#MeToo – 200 vittnesmål


Det kan hända vem som helst, när som helst. Det händer i hem, på arbetsplatser, ute på stan och i kollektivtrafiken. Vi bad er berätta för oss om sexuella övergrepp och trakasserier. Svaret har ekat – från hundratals personer.

Det här är era berättelser.


"Frågade mig om jag visste vad ett blowjob var"


Det här hände när jag gick på gymnasiet. Musikläraren var väldigt närgången och om man hade på sig en urringad tröja så ställde han sig bakom ens stol och försökte titta ner i urringningen. Han ville även att man skulle stanna kvar efter lektionen för en "liten pratstund" som han sade.

Det var jätteobehagligt. Han ställde frågor om man hade pojkvän och i så fall vad man gjorde tillsammans med sin pojkvän. Jag kommer ihåg att han en gång frågade mig om jag visste vad ett "blowjob" var och att jag kunde öva mig på honom om jag ville. Jag kommer inte ihåg vad jag svarade. Jag tror inte jag sade så mycket bara att jag var tvungen att gå för att inte missa bussen.

Alla på gymnasieskolan visste hur han var, även lärarna. Vi var flera tjejer som blev utsatta regelbundet och vi tog upp det med vår klassföreståndare men hans enda svar var att vi inte skulle ha urringade tröjor på oss och att vi skulle tänka på att om vi klagade så kunde läraren förlora jobbet.

Jag kommer ihåg den här känslan av att vi på något sätt fick skylla oss själva för att Musikläraren betedde sig som han gjorde. Det var ingen som uttryckte sig så men det var jättetydligt att det var mycket viktigare att han fick ha kvar sin lärartjänst än det var att vi kände oss trygga i skolan.

Det här var i slutet på 90-talet, och jag vet att ett par år efter det att jag slutat skolan så jobbade han fortfarande kvar på skolan och han betedde sig på samma sätt. Både min yngre syster och min kusin gick på samma skola. Ingen av dem hade med Musikläraren att göra men snacket gick och de flickor som hade honom i musik blev utsatta precis som jag och mina klasskamrater blev.

Nu i efterhand tycker jag det är fördjävligt rent ut sagt att läraren inte fick sparken. Att skolan skyddade honom istället för oss elever. Jag vill hoppas att det skulle vara annorlunda idag, men tyvärr tror jag att sådant här fortfarande förekommer.

Senna


Visa

"Jag var ung på 60- och 70-talen"


Jag var ung på 60- och 70-talen och var utsatt för så många övergrepp att de inte alla får plats här. Några exempel:

Onanerande män bakom ryggen i en kö.

Äldre manliga arbetskamrater som tyckte att det var självklart att de skulle få ligga med mig (jag var 20, de var medelålder och däröver).

Övergrepp på arbetsplatsen av chefer. Jag rapporterade det aldrig. Jag visste att det var jag som skulle råka illa ut, inte han.

Män som inte accepterar ett nej. Man får då veta att man är känslokall.

Män som hoppar på en bakifrån i trappuppgångar m.m.

Sexuella skämt med personlig anstrykning på jobbet. Man får då lära sig att det var en manlig jargong på jobbet och det var bäst att anpassa sig till den.

Manliga släktingar som gjorde närmanden etc. etc.

Jag blir då upprörd när man påstår att sexuella trakasserier har kommit med våra invandrarpojkar! Våra svenska män var så duktiga på detta redan innan!

Kicki


Visa

"Utsatt för våldtäktsförsök av färdtjänst"


Jag har varit med om förskräckliga saker. Det började med att jag gick ut med min hund 10 år och blev knuffad och avdragen kläderna av 10 killar. Skrek och hunden bet dem i benen.

Har blivit utsatt för våldtäktsförsök av färdtjänst och min före detta chef. En kille som jag var ihop med utsatte mig för tjat efter sex tre gånger dagligen. En gång skadade han mitt underliv så jag fick uppsöka läkare och fick medicin. 2012 misshandlad av en man som fick fängelse. Osv. Jag vågar inte gå ut längre ensam. Är rädd.

Gunilla


Visa

"Min dotter var insläppare när Rolling Stones var här"


Min dotter, knappt 18 år fyllda, var insläppare på Friends Arena när Roling Stones var här nu i Sverige. Hon skulle känna på publiken innan insläppt för att se att de inte tog med in ej godkända saker.

Hon kom hem äcklad, ledsen, förtvivlad och arg. Söner till mödrar, föräldrar till döttrar, arbetskamrater till kvinnliga kollegor... alla dessa män som stönade, juckade och kom med sexuella kommentarer... alla dessa gäng av män som omringade henne och kommenterade hur hon skulle röra dem... Det finns inga ord för att beskriva detta beteende... ingen ursäkt heller...

En Dotters Mor


Visa

"På samtliga jobb har män tafsat på mig"


Jag har haft tre jobb sedan jag tog min examen. På samtliga har män tafsat på mig.

På mitt första jobb när jag var 24 år var det den seniora verksjuristen som satt bredvid mig på en middag för hela organisationen som tog mig på brösten och insidan av låren. Min chef satt mittemot och skrattade åt det hela. På mitt andra jobb skedde det när jag arrangerat en konferens och en man kom fram och tackade mig för en väl genomförd konferens samtidigt som han tog mig på rumpan. Jag vågade aldrig säga något. På mitt nuvarande jobb kom en äldre kollega fram i fikarummet och tryckte fast min kropp mot köksskåpen samtidigt som han tryckte sitt kön mot mig och slickade mig på halsen. Den här gången anmälde jag och arbetsgivaren gav honom en muntlig varning. Sen kom det dock fram att han gjort så med andra kvinnor tidigare men han får ju bara fortsätta som inget hänt. Det är otroligt jobbigt att behöva möta honom i fikarummet. Framförallt om vi är ensamma där.

Det här är bara de situationer som jag varit med om i min yrkesroll. På krogen eller konserter sker det nästan varje gång att en man tar på mig eller trycker sitt kön mot mig men det är så vanligt att jag slutat reagera på det. Så himla viktigt att kvinnors berättelser får komma fram så vi ser hur vanligt det är. Och samtidigt så sjukt att det ser ut så här. Jag hoppas jag kommer våga anmäla nästa gång också. Oavsett vart det sker.

Sara


Visa

"Klädde av mig på underkroppen när jag sov"


Första skoldagen i ettan drog en pojke upp min kjol. I mellanstadiet jagade killarna oss tjejer och höll fast oss medan de tjafsade. Sen har jag stött på åtskilliga blottande män genom livet, kompisars pappor som varit närgångna, manliga vänner till mina föräldrar, chauffören som körde skolskjutsen som hjälpsamt lyfte mig i rumpan när jag skulle in i bussen. Främmande män som tafsat på spårvagnen.

Främmande män som kommenterat min kropp och tafsat när jag varit ute på krogen. En kille klädde av mig på underkroppen när jag sov - vaknade som tur är i tid. Kompisars pojkvänner, lärare, äckel på internet, arbetskollegor som är gifta och har familj... Dessa män finns överallt i alla åldersgrupper och jag har råkat ut för dem i hela mitt liv. Kvinnors vardag

Anna 45


Visa

"Utsatt i mitt hem med en otäck assistent"


Där sitter han och skaver på sin kuk. Talar om att han blir kåt på mig. Denna nya assistent. Jag är handikappad och behöver hjälp med hygien, att äta, pinka med mera. Utsatt i mitt hem med en otäck assistent. Han säger att han kan ge mig massage. Han tycker jag är ren och fin emellan benen då han gör rent mig.

Jag vill vara instängd på mitt rum så mycket det går av dagen. Jag vill givetvis inte ha hjälp mer av honom säger jag till assistansbolaget dagen efter. Idag går jag i terapi och pratar om händelsen. Vem vet vem som kommer nästa gång någon är sjuk. Jag vill inte vara med längre känner jag då.

Tomas


Visa

"Jag bad honom sluta, sa att jag mådde illa"


Det var för snart 21 år sen. Jag hade migrän och hade kräkts. Sonen togs omhand av en väninna. Så kom min dåvarande pojkvän hem och han var sugen på sex och ville försöka kelas. Jag bad honom sluta, så att jag mådde illa och hade väldigt ont. Hans svar blev att han skulle vara försiktig. Jag låg på mage med huvudet halvvägs utanför sängkanten och jag hade enbart trosor på mig. En hink var placerad precis nedanför. Han drog i trosorna, inte hårdhänt eller bryskt, det var lekfullt och ömsint. Jag höll i dem en stund och sa nej, rakt ner i kudden. Han skrattade lite och så att han skulle vara försiktig och snabb. Och drog lite till.

Jag förstår mycket väl den rädslan många utsatta vittnar om som gör att de inte vågar protestera eller värja sig, trots att förövaren inte är hotfull eller våldsam i sitt uttryck. För rädslan blir verkligen ordlös och utan bilder. Du känner skräck men du är helt blind och döv för vad det är som skrämmer.

Han sa att han såg att jag mådde uselt. Han sa att jag luktade gammal spya. Han var ömsint när han sa att han skulle ha sex med mig ändå. Hans våldtäkt var försiktig och full av hänsyn för att jag inte skulle må sämre. Men det var likt väl en våldtäkt. Och jag mådde sämre. Jag vågade inte gråta eftersom jag mådde så illa.

Efteråt så jag: "men jag sa ju nej. Jag ville inte."

Och han blev chockad över sitt beteende

Malin


Visa

"När jag var 12 började närmandena"


Jag med, men jag kan inget annat än att vara anonym. På somrarna brukade vi hälsa på några nära släktingar som bodde en bit bort. När jag var 12 började närmandena och sommaren därpå utvecklades de till våldtäkter mitt i natten. Han gav sig på mig och trodde väl inte att jag någonsin var vid medvetande. Men det var jag, även om jag var förstenad, låtsades fortsätta sova. Mina familjemedlemmar låg i samma rum, sovandes. Jag brukar dra mig för att kalla det för våldtäkt men faktum är att det var precis vad det var. Jag försöker försvara det som hände, varför han gjorde det. Jag brukar klandra mig för att vara medskyldig. Jag stoppade det inte. Jag skrek inte. Jag bara låg där.

Mitt i övergreppet föreställde jag mig ibland hur jag skrek, fick ett slut på det. Då vaknade mina föräldrar och hans föräldrar. Jag föreställde mig hur arga de blev, på honom, på mig, på varandra. Det skapade kaos. Jag förstörde allt. Så istället för att göra något, skrika på riktigt, så låg jag där. Natt efter natt. Sommaren efter åkte vi dit igen. Det hände igen.

Då förstod jag inte riktigt hur händelsen påverkade mig eller hur det skulle påverka mig i framtiden. Smärtan i magen trodde jag var blindtarmen som krånglade. Huvudvärken var hjärntumör. Jag åkte fram och tillbaka till sjukhuset. Ingen förstod vad som var fel, inte ens jag. I tonåren blev jag gränslös, apatisk inför sexuella relationer och lät mig utnyttjas. Jag var arg på min familj för att de inte förstod, för att de inte skyddade mig, de låg ju precis bredvid de där nätterna.

Vi hälsade inte på släkten på några år. När frågan att besöka dem igen kom på tal för några år sedan så kände jag mig tvungen att berätta. De behövde få veta. Mina föräldrar och min bror blev påtagligt ledsna. "Tur att det gick så bra ändå", "du verkar ha hanterat det bra", "du har gått vidare", "det kunde ha varit värre " var kommentarerna jag fick. Jag fick också höra: "du vet att han är instabil? Han är psykiskt sjuk. Han har försökt ta livet av sig flera gånger".

Även om jag har klarat mig, även om jag har överlevt så har det här påverkat mig. Han försatte mig i en djup depression, svåra ångestattacker och gav mig anknytningsproblem. Jag vet inte om jag någonsin kommer klara av att träffa släkten igen. Träffa han. Hur kommer jag att reagera? Han tog sig rätten över min kropp, min hälsa och mina relationer.

Jag försvann i allt det här, som trettonåring. Jag vågar inte ens berätta eller skriva #metoo på min Facebook-profil. Fortfarande, nio år senare hittar jag anledningar till att hålla tyst. Inte outa honom, inte outa mig. Så jag skriver i tysthet och hoppas att hashtaggen någon gång slutar. Att vi någon gång får vara ifred.

A


Visa

"Jag kan inte andas, jag kan inte skrika"


Från blottare på solklippor, till tryckta skrev på dansgolv, från utstirrade nyblivna bröst av hela högstadiet till den där fulla kvällen när jag var 16 och vaknar av att min klasskompis som ligger bakom mig dragit ned mina byxor och fumlar in sin kuk i mig.

Jag vaknar men är full och rädd och vet inte vad jag ska göra så jag låtsas sova, det han trodde att jag gjorde när han valde att förgripa sig på mig. Men värsta gången, mitt djupaste ärr, när jag blev uppringd mitt i natten och körde och hämtade min fulla kompis på stan som behövde hjälp. Jag körde hem honom till sig och bäddade ned honom.

Han drog ned mig i sängen och sa att jag skulle sova där, jag försökte resa mig upp men han fortsatte dra ned mig så jag tänkte jag kan ligga bredvid här en stund tills han somnar. Så jag lägger mig bredvid. På två sekunder har min så kallade vän gått från att vara makabert hjälplös till full klarhet och styrka. Han sliter av mig på underkroppen, trycker sig in i mig och håller fast min kropp så hårt att mitt huvud känns som det ska knäckas mot väggen bakom. Jag kan inte andas, jag kan inte skrika.

Det gör ont och jag är i total chock. Han gör färdigt och vänder sig om och somnar. Jag ligger paralyserad och panikslagen och tänker att allt detta var mitt fel. Somnar till och vaknar några timmar senare av att han skypear på storbildsskärm med sin flickvän. Jag klär på mig och åker hem. Jag slutade prata med personen efter detta. Men det var svårt att undvika honom eftersom vi gick i samma klass. Varje gång vi sågs efter det så drog han skämt om antingen min kropp eller min sexualitet eller vad som, bara det var kränkande nog.

Jag var 20 år gammal. Jag trodde det var mitt fel. Jag trodde jag försatt mig i den situationen. Jag trodde jag kanske gett honom signaler att det skulle vara okej att göra så mot mig. Han fick mig att tro att det var mitt fel, att jag bjöd ut mig när jag försökte hjälpa honom. Det tog mig fram tills något år sedan att förstå att inget av det var mitt fel. Att jag var offret till 100%. Och vad komplicerat mitt liv och mina relationer varit till män sen den där natten han våldtog mig.

Emma


Visa

"Om jag ska få gå, måste jag först kyssa honom"


När jag var 10 år, blev en man i 40-års åldern kär i mig. Det var min kompis morbror som ofta var där på besök och tog hand om oss. Han var alltid kramig och kärleksfull. Vilket jag då trodde bara var vänlighet. Han började sedan bli allt mer klängig med mig och började ringa hem till familjens hemtelefon och sjöng kärlekssånger för mig och uttryckte sin kärlek. Jag minns att jag varje gång hörde telefonen ringa fick ont i magen. Har sedan dess reagerat stark så fort en äldre man bara tittat lite för länge på mig.

Jag var 16 år, jag och min kompis hängde med ett par killar hem för efterfest. Killen vi var hos var en gammal nära vän till min bror, så jag kände mig trygg. Den killen ville prata med mig ensam, vi gick in i hans sovrum. Vi satt på sängkanten och pratade, helt plötsligt kysser han mig, jag blir överraskad och stel. Han fortsätter och trycker sedan ner mig mot sängen. Jag säger ingenting utan följer chockad med på vad som händer. Han börjar sedan smeka mig och jag säger då nej. Han fortsätter, jag upprepar 2 gånger nej. Han suckar, och säger kom igen, bara lite. Jag säger då att jag inte vill. Han säger till slut, att om jag ska få gå, måste jag först kyssa honom och sedan bädda sängen. Jag gör som han säger och drar sedan snabbt därifrån.

23 år, sitter på tåget. Det sitter en äldre man på andra sidan av tåget. Det känns som om han stirrar på mig. Efter ett tag blir sätena mitt emot mig lediga och han flyttar närmare och sätter sig rakt framför mig. Jag stirrar rätt ut för fönstret men känner hans blick. Nästa gång jag tittar framåt, så ser jag att han blottar sig för mig, han runkar och tittar mig i ögonen och ler. Jag blev helt stum, jag fortsatte att stirra rätt ut och mannen steg kort därefter av tåget.

Tina


Visa

"För mig som jobbar i butik händer det varje vecka"


Utsatt för sexuella övergrepp av manlig släkting, upphörde när jag var 11. Tror det är viktigt att lära alla barn att de äger och bestämmer över sin kropp, ingen annan har rätt till den. Att vara en överlevare (inte ett offer) har gjort mig stark som person och jag har lyckats undvika/stoppa potentiella övertramp.

Med ett undantag - de många människor (både män och kvinnor) som smyger sig på bakifrån för att lägga armen runt min midja, nypa mig i sidorna eller på skämt(?) ta strypgrepp. Och för mig som jobbar i butik händer det varje vecka. Jag säger till dem, vänligt men bestämt, och hittills har ingen gjort om det. Men det verkar finnas en outsinlig källa av män och kvinnor som inte kan hålla fingrarna i styr. Skäms om du är en av dem!

X


Visa

"Tvingade till sig sex med tjat och skuldbeläggning"


Förutom det vanliga med folk som nyper en i rumpan på krogen, är nog det värsta expojkvännen som med hjälp av tjat, skuldbeläggning och fysisk tyngd tvingade till sig sex. Jag kan fortfarande - över 10 år efter att förhållandet avslutades - inte ha vaginalt sex utan smärta.

Det har tagit ungefär lika lång tid att inse att även om det är ett vanligt beteende bland killar är det inte något normalt eller något som jag borde ha accepterat. Jag är mest arg på mig själv för att jag inte sa ifrån i tid, eftersom det lett till att mitt sexliv blev förstört.

Anna

X


Visa

"Jag var 9 år och vi hade vänner till familjen på besök"


Jag var 9 år och vi hade vänner till familjen på besök på middag; en kvinna och hennes några år äldre än jag son. Vi hade umgåtts mycket sen vi föddes eftersom våra föräldrar både jobbade ihop och var vänner. Han brukade skrämmas genom att gömma sig här och där i lägenheten när vi träffades och hoppas fram när jag kom.

Men denna kväll, när jag var 9 år, hoppade han fram, tryckte upp mig mot väggen och körde in fingrar i mitt underliv. Det gjorde jätteont - jag trodde han hade rivit mig med naglarna där inne, för det sved och blödde. Senare trodde jag det var mensen. Det var inte förrän i vuxen ålder som jag förstått att det kan ha varit att han slet mödomshinnan.

Jag berättade inte för någon, och ville aldrig igen vara ensam med honom utan höll mig nära föräldrarna varje gång vi träffades från den gången. Tror dom trodde det var för att han skrämdes. Det var första gången. Inte sista.

Nina


Visa

"Vi blev erbjudna av bonden att få sitta i hans knä"


Nyss fyllda 8 år (1958) blev jag skickad på kollo eftersom min mamma var ensamstående och hade små ekonomiska möjligheter. Jag skulle få möjlighet att njuta sol och värme på landet.

Granne med kollot fanns en bondgård med djur som vi gillade att besöka. Det var dags för slåtter på gården och vi blev erbjudna av bonden på traktorn att få sitta i hans knä medan han med traktorns hjälp samlade ihop det slagna gräset. Spännande! Vi flickor fick ställa upp oss i kö i kanten av fältet och vänta på vår tur.

När det blev min tur och jag satt mig i hans knä började han snabbt leta sig fram under mina trosor och med sina fingrar leta sig in i min slida. Jag undrade förvånat vad han gjorde där och tyckte, så liten jag var, att det kändes konstigt och fel. När min åktur var över tyckte gubben att jag skulle ställe mig i kön igen för att få åka ytterligare en gång. Det ville jag inte utan sprang därifrån med en konstig känsla och undran över vad jag varit med om. Först i vuxen ålder förstod jag och berättade..

Erika


Visa

"Även kvinnor har kladdat genom åren"


På krogen när jag var runt 25 skulle jag sätta mig i en soffa och böjde mig lite framåt. Då tog en man ett rejält tag om min rumpa.

Även kvinnor har kladdat genom åren, mestadels mycket äldre.

Martin


Visa

"Vaknade av att han hade sex med mig"


Jag var som 21-åring på en jobbfest där min arbetsgivares revisor var med. Han var 45-50 år.

Hela kvällen var han jättetrevlig och satt med mig och ett par tjejer också senare vid baren nära dansgolvet och bjöd oss på drinkar. Vi var nog alla smickrade av hans uppmärksamhet då han var en stilig, självsäker och världsvan äldre man. Det var trevlig stämning och eftersom jag älskar att dansa och han hela tiden bjöd upp mellan drinkarna blev det inte förrän jag ganska sent satte mig ner innan jag insåg att jag druckit för mycket.

Jag mådde illa och kände att jag genast borde åka hem och kräkas och sova. Jag hämtade kläderna i garderoben och började gå ut. Då kom revisorn och undrade om han kunde hjälpa mig med en taxi och följde med ut. Väl ute fanns ingen taxi i sikte och då sa han att vi kunde gå upp till hans kontor som låg precis i närheten för att ringa en taxi därifrån. Väl där sprang jag in på toa och kräktes flera gånger. Jag var mycket berusad och ville bara hem. Han gav mig ett glas juice och sa att jag kunde lägga mig i soffan en stund så skulle han ringa taxi. Jag somnade omedelbart.

Vet inte hur länge jag sov men vaknade av att han hade sex med mig. Jag var så chockad och mådde ännu så illa att jag inte rörde mig ur fläcken. När han var klar reste jag mig och tog på mig byxorna som han dragit av mig och gick därifrån. Väl framme vid dörren kom han och ville ge mig pengar till taxi. Jag slog bort hans hand och gick därifrån. Kort därefter sa jag upp mig och började på ett nytt jobb. Detta var tidigt 80-tal.

Denna gång hade jag druckit och jag klandrade mig själv. Hade jag uppmuntrat honom? Gått med på sex utan att jag mindes?

Tyvärr har jag haft andra, helt nyktra upplevelser efter det också. Men det är en annan historia.

T


Visa

"Har blivit förföljd flera gånger"


Har blivit förföljd flera gånger. Bilar som jagat, grannar som velat mer än jag, män på stan, på jobb och på fester. Det är tröttsamt och påverkar ens vardag så mycket att man ser det som en naturlig del av den. Le inte och verka lite otrevlig så blir du mindre attraktiv. Sluta vara ute eller hos vänner kvällstid så riskerar du inte att bli antastad eller våldtagen på vägen hem.

Usch. Hela livet och på nästan alla jobb har det hänt.

Kärlek till alla män som står för kvinnors lika värde och att vi är mer än bara våra kroppar.

O


Visa

"Jag blev jätterädd och ville inte brevväxla mer"


Det första var fula gubben på bussen, jag fick pengar och han smekte mig över håret.

Någon fröken eller dagmamma sa ifrån. Då var jag kanske 6 år och fattade bara att det kändes lite otäckt.

