svenskt namn. Detta känns alltid som att de gör det på ett nedtryckande sätt. Blev (dock av kollega) anklagad för att vara rasist för att jag inte var intresserad av att just då dela med mig av min utländska bakgrund med just honom (medelålders man från Mellanöstern) Har såklart varit med om mer, men upplever mer negativ särbehandling på grund av mitt kön än min härkomst. Det är ju inte de stora händelserna som spelar roll egentligen utan alla små pikar, blickar, med mera, som inte riktigt går att berätta om, och som man får flera gånger dagligen och därför slutar notera efter ett tag"


Blivit kallad blatte


"Det var en manlig patient som pratade om min hudfärg när jag var utanför rummet och uttryckte att han inte ville bli behandlad av en "n-ordet". Han sa något om att någon som jag inte kan veta vad han behöver hjälp med."


"Jag har blivit bortvald av patienter som hade fått läkartid hos mig för att jag är utlänning/ej etniskt svensk. Det finns två tillfällen som jag känner till. Jag kan tänka mig att jag inte alltid får reda på det."


"Jag blir ofta tillfrågad av patienter eller anhöriga om ”var jag kommer ifrån”, spontant, mitt i patientsamtalet, och inte om mitt etniska ursprung. Svaret Sverige eller svensk accepteras ofta inte, trots att jag är född och uppvuxen här. Det leder ofta till pressande påföljdsfrågor som kan skapa obalans i patientkontakten. Jag har bland annat fått kommentarer om att landet mina föräldrar kommer ifrån är ett ”skitland”. Ibland får jag även beröm för mina svenska språkkunskaper och min klara dialekt."


Har utländskt efternamn och haft flera tillfällen där patient efterfrågat annan läkare innan de ens träffat mig och hänvisat till att de vill ha någon som pratar svenska (jag är född i Sverige)


"Ropade upp en patient i väntrummet. Två patienter reste sig. När jag kollade av deras namn, visade det sig att en av dem skulle till kollegan intill. Detta utlöste en reaktion som jag aldrig ska glömma. Vederbörande sa ”Jävla blattar! Kommer och saboterar och luktar illa gör de också”. Han varken skrek eller gormade, orden kom naturligt ur hans mun, och det tog mig några sekunder innan jag fattade vad han sagt. Vid det laget hade jag redan vänt på klacken och börjat gå i sällskap med patienten till läkarrummet. Jag kände mig hopplös. Det blev inte den bästa patient-läkar-relationen jag presterat."


Det handlade om utredningen av en flicka med magbesvär. Hennes anhörig som aldrig träffat mig och önskade telefonsamtal blev missnöjd med den vägen som jag valde och ville att vi skulle hoppa över utredningskedjan och beställa instrumentundersökning, utan att man utreder patienten djupare inom slutenvård före detta. Fallet blev diskuterat med medicinska rådet innan. Efter missnöje med utredningen har det kommit frågor om kvaliteten av min utbildning och mitt ursprung."


"Jag hade jour dagen som terrordådet i Stockholm inträffade. Jag blev uppringd i egenskap av kardiologjour för att titta på en patient på akuten, på vägen ditt blir jag påhoppad av en anhörig på akuten, som säger att sådana som mig borde åka till Mellanöstern och att jag inte har en plats i Sverige. "Ni är terrorister, alla muslimer." Den här personen som hoppade på mig fortsätter vräka ur sig massa islamofobiska och rasistiska kommentarer framför andra läkare och sjuksköterskor av etnisk bakgrund, men det var ingen som brydde sig. Eftersom jag enbart hade jobbat på sjukhuset i sex månader frågade jag vem platschefen var på akuten och hur man går tillväga med detta. Då dyker platschefen upp som vägrar hjälpa mig att anmäla det. Efter att jag varit hos patienten och står och pratar med min läkarkollega dyker platschefen upp och säger till mig "nu har jag varit där och pratat med henne och hon menade inget illa". Jag kände mig åter kränkt och blev sur på platschefen. Jag anmälde det via rutiner på sjukhuset, en anmälan mot platschefen på akuten och en anmälan på den anhöriga till patienten. Men det blev inget av det och jag hörde knappt något om det. Det är bara en historia. Islamofobiska och rasistiska kommentarer är en del av sjukvårdsarbetet i Sverige. Man hör dagligen/veckovis om patienter som vägrar bli undersökta eller ha en utländsk läkare."


Jag säger aldrig att jag är jude till någon då det är vanligt att folk är antisemiter. När jag sa att jag är jude till en patient möttes jag av en kommentarer som 'Israel, som är ett så hemskt land', etc...


"Veckovis, ibland dagligen, får jag frågor om min etniska bakgrund trots att detta är irrelevant för situationen eller min kompetens. Har blivit kallad "exotisk", fått frågan "Trivs du i Sverige?" och mycket mer. Jag kom till Sverige knappt ett år gammal och har levt här hela livet..."

"Jag var i telefon med en patient som var missnöjd över provsvaren. Trodde inte på att det kunde vara hens resultat och ville ta om dessa. Jag informerade om att jag inte kommer göra det, då jag inte har en orsak att tro att det är fel eller utbytt. Varpå patienten informerar mig att hon önskar träffa en annan, svensk läkare. Mitt efternamn var då av polsk härkomst. Jag är född i Sverige och har ingen brytning."

"En patient krävde att träffa en läkare med etniskt svenskt ursprung och sa att 'nu när det är sommar så får man hålla till godo med skräpet' om mig."Ylva Larsson


Anna H Svensson


Arash Mokhtari


Publicerad: 24 november 2018