Blottare var ett vanligt inslag under hela uppväxten, man visste att man skulle undvika att titta på dem och den allmänna uppfattningen på 80-talet var att de inte var farliga och inget att bry sig om.

Idag hoppas jag att en vuxen man som onanerar framför ett litet barn blir haffad.

Och så fortsatte det... först i mellanstadiet med killar i klassen som gick ihop och tryckte in en i ett hörn eller på toa, som tafsade under tröjan redan innan jag fick bröst... det ansågs inte vara något annat än uppvaktning. Det var mer synd om de som inte blev tafsade på för de var ju inte så snygga som oss som blev utsatta för hårda nyp i de små antydningar till bröst vi hade. Det hörde till alltså, lärare visste men det var ingen som sa någonting om detta.

Jag blev fasthållen och nedtryckt mot marken av en kille som la sig ovanpå mig. Skolan sa att det bara var bus, och hans föräldrar sa till mina att det var för att han var kär i mig egentligen som han höll på så här. Case closed. Tack och lov var min pappa tydlig med att det inte var okej och inte fick upprepas.

Den första som skrämde mig var en äldre man som på något vis blivit en brevvän (troligtvis från en tidning (90-talets groomingkultur) han visade sig vara vuxen och jag var så naiv så jag trodde att det kunde vara vuxna som brevvänner från tidningen, jag var ju bara ett barn... han ville rätt snart att jag skulle skicka mina använda trosor till honom.

Jag blev jätterädd och ville inte brevväxla med honom mer, han sa då att han inte kunde hjälpa det för att han var sinnessjuk. Jag vågade inte berätta det för någon eftersom jag tyckte att jag var så dum som hade skickat ett (vanligt) brev (med min adress och foto till honom det var så man gjorde då) jag var väldigt rädd och väldigt generad, så jag berättade inget för mina föräldrar vilket var synd.

En pedofil som borde suttit inspärrad kunde fortsätta.

Jag tror att jag svarade avmätt artigt på breven ett tag tills han tappade intresset, några trosor eller liknande fick han inte.

När jag var 14, då hade vi lämnat brevvänner-hypen och istället ringde vi heta linjen.

Problemet var bara att killarna vi ville träffa inte ringde dit utan det gjorde pedofilerna. De låtsades vara 14 eller 15 år och ville träffas. Vi hade åtminstone vett att vara två när vi skulle träffa dessa, och tre av tre gånger dök det upp vuxna män istället för de 14-15 åringar vi bestämt träff med.

Det är bara tur att inget värre hände innan vi insåg det här.

Att ha pojkvän var en dröm hos mig, jag tyckte att det var det enda jag saknade för att vara fulländad sic och i nian träffade jag en kille som var 19 (när jag var 14 eller 15 år).

Han ville "gosa lite" som han kallade det, genom att hårdhänt gnugga sin hand mot grenen på mina jeans, jag protesterade men han sa att det skulle sluta var obehagligt när jag slappnade av,

Ja kunde inte slappna av och något sex blev det inte men han följde efter mig när jag var på väg till och från skolan eller aktiviteter ett tag efteråt, han tjatade om sex och ringde och berättade hur han runkade medan vi pratade.

Jag minns inte hur länge det höll på men minst ett år innan han slutade ringa och prata om att "gosa" eller dyka upp oanmäld för att skjutsa mig någonstans och bli arg och hotfull när jag vägrade åka med.

Sista gångerna han ringde lade jag bara på luren, bär han dök upp vid skolan gömde jag mig tills han åkt iväg.

I början var jag lite mallig över att jag hade en kille med bil och sen när jag inte ville ha mer med honom och göra men han ändå fortsatte "uppvakta mig" var jag väldigt osäker och visste inte hur man skulle göra i sådana situationer.

Jag hade en vårdgivare när jag var 17 år som bokade in tider med mig varje vecka för att småprata och spela gitarr. Han var 40 år och gift.

Till slut började hans kollegor protestera och jag fick en annan behandlande läkare. Då fortsatte vi ha kontakt privat. Han var gift och frun fick nog och tog ut skilsmässa, alla vårdgivare i den yrkesgruppen visste om detta och det förföljde mig i många år.

Jag var kär i honom och jag tror att han var "kär" i mig också men inget hände.

Så småningom dog kontakten ut.

Nu i efterhand så ser jag att det var fel.

Han var även artist och vän med en rad skådespelare och musiker som jag såg upp till, och han använde det för att snärja mig.

Som vuxen i ett mansdominerat yrke:

Chefer och arbetskamrater som pratat om hur de måste boka hotellrum till personalfesten eftersom "vi" ska på strippklubb efter middagen.

Utan att tänka på att jag är där -eller just därför.

Sen har vi alla gånger okända killar kommit upp bakifrån på dansgolvet och gnidit sig emot en,

det där hårdhänta oönskade ligget med x-pojkvännen som slutade med blod, då när han inte kunde låta bli fast jag sa nej och slogs så mycket jag kunde för att komma loss, en våldtäkt helt enkelt.

...de otaliga sex-sms och dickpics som jag fått från någon man verkligen inte vill ha detta ifrån.

Jag skulle kunna skriva mer men tror det räcker..

K


Visa

"Vem tror man på? Mannen i den vita rocken eller den lilla flickan på högstadiet"


På högstadiet hade skolläkaren kommit för att bl.a. undersöka min sneda ryggrad. Jag ombads ta av tröjan så att han kunde se ryggen bakifrån. Helt normalt för en läkare, såklart. Svårt att se annars. Jag tror jag böjde mig fram och rätade upp ryggen igen. Sedan skulle jag öppna byxorna för att kunna hasa ner mina beiga crockerjeans från JC en bit. Se höfterna säkert.

Helt logiskt. Han ställde sig bakom mig och började knäppa upp byxorna. Där och då ändrades min känsla för besöket. Det kändes obehagligt och jag minns att jag famlade med mina egna händer för att få möjlighet att knäppa upp mina egna byxor. Själv. Jag tror inte att jag berättade för någon. Jag tror till och med att jag faktiskt inte ens reflekterade över det när besöket sedan var klart. ”Vad gjorde han? Var det OK? Jag borde berätta för någon. Visst får man inte göra så?” Nej, jag kan inte minnas att jag tänkte så alls. Det är det som skrämmer mig mest av det här minnet. Hur tafatt jag var. Hur ”lätt” det var för honom att göra en undersökningsgrej lite out of the box, och slippa konsekvenser.

Eller visste han det? Eller hade han ens en avsikt? Oavsett vad, så var det ju min personliga upplevelse. Och hade jag liksom vetat vad jag vet idag, så hade jag gått till en lärare och berättat och bett dem prata med honom. Frågan är om det hade hjälpt? Vem tror man på? Mannen i den vita rocken eller den lilla flickan på högstadiet?

För när jag, min syster och vår barndomsvän skulle åka SJ-tåg och väntade på avgång, såg vi från vårt tågfönster hur en man går i det nedsläckta tåget på spåret bredvid oss. Med en ficklampa. Han ställer sig och… onanerar. I fönstret så att vi ska se. Dunkelt, men ändå. Så sjukt och så äckligt. Vi blir paffa, upprörda och vet inte vad vi ska ta oss till. Vi säger till konduktören, men i vår nervositet över det hela, att som tonåring behöva tillkalla personal och berätta om den där mannen, börjar vi treva med orden. Fnissa. Får fram budskapet men helt utan pondus. Och jag minns hur jag kände; konduktören tror inte på oss. Tror att vi bara hittat på.

På en vårdcentral i Stockholm, i området där vi bodde innan vi fick vårt första barn, lägger den manlige läkaren handen på mitt lår. Länge. Jag mailar administrationen och berättar om obehaget. Kan man anmäla sådant? Tydligen inte. Jag blir inte uppringd för att ge vidare information eller ev. förhör från någon chef för att gå vidare med detta.

Ett par år senare solade jag solarium i en simhall i ett annat Stockholmsområde, där vi bodde med vår dotter, innan vi flyttade till Nyköping). Jag var gravid med vårt andra barn och såg således inte så… het ut. Jag solade topless och av någon anledning tittade jag åt höger, såg en hand och en metallicröd mobiltelefon, ni vet en sån man ”fäller upp”. Jag skrek; hallå vad GÖR du? Klädde snabbt på mig byxor och tröja, stapplade ut. Hjärtat dunkade. Jag gick direkt till en personal och berättade vad som hänt. Hon säger att hon ska kolla upp det. Jag simmar så länge. Jag vill inte se när de pratar med honom. Vill inte sola någon annanstans heller. Efter simturen pratar personalen med mig. De ringde till polisen men höll inte kvar killen. ”Vi känner igen honom sen förut. Det är problem på en annan simhall i närheten också.” VARFÖR fick jag inte ens prata med en polis på plats? VARFÖR är det ingen som håller kvar denna person tills polisen kom? Jag kan ju intyga hur mobilen såg ut och både jag och personalen kan intyga vilka bås det gällde. Jag fick ett telefonsamtal, gav en rapport och fick ett brev om att ärendet lades ned. Jag tänker på alla andra kvinnor han förnedrat fler gånger, eftersom han tydligen var ”känd” hos polisen. Men det kanske inte var så farligt, att det var värt att hålla kvar honom? En man som filmar en avklädd kvinna…

Jag önskar att jag var klar. Men jag har fler historier om yngre och äldre män som går långt över linjen för vad som är okej. Jag har tillbringat typ tre kvällar på krogen i hela mitt liv. Så jag är inte på någon ”lammköttsmarknad” (som det så vackert kallas) när detta händer. Jag är på Hjortensbergsbadet eller i skolan liksom. Vanliga platser. Jag pratade med en vän om detta häromdagen och både hon och hennes syster hade också tillfällen där män i sina yrkesroller klart gått över gränsen. Why, oh why?

Jag är inte den med skinn på näsan och hård panna. Fryser till i panik, slutar nästan andas och vet inte vad jag ska säga eller göra. Men nu är det länge sen, thank God. Typ 10 år sen eller nåt sen sist. Idag hoppas jag att jag skulle våga typ slå nån på käften om det hände igen.

Andrea


Visa

"Det är först nu som jag berättat allt för min mamma."


Första gången jag blev tafsad på mellan bena var jag på semester med min familj, jag var tio. Jag tyckte att det kändes äckligt fel och jobbigt men jag berättade inte för min familj.

När jag var 16 blev jag våldtagen, jag berättade inte för någon. Efter varje gång jag blivit sexuellt trakasserad har jag trott på nåt sätt att det ska ingå i mitt liv, som att jag inte helt förstått att det var fel. Alla mina andra vänner blev ju också tafsade på och våldtagna.

Det är först nu vid 30 års ålder som jag berättat allt för min mamma. Jag började först efter 20-25års ålder förstå att det inte ska ingå, att det är totalt fel. Jag önskar att någon vuxen kunde ha belyst detta problem när jag var yngre, att jag hade förstått tidigare att det inte var så det skulle vara. Jag blir fortfarande tafsad på, är fortfarande rädd för att bli våldtagen. Men nu är jag arg, arg så jag kokar, jag pratar om det öppet med alla jag känner, det hjälper istället för att bara gå runt tyst och ta allt. Jag har stått upp för min rätt att finnas och att vara feminist, har dock blivit misshandlad av män på grund av det men blir hellre slagen än våldtagen och tafsad på.

JAG ÄR SÅ ARG PÅ MÄN SOM HATAR KVINNOR

Anonym


Visa

"Priset om jag anmält hade blivit väldigt högt"


Under mitt liv så finns de män som sticker ut på ett sätt som jag har haft svårt för att leva med, Deras beteenden sticker ut på ett sätt som gett mig ett livslångt glödande hat, inte mot män som grupp men mot de som gjort det mot mig. Det handlar om flera våldtäkter innan jag fyllt 15 år, sexuella övergrepp mot mig som ung kvinna av en kommunal ordförande och en chef som hotade mig sexuellt. Alla har haft fysiskt eller maktmässigt övertag. Priset om jag anmält hade blivit väldigt, väldigt högt för mig, inte för dom.

Lisbeth


Visa

"60 år har gått, jag minns händelsen, känslan och hans namn"


I slutet av 50-talet, jag var ca 11 år, och gick i skolan när en av pojkarna fick för sig att åka berg- och dalbana på mina bröst. Blev fasthållen av hans kompisar och flinande "åkte" han. 60 år har gått sedan dess, jag minns händelsen, känslan och hans namn. Och jag minns även känslan av att det på något sätt var mitt fel. Men det är slut med det nu!!

Lena


Visa

"Han sa en sak och gjorde en annan"


Något jag aldrig berättat var när en av mina killkompisar bjöd med mig på officersbal. Han ville ha med mig eftersom det tagit slut med hans tjej. Jag tog med mig balklänning och flög upp. Han välkomnade mig, vi gick runt på kvällen och han visade mig området. Sedan var det dags att sova.

Det låg en madrass på golvet bredvid sängen. Han skulle sova på den men sen kom frågan om han inte kunde få lägga sig bredvid mig det var så hårt på golvet. Jag var tveksam. Det var ju en smal säng och han utbildade sig i det militära så han borde nog vara van vid hårda underlag.

Han tjatade, jag tyckte synd om honom och sedan sa att han inte skulle göra något. Vilket jag blev förvånad över eftersom jag inte tänkt i de banorna. Vi var ju kompisar, inget annat. Han upprepade det gång på gång medan han kröp ner i sängen och stack in sina fingrar innanför mina trosor. Han rörde mitt klitoris och jag blev helt stel.

Jag var inte förberedd. Han sa en sak och gjorde en annan. Jag hade alltid sett honom som min vän. Det tog en stund innan han slutade och jag gled ner på madrassen och försökte förstå vad som hänt. Nästa dag tog jag madrassen och flyttade till ett annat rum men vi sa aldrig något om det till varandra. Jag följde med på balen och allt annat men jag var väldigt motsträvig när det kom till att röra mig.

Sara


Visa

"Jobbade som uniformerad polis"


Vill inte förringa att mäns övergrepp på tjejer är ett långt större problem men i jämställdhetens namn måste tjejer också fundera på vad de gör och säger. Har själv blivit utsatt för sexuella trakasserier som kille av en tjej.

Jobbade som uniformerad polis och var inne på krogen en natt för att visa upp oss och då var det en tjej som gick förbi mig och tog ett ordentligt tag om min ena skinka och klämde till. Jag hann inte reagera då hon kom upp bakifrån och försvann lika snabbt igen. Efteråt önskar jag att jag att jag varit snabbare och fått tag i henne och anmält henne för om en kille hade gjort likadant på henne tror jag det blivit ett jäkla liv.

Så tjejer, tänk på vad ni gör också. Ni kan inte göra saker själva ni inte accepterar att killar gör på er.

Christian


Visa

"13 år och rekryterad till ett ungdomsförbund"


13 år och blir rekryterad av en äldre killkompis jag litar på till ett ungdomsförbund. På möten diskuteras det lite politik och mycket fester. På tjusiga bjudresor, läger och fester med många söta gratisdrinkar finns de äldre killarna som utnyttjar tillfällena med oss unga tjejer. Jag är en pryd blyg oerfaren tjej som gör mitt bästa för att inte det ska gå för långt.

Som vuxen idag massvis av år senare är jag fortfarande ärrad men skulden har ersatts av ilska över det där mörka halvåret som politiskt aktiv som blev min "introduktion" till vuxenlivet och som gör att jag håller så hårt i mina egna döttrar.

Sandra


Visa

"Sex för husfridens skull"


Jag tänkte skriva om att gång på gång ha sex för "husfridens skull" i en relation men jag känner mig osäker på om det är ett övergrepp. Men det är det ju. Och det är väldigt nedbrytande. Men det känns skamligt att prata om, att man inte lyckas ta sig ur en dålig relation. Det blir som ens eget fel och det händer i ens eget hem.

Anonym


Visa

"En onanerande kille öppnar dörren"


Är 10 år och cyklar hem från badstranden med bästisen. I ett backkrön, där vi klivit av för att leda cyklarna, kör en Volkswagen bubbla upp bredvid oss. En onanerande kille öppnar dörren och visar sig. Vi skriker naturligtvis och kan inte fort nog komma iväg med cyklarna. Minns fortfarande dekalen i bakrutan på bubblan, som jag ser när vi blir omkörda i rasande fart: ”Värmland de du!

Anna


Visa

"Aldrig mer en man i mitt liv"


Jag blev utsatt för sexuella övergrepp av min far från det jag var 6år det slutade när han blev cancersjuk och dog då var jag 13 år. I tonåren så blev jag utsatt för sexuella övergrepp av min brors kompisar som pågick i flera år. Även på min arbetsplats på ett psykiatriskt sjukhus i ett klädförråd av en mycket äldre personal och högre befattning och tyvärr senare i livet även av exmaken. Aldrig mer en man i mitt liv.

Kim


Visa

"Min tränare tog på mig"


Jag känner få, om ens någon som inte drabbats av sexuella trakasserier. Jag är också en av dem. Så ofta att man ibland trott att det är normalt, det ska vara såhär, eller att det är något man får lära sig att stå ut med. När jag läser andra kvinnors berättelser här slås jag av det faktum att jag själv, som kan prata om allt, som t.ex. min mammas självmord, min pappas alkoholism och för tidiga död innan jag ens fyllt 25, ändå har så svårt att prata om det där andra.

Det som hände när jag var 13. Det är konstigt, hur jag, som ser mig som en oerhört öppen person skäms över att prata om det där andra som hände mig när jag var så ung och brådmogen. Min tränare, som var mycket äldre än jag, tog på mig och gav mig min första kyss. Jag minns att han hade sin hand mellan mina ben och jag var så ung, att jag inte ens visste vad det var han ville göra. Varför han ville ta på mig där?

Jag minns att jag tänkte "det här är fel, det här är fel, det här är fel". Den tanken var som ett mantra, eller en trasig CD, meningen gick i repris under hela den tiden det där hände. Senare kom den att automatiseras och förstörde på så sätt många av mina senare relationers samliv. Jag hade problem att lita på andra män, att komma dem nära. Jag hade problem med att kunna njuta tillsammans med den jag älskade. Han tog det ifrån mig. Jag minns den unga tjejen, min utveckling efter det, och förstår nu att i jämförelse med det som hände då, har allt det andra svåra i mitt liv varit lätt. Det här bränner fortfarande, efter nästan 20 års tid.

Jag


Visa

"Chefen där var riktigt vidrig"


Jag har varit med om såå mycket, men allt vill jag inte berätta om. Det jag kan säga är att jag jobbade på en restaurang i några år. Chefen där var riktigt vidrig. Han brukade slicka mellan pek- och långfingret, långsamt, medan han tittade på mig. Han brukade också torrjucka mot mig när jag lastade in matlådor i cateringbilen. Han var så äcklig!

Han kunde skrika "Din jävla fitta!" till en vissa dagar, för att andra dagar vara rätt "trevlig". Jag har även varit på fest där män fått för sig att de ska ha sex med mig. Jag har sagt nej, men de har insisterat (så att säga) och svag som jag är har jag utnyttjats...

Jag hade en lärare i grundskolan som gned sig mot alla flickor i klassen när han skulle "hjälpa" till, och jag har blivit kallad både det ena och det andra... Det här problemet är så utbrett så det liknar ingenting. Vi tror att vi är så jämställda och respektfulla i Sverige men det är BS!

Tina


Visa

"Drog ner mina kalsonger och tog på mitt kön"


Som 16-årig pojke utsattes jag för närmanden av en man jag litade på. Han tvingade sig till tungkyssar och drog ner mina kalsonger och tog på mitt kön. Som tur är gick det inte längre än så. Jag har också i ärlighetens namn tagit på tjejer på kränkande sätt. Jag har också varit med om hur en full tjej tagit på mitt kön när vi dansat. Kränkande beröring förekommer. Jag har både utsatts och deltagit.

Hans


Visa

"Några killar i nian bröt upp dörren när jag satt på toa"


Första gången; någon gång under lågstadiet tror jag. En blottare i parken ville att jag skulle titta när han kissade. Jag sprang det fortaste jag kunde.

13 år, första dagen i sjuan i en ny mkt större skola. Några killar i nian bröt upp dörren när jag satt på toa. De gjorde inget mer än garvade åt mig, men jag har fortfarande mardrömmar om det.

Hela högstadiet såg killarna i klassen det som sin rätt att klämma och känna där de kom åt.

14 år,mammas gubbe började tafsa mig på låren när vi åkte motorcykel. Han bad om ursäkt och körde mig hem, men sen vägrade jag vara ensam med honom. Blev rädd för kompisars pappor.

18 år, tillbringade natten hos en flirt. Under kvällen tog han droger, (jag höll absolut inte på med sånt!) då ville han inte ens kramas. På morgonen tryckte han ner mitt huvud mot sitt skrev och tvingade mig suga av honom.

27 år, vaknade av att min dåvarande kille tog mig analt. Jag hade aldrig gjort det, skrek rakt ut av smärta.

29 år, en kille jag dejtade kom hem till mig och hade sex med mig, trots att jag var helt borta pga ett självmordsförsök med tabletter och alkohol. EFTER det ringde han psykavdelningen jag var inskriven på. Vaknade på avdelningen och upptäckte att jag var utan trosor. Efter någon dag började jag minnas vad som hänt.

33-45, i tolv år har jag levt med en man som misshandlat mig psykiskt, och då i första hand sexuellt. Han har på många olika sätt tvingat sig till sex. Tjat, hot om att lämna mig och ta barnen, hot om att jävlas värre än vanligt.

Han har ofta haft samlag med mig trots att han vetat att jag egentligen inte ville, fått mig att 'ställa upp' och tillfredsställa honom. När jag sagt ifrån har han fryst ut mig, ställt barnen emellan oss... osv. Han kan själv inte se att det är sexuella övergrepp han sysslat med. I år har jag äntligen satt ner foten och tagit ut skilsmässa. Vill inte ha någon man i mitt liv på MÅNGA år nu!!!

Anonym


Visa

"Pojkarna i klassen körde Balla Balla (från Bert-filmen)"


Finns för många tillfällen att berätta om. Sammanfattningsvis: män som skämtsamt lägger in sexistiska kommentarer på jobbet, föreläsare på skolor som drar plumpa skämt på kvinnors bekostnad, killkompisar som gjort närmanden och som man undvikit efteråt, en man som från ingenstans tog tag i mina bröst när jag var 14 år, på bussen hem från skolan.

När man var liten och pojkarna i klassen körde Balla Balla (från Bert-filmen) då de klämde på våra rumpor. (Ingen lärare gjorde något åt det) när män förföljt en efter man varit ute. Män som tar på ens kropp i en bar. Killgäng som ropar läskiga saker. Jag och alla mina vänner är i princip rädda för alla er män, tyvärr. Är alltid rädd för att bli överfallen när jag är utomhus.

En Av Alla


Visa

"Pressade in sina fingrar i mitt underliv"


Jag var 13 år när det hände. En pojke jag var kär i, pressade in sina fingrar i mitt underliv. Jag berättade det aldrig för någon. Jag skämdes för mycket. Inte förrän jag blev 45 år förstod jag att det var en våldtäkt jag hade blivit utsatt för.

Lisa


Visa

"Har tagit 35 år att bli kvitt depressionen"


Det har tagit 35 år att bli kvitt den djupa depression, panik och uppgivenhet som följde efter att min svåger utsatt mig för sexuella övergrepp och min pappa för psykiska och fysiska övergrepp före jag fyllde 12.

Dessvärre gjorde min storebror också en kroppsöverträdelse när jag var 12. Jag hade inga tillitspersoner kvar då. Jag har blivit tvungen att åsidosätta stora delar av mitt liv denna tid... Jag har överlevt med stora sår i själen och har till skillnad från många av mina medsystrar och bröder inte börjat ta tunga droger eller tagit livet av mig men jag har levt med fruktansvärd ångest och avgrundsdjup depression, jag har drivits att söka och hittat nya tillitspersoner, jag har tränat, ätit lugnande kost, bott tillsammans med andra, sökt min rätt till jobb, haft en stenhård dygnsrytm och smort mina leder varje dag med olja för att spara energi och alltid haft focus framåt och på min kamp för jobb.

Jag har alltid annars varit förtegen om hemskheterna för det finns ändå väldigt få som inte är väldigt dyra och kan lyssna på rätt sätt. Jag är en helt vanlig person som har varit utsatt för mångas övergrepp. Jag har ingen diagnos, jag är bara helt och fullt bejakad av mig själv. Den shamanska traditionen och mina nya närmaste. För dem är jag en härlig, unik och bra person. Som så många andra!

På senare tid har jag även hittat organisationerna Wonsa och Unizon. Nu är jag 53 år och har just skaffat hus. Jag önskar att bilda familj och bli musikpedagog om möjligt. Jag ligger skevt med hela min tid, för vilka jämnåriga ska jag förlika mig med i detta nu och få stöd av? Ja jag har iallafall inte tid med något annat och kanske måste jag ge upp någon av mina drömmar... barn är ju en gåva och livet allt annat än linjärt... Jag har fått hoppet åter och det är ju huvudsaken.

Anonym


Visa

"Till slut gav jag upp"


Jag sov ofta över hos en killkompis. Vi hade haft sex förut. Denna natt hade han varit ute själv på krogen. Kom hem, berusad och kåt. Jag ville inte ha sex. Han stank sprit. Jag sa nej. Försökte putta bort honom. Flera gånger. Till slut gav jag upp. Jag ville inte att han skulle bli arg och kanske slå. En strid skulle han ändå vinna, så mycket starkare han var. Detta är 20 år sedan. Jag anmälde inte. Var inte ens säker på om det skulle räknas som ett brott. Jag skyllde på mig själv.

Våldtagen?


Visa

"Ingen på vagnen ingrep"


Satt på spårvagnen då jag skulle åka och mäta upp kompisar för att gå ut på klubb. Ett grabbgäng var på samma spårvagn, de hetsade en kille att sätta sig bredvid mig och prata med mig. Han försökte ragga på mig och jag sa att jag inte var intresserad.

Han tyckte att jag var sur och tråkig. Han blev mer och mer påträngande. Han skrek att "Allt du duger till är att suga min kuk!". Ingen på vagnen ingrep. Jag skrek sedan högt att han skulle lämna mig ifred. Tillslut gick han längre bak i vagnen. När han gick av rufsade han mig i håret.

E


Visa

"Jag anställde dig för din generösa muns skull"


Arbetade i stadshuset för Stockholms stad, på en "mututflykt" sa min chef till mig: Jag vet inte ett dugg om din kompetens men jag anställde dig för din generösa muns skull. Och det betyder inte att jag vill knulla dig. 5 av min manliga kollegor var där också. Ingen av dem hade efteråt hört vad hade sagt.

Jag kontaktade facket som sa att eftersom han var med i samma fack var det inget de kunde göra. Jag pratade då med en annan chef som tog upp det med högsta hönset för oss i stadshuset och han lät hälsa att han bad om ursäkt å min chefs vägnar och sedan fick äcklet en annan tjänst snett uppåt.

Det framkom sedan att stadshuset betalat skadestånd till en kvinna anställd vid en annan då statlig verksamhet efter att han verbalt antastat henne på en liknande tillställning. Det jag mår allra sämst av är att jag inte tömde mitt vinglas i skrevet på det aset. Han hade alltså betett sig så här mot kvinnor under många många år och de andra kvinnliga kollegorna jag hade, hade alla liknande historier att berätta men inte hade gjort något... Och facket?

Eva


Visa

"En av cheferna tittade på min mage"


Var 26 år och höggravid. En av cheferna på min arbetsplats tittade på min mage, log och sa: "Jaha, nu kan man ju sätta på dig utan att bli beskylld för faderskap i alla fall."

Fia


Visa

"Tvingades titta på porrfilm med min pappa"


Ett av mina tidigaste minnen är när jag tvingades titta på porrfilm tillsammans med min pappa, jag var kanske var 4 eller 5 år gammal. Vad han gjorde mer orkar jag inte berätta om. När jag var ungefär 8 år gammal blev jag fastbunden vid ett träd och fick byxorna neddragna av ett gäng pojkar i kanske 13-14 årsåldern. Jag grät hysteriskt, de skrattade glatt. Jag minns inte hur jag kom loss.

Jag gillar inte oralsex, men när jag inte ger det blir min man ledsen och tycker synd om sig själv. Jag är skadat gods.

Åsa


Visa

"Min 13-åriga son kallade mig för jävla hora"


Hej! Jag har liksom alla andra tjejer tvingats ta emot ovälkomna händer på rumpan när jag var yngre, i krogsammanhang och i jobbsammanhang. Men har nog varit totalt sett väldigt förskonad. Igår hände dock något som visar på det tuffare klimatet för tjejer. Min 13-åriga son kallade mig för jävla hora 3 ggr igår efter att jag vid läggdags och efter flera påminnelser stängde av wifi:t.

Jag förklarande till min 11-åriga dotter som hörde detta att hon aldrig ska acceptera att någon nedvärderande kallar henne så, varpå hon svarade att hon redan blivit kallad det av sin storebror! Det vittnar tyvärr om klimatet som är idag. Sonen är inte ute och hänger med "fel typer", men tydligen florerar detta språkbruk i skolan eller på nätet. Helt oacceptabelt!

Kajsa


Visa

"Han håller sitt erigerade könsorgan i handen"


Pojkvännen i gymnasiet som inte kunde ta ett nej och markerade sin styrka för att få sin vilja igenom, vännen till familjen - den vuxna gifta småbarnspappan - som skickade e-post till mig som gick i gymnasiet och beskrev min kropp från topp till tå och vad "en man" tycker om och skulle vilja göra med varenda kroppsdel, mannen som gick efter mig en mörk kväll på en mörk väg på väg från tågstationen och påkallade min uppmärksamhet och när jag vänder mig om upptäcker jag att han håller sitt erigerade könsorgan i handen, de otaliga män som berört min kropp på olika sätt utan att det funnits ett medgivande från min sida - bara för att de tycker att de har rätt till det/att det inte är så farligt/att det är ett legitimt sätt att flörta...

J


Visa

"Detta har präglat mitt liv för alltid"


Var Nanny en sommar, det var en mardröm! Blev påhoppad varje dag av pappan i familjen.

Händer o fingrar överallt. Och så detta hånflin! Befann mig långt hemifrån så jag kunde inte söka hjälp. Till slut blev jag desperat o stack från familjen. Detta har präglat mitt liv för alltid!

Kolla upp familjen noga innan ni släpper iväg era barn.

Sommar Nanny


Visa

"Fick uthärda hans händer på mina lår "


1. När jag var 13 år fick jag en 'dickpic' av en total främling.

2. Genom högstadiet hände det ibland att händer slog mot min bak.

3. När jag var 15 så fick min familj besök av en familj från utlandet. Mannen i familjen kunde aldrig sluta lägga sin tunga hand på mitt lår eller nedre delen av min rygg. I flera veckor fick jag uthärda hans händer på mina lår ända tills min mamma såg det för första gången och alltid satte sig bredvid mig vart vi än gick med dem.

Scarlet


Visa

"Överfallen av en okänd man i en hiss "


Redan som sexåring blev jag utsatt för en blottare som försökte locka in mig och min jämnåriga vän in i en skog. Våra föräldrar polisanmälde händelsen. Som tonåring och vuxen har jag ofta råkat ut för blottare, det är otroligt vanligt.

Flera gånger har okända män velat köpa sex av mig när jag har varit i olika städer för att t.ex. shoppa, till och med när jag varit höggravid. Två killkompisar som från en blixt från klar himmel plötsligt fick mig att känna mig sexuellt hotad när vi bara satt och kommunicerade med varandra.

Överfallen av en okänd man i en hiss i huset där jag bodde som jag polisanmälde.

En manlig gynekolog utnyttjade mig sexuellt under pågående undersökning. Det här är bara några utvalda händelser som jag har råkat ut för. Jag har och har haft många vänner som har råkat ut för misshandel, psykologiskt förtryck, våldtäkter och våldtäktsförsök från sina män i ett partnerskap och/eller okända män.

Det här är ett gigantiskt problem för oss kvinnor och det är något som vi tvingas leva med och själva får bearbeta. Samtidigt kan vi inte få en förändring om vi inte har männen med oss.

M


Visa

"Ett par herrar klämde till på min rumpa"


Var på en restaurang med vänner i en stad, jag skulle hem ganska tidigt och trängde mig igenom folkmassan vid baren där var ett par herrar som klämde till på min rumpa, var på jag vänder mig om och ifrågasätter vad tusan de håller på med. Herrarna sa "du som ser så trevlig och ensam ut, vad vill du ha per timme?" Bad dessa herrar flyga och fara!! Kände mig så jäkla förnedrad och ledsen.

Anna


Visa

"Jag försöker skrika och komma loss"


Nattklubb, skumparty. Tre killar som tog tag i mig o drog mig till ett litet hörn där det inte var så mycket folk. En kille höll fast varsin arm och en tredje höll i mina höfter. Fjärde killen kommer och tar händerna innanför tröjan och tafsar. Jag försöker skrika o komma loss. Hög musik, mycket skumt - ingen ser. Händerna går innanför trosorna... Ingen märker och killarna skrattar.

Anonym


Visa

"Höll fast mig under sexakten"


Den gången pojkvännen tog tag i mig och höll fast mig under sexakten. Förde in den i 2:an utan tillåtelse och fortsatte hålla fast mig trots att jag skrek av smärta och försökte komma loss.

Kompisen som försökte hångla och tafsa på mig om och om igen för att "en gång i tiden låg vi" så då är jag hans.

Gubbarna som pratar om min kropp. Eller Är man på dåligt humör så har man inte fått något på ett tag...

Killarna på krogen som tar tag i en o trycker upp en mot väggen o tafsar som om det är okej.

Killarna i högstadiet som förde upp pinnar mellan benen på en.

Anonym


Visa

"Han tog handen innanför min kompis byxor"


Första gången var när jag och min kompis skulle gå hem på en gångbana genom en skog, vi var 10 år gamla, det här var på 70-talet. En man i 40-årsåldern dök plötsligt upp framför oss med en polaroid-kamera som han frågade om han fick fota oss där vi stod framför honom och att han skulle vis bilderna som framkallades på en gång. Vi tyckte det lät lite roligt och sa ja till det. Efter det fotot ville han att vi skulle gå en liten bit upp i skogsdungen och stå intill ett träd där han fotade oss också, då tyckte jag det kändes lite jobbigt, men kunde ändå inte säga nej. Han var så manipulerande.

Efter det fotot sa han att vi, jag och min kompis skulle sitta som när man cyklar tandemcykel och så ändrade han jättesnabbt och sa att han skulle sitta så med min kompis och jag skulle fota med kameran. När han satte sig bakom henne tog han handen innanför min kompis byxor och höll så, och min kompis såg så rädd ut! Jag blev också rädd, men då sa jag bestämt att vi skulle gå hem till våra föräldrar och slängde ner kameran på marken och tog tag i min kompis arm, hon var helt paralyserad, och ryckte upp henne och vi sprang därifrån.

Vi vågade inte tala om den här händelsen för våra föräldrar. Jag kan berätta flera andra händelser både i tonåren och som vuxen, där killar och män inte respekterar ett nej, och sextrakasserier på jobbet vid minst två olika tillfällen, en gång då jag som 16-åring sommarjobbade på ett kontor, en arbetsdeltagare/man som tafsade när jag var inne på ett arkiv och ett annat tillfälle vid vuxen ålder.

Elisabeth


Visa

"Jag utsattes första gången när jag var 5 år"


Jag utsattes första gången när jag var 5 år, sedan har övergrepp, tafsande, nedsättande kommentarer, händer på min kropp under bordsduken, fräcka förslag i kök vid parmiddagar till regelrätt våldtäktsförsök fortsatt under hela mitt liv. Nu har i kraft av högre ålder detta minskat, men det förekommer fortfarande! Hur ändrar vi respekten för kvinnor hos männen??

Elisabeth Crispin


Visa

"Värst var en chef som utsatte mig"


Sedan jag började arbeta -00 har det regelmässigt förekommit olika typer av sexuella trakasserier och härskartekniker på de arbetsplatser där jag varit. Sexskämt, kommentarer, olämpligt beteende av manliga kollegor. Inte minst i samband med personalfester. Arbetsplatserna jag syftar på är stora offentliga myndigheter. Värst var en chef som utsatte mig för trakasserier i ett par års tid. Det var blickar, kommentarer, närmanden och taffs. Beröring som jag varken önskade eller hade uppmuntrat till. När jag sa ifrån övergick handlingarna till övervakning och kontroll samt att jag blev mer och mer utfryst av chefen.

Som kvinna lever man ständigt i en värld där man bedöms för sitt yttre. Är man inte tillmötesgående och behaglig mot manlig chef (eller manliga kollegor som är kompis med chefen) hamnar man allt som oftast utanför, blir fråntagen ansvar och uppdrag utan förklaring. Märk väl att detta pågår i skattefinansierade och politiskt styrda organisationer.

Bea


Visa

"Utan att fråga hade analsex med mig"


Läraren på mellanstadiet som alltid kom in och tittade på oss tjejer i duschen efter gympa. Konfirmationsledaren som tog på alla tjejer. Pojkvännen som utan att fråga hade analsex med mig, trots att jag grät och sa att det gjorde ont.

Mannen i tunnelbanan i morgonrusningen som tryckte sig tätt intill och började tafsa utanpå mina byxor. En äldre man som var vän till familjen som "tyckte om småflickor " och ville att jag skulle sitta i hans knä. Män som följer efter en när man går hem på kvällen från tunnelbanan. Exemplen är oändliga.

Anna


Visa

"När jag var 18 blev jag våldtagen två gånger"


Första gången var jag ca 6-7 år. En ingift man i släkten flashade sitt kön för mig i badrummet när jag satt på toaletten.

När jag var ca 11 började killarna i klassen tafsa mig på brösten (utvecklades tidigt).

När jag var 12 försökte en hotellvakt (utomlands) våldta mig. Lyckades slå mig fri och springa.

När jag var 18 blev jag våldtagen två gånger på fester av så kallade "vänner".

När jag var mellan ca 16 och 25 tafsade män på mig på bussar, konserter, barer och så vidare.

Idag är det ingen jävel som rör mig utan min tillåtelse, för annars smäller det. Trött på att inte få ha min kropp ifred. Det räcker nu.

M


Visa

"Han jagade mig runt sitt skrivbord"


Jag har blivit utsatt för blottare tre-fyra gånger, varav en gång på ett tåg, för en fönstertittare när jag bodde ensam ute på landet och av rektorn på skolan där jag var nyanställd. Han jagade mig runt sitt skrivbord och skulle ligga med mig. Jag är gammal nu, men jag blir fortfarande rasande när jag tänker på hur jag blev behandlad som ung kvinna.

Eva


Visa

"Har aldrig efteråt klarat av att heltidsarbeta "


Jag blev utsatt för en våldtäkt av min pojkvän när jag var sexton. Det tog två år innan jag kunde prata om händelsen. Jag hade helt omöjligt att ta in att killen jag älskade utsatt mig för våld. Jag skrek inte, försvarade mig inte, jag t.o.m. försökte dölja hur extremt förödmjukande händelsen var och hur vanmäktig jag kände mig. Nu har det gått sju år och jag har aldrig efteråt klarat av att heltidsarbeta eller mått som vanligt. Han pluggar till civilingenjör.

Anonym


Visa

"Bad mig träffa kunden på ett hotellrum"


Jag var 18 år och hade fått jobb på en försäljningsavdelning i början på 70-talet. En dag blev jag beordrad av VD att följa med honom på lunch. På restaurangen dök det upp en kund jag kände igen. Han var någon högt uppsatt chef på SAS. Vi åt lunchen och jag fattade inte varför jag var med för ingen av dem pratade med mig. Senare när vi kommit tillbaka till kontoret blev jag inkallad till VD och han bad mig gå med på att träffa kunden från SAS på ett hotellrum samma kväll.

VD sa att det skulle vara mycket bra för företaget om jag träffade kunden. Jag blev förvirrad och sa ja mest för att jag inte vågade säga nej men gick aldrig till mötet. Dagen efter hade jag ont i magen för jag visste inte hur VD skulle bete sig mot mig. Dom försökte en gång till genom att föreslå att kunden skulle komma hem till min bostad för att överlämna en present. Då sa jag nej. Jag fick behålla jobbet för vad skulle han skyllt på vår VD. Jag var duktig på mitt jobb och omtyckt av personalen. Men VD besvärade sig aldrig mer med att kalla in mig eller ens titta åt mig även om det var jobbrelaterade anledningar.

Oskyldigt Naiv


Visa

"Killarna drog upp kjolar"


Sexuella trakasserier, javisst. I grundskolan på 70-talet. Både elever och en lärare. Killarna drog upp kjolar, tafsade och det bagatelliserades oftast av lärarna. En lärare tyckte om att trycka sig mot speciellt yngre tjejer. Han fick faktiskt sluta sen.

I gymnasiet. Samtliga arbetsplatser jag varit på. Både chefer och kolleger. I det offentliga rummet, till exempel kollektivtrafiken. Ord, åtbörder, kommentarer, fysiska närmanden. Några gånger på en arbetsplats låg tidningar uppslagna vid mitt skrivbord med nyhetsartiklar om våldtäkter.

Enda fredade zonerna i mitt liv var universitetet och mitt eget hem. Annars har de funnits överallt, killarna och männen som tagit sig rätten att kränka min person och mitt liv.

Anonym


Visa

"Tvärr glömmer jag det aldrig"


Jag var 16 år och yngst på en fest. Jag var ovan att dricka alkohol och blev lite full och trött. Därför letade jag upp ett ställe på vinden i huset där festen var, där jag kunde sova en stund.

När jag vaknade hade husägaren och festens värd, dragit av mig kläderna och låg ovanpå mig och hade sex med mig.

Jag var helt borta och kunde inte styra kroppen. En kille tittade in på vinden och såg till att värden lämnade mig ifred resten av kvällen och såg till att jag fick ligga och sova i en säng utan att bli störd. Jag är väldigt tacksam mot den killen. Det här hände för 30 år sedan, men tyvärr glömmer jag det aldrig.

Marlene


Visa

"Alla i klassen såg på"


Detta började SÅ tidigt... Tror jag var 10 år första gången. Hade börjat utveckla bröst. Två killar i klassen brottade ner mig på skolgården. En satt grensle över min mage, en annan höll i mina armar. Sen var det fritt fram för vem som ville känna (hårt å bryskt där det gjorde som ondast). Alla i klassen såg på. Skrattade.

Tjejerna var avundsjuka efteråt och var sura på mig... detta upprepades för mig och så småningom andra. En gång när jag var ca 14 år så gav jag tillbaka. Knäade en kille ordentligt i skrevet. Gissa vem som blev utskälld och fick en anmärkning?

Veronica


Visa

"Vart jag än vände mig fanns där en kille "


Jag bodde utomlands vid tidpunkten. Jag hade varit ute med mina kompisar och väntade på bussen hem med en vän när 5-7 killar kommer fram. Jag vet inte hur det hände men de omringade mig, vart jag än vände mig fanns där en kille som tog mig mellan benen eller på brösten.

Jag skrek på hjälp, grät och bönade dem att låta mig vara, men de bara skrattade. Folk som passerade tittade bort eller ner i marken. Till slut kom bussen. Det var inte bussen jag skulle ta men det var bussen jag tog för att komma ifrån dem.

Julia


Visa

"NU FÅR DET FAN VARA NOG!"


Tafsande och obehagliga kommentarer från grundskolan till universitet, tafsande i krogköer och på dansgolv, en konstant känsla av obehag när jag är själv utomhus i mörker, tjatsex, alltid en ansvarskänsla för hur jag beter mig och klär mig, uppmuntrar jag till något nu?

Nedvärderande kommentarer om kvinnor hör jag dagligen, undviker att duscha på gymmet om det bara är män som är i lokalen, undviker platser och miljöer vid vissa tidpunkter för att inte riskera något, jag är trött på att ta ansvar för mäns eventuella och faktiska övergrepp som sker dagligen, till alla er som identifierar er som män, NU FÅR DET FAN VARA NOG!

Hanna


Visa

"Han slog, sparkade, skrek och drog i mig."


När jag var liten ville min mosters man alltid krama mig och min lillasyster extra länge och extra hårt när vi sa hej och hejdå. Han pussade oss alltid på halsen. Han ville alltid vara ensam med oss på våra rum medan de andra vuxna satt och åt.

2012 blev jag våldtagen första gången. Det var av en kille jag dejtade och som bara inte kunde få nog av att ha sex med mig. Jag anmälde sex månader senare och ingen förundersökning inleddes.

Under 3 års tid var jag tillsammans med en man som gjorde allt han kunde för att kontrollera mig. Han slog, sparkade, skrek och drog i mig. Det har gått mer än ett år sedan jag gjorde slut med honom och han ber mig fortfarande ha sex med honom varje dag. Om vi ses kramar han mig alltid bakifrån innan jag hinner gå undan och trycker sitt stånd mot mig.

I juni 2017 blev jag våldtagen av en massör i Malmö. Han började med att massera mina bröst (trots att det var rygg och nacke jag hade ont i) och förde sedan in sina fingrar i mig samtidigt som han bad mig att ta det lugnt, andas in, andas ut och spänna mina vaginala muskler.

Sexuella trakasserier och övergrepp är vardag för så många flickor och kvinnor. Som flicka blir man lärd att vara lugn och fin och inte ställa till med problem. Efter våldtäkten i juni kontaktade jag 10 olika vänner som alla sa till mig att det kanske var en naturlig del av massagen att massören hade sina fingrar inne i min vagina och att det nog inte var något att tänka på. De frågade hur JAG kunde tillåta att det hände, hur JAG inte kunde förstå vad som hänt och om jag inte överdrev. Den elfte personen jag berättade för sa till mig att jag blivit utsatt för ett brott och måste anmäla.

Malin


Visa

"Jag blir aldrig mig själv igen."


När jag var 17 träffade jag en kille som var 20. Han hade haft en svår uppväxt och jag tyckte synd om honom, så efter mycket påtryckningar gick jag med på att bli ihop. Nästa gång vi sågs våldtog han mig. Vi var tillsammans i 1,5 år och det hann ske många gånger under den tiden. Jag skyllde på mig, så vågade inte berätta för någon, för då skulle självklart han hamna i knipa och det tyckte jag inte han var förtjänt av.

Jag får fortfarande, 3 år senare, flashbacks och dödsångest varje dag och snart förlorar jag banne mig förståndet. Det går som utomstående inte att begripa hur stor inverkan våldtäkt har, på varje aspekt av ens liv. Jag blir aldrig mig själv igen.

Elisabeth


Visa

"Jag gruvade mig alltid inför idrotten"


På lågstadiet ville alltid idrottsläraren att flickorna i klassen skulle sitta i hans knä. Jag gruvade mig alltid inför idrotten, för ibland gjorde jag illa mig och då blev jag tvungen att sitta i magister Kristers knä så han kunde "trösta mig" genom att stryka mig på ryggen, låren, rumpan... Det var hemskt.

På mellanstadiet slapp jag magister Krister, men istället klämde pojkarna i högre årskurser oss flickor på våra nya små bröst.

I gymnasiet var jag kär i en kille som varit min kompis i flera år. En kväll låg vi i min säng och hånglade, och han försökte sticka ner sin hand i mina trosor. Jag sa nej och tog bort handen. Han försökte igen, jag sa nej och tog bort handen. Efter att det upprepats ungefär hur många gånger som helst orkade jag inte säga ifrån längre.

När han gick hem den kvällen blödde jag, helt uppskrapad på insidan. Det var blod på tapeten där han torkat av sig.

Jag åkte utomlands med min pojkvän några år senare. Vi hamnade på ett välfyllt tåg där alla stod packade som sillar. Någon började jucka mot mig och jag kunde inte flytta mig, än mindre se vem det var.

A


Visa

"Vaknade av någons finger i min slida"


Jag och en kille lade oss och sov bredvid varandra. I en annan säng i rummet sov killens kompis. I gryningen vaknar jag av att någon har sitt finger i mitt underliv. Det är killens kompis. Killen som sovit bredvid mig hade han puttat ner på golvet.

Visst, det var alkohol inblandat, men ändå.

När jag for upp och sade ifrån till honom blev hans reaktion att säga nedvärderande saker om hela min person. Kvällen innan hade vi haft roligt men nu var jag ingenting värd. För att jag inte tyckte det var ok att vakna med en killes fingrar i mitt underliv, en kille jag inte valt.

Vad är det för fel på killar??

Detta är bara ett exempel av många, som jag upplevt. Särskilt att killar inte kunnat ta ett nej utan att börja säga elaka saker.

Maria


Visa

"Kämpade för att komma loss"


Jag var 14-15 när flera killar ungefär i samma ålder kom fram. Jag blev först smickrad en sekund men snabbt blev det obehagligt när de blev närgångna. De höll mig fast, en av killarna körde upp fingrar upp i underlivet genom det tunna tyget på mina byxor. Det fanns folk runtomkring. Jag kämpade för att komma loss. De skrattade och släppte mig. Det tog många år innan jag berättade för någon.

Jag var 15 och besökte Gröna Lund med kompisar. Vi ville dansa styrdans på dansbanan men en vakt var irriterad på oss, tyckte vi störde. Han knuffade mig hårt bakåt samtidigt som han ryckte tag i mina bröst. Det gjorde mycket ont. Det fanns vuxna som såg, en kvinna tyckte jag skulle anmäla. Jag och mina kompisar blev uppbjudna på Gröna Lunds kontor och fick tala med en man från ledningen. Han sa att vakten uppträtt dåligt även mot andra men att de inte kunde avskeda honom. Han sa sedan att självklart skulle jag anmäla om jag ville det, men annars kunde jag få åka allt gratis resten av kvällen på Grönan, och det valde jag.

Några år senare jobbade jag extra i en butik. Mannen som ägde butiken ställde sig framför mig när jag utförde en arbetsuppgift och klämde till på mina bröst, samtidigt som han garvade åt mig.

Anna


Visa

"Resten har jag glömt eller förträngt"


Våldtäktsförsök vid tre tillfällen. Tillfrågad om vad jag kostar på väg till uteställe åtskilliga gånger. Snusksamtal från äldre kollega på telefon och på jobb. Omringad av gäng varav en blottade sitt kön. Åtskilliga blottanden och påflugna närmanden vid utlandsvistelse, samt hot om våld om inte sexsamtycke. Män har talat till mina bröst och bokstavligen klappat mig på huvudet. Resten har jag glömt eller förträngt.

Elsa


Visa

"Så fort han fick möjlighet så tafsade han på oss"


När jag var i början av tonåren hade vi en kontorist som jobbade i familjens företag. Så fort han fick möjlighet så tafsade han på oss flickor. Av någon anledning så berättade vi inte om det för någon, inte ens för varandra. Nu, många år efteråt, tycker jag att det är just det som är det värsta - att vi inte pratade om det eller berättade om det för våra föräldrar. Att vi bara stillatigande accepterade det.

Senare i mitt liv har det varit många situationer som påminner om detta "osynliga" förtryck. I mitt jobb hör jag dagligen historier om övergrepp och våld, mobbning etc. och oftast visar forskningen är det kvinnor och flickor som drabbas. Varför? Vilka mekanismer i samhället håller övergreppen/trakasserierna dolda? För att detta upprop inte ska rinna ut i sanden hoppas jag att SVT inkallar till ett program där detta tas upp, inte för att väcka uppmärksamhet, men för att man på allvar önskar ta tag i detta allvarliga samhällsproblem, som dessvärre hänger ihop med de flesta andra samhällsproblem: klimatändring, krig, trafficking etc.

Gunilla


Visa

"Tog på mitt kön utanpå byxorna"


En kille krävde ständigt pussar och kramar, kladdade och klämde på brösten och stoppade händerna innanför mina kläder. Tjatade om att jag skulle följa med honom hem. Han försvann från "banan" efter att ha gett sig på ett 12-årig flicka och hennes föräldrar tog tag i saken.

En annan kille tog på mitt kön utanpå byxorna. När jag sa ifrån blev han arg och ansåg jag skulle vara glad för att han "gillade" mig. Han kladdade på alla tjejer som kom i hans väg. När han fick en spark mellan benen av en tjej, tog han det som ett tecken på att hon "älskade" honom.

En tredje kille tyckte alla kvinnor var totalt korkade och bara dög till att "leka med". Nöp och kladdade så fort han kom åt, och förstod inte varför jag (och andra kvinnor) blev arg när han var så snäll. Ville att jag skulle sitta i hans knä medan han "gnodde" på sig själv. Lade armen om mig och stoppade ner handen i mina byxor. Jag drog bort hans arm och knuffade till honom och han såg bara förvånad ut.

Ingen av dessa dumskallar finns i min omgivning längre, vilket känns bra för min del. Men det finns säker många andra kvinnor som också råkat ut för dem, och nu måste det bli stopp för dessa övergrepp.

Anonym


Visa

"Jag gjorde slut dagen efter"


Jag var 13 och kär i en 4 år äldre kille, dökär. Han verkade gillade mig med. Men jag var för blyg för att bli ihop med någon och inte alls redo. Så mina vänner fixade det utan att jag visste, jag blev glad men också skräckslagen.

Vi hade varit ihop typ en vecka när det blev helg och fest, vi satt på skolgården på en bänk intill samma klassrum som jag gått i några år tidigare. Vi pussades jag var så nervös. Han ville ta handen innanför tröjan jag blev skräckslagen men sa inget, jag som hade så små bröst det var det jag tänkte.

Sen kom handen neråt mot byxlinningen, jag minns såväl att mitt ben började hoppa så nervös och rädd var jag, men ännu vågade jag inget säga, han förde ett finger in mig eller försökte i alla fall men det gick inte, och i samma stund kom mina vänner för att kolla vad vi gjorde. Jag ställe mig upp fort och gick med dem. Jag gjorde slut dagen efter och han blev ledsen.

E


Visa

"Tre äldre killar utnyttjade mig"


Jag var 13 år och oskuld. Första gången jag drack alkohol, drack för mycket, hade ingen aning om hur mycket man "skulle" dricka eller hur mycket jag tålde. 3 äldre killar tog "tillfället i akt". Utnyttjade mig flera gånger alla tre... minns bara fragment. Blev mobbad och kallad hora hela högstadiet. Brännmärkt.

Anonym


Visa

"Ingen av oss vågade berätta"


På kompisens släktkalas 1980 när jag var 10 år. En av hennes mycket äldre manliga släktingar följde efter oss ner i källaren där vi lekte och gick fram till mig och strök mig över brösten som just börjat växa och sa något om vad fina och sköna de var. Sa till honom att sluta och mannen gick upp igen. Ingen av oss vågade berätta för de andra vuxna, de hade aldrig trott oss men det värsta var känslan av äckel och skam, känner den än idag.

Anonym


Visa

"Utsatt för övergrepp av min pappa"


Jag var 6 år första gången det hände, sen fortsatte det under många år. Jag blev utsatt för övergrepp av min pappa och jag vågade inte säga något. Nu många år senare vågar jag prata om det, händelserna har gjort mig trasig men nu börjar resan mot läkning. Det är viktigt att kvinnor vågar berätta så att det kommer fram hur stort samhällsproblem det här är.

M


Visa

"Försökte vrida mig ur hans grepp"


När jag var 14 år fick en killkompis tag i en bild på mig i bar överkropp som han sparade i sin telefon. Jag konfronterade honom men hade hela tiden fruktansvärt dåligt samvete för att han kände sig dum och skämdes.  När jag var 16 år kysste en kille mig mot min vilja. Jag försökte vrida mig ur hans grepp och vände på huvudet, men han kysste mig ändå och lät mig inte gå.  Alla mina tjejkompisar har blivit utsatta för sexuella trakasserier, övergrepp eller våldtäkt. Varenda en. Jag är 17 år idag. Jag bävar inför vad som kan hända framtiden om jag redan varit med om detta.

Hanna


Visa

"Först i vuxen ålder förstod jag"


Me too. Först i vuxen ålder har jag förstått att det handlade om regelrätta övergrepp. I den skolan i Umeå där jag växte upp var det redan i mellanstadiet vanligt att ”näcka” oss tjejer vilket innebar att av killarna bli fasthållen så de kunde se in under kläderna. Jag var extra utsatt eftersom jag var tidigt utvecklad. Inga vuxna grep någonsin in. Detta har fortsatt in i vuxen ålder på olika sätt, nu är jag medelålders. Män tar sig rätten att kommentera kroppen och/eller tafsa, om jag visat ogillande har jag t ex fått höra att jag borde vara tacksam för att han tycker jag är snygg och tänder på mig. Det mest skrämmande är nog att jag tagit detta som normalt och inte reagerat så kraftfullt som jag själv tycker att jag borde: ”Det har ju alltid varit så”

Anki


Visa

"Har gråtit efter sex jag inte velat ha"


Mitten av 90-talet, internet hemma var fortfarande relativt nytt, jag var 13. En äldre man börjar sexchatta med mig och slutar inte trots att jag talar om hur gammal jag är.

Sent 90-tal, 15 år, en man närmare 30 börjar sexchatta och skicka dickpics. Svär och kallar mig diverse otrevligt när jag vägrar skicka något tillbaka.

Ca 17 år, en svettig äldre man bredvid mig på tåget pressar sig allt närmare och andas tungt medan han börjar dra sitt finger uppför mitt ben mot kanten på min kjol.

Ca 17-18 år, får slå mig ut från en damtoalett på ett uteställe i Italien tillsammans med en tjejkompis efter att ha omringats av 5-6 äldre killar som skrattandes blev allt mer närgångna.

18 år, körskolläraren som smeker mig på låret under lektionerna.

För att nämna något. Jag har gråtit efter sex jag inte velat ha, haft otaliga objudna händer på min kropp, under mina kläder. #metoo

A-K


Visa

"Jag är handikappad och får en otäck assistent"


Där sitter han och skaver på sin kuk. Talar om att han blir kåt på mig. Denna nya assistent. Jag är handikappad och behöver hjälp med hygien, att äta, pinka med mera. Utsatt i mitt hem med en otäck assistent. Han säger att han kan ge mig massage. Han tycker jag är ren och fin emellan benen då han gör rent mig. Jag vill vara instängd på mitt rum så mycket det går av dagen. Jag vill givetvis inte ha hjälp mer av honom säger jag till assistansbolaget dagen efter. Idag går jag i terapi och pratar om händelsen. Vem vet vem som kommer nästa gång någon är sjuk. Jag vill inte vara med längre känner jag då.

Tomas


Visa

"Försökte ta sig in innanför min baddräkt"


Jag är tjej. Jag har genom åren flertalet gånger blivit kladdad på när jag varit på krogen som om det vore det mest självklara att göra.

Men bland de första gångerna var jag bara 12 år. Åkandes i en vattenrutschkana på Skara Sommarland. Hade kul, men det förbyttes mot skräck när en kille i 15-årsåldern åkte ifatt mig. Han försökte ta sig in innanför min baddräkt. Han slet. Jag rev honom, grävde in mina naglar i hans hud. Men han slutade inte. Det var den längsta färden i en vattenrutschkana.

När vi kom ner hade jag hans hud under naglarna. Väl i vattnet gick jag bara därifrån. Berättade inte för någon. Kände skam. Det har gått 28 år sedan det hände, men än idag kan jag känna hur hans avrivna hud kändes under mina naglar och hur matt och skakig min kropp kändes. Mitt vuxna jag önskar att jag då hade berättat för någon för detta hade kanske förhindrat andra tjejer att vara med om värre saker som denna kille eventuellt kunnat utsätta någon annan för.

#me too

T


Visa

"Hotades till livet av en före detta chef"


Jag har både blivit trakasserad/sexuellt utnyttjad och hotad till livet av en före detta chef samt blivit misshandlad och våldtagen vid ett par tillfällen... Ärr jag bär med mig livet ut!

Åsa


Visa

"Dom började känna på mitt kön"


Jag var på den tidigare kända dans restaurangen Larry i Sundbyberg. Nybliven 20-åring onykter. Då jag bjöds ner att sitta hos två damer. Dom började snart att känna på mitt kön. Var på jag skamset avlägsnade mig.

Roffe


Visa

"Man pratade inte om sådant på den tiden"


Har jobbat som sjuksköterska över 25 år och när jag studerade och var på praktik så var det en äldre kvinna som alltid skulle röra vid mig, mest på min rumpa och hon gjorde det ofta inför andra, det var otroligt påfrestande och jag var i underläge, man var ganska maktlös.

Hände även när jag hade jobbat ett tag så var det återigen en kvinna som var dubbelt så gammal som jag som hela tiden gjorde närmande. Man pratade inte om sådant på den tiden men idag så skulle jag anmäla utan att tänka.

Micke


Visa

"En sladd dras åt runt min hals"


Jag hade fått jobb som avdelningschef på privat företag. Jag och fastighetschefen skulle se över de ombyggda lokalerna. Vi stod och diskuterade dragningen av sladdar vid några av arbetsplatserna i ett mindre rum då jag kort vänder ryggen till medan jag pratar och visar hur jag tänkt. Plötsligt känner jag hur en sladd dras åt runt halsen och mannen drar mig till sig och släpper sedan snabbt greppet. Det var ett skämt, sa han. Jag blev iskall.

Lena


Visa

"Har varit tyst i 46 år"


Jag blev våldtagen när jag var tolv år av en man som var fem år äldre. Det anmäldes aldrig och jag har varit tyst i 46 år. Min tro då och nu är att ingen hade trott på mig. Han är gift med en av mina gamla klasskamrater. Behöver jag säga att jag inte går på klassåterträffar.

Niala


Visa

"Fick permanenta ryggskador"


Redan i tidig ålder blev jag utsatt av min pappa som både såg och tog på mig och min syster på sätt som inte bara är olämpliga för en pappa.

När jag var 14 var jag på semester med min mamma och hennes väninna, under en gemensam massage så stoppade den manliga massösen ner sin hand i mina trosor flera gånger.

När jag var 16 så var jag hemma hos en kille. Det var andra gången vi träffades. Jag visste att han ville ligga med mig. Jag ville inte ligga med honom. Vilket ledde till att han försökte våldta mig. Detta ledde till att jag fick permanenta ryggskador och numera har olika långa ben och ryggont som en del av min vardag.

22 år


Visa

"Har mentalt förträngt övergreppet"


Jag var 15 år och kär. Jag tyckte det var mysigt med hångel men jag kände mig inte redo för samlag. Trots mina upprepade nej övergick hans verbala tjatande till kroppsligt tvång. Jag har mentalt förträngt själva övergreppet. Detta hände 1980 - idag är jag en 52 årig kvinna och jag har ännu inte kunnat bearbeta denna känsla av vanmakt - och sorg... Nej jag har inte något fint minne av mitt allra första samlag - tvärtom minns jag bara smärta och rädsla.

Lovisa Dehli


Visa

"Alla mina kvinnliga vänner är drabbade"


Tog mig 2 dagar att inse att jag och alla mina kvinnliga vänner är drabbade. Som yngre kunde vi inte gå ut krogen utan att en eller flera händer rörde vid oss.

Blivit fotograferad i omklädningsrum på fotbollskupper.

Blivit drogad på krogen.

Man som runkade av bakom ett buskage vid strand.

Hur har jag glömt allt ovanstående? Hur tog det mig 2 dagar att inse att jag och alla mina kvinnliga vänner och familjemedlemmar är alla drabbade. #meetoo

Johanna


Visa

"Tryckte sig emot mig i en hiss"


Det började med att en manlig kollega försökte kyssa mig under en kick off på jobbet. Han bad och ursäkt och sa att han druckit för mycket. Men sen fortsatte det på jobbet, med händer på, låren, ovälkommet smicker och komplimanger, händer som smeker mina axlar. En gång tryckte han sig emot mig i en hiss. Då sa jag att om han inte lägger av går jag till chefen. De sexuella närmandena upphörde men byttes till offentliga utskällningar misskreditering och andra trakasserier.

Ulrika


Visa

"Ingen hade trott en"


När jag arbeta på en av de större bankerna var det en äldre kvinna som brukade sätta sig ned i matsalen bredvid mig och återkommande lägga sin hand på mitt kön under bordet. Eftersom hon var i högre rang i denna hierarkiska miljön kunde man inte göra mycket för ingen hade trott en.

Urban


Visa

"Tar mig hårt mellan benen"


En gång framförallt då jag som 20-åring var på väg hem på kvällen. Jag märker att en bit bakom mig går en kille. När jag är framme vid min port och ska låsa upp springer han ifatt mig, tar mig hårt mellan benen och sen springer han iväg igen.

Åsa


Visa

"Kladdade ner min kjol med sperma"


Vi var ett gäng tjejkompisar som var på weekend i Amsterdam. Hamnade på ett trångt dansgolv med bra musik och härlig stämning. Tyckte killen bakom mig var lite obehagligt nära tills jag insåg att han hade tagit sig friheten att inte bara trycka upp sig skrev utan även kladda ner min kjol med sin sperma. Samtycke? Knappast! Ända ångrar jag att jag direkt förminskade situationen och mitt huvudfokus var att göra rent kläderna. Jag borde ha anmält incidenten.

Lisa


Visa

"Skickade en använd dildo"


Jag fick för inte så länge sedan en använd dildo skickad till mig, med tillhörande skrivet brev, där han beskrev i detalj hur den skulle användas, i grova ordalag. Detta efter att jag vänligt talat om att jag inte tyckte det var någon idé att vi skulle ses mer. Jag anmälde inte då, vilket var dumt, men skulle det hända igen går jag till polisen, vilket jag talat om för honom.

Lena


Visa

"Försökte slita av mig mina jeans"


Jag träffade en gammal kompis på krogen. Han tyckte att vi skulle prata! Vi gick upp på övervåningen, där fanns inte en enda människa.

Han försökte slita av mig mina jeans, min tröja och så vidare.

Jag sparkade honom med hela min kraft (kan vara MYCKET).

Fy fan, hoppas att kulorna stannade i halsen.

Utsattt


Visa

"Klämde på mina bröst"


Jag minns flera sexuella trakasserier men väljer att berätta om en man som på min arbetsplats klämde på mitt bröst när han passerade förbi mig.

Greta


Visa

"Polisen har tyckt att jag får skylla mig själv"


Finns så mycket att skriva. Så många gånger. Så många gånger där jag inte har varit människa. Där mina bröst bara varit till för att blottas. Där min rumpa har bara varit till för att klämmas på. Där mitt namn är ”hora” eller ”lilla gumman”. Där min kropp varit ett verktyg för sexuell frigörelse, för kontroll, för maktbegär. Där en man har ansett att han ska in i den, oavsett. Där kniv har tryckts mot min strupe. Där mitt huvud har dunkats mot betongväggar. Där polisen har tyckt att jag fått skylla mig själv. Där männen kommit undan.

Så många tillfällen där jag inte är min egna. Så många tillfällen där min integritet inte har fått existerat.

Jag


Visa

"Trodde det var normalt"


Det började i mellanstadiet när brösten kom. Var först ut. Killarna ropade glåpord. Sprang förbi och greppade. En gång följde jag och en kompis med fyra killar ner ett källarutrymme som stod upplåst på skolan. Killarna började ganska snabbt tafsa och försökte locka in oss innanför en dörr. Minns inte allt men min kompis lyckades ta sig ut men jag blev kvar. Killarna höll fast mig och tafsade över hela kroppen även under kläderna. Berättade aldrig för någon. Trodde att det var normalt.

Blivit tafsat på tusen gånger på krogen. Vaknat till i ett tåg och upptäckt en äldre man som helt ogenerat runkat och stirrat på mig. Detsamma på badplatser. Rädsla på väg hem eller om man varit ute och sprungit i mörkret. Livet är orättvist. Min son kommer att uppfostras att alltid behandla alla med respekt. Tror det är enda sättet att minska problemet. Uppfostra våra pojkar rätt!

Karin


Visa

"Runkade mot oss under vattnet"


Jag och min barndomskompis var på Eriksdalsbadet. Vi var runt 12 år och det var första gången vi var på badhus själva. Vi befann oss i äventyrsbadets utomhuspool, lekte och simmade runt under vattnet med cyklop. Minns att min vän pekade under vattnet - där stod en man någon meter ifrån oss och runkade mot oss. Vi blev förskräckta och simmade därifrån för att leta upp en badvakt. Nervöst pekade vi ut personen och berättade om vad vi just sett. Vakten sa att han skulle hålla ett öga på mannen, men att han tyvärr inte kunde be honom att lämna badhuset eftersom vi "inte hade några bevis".

Det slutade med att mannen som stod och runkade till de lekande barnen fick vara kvar på badhuset "under uppsikt" medan vi slutade leka och gick hem och berättade för våra föräldrar.

X


Visa

"Han blev chockad över sitt beteende"


Det var för snart 21 år sen. Jag hade migrän och hade kräkts. Sonen togs omhand av en väninna. Så kom min dåvarande pojkvän hem och han var sugen på sex och ville försöka kela. Jag bad honom sluta, sa att jag mådde illa och hade väldigt ont. Hans svar blev att han skulle vara försiktig. Jag låg på mage med huvudet halvvägs utanför sängkanten och jag hade enbart trosor på mig. En hink var placerad precis nedanför. Han drog i trosorna, inte hårdhänt eller bryskt, det var lekfullt och ömsint. Jag höll i dem en stund och sa nej, rakt ner i kudden. Han skrattade lite och så att han skulle vara försiktig och snabb. Och drog lite till.

Jag förstår mycket väl den rädslan många utsatta vittnar om som gör att de inte vågar protestera eller värja sig, trots att förövaren inte är hotfull eller våldsam i sitt uttryck. För rädslan blir verkligen ordlös och utan bilder. Du känner skräck men du är helt blind och döv för vad det är som skrämmer.

Han sa att han såg att jag mådde uselt. Han sa att jag luktade gammal spya. Han var ömsint när han sa att han skulle ha sex med mig ändå. Hans våldtäkt var försiktig och full av hänsyn för att jag inte skulle må sämre. Men det var likt väl en våldtäkt. Och jag mådde sämre. Jag vågade inte gråta eftersom jag mådde så illa.

Efteråt så jag: "men jag sa ju nej. Jag ville inte."

Och han blev chockad över sitt beteende.

Malin


Visa

"Fick mig att tro att det var mitt fel"


Från blottare på solklippor, till tryckta skrev på dansgolv, från utstirrade nyblivna bröst av hela högstadiet till den där fulla kvällen när jag var 16 och vaknar av att min klasskompis som ligger bakom mig dragit ned mina byxor och fumlar in sin kuk i mig. Jag vaknar men är full och rädd och vet inte vad jag ska göra så jag låtsas sova, det han trodde att jag gjorde när han valde att förgripa sig på mig.

Men värsta gången, mitt djupaste ärr, när jag blev uppringd mitt i natten och körde och hämtade min fulla kompis på stan som behövde hjälp. Jag körde hem honom till sig och bäddade ned honom. Han drog ned mig i sängen och sa att jag skulle sova där, jag försökte resa mig upp men han fortsatte dra ned mig så jag tänkte jag kan ligga bredvid här en stund tills han somnar. Så jag lägger mig bredvid. På två sekunder har min så kallade vän gått från att vara makabert hjälplös till full klarhet och styrka. Han sliter av mig på underkroppen, trycker sig in i mig och håller fast min kropp så hårt att mitt huvud känns som det ska knäckas mot väggen bakom. Jag kan inte andas, jag kan inte skrika. Det gör ont och jag är i total chock. Han gör färdigt och vänder sig om och somnar. Jag ligger paralyserad och panikslagen och tänker att allt detta var mitt fel. Somnar till och vaknar några timmar senare av att han skypear på storbildsskärm med sin flickvän. Jag klär på mig och åker hem.

Jag slutade prata med personen efter detta. Men det var svårt att undvika honom eftersom vi gick i samma klass. Varje gång vi sågs efter det så drog han skämt om antingen min kropp eller min sexualitet eller vad som, bara det var kränkande nog.

Jag var 20 år gammal. Jag trodde det var mitt fel. Jag trodde jag försatt mig i den situationen. Jag trodde jag kanske gett honom signaler att det skulle vara okej att göra så mot mig. Han fick mig att tro att det var mitt fel, att jag bjöd ut mig när jag försökte hjälpa honom. Det tog mig fram tills något år sedan att förstå att inget av det var mitt fel. Att jag var offret till 100%. Och vad komplicerat mitt liv och mina relationer varit till män sen den där natten han våldtog mig.

Emma


Visa

"Polisen sa att han kunde göra vad han ville"


Ett av de tillfällen jag minns med störst obehag var i mitten på 90-talet. Jag bodde på liten ort tillsammans med min dåvarande sambo som var smått kriminell. Polisen var ofta på oss, stoppade oss i trafiken, knackade på för att "kolla läget", parkerade i närheten av vår bostad i timmar på kvällarna. Ett par gånger stoppade de mig när jag var själv, både i bil och till fots, för att snacka.

En polis var värre än de andra. Det var något i sättet, i blicken. Likt ett rovdjur. En kväll på väg hem från en väninna, ensam till fots, kom han fram till mig. Det var vinter, mörkt, utanför ett kvarter som inte var särskilt bra upplyst. Han började direkt att ställa frågor, var jag hade varit och med vem. Jag svarar kort, och försöker fortsätta gå. Han blockerar mig, och jag försöker gå runt. Han trycker upp mig mot en vägg, den ena handen håller fast mig på axeln, den andra på bröstet. Han kommer väldigt nära med hela kroppen, ansiktet bara några centimeter från mitt. Han säger att han skulle kunna göra vad han vill just nu, utan att någon skulle se oss, eller i efterhand tro mig. "Alla" visste ju vad jag var för en tjej.

Jag greps av panik. Inte enbart för situationen, och åt vilket håll det var på väg, utan mest för att han var i uniform. Min tanke var att det fanns inget jag kunde göra nu som skulle förstås på annat sätt än att jag varit våldsam mot en polis. Att jag kanske hade stoppats av rutin, och gjort motstånd av någon anledning. Jag tänkte att det nu var kört.

Jag frågade honom vad han tänkte göra nu. Nu när han hade mig mot väggen, när han hade uniformen på sig, när han hade all makt. Jag frågade om han verkligen var den typen av person som skulle utnyttja situationen som var. Först flinade han, drog till någon kommentar om vad jag skulle vilja att han gjorde nu. Sedan verkade han tänka efter. Det slutade med att han släppte mig och lät mig gå.

Jag anmälde aldrig denna händelse. Det kändes inte som att jag skulle bli trodd, och jag var rädd för att behöva prata med hans kollegor om detta. Jag visste då, som jag vet nu, att majoriteten av poliser är bra. Men jag kände mig oerhört liten och rättslös just då, och att jag fick skylla mig själv då jag umgicks i småkriminella kretsar. Jag berättade aldrig för någon förrän många år senare, när jag lämnat det livet bakom mig, och det är än idag den enda person som hört mig prata om det.

Anje


Visa

"Höll om min hals"


Jag var 17 år och var på fest. En kille på festen började ragga men jag var inte intresserad vilket jag visade tydligt. Han följde efter mig under kvällen och trots upprepade "nej" från min sida gav han sig inte. Gick på toan och när jag kom ut stod han utanför och knuffade snabbt in mig på toan igen och låste. Han tryckte upp mig mot väggen och höll om min hals och sa "nu ska du suga av mig." Jag lyckades på något sätt sparka på dörren och spottade honom i ansiktet, tack och lov stod det folk utanför då som knackade. Han släppte taget om mig och jag kom ut igen.

Sanne


Visa

"Soc valde hans sida"


Jag var 3 år första gången jag besökte min stödfamilj. Ganska omgående började en av deras fyra söner utsätta mig för sexuella övergrepp. Det pågick under många år. När jag till slut vågade berätta och även gjorde polisanmälan så ledde det inte till åtal. Soc som placerade mig hos familjen gav mig inte heller någon upprättelse utan valde hans sida. Han lever idag ett till synes välordnat liv med fru, sina egna barn och andras barn runt omkring sig. Hans fru är förskollärare.

Om jag varnar andra kan det utgöra förtal. Låt det sjunka in.

Anonym


Visa

"Jag var hans personliga sexslav"


Jag jobbade tidigare på ett av Sveriges största medieföretag, där blev jag sexuellt utnyttjad/trakasserad av min närmaste chef. Jag var hans personliga sexslav... Han hotade med att jämna mig med marken, att han hade kontakter i "den undre världen", om jag sa något...

Mia


Visa

"Min mosters man kysste mig"


När jag var i 12-13 års åldern så överskred min mosters man, som jag hade stort förtroende för, min gräns med att fråga om jag hade kysst någon. Innan jag hunnit reagera böjde han sig fram och tryckte sina läppar mot mina och stack in sin tunga i min mun. Jag tråcklade mig ur hans grepp trots att jag kände mig helt bortdomnad av chock. Han var över 50 år.

Jag undvek honom efter händelsen trots att han ofta försökte bli ensam med mig och erbjöd att göra sådana saker vi innan hade gjort tillsammans som att jag följde med på lastbilskörningar, övningskört bil på skogsvägar eller åkt skidor med honom på egen hand. Han så aldrig ett ord om händelsen och jag berättade det inte för någon förrän i vuxen ålder för min man när vi flyttade till min hemort.

Min mor berättade jag för när jag var i 50 års åldern. Hon minns bara att de alla tyckte det var så rart att jag och mannen hade en sån fin relation då han och min moster enbart hade en son som inte hade intresset att göra dessa saker med sin far. Mor tyckte det var synd om mig som inte berättat tidigare. Dock hade Mor inget svar på vad de skulle gjort, hon och far om jag berättat. Jag hade ju skamkänslor mot min moster då hon stod mig mycket nära. Mor ville tro att far skulle ha pratat med mannen. Går ju inte att spekulera om i efterhand. Jag är glad att det inte gick värre för mig.

Jag har efter detta både som tonåring och senare livet blivit såväl verbalt och fysiskt antastad av killkompisar, körskollärare, lastbilschaufförer eller kunder. Jag har reagerat på samma sätt, att kroppen blir helt bortdomnad och jag har inte kunnat gå i försvar. Först senaste åren (jag är 51 år nu) kan jag markera verbalt om någon blir för närgången. Skön känsla när jag gjort det. Samspelet med min man har aldrig påverkats av mina erfarenheter då vi respekterar varandras fysiska och psykiska integritet.

Anna-Johanna


Visa

"Taxichauffören körde ut i skogen"


Taxichaufförer som vill ha sex eller flirtar. Det är oftast bara antydningar eller oönskade telefonsamtal efter att man kommit hem, men en gång höll det på att gå illa då en Taxi-chaufför körde ut i skogen istället för in till stan. Jag var livrädd och vi kom bara längre iväg. Chauffören svarade inte när jag pratade med honom utan såg galen ut och bara körde vidare åt fel håll.

Jag var på väg till en julfest med jobbet och hade min chef i telefonen, denne ringde in till bolaget när han fick höra vad som pågick och de spårade upp bilen och ringde chauffören, han vände då in till stan och fick en rejäl utskällning av min chef som mötte upp.

Jag ville inte polisanmäla eftersom "inget hade hänt" och vi skulle med en båt, till min chef sa chauffören sa att han tagit en "genväg bara".

Jag åker aldrig mer med det bolaget, småpratar aldrig med chaufförerna och är alltid vaksam.

K


Visa

"Fick springa hem"


En pojkvän under gymnasietiden kom hem full och sugen. Tog inte nej för ett nej.

Catcalled som 13-åring av vuxna män.

Tafsad på på uteställen, i skolkorridorer, i köer...

Förföljd av obehaglig snubbe när jag hoppade av bussen. Fick springa hem.

Blottad för när jag gick i åttan.

Av män. Svenska män.

Ellen


Visa

"Tjatade till sig sex"


13 år - våldtäktsförsök. Jag är på en fest som jag inte fick gå på och har dessutom druckit, alltså vågar jag inte anmäla honom för då skulle min föräldrar få reda på allt. Jag vet också att de hade skuldbelagt mig, inte honom.

19 år - en kompis trycker upp mig mot väggen på en fest, stoppar snabbt in handen under kjolen och innanför trosorna där han sticker upp fingrarna i min slida och flåsar "det här gillar du va?!". Inte bara en gång utan två. Sedan suger han på fingrarna, vilket han fortsätter med varje gång jag ser honom sedan.

20 år - expojkvännen tjatar/tvingar till sig sex och gör mig illa.

20 år - en kille vägrar sluta ha sex med mig, fast jag till slut gråter och skriker av smärta på grund av det han gör. Kan inte kissa utan att skrika under en vecka efteråt.

20-21 år - blir för onykter, följer med någon hem, ångrar mig och vill gå hem, men däckar istället - vaknar av att jag är avklädd och att en man har sex med mig. Känner att jag får skylla mig själv, eftersom jag följt med hem. Händer tyvärr flera gånger...

Det går inte att räkna alla de gånger som någon har tafsat eller "försökt"... Är det ok att göra vad man vill med en tjej bara för att hon är full...?!

Fyllefia


Visa

"Har inte tagits på allvar"


Det har hänt så många gånger att min kropp blivit utsatt för en fysisk och psykisk sexuell uppmärksamhet ej önskad att jag blivit så påverkad att jag aldrig kan njuta av min kropp. Varje form av uppskattning eller flirt sätter igång en ofantlig ångest. För att skydda mig kan jag inte vara nära. Detta upplever jag som en enorm konsekvens. Det idiotiska är att när jag försökt berätta har det jag berättat inte tagits på allvar, oavsett min ålder, 13 eller 33. Varken av proffessioner inom vården som läkare eller inom skolan. Signalerna detta sänt har varit förödande. Ryser när jag hör kommentarer om att Sverige är bra på jämställdhet, fy fan vilken lögn.

Gabriell


Visa

"Alla hundratals övergrepp har förstört mitt liv"


Jag har gjort ett inlägg tidigare om de övergrepp jag blivit utsatt för i många år.

Alla 100-tals övergrepp har förstört mitt liv, idag är jag 67 år och måste fortfarande gå i samtalsbehandling vilket jag gjort sammanlagt ca 20 år. Det är ett måste för att jag överhuvudtaget ska kunna stå på benen. Sexuella övergrepp påverkar hela ens jag, hela ens innersta väsen och kan som hos mig nästan helt försvinna. Dessutom har det kostat samhället en hel del då jag inte kunnat stå på benen och ångesten har haft övergrepp.

Kim


Visa

"Överfölls och hotades"


Blev överfallen och fasthållen och hotad för flera år sen. Är nu 65.... men minns

Gunnel


Visa

"Håller fast handen på mitt lår"


När den äldre färdtjänstföraren får för sig att det är okej att lägga handen på ens lår och hålla kvar den någon minut under första resan, och när samma förare gör samma sak trots att man nästa resa satt sig i baksätet för att slippa kroppskontakt.

När en anställd på grundskolan får för sig att det är okej att ständigt krama ett barn som aldrig själv kramar tillbaka eller tar initiativet till kramen. Det går så långt att föräldrarna får säga till den anställda att sluta krama deras barn mot dess vilja.

När tonårspojkar ser två 20-åriga tjejer kramas hejdå och sedan ropar efter en "Är du lesbisk? Du behöver en man för att..." och man går så fort man kan, i hopp om att skaka av sig dem och slippa höra klart resten av meningen. Det kan tyckas löjligt att inte våga säga ifrån när man är äldre än den som kränker, eller är det bara den kränkta som tänker så?

Lena


Visa

"Onanerade framför mig när jag var tio år"


När jag var 10 år och gick på en gångväg kom det fram en gubbe från ett buskage och blockerade min väg. Han hade en rock på sig som var öppen. Han hade dragit ner sina byxor till knäna och stod och onanerade framför mig och sa att jag såg kåt ut. Han bad mig att titta på hans stånd och frågade om jag var våt mellan benen. Jag vände mig om och sprang så fort jag kunde ända tills jag kom hem.

När jag var 11 bad en 21-årig kille mig att suga av honom. Jag blev erbjuden chips och läsk som tack.

När jag var 13 tvingade min systers 19-åriga killkompis in mig i ett hörn hemma och tafsade på mina bröst.

När jag var 14 tog min farfar mig på brösten och det har massor av andra män gjort i alla möjliga situationer sedan dess. Det hör liksom till på krogen och fester. Går man dit så finns det alltid män som ser det som att man "är med på noterna"

Maria


Visa

"Kan inte räkna alla gånger"


Kan inte räkna alla gånger jag har stått i kö vid en bar eller för att komma in på ett uteställe och någon har passat på att ta mig på rumpan och när jag vänder mig om ser alla män bakom mig såååå oskyldiga ut.

Värst är det när man har kjol på sig och man känner en främlings hand upp under kjolen.

För att inte tala om på dansgolvet, där är det tydligen helt ok att som kille gå fram och gnida sig mot vilken tjej som helst. När man sen säger ifrån går man snabbt från att vara "snygging" till "jävlahoraduskaintetroattduärsåjävlasnygg"!! Och så vips är jag som tjej otacksam och otrevlig för att jag inte tacksamt tar emot killens äckliga och kladdiga händer på min kropp! Hur lyckades han gå från förövare till offer för att JAG krävde rätten till MIN KROPP???!??!

Helle


Visa

"Blundade och låtsades vara någon annanstans"


I vilken ordning ska man börja? Det blir kronologisk.

13 år. Trång tunnelbanevagn en sommardag. En man, okänd man, för upp sina fingrar under min kjol. Jag blir skräckslagen och vågar varken röra mig eller försöka se vem som är förövaren. Vid nästa station kliver massor av folk av. Fingrarna försvinner. Kvar står jag med en känsla av rädsla, skam och förnedring. Bort försvann han - som jag aldrig såg vem han var.

18 år. Hemmafest där alla kände alla. In på småtimmarna börjar festen tunna ut och många rör sig hemåt. Jag inser att jag druckit alltför mycket så jag bestämmer mig för att sova över (hos en av mina bästa vänner). Jag däckar direkt med kläderna på. En kille på festen väljer ett tag senare att bjuda in sig själv till sängen där jag sov. Nästa sak jag minns så är jag naken och han ligger ovanpå mig. Han är i mig. Jag försöker greppa vad som händer men mitt i fyllan förstår jag ingenting. Försöker röra på mig men det märker han nog inte ens. Ganska snart är han klar och går därifrån. Jag försöker samla mig, torka bort sperma samtidigt som jag försöker dölja mina tårar. Efter detta är det få som tror mig. Än färre är det som tar något avstånd från killen i fråga. "Han har ju liksom aldrig gjort något mot mig - och skulle jag ta avstånd från alla killpolare som gjort något dumt så skulle man ju fan inte ha några kvar". Vidare både var det och är det allmänt känt i de gamla kretsarna att detta har hänt mig och att jag inte är hans enda offer. Jag vågade aldrig anmäla.

21 år. Destruktivt förhållande. Psykisk misshandel. "Hora", "fitta", "du är inte värd ett jävla skit, det vet du va", "du ska vara jäävligt glad över att jag inte lämnar dig din jävla hora - ingen kommer någonsin vilja ha dig igen". Osv. osv osv. Rädslan för honom var så pass verklig att jag lät honom ha sex med mig mot min vilja. Jag blundade och låtsades helt enkelt vara någon annanstans. Hans ilska om jag sa nej var värre.

H


Visa

"Händer som greppat mig både fram och bak"


Hela högstadiet, när killar kollade på mig och tog på mig, man tyckte tillslut det var okej. Om någon kille slutade ta på mig, blev man osäker, var det något fel på mig nu? Är jag inte snygg längre? Sedan desperationen när man började prata med killar på internet - alla måste tycka jag är snygg och åtråvärd, annars är jag ett misslyckande. Det utvecklades till att jag inte ens kan komma ihåg hur många övergrepp jag varit med om på krogen.

Händer som greppat mig både fram och bak, gånger man har sagt "Nej jag är för full, du får inte följa med hem" och sedan känt att det ju varit bättre om någon jag halvt känner följer mig hem än att någon främling skall antasta mig på vägen hem. När han varit så snäll och följt mig ända hem från krogen, då måste man ju bjuda till

Idag är jag 25 år, om någon kille tar på mig på utan tillåtelse, då brinner jag av. Min kille säger att jag skall vara försiktig när jag går hem i mörkret och han säger att jag skall vara försiktig mot vem jag ifrågasätter när det gör något opassande eller olagligt ute i samhället, jag klarar inte av den fegheten. Jag hade inte kunnat leva med att se en tjej bli antastad på tunnelbanan och jag bara stod där och kollade på, inte gjorde något. Då tar jag hellre en smäll men vet att jag gjort rätt som försökt hjälpa till. STÅ UPP NÄR NI SER NÅGOT FEL, vi måste sluta blunda.

Ligger och solar i Klitterna (stranden Ängelholm) och upptäcker att en man sitter på huk och stirrar på oss bakom några buskar. Ber förtvivlat en man som joggar förbi om hjälp och han går bort till den obehagliga mannen som försvinner från platsen. Efter några minuter hör jag att någon går väldigt nära vår lilla grop och öppnar ögonen och ser att mannen som joggade förbi, som vi precis har bett om hjälp, står och blottar sig en meter ifrån oss!

Har inte solat i Klitterna sen dess.

/ åk 1 gymnasiet


Visa

"Frågade om jag var bra på att slicka fitta"


Ett litet axplock ur min verklighet som man.

En tjejklasskompis frågade om min lillebror skulle på nakenparty när han var tre år. Och vi gick i förskolan. Tjejerna lekte pusslekar där de jagade killarna och tvingade till sig pussar.

När jag pluggade på högskolan var det en tjejkompis till min flickvän som tog mig på häcken när jag böjde mig fram för att plocka ut nåt ur frysen och skyllde på att hon inte kunde låta bli för den var så inbjudande.

På krogen har det hänt flera gånger att man blivit tafsad på. Det värsta var när en tjej i ett tjejgäng tog mig på kuken och gjorde narr av mig senare. En annan gång var det ett tjejgäng som satte sig vid bordet bredvid mig och ett par kompisar och började fråga oss om sex och våra sexliv.

När jag avslutat min praktik var det en tjej som skrev och frågade om jag var bra på att slicka fitta.

När jag började jobba som gymnasielärare var det en tjej som tog mig på häcken, satte sig i knät, tjatade om dejt på alla hjärtans dag och till och med dök upp utanför min lägenhetsdörr. Men jag låtsades inte vara hemma.

En kollega pratar vitt och brett om sin heta granne. Hon "skämtade" också om att ge henne oralsex när jag stod på knä för att plocka upp papper som ramlat ner under skrivbordet.

En Av Alla Män Som Varit Tyst För Länge


Visa

"Kvävning, slag, örfilar och spottloskor"


En lärare på gymnasiet (en liten friskola) var väldigt på mig och gav mig ständiga komplimanger. Skrev mejl i princip dagligen, ej av sexuell karaktär dock. En gång bjöd han hem mig på middag. Jag kom med "ursäkten" att jag var sjuk. Jag sjukskrevs de sista 4 månaderna och fick sköta skolan på distans. Berättade aldrig för någon. Var oerhört rädd om mina betyg. Han hade makten. Anmälde det aldrig.

Jag var 19 år gammal när min dåvarande 58-åriga chef gav mig obehagliga blickar och till slut skickade en sexinvit till mig på sms. Blev sjukskriven och under tiden sades jag upp "i brist på arbete". Anmälde det aldrig.

Drogad och utsatt för våldtäktsförsök som 19-åring av en dubbelt så gammal man på en nattklubb. Utredningen lades ned i brist på bevis, ord stod mot ord.

Utsatt för kvävning, slag, örfilar och spottloskor under ett samlag med en kille jag träffades runt 25-årsåldern. Anmälde det aldrig, jag skäms att jag inte stoppade händelsen, men jag var i chock.

Diverse sexuella trakasserier under åren, blickar och kommentarer från män.

Anonym


Visa

"Blundade hela tiden"


När jag var på semester i New York så träffade jag en kille på en bar som jag åkte hem med. Men jag gjorde klart innan att jag inte skulle ha sex med honom, vi skulle bara mysa och han förstod och var hur gullig som helst.

Men när vi kom dit så var det tydligen inte ok, han lät mig inte lämna lägenheten förens han fått som han ville, hur mycket jag än skrek och sparkade så var han alldeles för stark. Har aldrig känt mig så äcklad och blundade hela tiden. När han var klar så sa han att jag fick skylla mig själv och att han hade varit snäll, för det fanns män som var mycket värre och dom skulle jag akta mig för. Har aldrig varit så arg och hjälplös på samma gång.

Det värsta är att hans brorsa var hemma i rummet bredvid men inte hjälpte mig fast jag skrek.

Mitt tips till dug som läser:

-Boka en självförsvarskurs för tjejer

-Hur gullig killen än är i början- spelar ingen roll, man vet aldrig!

-Det är inte ditt fel! Jag har än idag så mycket skam och skuldkänslor och har inte berättat denhär storyn för mer än 2 personer men Anmäl direkt och stå på dig!

Anonym


Visa

"Min sambo använder mig som sin madrass"


När jag gick i skolan va de vanligt att killarna tog tjejer på brösten .. Min pappa pillade på mig min chef tafsade och försökte kyssa och ta på mig inte den enda chefen tyvärr. Min sambo använder mig som sin madrass ser ingen njutning eller ens attraktion i sex orkar inte säga emot då hotar kan att jag kan flytra och han fixar en annan.

Mia


Visa

"Han vill bara ha sex när jag sover"


Första gången det hände (som jag minns) var jag sex år. Han - en släkting - skulle bära mig. Helt plötsligt kände jag hans fingrar inne i mig. Jag slank ur hans grepp. Efter det försökte jag alltid att undvika honom, höll mig långt ifrån när han var på besök. Det lyckades för det mesta - men inte alltid. Vaknade en natt av att han försökte ta sig in under mitt täcke. Gick därifrån. Han kom inte efter.

En annan gång vaknade jag av att han våldtog kvinnan som jag sov i samma säng med. Hon var kraftigt berusad, försökte få bort honom, sluddrade fram knappt hörbara nej, jag sa till honom - hör du inte, hon säger nej - han tittade bara på mig och fortsatte - jag minns fortfarande ljudet när han tog på kondomen. Jag berättade om övergreppen för mina föräldrar när jag blev vuxen - de trodde mig inte. Inte förrän han dömdes för övergrepp på andra flickor. Jag anmälde aldrig.

När jag gick på högstadiet. Det var fest i folkets park. Jag pratade lite med en kille som var ett år äldre än mig. Kanske var han intresserad, kanske avvisade jag honom - minns faktiskt inte. Dagen efter sitter jag i skolmatsalen och äter lunch. Killen kommer fram och skriker över hela matsalen - Pernilla är skolans kåtaste tjej.

Högstadiet. Hoppade av skolbussen. Bakom mig gick en ett år äldre kille. Helt plötsligt kom han ikapp och tog tag i mitt underliv bakifrån. Sen gick han bara vidare som att inget hade hänt. Jag sa ingenting. JAG skämdes nästa gång jag såg honom.

Högstadiet. Jag var på fest hemma hos en killkompis. Vi var några som sov över. Jag sov tillsammans med en kille som jag var kär i. Vi pussades, inget annat. Han var fin. Nästa dag låg/satt vi alla och slappade när killen som hade festen satte sig gränsle över min rygg (jag låg på mage i hans säng) och helt plötsligt drog han fram snoppen och slog den i ryggen på mig. Alla skrattade. Inklusive killen jag var kär i.

När jag var i 20-årsåldern och var på väg hem från krogen. Jag gick. En man i en bil körde upp bredvid mig och frågade om jag ville ha skjuts. Jag sa nej. Han körde bredvid mig en lång stund, tjatade. Körde sen iväg. Trodde att jag sluppit honom. Helt plötsligt kom han tillbaka. Stannade bredvid mig. Öppnade bildörren på passagerarsidan och sa till mig med sträng röst att jag skulle hoppa in. Sa till honom att om han inte åkte iväg omedelbart så skulle jag skrika att han försökte våldta mig. Han åkte iväg. Gick en massa omvägar sista biten för att han inte skulle komma tillbaka och se vart jag bodde.

En period när jag var i 20-årsåldern ringde det på nätterna - oftast på helgen. Vid halvtre-tiden - när man kommer hem från krogen. I andra änden var det tyst, ingen sa nåt, man hörde någon andas. Det höll på i säkert ett år.

I 25-årsåldern. Är sambo. Han vill (bara) ha sex när jag sover. Om jag vaknar blir han hårdhänt och kallar mig kåtslyna och annat. Förklarar att jag inte vill ha sex på det sättet (bla pga de övergrepp jag utsatts för som barn). Han slutar inte. Jag lämnar honom.

Alla händer på min kropp i krogköer, på dansgolv, vid baren. Alla kommentarer om mitt utseende, alla leenden som förvandlas till otrevligheter när man säger att man inte är intresserad.

Kanske är det mer - sånt man inte kan minnas, sånt man inte vill minnas.

Pernilla


Visa

"Jag öppnade dörren och spydde"


Jag var 17år, var ute och gick på en ödslig gata en kväll i en lugn by. En bil stannade till och frågade om jag ville ha skjuts, jag sa nej, han insisterade och sa att det var farligt för mig att gå där. Han hoppade ur bilen gick fort ut och drog in mig i bilen och sa åt mig. Var inte för envis för ditt eget bästa. Sen körde han iväg, han berättade om sin fru och barn. Sen stannade han, så sa han att han köpt sex av en 19åring en gång. Och frågade om jag ville tjäna 1000kr, jag kände hur jag började skaka och magen vände sig, han började tafsa på mitt ben och kyssa mig på halsen. Jag öppnade dörren och spydde. Han sa fy vad äckligt. Han sa stäng dörren jag kör dig till vägen. Så släppte han av mig någon helt annanstans än var han hämtade mig. Jag ringde en kille jag kände som bodde i närheten och frågade om jag kunde sova där.

Jag var 23år och var desperat efter ett boende, jag hittade ett rum med egen toalett till uthyrning. Det var en man som var 40 år och hade en 9-årig son där varannan helg. Han var trevlig, lätt att prata med och det kändes bra första titten, men han började flörta och jag försökte inte lossas om det. Jag sa att hyran var lite hög då började han smeka på mitt ben och frågade hur mycket vill du verkligen ha detta rummet? Om det känns rätt kan jag kanske sänka hyran. Han började tafsa mellan mina ben. Det snurrade i mitt huvud, vad skulle jag göra? Får jag inte detta rummet har jag ingenstans att bo. Låter jag honom få göra vad han vill med mig betyder det inte att jag kommer få rummet, och han kanske inte kommer låta mig vara ifred när jag bor här. Men han kändes så trevlig, omtänksam och snäll. Han kanske verkligen tycker om mig. Jag lät honom få kyssa mig, sen blev han mer och mer påstridig och tryckte ner mig i soffan... och våldtog mig.

Emmy


Visa

"Drog upp min skjorta på krogen"


1. Blottare utanför ett café i Göteborg där jag arbetade natt.

2. Tafs under en liftning utomlands.

3. Alla dessa upplevelser i bar-miljöer:

4. En okänd kille som drog upp min skjorta på krogen bland folk.

5. En annan för mig helt okänd man tog och höll på mina bröst, på krogen mitt i en bar.

6. Bilskollärare som lade armen om mig och stönade.

7. På mitt första restaurangjobb önskemål/krav på tajt och kort kjol.

8. På samma typ av jobb sexuella oönskade inviter.

Listan kan göras så mycket längre.

Känns så sorgligt och med vetskapen om att alla mina väninnor har råkat ut för minst detta från när de var i tonåren och till mer vuxen ålder, känns det bara så sjukt.

M


Visa

"Penetrerade mig med en grönsak"


Redan som 13-åring på 70-talet våldtogs jag av "min pojkvän". Tappade mitt värde och utnyttjades därefter av en äldre släkting. Hade svårt att säga nej, kände oerhörd skam. Att bli tafsad på i skolan av killar var en vardag för många tjejer. Även en slags bekräftelse. Inga fula tjejer blev utsatta, så vitt jag vet. I vuxen ålder drabbades jag av PTSD, på grund av kränkande särbehandling inom kyrkan. Där jag för övrigt också blev sexuellt trakasserad. På en rehabklinik inledde en behandlare en sexuell relation med mig. Jag saknade närhet och tröst och lät mig utnyttjas i tron att det handlade om kärlek.

Jag är en vanlig kvinna i 60-årsåldern och knappast någon skulle ana vad jag har utsatts för. Inget av detta har jag anmält, istället har jag känt stor skuld och skam.

Redan innan skolåldern utsattes vi småflickor för blottare, tonårspojkar i byn, det var så vanligt men jag blev rädd och äcklad varje gång, berättade inte för någon.

Kim


Visa

"Trycker ner mitt ansikte mot sitt skrev"


Lågstadiet: äldre släkting blir arg om han inte får titta på när jag duschar, fastnar i en hiss med en blottare som tycker jag ska röra vid hans penis.

Mellanstadiet: utvecklas tidigt och får kommentarer om mina bröst från killar i skolan och från den äldre släktingen.

Högstadiet: killar gnider sig, kommenterar, slänger glåpord.

Gymnasiet: hotas till att göra saker jag inte vill.

20: han jag var kär i trycker ner mitt ansikte till sitt skrev, jag sa nej, han var starkare, jag vågade inte låta bli, det fanns fyra andra killar i huset och jag var rädd. En annan tycker att jag ska ställa upp och vara snäll och ligga med hans kompis efter att vi är "färdiga", han hade lovat honom det. Jag lyckas ta mig därifrån.

30: på en vanlig lunchpromenad möter jag ett gäng på tre killar varav en bestämmer sig för att ta mig på brösten när de går förbi mig, hans kompisar bara skrattar. Det här var bara ett urval för jag orkar inte berätta mer nu.

S


Visa

"Jag blir paralyserad"


18 år och jag är på en fest i ett annat land. Jag har bara en vän där. Jag dricker för mycket och går och lägger mig. Han lägger sig bredvid mig, han tjatar om att vi ska ha sex. Jag har mens och en pojkvän och ville inte. Han viskar i mitt öra hur han ska få mig att komma, hur sexig jag är, hur mycket han vill ha mig. Jag blir paralyserad. Jag kommer ur paralysen, går ut. Han hämtar tillbaka mig. Han fortsätter. Jag ligger blickstilla och ibland somnar han till, jag är lättad. Sen vaknar han och då fortsätter det. Han insisterar, tjatar, skuldbelägger i totalt 7 timmar. Till slut orkar jag inte mer. Jag suger av honom. Efter han kommit i min mun fick han efter 7 timmar plötsligt bråttom. En kompis behövde hjälp. "Tro inte att jag går nu bara för att jag fått vad jag vill."

Han lämnar mig med smaken av hans sperma i min mun, medveten om att jag just varit otrogen.

Vem tror ni jag skuldbelagde i efterhand?

A


Visa

"Skulle 'kittla' mig innanför trosorna"


Ja det finns så många, från killar som tafsade i skolan, mina föräldrars bekant som skulle ”kittla” mig innan för trosorna mellan benen när jag var 7 år när vi satt ensamma i en bil, män som har haft svårt att ta ett nej, en man, ja faktiskt en form av våldtäkt, när jag var full och inte klarade av att tydligt visa att jag inte ville ha sex, men han upprepade gång på gång ”varför vill du inte” men fortsatte ändå ha sex med mig. Han hade mage att höra av sig och ville ses efter, hade ingen förståelse varför jag inte ville ses. Tafsad på krogen, ja jag minns inte allt... Det har hänt så ofta.

B


Visa

"Han kände min mensbinda"


Jag var på väg till Folkets Park för att dansa och träffa vänner. En bil stannar och mannen frågar om jag skulle till FP och jag sa ja. Hoppa in i bilen så skjutsar jag dig dit. Mannen kör förbi FP och en bit in i skogen. Stannar bilen och säger att han vill kyssa mig. Jag säger nej och då tvingar han ner mitt huvud mot sitt kön och tar sin hand och försöker kränga ner den innanför mina byxor. Jag sparkar för att öppna bildörren med foten och för att komma loss. När han kände min mensbinda säger han: Jasså du har mens! Jag fick upp bildörren och sprang med hjärtat i halsgropen säkert 1 km. Tog bilnumret men anmälde aldrig. Behöll händelsen för mig själv i många många år. Jag säger bara ANMÄL ANMÄL!

Margareta


Visa

"Fortfarande besviken på min mamma"


En vän till familjen tafsade så fort ingen såg. Han kunde vara väldigt flirtig även när mamma eller andra var i närheten och bara skämta bort det. Det var visserligen en annan tid, men jag är fortfarande besviken på att mamma inte sa ifrån på skarpen utan mest ryckte på axlarna åt något som hon kanske såg som lite mossigt beteende men ”typiskt karlar”. Man riktigt kunde se hur de yngre tonårdtjejerna i bekantskapskretsen gick omvägar runt honom och ansträngde sig för att inte hamna intill honom vid exempelvis middagar.

När ingen såg kunde han annars dra ner en i knät och känna på brösten. Som svar på protester kunde han säga ”Jamän jag ville ju bara kolla hur snyggt de har utvecklas.” eller ”Jag skojar ju bara. Vad söt du är när du är sur.” Jag tror inte att de vuxna insåg hur jobbig han kunde vara när de inte var i närheten, men det var egentligen inte heller någon som pratade om eller kommenterade hans flörtighet.

M


Visa

"Sa att jag måste ha missförstått"


Ska jag berätta om blottaren som stod bland träden på väg till biblioteket när jag var 15? Eller pojkvännens kompis som hårt grabbade tag mellan benen på mig bakifrån och grävde in fingrarna (och jag som aldrig haft sex och aldrig varit med om att någon tagit mig där än)? Eller den äldre mannen på min första praktikplats, som alltid väntade tills jag skulle gå hem och just då skulle med samma hiss där han försökte röra vid mig (och när jag sa till handledaren sa HON att jag måste ha missförstått för han var så gammal så det skulle han aldrig göra)? Eller den gifta avdelningschefen som på personalfesten försökte kyssa mig när vi skulle hämta kaffekannorna i köket, och trots mitt nej sa att han ville följa mig hem när jag skulle gå?

Är det lönt att berätta detta och mer? Berättar vi inte bara för varandra, vi kvinnor? För när jag berättat detta för män, så tror de alltid att jag överdriver och kommer ihåg fel!

Anna


Visa

"Tafsade på mig halva natten"


Första gången jag var på festival så splittrades mina vänner ganska snabbt. Jag blev den enda som skulle sova i vårt tält, men var så full att jag knappt kunde hitta tillbaka dit. Men jag hittade till slut och la mig där inne halvt redlös. Efter ett tag kom två för mig helt främmande killar in i tältet och sa att dom inte hade någonstans att sova. Dom skulle sova i tältet med mig sa dom. Jag försökte protestera men kunde knappt röra mig. Dom la sig på min och min kompis (som var någon annanstans) liggunderlag och knuffade in mig emellan sig. Sen sov dom där och den ena killen tafsade på mig halva natten, med händerna innanför mina kläder. På morgonen fick jag be tältgrannarna hjälpa mig köra ut killarna.

M


Visa

"Låg i korridoren och gnydde"


Jag träffade och blev ihop med min första pojkvän när jag var 18 år. Under de 3 år vi var ett par krävde han sex varje dag. I början bodde vi på internatskola och delade inte rum. Ville jag inte ställa upp låg han utanför dörren i korridoren och gnydde.

Ibland försökte jag lösa situationen genom att föreslå en snabbis: han gjorde då en snabbis men ville i stället fortsätta en gång till och det hela blev bara mer utdraget. Att jag inte ville var aldrig ett skäl för honom att låta bli.

Jag försökte sätta gränser och blev verbalt bara elakare och elakare och gjorde slut gång efter annan. Inget hjälpte och det var jag som framstod dysfunktionell utåt.

Har tillräckligt många berättelser för att skriva en roman om olika sorters övergrepp, inom relationer men även utom relations- övergrepp såsom om våldtäktsförsök, groomande män (även vuxna kvinnor kan bli groomade, till exempel av män som behöver någon för sin fetischism, eller äldre som utger sig som farbroderligt vänlig tills de lägger fram sina förslag) blottare, naprapater och massörer o.s.v.

Genom åren har jag lärt mig att det inte är någon ide att prata med sin partner för de lyssnar ändå inte. Säger man att man inte vill ha oralsex gör de det ändå, för de har fått till sig genom media att alla kvinnor gillar det. Säger man att man absolut inte vill ha analsex råkar de "ta fel", typ ”hoppsan, fel hål." Säger man att man är trött och inte orkar kommer han att vara orolig och missnöjd tills det blir av.

Det är så mycket gränslöshet och brist på respekt. Är man på en dejtingsite får man räkna med att mer än hälften av kontakterna är försök till sexkontakt. Går man på krogen anses det ok att börja tafsa om man dansar mer än en dans med en man.

*Luttrad*

Ulrika


Visa

"Blivit kallad hora så länge jag kan minnas"


Jag har blivit kallad hora och slampa så länge jag kan minnas.

Vid 9 års ålder började man se att killarna eggade varandra att tafsa. För fick man känna på ett bröst så var man kung.

Jag fick mina bröst vid den åldern och sedan dess så fick man slå av oönskad uppmärksamhet. Killar som ville bli tillsammans med en bara för att man hade dem.

Svaren från föräldrar och skola var "pojkar är pojkar".

"Kom hit hora!"

"Du är snygg och jag är kåt!”

Vägrade man så blev man "prydd" och ful.

Sedan efter den hemska skoltiden kom arbetslivet. På 90 talet fick man höra "Du kommer inte trivas att jobba med datorer, vi är mest killar här!”

När man spelade online tv-spel gick det inte en sekund utan att någon frågade om man var tjej och ville suga deras kuk. Förnedring var daglig.

Utekvällar de samma, massor av oönskade händer från jämngamla som äldre.

Jag ser fram emot att bli gammal och ful så detta kan sluta.

Den Tråkiga Sjw


Visa

"Vaknade av att jag blev våldtagen"


Jag var 13 år, min första fest, jag, min 1 år yngre syster följde med vår gemensamma vän som var 16år ( våra familjer träffas ibland ). Festen var i en stor villa i ett område vi inte kände till och vi var långt hemifrån. En kille i 18 års åldern spanade in mig och försökte vid 2 tilfällen ragga på mig och jag visade inget intresse. Vår vän var helt plötsligt försvunnen från festen och de sades hon gick hem med en kille. Jag och min syster visste inte vad vi skulle göra. Vi bestämde oss för att sova kvar och om hon inte dök upp igen fick vi ringa våra föräldrar på morgonen.

Min syster stannade i källaren där flera var samlade och spelade tv spel och pratade. Jag var trött och ville sova och gick och la mig i ett tomt sovrum. Jag vaknade av att jag blev våldtagen, jag minns att det gjorde ont och jag var rädd, jag visste inte om detta var slutet , skulle detta bli min död?

Jag försökte komma loss och skrika men han tryckte kudden mot mitt huvud. Till slut försvann han och jag minns bara att jag kröp ner på golvet och la mig i fosterställning och grät. Jag vet inte hur länge jag låg där. Men jag bestämde mig för att skaka av mig det plågsamma som hänt och se hur det var med min syster.

Jag skyndade in på toa, fräschade till mig snabbt sen skyndade mig ner. Hon sov, jag väckte henne och vi ringde våra föräldrar och bad dem hämta oss, en tjej i huset berättade adressen. Vår pappa kom och vi åkte till vår vän där vi möttes av en förtvivlad bror, han bad oss att fort hämta våra saker och gå. Han sa att vår vän var på sjukhuset men berättade inte mer... hon hade skurit upp sin handled med en kökskniv det var en stor pöl blod i köket, hon fick sy flera stygn. Den natten har jag bara velat förtränga.

Emmy


Visa

"Blev apatisk inför sexuella relationer"


Jag med, men jag kan inget annat än att vara anonym. På somrarna brukade vi hälsa på några nära släktingar som bodde en bit bort. När jag var 12 började närmandena och sommaren därpå utvecklades de till våldtäkter mitt i natten. Han gav sig på mig och trodde väl inte att jag någonsin var vid medvetande. Men det var jag, även om jag var förstenad, låtsades fortsätta sova. Mina familjemedlemmar låg i samma rum, sovandes. Jag brukar dra mig för att kalla det för våldtäkt men faktum är att det var precis vad det var. Jag försöker försvara det som hände, varför han gjorde det. Jag brukar klandra mig för att vara medskyldig. Jag stoppade det inte. Jag skrek inte. Jag bara låg där.

Mitt i övergreppet föreställde jag mig ibland hur jag skrek, fick ett slut på det. Då vaknade mina föräldrar och hans föräldrar. Jag föreställde mig hur arga de blev, på honom, på mig, på varandra. Det skapade kaos. Jag förstörde allt. Så istället för att göra något, skrika på riktigt, så låg jag där. Natt efter natt. Sommaren efter åkte vi dit igen. Det hände igen.

Då förstod jag inte riktigt hur händelsen påverkade mig eller hur det skulle påverka mig i framtiden. Smärtan i magen trodde jag var blindtarmen som krånglade. Huvudvärken var hjärntumör. Jag åkte fram och tillbaka till sjukhuset. Ingen förstod vad som var fel, inte ens jag. I tonåren blev jag gränslös, apatisk inför sexuella relationer och lät mig utnyttjas. Jag var arg på min familj för att de inte förstod, för att de inte skyddade mig, de låg ju precis bredvid de där nätterna.

Vi hälsade inte på släkten på några år. När frågan att besöka dem igen kom på tal för några år sedan så kände jag mig tvungen att berätta. De behövde få veta. Mina föräldrar och min bror blev påtagligt ledsna. "Tur att det gick så bra ändå", "du verkar ha hanterat det bra", "du har gått vidare", "det kunde ha varit värre " var kommentarerna jag fick. Jag fick också höra: "du vet att han är instabil? Han är psykiskt sjuk. Han har försökt ta livet av sig flera gånger".

Även om jag har klarat mig, även om jag har överlevt så har det här påverkat mig. Han försatte mig i en djup depression, svåra ångestattacker och gav mig anknytningsproblem. Jag vet inte om jag någonsin kommer klara av att träffa släkten igen. Träffa han. Hur kommer jag att reagera? Han tog sig rätten över min kropp, min hälsa och mina relationer.

Jag försvann i allt det här, som trettonåring. Jag vågar inte ens berätta eller skriva #metoo på min Facebook-profil. Fortfarande, nio år senare hittar jag anledningar till att hålla tyst. Inte outa honom, inte outa mig. Så jag skriver i tysthet och hoppas att hashtaggen någon gång slutar. Att vi någon gång får vara ifred.

A


Visa

"Hoppade av så fort jag kunde"


När jag var runt 14 år stod jag och väntade på bussen hem. Då kom en äldre man runt 50 och cyklade förbi och hejade, eftersom jag lärt mig att man ska vara trevlig så sa jag hej tillbaka. Det var ett stort misstag. Han vände sin cykel och cyklade till mig, ställde sig väldigt nära och började fråga vad jag hette, hur gammal jag var, var jag bor, om han fick kyssa mig, om han fick krama mig, om jag ville följa med honom och "leka lite"... Som tur var kom min buss så jag kunde hoppa på den, tråkigt nog såg jag honom och en vän sitta på samma buss, han hade hoppat på hållplatsen efter och nu satt de och stirrade på mig. Jag hoppade av så fort jag bara kunde.

Anna


Visa

"Skrek könsord efter mig"


När jag var 15 blottade sig en man för mig och en väninna när vi var på väg från skolan. Vid ett besök på biblioteket passerar jag en man på väg in när jag går ut och han grabbar tag i mina bröst innan och bara går vidare som inget hänt. Då var jag 17. När jag gick på universitetet förföljdes jag av en man på väg till skolan som skrek könsord och annat efter mig. Åtskilliga är de gånger man blivit kallad hora, slyna och andraotrevligheter eller på annat sått blivit avhumaniserad.

Mia


Visa

"Lyckades knuffa bort honom"


Jag utsattes för ett våldtäktsförsök när jag var 13 år gammal, av en jämngammal kille. Han låg ovanpå mig och försökte föra in sin penis i mig. Jag sa NEJ vid flera tillfällen och lyckades till slut knuffa bort honom. Mina föräldrar satt i soffan på andra sidan väggen. Efter detta kissade jag i sömnen vid två tillfällen. Berättade aldrig för mina föräldrar. Eller för någon vän.

Sofia


Visa

"Jag var 8 år när han bad mig suga av honom"


Jag var 8 han som bad mig suga av honom var 9. Men han var min enda vän och jag var ensam och mobbad.

K


Visa

"Gned sin erigerade penis mot mig"


Jag var gravid med mitt första barn och på resa i Rom med min mamma. Vi stod i en buss på väg till Petersplatsen. Bussen var tjuvtjock med folk och närmast mig stod en man som gned sin erigerade penis mot mig. Jag försökte flytta mig i trängseln men det var supersvårt och vi blev tvungna att hoppa av bussen. Så jävla äckligt och vidrigt och jag blir så sjukt arg när jag tänker på det.

SP


Visa

"Sa nej, blödde och skrek"


14 år. Jag sa nej, blödde och skrek

20 år. Ute med vänninna och 4 kostymherrar ansåg att det var okej att trycka upp oss båda mot väggen och trycka in brutala fingrar i våra kroppar

26 år. Pojkvän hög som ett hus ansåg att det var roligt att väcka mig med en snara runt halsen och analsex

42 år. Någon jag trodde älskade mig på riktigt. Jag sa, jag vill inte, han tjatade, jag fortsatte att säga nej. Det slutade med att han höll fast mig och hade sex med mig iallafall. Jag grät, han sa förlåt men jag trodde att du ville... jag ville dö!

Nu. Vill helst inte att någon rör mig.

Anna 50


Visa

"Smög in porrbilder i receptböckerna"


En av de gånger jag blev sexuellt trakasserad på arbetet var när jag var 18 år och arbetade på café. Min chef tyckte att det var roligt att smyga in porrbilder och sexinstruktioner i receptböckerna jag använde i köket. Han ville också att jag skulle sitta i hans knä och att jag skulle vara kvar i lokalen ensam med honom själv efter stängning. Jag slutade.

Sara


Visa

"Sa att han gjorde det för att han tyckte om mig"


Mitt första minne är från när jag är 9 år och mitt syskon tar på mig när jag sover. Jag låtsas sova för jag förstår inte vad som händer. Detta pågår flera nätter under i alla fall en månad. Jag minns inte när det slutade riktigt.

Mellan 14-17år var jag tillsammans med min första pojkvän som under dessa år förgrep sig på mig när jag sov. Jag kunde vakna med hans fingrar i mig, ibland vaknade jag när han försökte penetrera mig. Han sa att det hände i sömnen eller att han gjorde så för att han tyckte om mig så mycket. Det slutade med att jag grät varje gång vi försökte ha sex med samtycke och att jag sov med separat täcke tryckt mot väggen. Jag förstod inte att det var ett övergrepp förens lång senare.

I tonåren tills idag har jag varit med om blottare i kollektivtrafiken, män som klämt på min rumpa i en fullpackad tunnelbanevagn, blivit förfrågad vad jag kostar för en natt, blivit cat called osv osv.

Jag har ändå ansett mig varit en av de med "tur", trots att jag oberäkneligt många gånger gråtit i duschen efter sex som skett mot min vilja, eller i alla fall utan mitt samtycke.

Jasmine


Visa

"Sex blev ett sätt att klara sig från hans utbrott"


Det började tidigt, som 10-12-åring blev jag utsatt av blottare flera gånger, på t-banan har män tagit mig mellan benen i trängseln och till och med kommit och satt sig bredvid mig på sätet intill för att sedan smyga in sin hand på rumpan.

Under högstadietiden var tafsande vardag, den "populäraste" killen i klassen kunde trycka sig mot mig (och andra tjejer) o jucka, han la sig över mig (och andra tjejer) och låtsades ha sex. Vi var 14-15 år, Ingen vuxen sa ifrån.

På krogen som 19-20-åring har jag som tjej blivit tafsad på oräkneliga gånger.

På stan har killar ropat, tutat, visslat, kommenterat och definitivt inte alltid positivt. Har blivit misshandlad fysiskt i en relation där sex blev ett sätt att klara sig från aggressionsutbrott och inte något njutningsfullt.

Har blivit förföljd på natten på väg hem och klarat mig på en hårsmån utan att bli våldtagen.

Har varit och är ALLTID, alltid, alltid rädd när jag går hem från t-banan och ser tyvärr en potentiell förövare i varje man jag möter i mörkret eller på en skogspromenad en söndagsmorgon.

Myran


Visa

"Betygsatte utifrån hur snygga tjejerna var"


Mellanstadiet: killarna tafsar dagligen på tjejernas rumpor och bröst som en lek, tjejerna lär sig att deras kroppar är till för killarna.

Högstadiet: svenskavikarien som ger klassen i uppgift att skriva utifrån en mjukporrnovell och betygsätter utifrån hur snygga tjejerna är

Därefter: män som tafsar eller kollar på en med en blick som betyder att de har rätt till ens kropp, främmande män som kommer med sexuella inviter och svär åt en när man inte är intresserad.

Anonym


Visa

"Vaknat så många gånger på natten"


Genom åren har jag vaknat så många gånger på natten att min man är innanför mina trosor. Jag vill sova, vad gör du??!! -Det är så gott, kan inte låta bli. Tillslut satte jag stopp! Kände mig utnyttjad. Kändes som en ful gubbe. Detta är min make. Som jag älskar men han har inte fått lära sig vad som är ok och inte. Nu vet han.

Jjjjj


Visa

"Pappas kompisar som stött på en"


Min första pojkvän när jag var 17. Jag var oskuld och det visste han. Videokväll och han gjorde en poäng av att jag inte grät av filmen som han. Nån kille som svek en gravid tjej på 1800 talet. Gos och sen när det gick för långt säger jag nej - inte utan kondom. Han lyssnar inte, jag får panik, säger nej om och om igen och försöker putta bort honom men han är för stark. Han genomför sitt behov. Jag åker hem. Min första pojkvän och det visar sig att han bara ville vinna ett vad om vem som skulle ta mig först.

Killar som tar på brösten i skolmatsalen. För ett vad med åskådare.

Gympa lärare som betygsatte efter bröststorlek.

Chefer som vid anställningsintervjun (17 år) ber mig sitta i deras knä.

Pappas kompisar som stött på en.

Bästis kille som stött på en.

Och jag anser mig vara en rätt pryd och ordentlig tjej. Säger ifrån och avvisar det jag råkat ut för.

Har hört så många vänner som råkat illa ut. Lögner och utnyttjanden för att få sin vilja igenom. Gruppvåldtagna på FF fester i gymnasiet o likn. Tror inte jag vet nån tjej som inte råkat ut för ngt. Så sjukt egentligen. Uppvuxen i Sverige ändå, där allt ska va så jävla fint o jämställt. Och det här är "vita män" med olika slags maktrelationer. Det är så skönt att inte vara ung längre. Skulle aldrig vilja gå tillbaks till en ålder under 30!

Jag


Visa

"Vaknar upp av att jag blir analt våldtagen"


Tafsad på under sommarjobb som tonåring.

Vakna upp av att bli analt våldtagen (oskuld där) av min dåvarande pojkvän sedan flera år tillbaks, ganska mesig kille med gifta högutbildade föräldrar och mor som gick i kyrkan, ganska oväntat att en sådan kille, som dessutom inte hade brottsligt förflutet betedde sig så.

Man tror man kan lita på killar efter flera år, men man kan nog aldrig vara säker i en mans sällskap.

Kvinna


Visa

"Han gned så det sved"


Minns en påtvingad tvättning av min pappa som 4 åring han gned så det sved och de var då de började. Otaliga sömnlösa nätter, panik, ångest. Pappa i mitt rum som tvingar sig på mig han son skall skydda mig tvingar sig på mig. Många år med förnedring, var jag fick styrkan att vägra vet jag ej. Flera år med psykologsamtal och har nu en egen familj som jag har berättat allt för. Tack alla vänner som trott på mig ❤

Metoounte


Visa

"Återkommande inslag i mitt liv"


Jag har blivit utsatt många, många gånger. Sexuella trakasserier och ofredanden har varit återkommande inslag i mitt liv. "Har man 65G i BH och inte klär sig i sopsäckar får man vackert skylla sig själv" som det brukar heta. Därutöver blev jag också utsatt för ett rent överfall som 13 åring. #metoo

A


Visa

"Masturberade framför mig och min kompis"


Några exempel.

En man följde efter mig och mina tjejkompisar på badhuset när vi var i tioårsåldern.

Något år senare utsattes jag och en kompis av att en man masturberade framför mig och min kompis på en strand.

Ytterligare några år senare somnade jag på bussen och vaknade av att mannen som sitter bredvid mig har sin hand på mitt lår.

Lisa


Visa

"Tänkte inte på att det var en våldtäkt"


Jag hade nyss flyttat hemifrån och jag ute på kroppen första gången. Jag blev väldigt full och några kompisar körde hem mig, jag hade stora minnesluckor. Jag vaknar till av att en av mina killkompisar (ett ex) har sex med mig innan jag slumrar till igen. Dagen efter kändes det skumt, som att jag drömt allt... och eftersom det var mitt ex ännu märkligare. Tänkte inte på att det var en våldtäkt förrän lång tid efteråt. Jag hade ju blivit så redlöst berusad så jag gav mig själv skuldkänslor.

35-åring


Visa

"Blivit sviken av de jag litat på allra mest"


Me too

Jag är en av många som har blivit utsatt av män i olika åldrar, i olika kontexter. Jag är en av de som har blivit sviken av de jag har litat på allra mest. Jag är också en av de som har glömt och förträngt för att orka leva vidare.

Jag är en av de som drömmer om mer manligt engagemang och stöd.

Stå upp för jämställdheten, på riktigt.

/K


Visa

"Visade oss när han hade sex med kalvar"


Bästa kompisens farbror var bonde och visade oss barn när han hade sex med kalvar och kossor, från när vi var 5 år tills vi var 11 ca. Visade oss barn även porrtidningar, tvingade oss titta när han onanerade och bad vissa av barnen hålla i hans penis. Ingen av oss berättade för våra föräldrar då vi blivit tillsagda att hålla tyst om detta.

Ärrad


Visa

"Han väntade alltid tills alla gick ut"


(1) Min styvmammas bror väntade alltid tills alla gick ut och stoppade sin tunga i mig. Slutade med att jag alltid grät när jag skulle till min pappas hus. Han var oftast iväg och jobbade och då kom han.

(2) En klasskamrat i tvåan tog alltid på mig mellan bena en dag var fröknarna borta, vi gick då i tvåan.

(3) Min väns morbror var överens om att han skulle våldföra sig på mig, endast 13 år då.

(4) Min kusin och sina vänner försöker övertala mig om att jag ska ha sex med dem. Ena kompisen gick ner på knäna och grät.

(5) Killar och tjejer under sena tonår tyckte att det var ok att kalla mig vedervärdiga namn, som göra, slampa med mera.

(6) Min egna mor fick för sig att jag var prostituerad, slutade med att hon sa det till socialtjänsten trots utredning och att det var falska påståenden så räckte det aldrig för henne.

(7) Min moster tar mig till gynekologen för att undersöka om jag är gravid, bara 15 år, känner hur denna manliga skötare stoppar upp sin hand i min slida och medan hon sitter Ute och väntar.

(8) Min före detta, min stora kärlek då, slog och kallade mig allt, men till och med när jag bar på vårt barn kunde han inte sluta.

Jag kan fortsätta, jag kan skriva en bok, tragiskt.

Idag ser mitt liv mycket annorlunda ut men det händer att jag sexualiseras, av män och kvinnor, ibland i matbutiken utan att jag ens behöver ha på mig utmanande kläder, vilket jag väldigt sällan gör.

Det måste sluta! Idag kan jag skydda mig men inte känner jag mig trygg för det.

Anonym


Visa

"Grova sexuella utspel"


Som 20-åring upplevde jag många gånger trakasserier i krogmiljöer. Medelålders kvinnor som ville ta för sig genom att känna på en. Samma åldersgrupp har vid flertal tillfällen skickat grova sexuella utspel via privata meddelanden på internet-communities, där de inbjudit till alla tänkbara perversa böjelser. Jag har full förståelse för alla utsatta kvinnor där ute. Jag hoppas fler män vågar/vill vittna om det samhällsproblem som är väldigt verkligt.

Stefan


Visa

"Första gången var jag inte mer än 6-7 år"


Första gången jag råkade ut för ett sexuellt ofredande var jag inte mer än 6-7 år. Det var en man som tillhörde min mors umgängeskrets som inte kunde sluta onanera framför mig.

Efter några års trakasserier tog jag äntligen mod och berättade det för min mamma som blev helt galen. Han uteslöts ur bekantskapskretsen men detta var på 80-talet. Inget åtal väcktes sånt snackade man inte om då men vad som istället väcktes var istället mäns lust att onanera framför mig.

En varm sommardag på Eriksdalsbadet kom en man fram till mig och sa att jag var sexig i min baddräkt. Han försökte tjata och dra iväg mig till sin bil. Den dagen hängde jag med mina klasskompisar vid barnpoolen. Jag var 11.

Jag har råkat ut för onanister överallt. På tunnelbanan, i skogsdungar, till och med i ett omklädningsbås i en klädaffär tillsammans med min dåvarande bästis Anna. Vi var 13-14 år.

Jag har haft män som tafsat på mig på dansgolvet. Äckliga kommentarer på gatan. Slut shaming när de inte fått som de vill. Män som med tvång försökt kyssa mig fast jag inte vill.

Jag har råkat i slagsmål för att jag varit tvungen att försvara mig själv och rätten till min kropp. Jag var 22.

Jag har fått sparken ifrån ett jobb där jag var provanställd för att jag inte ville ligga med min chef. Jag var 33.

Jag var på väg hem på småtimmarna smått överförfriskad och blev förföljd av en vänlig själ i en färdtjänstbil som förföljde mig runt i ett helt kvarter och prompt skulle köra mig hem tills jag tappade tålamodet och besinningen och bara skrek åt honom. Det var i år och jag är 43.

Men i nuläget är det sällan det händer. Man är inget ungt villebråd längre. Man är självsäkrare, vet hur man skall hantera sådana män. Jag antar att man har någon slags ”crazy ass bitch blick”, en radar, kampsport och en lust att försvara mig i bagaget.

Idag skulle jag nog jaga iväg honom eller i alla fall försöka slå ut tänderna på fanskapet. Tro för all del inte att jag är ett offer utan inse bara att vanliga snubbar kan vara jävligt äckliga. Jag blir både lack och less på skiten.

Så ser verkligheten ut för många av oss.

Jane


Visa

"Jag kräver att bli lyssnad på"


Jag utnyttjades sexuellt av en vän till familjen från det att jag var 8 år. När jag i tonåren till sist vågade mig på att prata om övergreppen skuldbelades jag (kanske hade jag utmanat?), blev misstrodd (så illa var det väl ändå inte?) och blev ombedd att bara vara tyst (det kan vändas mot dig/ det blir jobbigt för dig att prata om/ vad tjänar det till att dra upp gamla saker?).

Jag har även självklart råkat ut för andra "mindre" övergrepp också som skett lite då och då av varierande typer av män, killar och pojkar, en klapp på rumpan där, en tungkyss av pappas överförfriskade kompis, någon vän som passar på att känna på brösten när jag somnat etc.

Men av alla dessa olika typer av övergrepp så har tystnadsövergreppet varit det största, det grövsta och det jag fortfarande arbetar med att hantera! Att tydligt och klart få till sig att man inte har rätt att klaga, att uttrycka sin olust, äckel och förnedring. att bli ombedd att sitta tyst och lydig i båten och inte ställa till med någon scen. Att bli misstänkliggjord, skuldbelagd och osynliggjord. Och det övergreppet kom från såväl kvinnor som män, unga som gamla, nära, kära och distanserade. Så till alla er som känner obehag när ni hör om övergrepp, jag skiter faktiskt i det! Jag kräver att bli lyssnad på, jag kräver att få synas, jag kräver att bli trodd! Vi tänker inte sitta tysta längre. Och om det finns någon skam i dessa historier så är den inte våran utan skammen ska ligga hos den som tyckte sig ha rätten där och då.

Maria 79


Visa

"Många övergrepp på olika sätt"


Jag har blivit utsatt för många många övergrepp på olika sätt.

Incest av morfar mellan jag var 8- 16 år.

Flera våldtäkter utan våld men rädsla och oförmåga att säga nej.

Män som kladdat och som jag fått springa ifrån.

En låtsas farfar som smekte mellan benen på mig som 6 åring.

Män i vuxen ålder som skickat köns bilder.

Det finns män och då finns det män som är som djur!

Madelene


Visa

"Tog mig på rumpan"


En gång kom det fram en grupp tjejer i skolan och tog mig på rumpan.

Gösta


Visa

"Juckar mot mig"


Det första jag minns är när jag går i sjuan och sitter på huk vid en bokhylla i skolbiblioteket. En "tuff" kille i nian kommer bakom mig, hukar också och juckar mot mig några gånger. Jag blev helt chockad.

Västkustbo


Visa

"Hade sex med mig när jag sov"


1985, 15 år, busschaufför i stadstrafiken försökte

kyssa mig när bussen stod på Vändhållplatsen.

Tafsad på ute på dansställen och på krogen från det jag började gå ut vid 15 år och fram till nu.

Killkompis som sov över hade sex med mig när jag sov, jag var 35 år.

Fått bilder skickade till mig med manliga könsorgan. Inget ovanligt!

Sexuella gliringar på jobbet!

Bodil


Visa

"Sex på männens villkor"


Man i trettioårsåldern raggar på mig är jag är 14 år. Medelålders gubbar frågar vad jag kostar när jag är 16-17 år. Killar, män och gubbar som tafsar, kommenterar, gör obscena gester. Ojämställda förhållanden, sex på männens villkor. Män som kör över på jobbet, män som favoriseras. Kvinnor som gör ner andra kvinnor.

Anna


Visa

"Tryckte in mig i ett rum"


Jag blev våldtagen när jag var 13 år på en fest. Det var min första fest, min första kyss och mitt första sex. Jag hade varken druckit eller några märkvärdiga kläder på mig. Killen tryckte in mig i ett rum efter vi hade hållit på lite. Då fattade jag vad som skulle ske och försökte säga nej flera gånger. Nu år senare har jag fortfarande problem från det. Jag kan se honom på tuben ibland och då kan jag få panikattack eller behöva spy. Jag vet att det inte var mitt fel, men än idag så känns det som om jag kunde ha sagt nej högre och mer bestämt, och om jag inte hade varit på fel plats vid fel tidpunkt hade det aldrig hänt.

Anonym


Visa

"Min far och bror förgrep sig på mig"


Min far och min bror förgrep sig på mig. Som 12 åring bodde jag på gatan... jag kom från överklassen... Som 13åring flyttades jag på barnhem fast i barnhemsreformens Sverige kallades akutbarn- och tonårshem... tro mig... det blev en "följetong"... då min "far" drog i alla trådar som fans inkl. Lundsberg. .. det har tagit mig trettio år - ett olyckligt äktenskap med en olycklig son och skyddat boende... nu lever jag, för första gången i mitt liv med min älskade fru och har äntligen lärt mig att njuta av det som kallas kärlek och omhändertagande ?? #MeToo

Kotten


Visa

"Tror ofta att det är ens eget fel"


Inget nytt.! Jag är 72 år o har varit med om tafsande många gånger som ung. Blivit tagen på brösten o mellan benen. Också varit utsatt för blottare. Det tråkiga är att när man är väldigt ung, tror man ofta att det är ens eget fel. När jag pratar med mina väninnor hör jag att det troligen alltid har funnits. Bra att det kommer upp till ytan!

Anki


Visa

"Vågar aldrig gå ut ensam nu"


Ja det är bra att ni tar upp detta. Det började vid 10 års ålder med våldtäktsförsök då 10 stycken killar knuffade ner mig i en backe när jag var ute med hunden. De drog av mig kläderna, kände, klämde osv. Hunden bet dem i benen. Han räddade mig så gott hunden kunde. Bra hund.

Sedan blev jag misshandlad i mitt eget hem så mannen fick fängelse. Innan dess så var jag tillsammans med en kille som tjatade om sex tre gånger om dagen. En gång blev jag skadad i underlivet så jag fick uppsöka läkare. Fick aversion mot män. Men dum som jag var träffade jag en annan man senare som smittade mig med en könssjukdom. Vågar nu aldrig gå ut ensam. Aldrig ensam, bara med en väninna. Går man med i Facebook då får vi kvinnor en massa sexintresserade män som tjatar och tjatar.

Gunsan


Visa

"Ville att jag skulle tvätta hans snopp"


Det började när jag var liten. Ingen hade lärt mig att man kunde eller fick säga NEJ. Min pappa kysste mig med tungan och ville att jag skulle tvätta hans snopp. Han jagade mig alltid i trappor och skulle nypa mig därbak. Senare i skolan på mellanstadiet var alla tjejer som börjat utveckla bröst allmänt villebråd för hormonstinna killar. Flera gånger under högstadietiden blev jag vittne till blottare. Nära på våldtagen två gånger under en tågluff. Blev även våldtagen i ett förhållande. Behöver jag säga att mitt förhållande till män är rätt förstört... : (

Malin


Visa

"Jag slog honom i ansiktet"


17 år. Åker buss i Rom med iklädd knälång kjol. Känner trevande händer utefter mina ben. Bussen är så fullpackad att jag inte röra mig. Känner hur handen rör sig uppåt och får slutligen ett finger rakt i underlivet. Det kändes som om alla män runtomkring samarbetade. Lyckades få loss min arm och naglade ett grepp i handen som satt i mitt underliv. När jag lyckades hitta mannen som ägde handen och började svära åt honom på alla språk jag kan var det ingen som backade upp mig. Jag slog honom i ansiktet och körde ut honom ur bussen. Reaktionerna runt mig var noll. Sedan kändes det som om hela bussen tittade nedlåtande på mig. "Du hade ju kjol- skyll dig själv".

Elli


Visa

"Det var då jag gick sönder"


Det var på 90 talet, solsemester. Vi var glada, vi var solbrända, vi dansade mycket den där kvällen på discot. Jag ville tillbaka till hotellet tidigast, tänkte vara klok och ta en taxi istället för att promenera själv i natten. Taxichauffören körde inte till hotellet, han stannade till i en mörk gränd började smeka mina ben och jag protesterar, han slår mig, daskar till mig i ansiktet gång på gång och jag blir som paralyserad. Han våldtar mig där i bilen, snabbt, hårt, hotfullt gör han det han vill. Jag rör mig inte, jag värjer mig inte. Han skjutsar mig sedan till hotellet, släpper av mig, säger inget, bara tittar på mig. Jag tar mig till rummet och duschar och duschar. Jag berättar inte för någon, det var då jag gick sönder.

X


Visa

"Kände hans stånd i min bak"


Har varit med om ett antal övergrepp genom livet, som yngst var jag 8 år gammal. Som vuxen var jag utbytesstudent en termin när jag pluggade, hyrde en lägenhet tillsammans med en kompis av en man som var anställd på universitetet och som vi kommit i kontakt med via utbytesstudentskoordinaten. Mannen hjälpte oss med allt och la ner mycket tid på oss. Han upplevdes som mycket snäll. Men han var sjukt manipulativ, skulle kunna skriva en hel roman om hur han betedde sig.

Han pratade alltid om hur omtyckt han var som om han ständigt behövde hävda sig och nämnde ofta hur svårt livet skulle vara om han förlorade jobbet(?) vi förstod inte riktigt varför han behövde nämna det... inte förrän vi insåg vem han var.

En dag på stranden fotade han mig och min kompis från alla möjligt tänkbara vinklar vilket kändes väldigt märkligt (han var ju så snäll) och när vi tog upp det med honom att vi inte kände oss särskilt bekväma med det blev han ursinnig och anklagade oss för att ha anklagat honom för sexuella övergrepp. Hans manipulativa sätt gjorde oss verkligen förvirrade. En dag när han (för miljonte gången) bad om att få massera en (vilket jag alltid nekade till), gör han det ändå och efter ett tag känner jag hans stånd i min bak. OCH JAG TVEKAR PÅ OM DET ÖVERHUVUDTAGET SKER!?! Det var först några dagar efter när min kompis nämner att hon tror att samma sak skett henne som jag inser att det faktiskt hänt! Är det inte bisarrt så säg. Mannen gjorde många fler övertramp än så och vi valde tillslut att flytta ifrån lägenheten och bryta med honom. Gjorde dock ingen anmälan vilket är för jävligt...

J


Visa

"Kunde inte röra mig"


En äldre kille när jag gick på gymnasiet. Hans händer var över min kropp, han tvingade mig att hångla (plötsligt var hans mun och tunga överallt), han slickade och kysste mina fötter m.m. Under tiden det skedde var min försvarsmekanism att frysa: jag låg helt still och kunde inte röra mig. (Den vanligaste reaktionen vid övergrepp har jag lärt mig i efterhand.)

Det han utsatte mig för gav mig PTSD, ångest och depression flera år senare. När det var som värst kunde jag inte klara av någon fysisk kontakt, bara en hand på en arm gav mig en panikattack. Min dåvarande manliga partner stöttade mig och vi tränade på att avtraumatisera sex, övade på att kommunicera vid intima situationer osv. Otroligt tungt och jobbigt och han var med mig hela resan.

Efter två års arbete och bearbetning så var jag i stort sett frisk. Min manliga partner (som vet allt jag varit med om och all tid och energi vi båda lagt ner på att få mig att våga lita på andra personer när det gäller min kropp) väljer då att inte respektera upprepade och tydliga nej vid ett intimt sammanhang.

Idag har jag väldigt svårt att lita på män...

T


Visa

"Min chef skrattade åt det hela"


Jag har haft tre jobb sedan jag tog min examen. På samtliga har män tafsat på mig.

På mitt första jobb när jag var 24 år var det den seniora verksjuristen som satt bredvid mig på en middag för hela organisationen som tog mig på brösten och insidan av låren. Min chef satt mittemot och skrattade åt det hela. På mitt andra jobb skedde det när jag arrangerat en konferens och en man kom fram och tackade mig för en väl genomförd konferens samtidigt som han tog mig på rumpan. Jag vågade aldrig säga något.

På mitt nuvarande jobb kom en äldre kollega fram i fikarummet och tryckte fast min kropp mot köksskåpen samtidigt som han tryckte sitt kön mot mig och slickade mig på halsen. Den här gången anmälde jag och arbetsgivaren gav honom en muntlig varning. Sen kom det dock fram att han gjort så med andra kvinnor tidigare men han får ju bara fortsätta som inget hänt. Det är otroligt jobbigt att behöva möta honom i fikarummet. Framförallt om vi är ensamma där.

Det här är bara de situationer som jag varit med om i min yrkesroll. På krogen eller konserter sker det nästan varje gång att en man tar på mig eller trycker sitt kön mot mig men det är så vanligt att jag slutat reagera på det. Så himla viktigt att kvinnors berättelser får komma fram så vi ser hur vanligt det är. Och samtidigt så sjukt att det ser ut så här. Jag hoppas jag kommer våga anmäla nästa gång också. Oavsett vart det sker.

Sara


Visa

"Vaknade av att hon hade sina fingrar i mig"


När jag var 16 år:

Jag och min dåvarande bästa vän hade umgåtts en hel dag. Vi sov i samma säng, precis som vanligt. Men den natten vaknade jag av att hon hade sina fingrar i mig. Hon slutade inte när jag sa nej.

Tillslut vände jag mig om och hon sluta.

Det tog mig två år att förstå att tjejer också kan våldta tjejer. Jag förnekade det så länge eftersom jag aldrig hört om någon annan tjej varit med om detta.

Lyckligtvis är vi inte vänner längre, och jag har gått vidare och pratar gärna om det för att jag vill att folk ska förstå att en inte är ensam.

Anonym


Visa

"Fattade inte att det faktiskt hände"


Min första kille. Jag var 14 eller så när det hände, han var 17. Jag sa att jag inte ville ha analsex. Vaknade tidigt en morgon. Kommer ihåg att han kände sig fram dit. Att jag stelnade till, fattade inte att det faktiskt hände. Jag är nu 23 år och har fortfarande svårt att sätta ord på det, känner skam. Känner att jag måste ge mer detaljer för att ge en "rättvis" bild. Annars känns det som att jag ljuger, fast att jag inte gör det. För han gjorde fortfarande det han gjorde, hur mycket mer detaljer jag än ger förändrar inte det. Jag sa nej, han gjorde det ändå.

S


Visa

"Visste inte hur jag skulle reagera"


Nu när jag kommit ut i arbetslivet har jag insett hur mycket kvinnor blir sexuellt trakasserade på arbetsplatsen. Ett av flera exempel var när en kund ville ta bild med mig, vilket redan där blir obehagligt, men sedan tar mig på rumpan medan hans kompis tar bilden. Skrattandes går de därifrån och jag visste inte hur jag skulle reagera. När jag sedan funderat över handlingen blev jag rasande, och när kunden senare kom tillbaka sa jag faktiskt åt honom att detta inte var ok, och att jag har lagen på min sida. Han förklarade att i det landet han kom ifrån är det helt normalt och att han på så sätt inte visste att det inte var ok? Är stolt över att jag sa ifrån i alla fall men blir arg över att han säkert kommer göra det om och om igen.

A


Visa

"Verbalt ofredad på krogen"


Har blivit antastad vid ett fåtal tillfällen men det som är för mig anmärkningsvärt är hur många gånger jag blivit verbalt ofredad på krogen av tjejer. Ett nej har inte räckt för av avisa dem utan varje gång har jag varit tvungen att gå därifrån.

Detta är så klart inget fysiskt övergrepp som många andra blivit utsatta för men för mig väldigt chockerande och i någon mening trakasserier jag blivit utsatt för.

Man


Visa

"Jag skyddade honom"


Det viktigaste med denna debatt är att lyfta fram att sexuella trakasserier kommer från alla håll oavsett kön ursprung och kultur. Det handlar i första hand om makt kanske ihop med ett sexmissbruk. Värst är det ju att parera när det handlar om nära relationer hemma eller från någon kollega på arbetet som man i värsta fall är i beroendeställning till. Även om män tar sig friheter även i skydd av sin anonymitet i trängseln på dansgolv vid bardisken eller under en konsert så är känslan ännu mer förstärkt av avsky, äckel, vanmakt när det kommer från någon som står en nära.

I mitt fall har jag bara stött på det i offentliga miljöer och på tidigare arbetsplatser. Där kollegor tagit sig friheten att tafsa på bröst, rumpa, försökt kyssa omfamna komma med sexuella anspelningar när ingen annan ser som i hissen, i mötesrum, på kontorsrummet på personalfesten eller i korridoren. Och trots tillsägningar har de alltid ursäktat sig som att det inte varit meningen, skyllt på onykterhet eller hävdat sin rätt att uttrycka sina känslor. Inte alltför sällan har det inträffade viftats bort av andra som oförargliga händelser och nästan lite medömkan för mannen inte kvinnan istället för förfäran över hans beteende.

Jag var ung när jag först råkade ut för det och flydde hem i panik. Men repade mod över helgen och konfronterad min manliga kollega bakom stängda dörrar för att ingen skulle höra. Tyvärr skyddade jag honom genom att inte gå till min chef med trolig och stor risk att han säkert snart skulle utsatte någon ny kvinnlig kollega på samma arbetsplats. Tyvärr var han en av flera män på samma arbetsplats som saknade normala gränser och återkommande trakasserade de yngre kvinnliga kollegorna.

För egen del så lärde jag mig något och har sedan dess alltid markerat tydligt och direkt mot män som visar motsvarande beteenden. Och slutat skydda dem. Jag skulle önska att det var förövarna som istället postade #metoo som ett erkännande för sig själv och alla de han utsatt.

En I Mängden


Visa

"Jag blev inte trodd"


Var utsatt för övergrepp som ung.

När jag som vuxen berättade om det för närstående blev jag inte trodd.

D E T var det största övergreppet.

Kvinnor som inte tror på kvinnor - jag hoppas det finns en särskild plats i helvetet för dem.

Anna


Visa

"Trycker upp mig mot ett träd"


Det var i slutet på 50-talet.Jag var ca 16 år. På väg hem från en fest på vårkvällen och ljust ute, i sällskap med en kille. Plötsligt trycker han upp mig mot ett träd och försöker våldta mig.Jag lyckas pressa bort honom, göra mig fri och springa därifrån.

Ingrid


Visa

"Smutsig känsla i kroppen"


Var på en konsert. Stod längst fram. Plötsligt känner jag en hand som börjar smeka och försöker ta på mig mellan benen. Tar bort handen men den kommer tillbaka. Går därifrån med smutsig känsla i kroppen.

M


Visa

"Frågade om jag brukar runka"


Vid 12 års ålder blev jag klassiskt upplockad på hotellrummet av en av min pappas arbetskompisar, 'snäll gubbe' på typ 50, när jag kom dit frågade han frågor typ 'brukar du runka' och drog ner mig baklänges i sängen med handen mellan mina ben, JAG flög upp och sprang ut ur rummet under rop om att berätta inte för pappa DÅ... Jag berättade detta 30 ÅR senare!! -Varför sa du inget? ENKELT, ingen hade trott mig och jag tänkte -Inget hände, men nog fan var jag skräckslagen!

Kalle


Visa

"Jag började blöda"


Jag var 15 år och på en fest där jag och en kille började flörta. Vi hånglade och han sa att han skulle fixa ett rum till oss på övervåningen. Jag var väldigt full och följde med upp utan att reflektera. När jag insåg att han började ta klä av mig började jag strida emot, det kändes inte bra och ville inte längre. Jag sa tydligt nej men han fortsatte. Han pullade mig så hårt att jag började blöda och tryckte ner mitt huvud för att få en avsugning. Dagen efter hade jag väldigt ont och var svullen. I fyra dagar efter hade jag svårt att sitta och kissa.

Hans kompisar kom fram till mig i skolan i flera månader efter och sa att jag bara hade sex med honom eftersom hans föräldrar är rika.

Jag hade ingen aning om hans föräldrars ekonomi innan jag blev anklagad för det.

:/


Visa

"Rädd, paff och skärrad"


F.d. sambo som tog sig friheten att ha sex med mig medan jag näst intill sov av utmattning. Var inte medverkande alls själv. Inget liknande som hänt eller varit på väg att ske innan som jag kunnat se signaler. Därefter var det tack och hej för min del. Förstod nog inte först att det faktiskt var våldtäkt, han hade tjatat på kvällen innan. Är flera år sen men våndas av att jag nog kanske skulle anmält ändå. Men blev så rädd, paff och skärrad. Blev för rädd för var i beroendeställnig, inte säkert någon som kunde skydda mig skulle tro mig.

Mia


Visa

"De turades om att röra mig i underlivet"


Som 6-åring blev jag lockad in i en port av 2 vuxna män. I en hiss åkte de upp och ner med mig medans de turades om att röra mig i underlivet.

Efter ett tag lät de mig ut. Minns bara den där vidriga hissresan och deras händer.

Allt var så fel. Rädd. Maktlös.

Jag sa aldrig ngt hemma.

Först när jag fått eget barn vid 30 berättade jag för första gången till min mamma.

Madelene


Visa

"Det fortsatte nästan dagligen"


På min första arbetsplats i kök var jag 17 och blev tafsad på och kysst i nacken när jag skulle in i kylrummet och hämta grejjer. Det fortsatte nästan dagligen under hela den sommaren (ca 2,5månad) Allt från sexuella kommentarer till att ta min hand och lägga den på hans penis utanför byxorna, han var nog 40 - 45 då. Sedan fick jag reda på att han som skötte pizza avdelningen gått runt och sagt att vi legat.. han var då runt 30...

Nu är jag äldre och har mer skinn på näsan och kan säga ifrån.

Jenni


Visa

"Han skickade en dickpic"


Blev kontaktad av en man på en chattsidor på nätet som berättade att han var gift och hade barn och han ville bara prata lite grann. Mitt i alltihop utan förvarning dyker en dickpic upp och när jag undrar vad han håller på med och att jag inte är intresserad av sånt svara han bara. Sluta sura, det hjälper ju inget. Om du inte vills å kan du ju alltid blockera mig....

Anonym


Visa

"Frågade om jag är stor överallt"


Jag är stor och stark, muskulös och 'riktig karl'. Ni fattar. Schablonen. Timmerhuggaren. Vill få fast jobb. Jobbar och står i. Jobbar över. Chefen, hon tycker vi ska jobba över mer, bara hon och jag. För det är väl 'stake i mig'. Du orkar väl mer än de andra karlarna, du har 'väl mer att erbjuda än de andra', är du 'stor över allt'.... ska vi 'jobba över en middag'? .. oj förlåt hoppa hingsten... du vill fortsätta i branschen va?' Flera såg. Hörde. Ingen säger något. Är du i fokus för 'uppskattning' ska du vara tacksam... ta chansen.. va fan... du är karl 'passa på'.

Riktig karl


Visa

"Hennes man kröp ner under mitt täcke"


På nyårsfest tillsammans med min bästa väninna o hennes man. Sov över hos dom.Vaknade på natten av att han krypit ner under mitt täcke med handen under mitt linne. Andra gången var det också en väninnas man som la sig i min säng o börja göra närmanden.

Anonym


Visa

"Hade ont i halsen - fick klä av mig i bara trosor"


Gick till doktorn med halsont. Jag fick klä av mig i brar trosorna. Han förde in ett finger i mig. Vi var ensamma. Jag var 12 år. Mamma väntade i väntrummet. Jag sa inget.

Ulla


Visa

"Blev neddrogad och våldtagen av min kompis"


Blev neddrogad och våldtagen av min kompis som också var min granne vid flera tillfällen på 90-talet. Jag förstod det inte då för han drogade mig ju, men efteråt har jag pusslat ihop småbitar, flashar av minnen och bevis som att jag t ex hittade en använd kondom i toastolen. Just då förstod jag inte men nu gör jag. En annan sak är att en annan kompis talade om för mig att grannkompisen våldtagit mig. Trodde honom inte då men nu vet jag.

Så under många år har jag utrett det här på egen hand. Vet inte vem jag ska berätta för, för sent att gå till polisen antar jag. Jag umgås inte med de personerna som var mina kompisar på den tiden, det var många av dem som gjorde mig illa på olika sätt, så den här grannen är bara en av dem alla.

Jag bidar min tid så får vi se vad som händer i framtiden.

Martin K


Visa

"Chefen tryckte sig mot mig"


#MeToo. Kommer faktiskt på händelser efter hand. Tur kanske man glömmer om man nu ska glömma!

Dansade folkdans på en båt på Nilen. Turisterna höll de kjolklädda manliga dansarna i handen. Mitt i dansen upptäckte jag att det inte var mannens hand jag höll i utan hans penis dit han fört min hand!

På samma resa gick jag på massage. Sista massagen sade chefen till den massör som brukade massera mig att han själv skulle ge massagen. Jag fick vanlig massage men så började han gå över tiden och började göra konstiga massagerörelser.. bad mig ställa mig upp, tryckte sig mot mig varpå jag sa stopp. Jag vill sluta här! Han lydde. Ska man vara tacksam?

JohannaGrace


Visa

"Idrottsläraren tryckte sitt skrev mot mitt"


Jag kommer ihåg när min idrottslärare jag hade i 8:onde klass. Vi skulle ha dans och han skulle då visa hur killarna inte skulle göra. Han tar tag i mig och trycker sedan sitt skrev mot mitt. Alla andra runt omkring skrattar. Jag skrattar inte, jag fattar inte vad som händer. Jag vill skrika, slåss eller bara springa därifrån men det gör jag inte. Jag känner bara skammen.

Maria


Visa

"En äldre man tog mig mellan benen"


Jag är 63 år idag. När jag var 13 och stod jag och väntade i en port med en kompis när en äldre man kom förbi och tryckte upp mig mot väggen och tog mig mellan benen. Jag föste undan honom och inget mer hände, men obehagskänslan finns kvar efter 50 år. Jag har aldrig berättat om detta förr men nu är vi många som inte håller tyst längre!

Anna


Visa

"Plötsligt kände jag fingrar i mitt kön"


Hej. Jag är en kvinna född 1944. Är alltså 73 år. För många år sedan vikarierade jag för en respekterad gymnasielärare på ett gymnasium i Stockholm. Jag var i tjugoårsåldern och student och kunde inte drömma om att denne respekterade lärare hade en annan agenda när vi träffades för att jag skulle informera honom om det arbete jag hade gjort. En hand som trevade under min kjol och beslutsamt tog tag i mitt lår och plötsligt kände jag fingrar i min kön. Förfärligt. Jag rusade chockad ut ur rummet men tvingades hålla god min inför kolleger och rektor.

Eva Nyberg


Visa

"Mina bröder förgrep sig på mig"


Mina bröder började med övergrepp på mig när jag var 10 år. Det fortsätte till en försökte våltag mig när jag var 13. då fick jag raseriutbrott.

Fick sedan själskadebeteende och råkade ofta illa ut.

Har aldrig kommit över det. Har aldrig heller berättat för någon.

Mina bröder låssas som ingenting. Detta varpå -80 talet uppe i norrland..

Metoo


Visa

"Har blivit fasthållen, nertryckt och strypt"


Min chef ville att jag skulle följa med han till hans hytt när vi var på tjänsteresa ombord på en färja. Han sa att jag glömt min mobil i hans hytt och ville ge den till mig, men eftersom han var berusad och hade tafsat på mig hela kvällen gick jag direkt till min hytt och kollade att jag låst dörren både en och två gånger, mobilen hade jag i handväskan.

När jag var 10 år brukade de äldre grannkillarna i mitt kvarter jaga mig och mina tjejkompisar, när de hann ikapp oss brottade de ner oss på marken och juckade på oss. När jag var 14 år bjöd en av mina vänners pappa mig på karusell, i karusellen tryckte han ner handen mellan min ben, ingen märkte något.

Jag har blivit fasthållen, nertryckt och strypt av killar. På krogen har jag så många historier att jag inte ens orkar berätta allihopa, det är blickar, kommentarer, tafsande, kladdande. För en månad sen blev min bästa kompis överfallen våldtagen och misshandlad. Jag är helt knäckt i hjärtat och det gör så ont, men ingenting visar jag utåt. Det är så skambelagt. Hejja alla er som berättar era historier! Det ger även mig styrka att berätta om mina erfarenheter. Kärlek till er

Linda


Visa

"Var ska jag börja?"


Var ska jag börja? Äldre släkting som våldförde sig på mig före skolåldern. Män som blottar sig för oss i skolåldern. Män som trycker sig mot mig i tbanan i tonåren. Män som onanerar när de tittar på oss på badstranden i 20-årsåldern. Berusade män som är desperata när krogen stänger för att få någon med sig hem. Män i grupp som visslar, tafsar när man går förbi på gatan. Känslan av fysiskt underläge när man möter män som gör att man alltid har alla känselspröt igång för tonfall, gångstil mm och att man alltid är beredd att fly.

1956


Visa

"Fattade att något var fel"


Första gången, 7 år och ute och leker med vänner på innergård. Minns att jag springer till min hiss och försöker stänga den snabbt med känslan av att vara förföljd. Hinner inte stänga, en man öppnar och medan vi åker hiss ställer han sig och onanerar tills han kommer i ett hörn och säger "det är så man gör barn".

Andra gången, 11 år och en släkting vill att jag sitter i hans knä. Känner att han försöker diskret lägga handen på låret och närmar sig "dit". Fattade att något var fel. Hände någon gång till. Aldrig berättat för föräldrar.

Tredje gången, 13 år. På väg till vänner som ska möta upp mig halva vägen. En kille cyklar förbi och kollar in mig. Jag går på en ensam gata med höga husmurar. Hör cykeln bakom mig. Blir överfallen, våldtäksförsök... han stannar av mitt i. Aldrig berättat för mina föräldrar.

Tonårstiden, killar som tjatar efter sex...

Men idag som vuxen, "våga röra mig asså"

// MMD 32 år.

MMD


Visa

"Lärde mig att slåss"


Jag blev utsatt från första klass men lärde mig att slåss. Då tyckte fröken att jag inte var en riktig flicka. Som 12 åring kom första våldtäktförsöket men jag kunde slå ner killen. Som 50 + och huvudtalare på en internationell kongress var det tafsade från män som var professor. Mellan 7 år och 50 + har jag fått värja mig otaliga gånger. Mogna män måste sätta stopp!

Inger Danilda


Visa

Erik Wikén

Ella Berger

Prescilia Haddad

Michelle Muntau