Morden på den vita landsbygden


I sociala medier världen över sprids bilder på misshandlade och mördade vita lantbrukare i Sydafrika. Och USA:s president Donald Trump har twittrat om att det pågår ”ett storskaligt mördande”.

Somliga talar till och med om ett folkmord.

SVT Korrespondenterna åkte till våldets Sydafrika för att ta reda på vad som är sant och vad som är propaganda om morden på landsbygden.



Hela reportaget från Korrespondenterna finns att se i SVT Play.


Det är en tidig morgon och Bernadette Hall och hennes man David arbetar i det lilla mejeriet på deras gård.

Plötsligt ser Bernadette genom ett fönster hur det rör sig i majsfältet utanför. Hennes kropp fryser till is när hon inser att det är rånare som kommer.

– De är fem svarta män som går hukade och den som är längst fram håller en pistol i handen. Jag skriker till David att de är beväpnande!

Bernadettes man springer ut och frågar vad rånarna vill.

Sedan går allt mycket fort.

– Jag hör hur ett skott brinner av och försöker ta mig ut till David. Men en av rånarna håller i dörren. Utanför ser jag hur de attackerar min man.

Rånarna slår och skär David med stora macheteknivar, pangas som de kallas i stora delar av Afrika. Samtidigt sliter Bernadette i dörren för att komma ut och hjälpa sin man.

Mannen sänker sitt vapen mot honom och skjuter

När hon väl lyckas kan hon skönja sin man bakom ett odlat fält där han kämpar för sitt liv.

Samtidigt slåss hon själv med två rånare.

Då brinner nästa skott av.

– Allt jag ser är att David står på knä framför en av rånarna. Mannen sänker sitt vapen mot honom och skjuter.

Bernadette minns morgonen när hennes man mördades brutalt.

Bernadette vet ännu inte att skottet mot David har varit dödande. Hon släpas in i huset av rånarna, där de tvingar av henne koden till kassaskåpet.

Sedan bakbinder de henne på golvet i garaget och försvinner i hennes bil.

– Min hund börjar bita i repen och efter en stund kommer jag loss.

Bernadette springer till platsen där hon sist såg David på knä. Hon hittar honom livlös på marken.

– De hade avrättat honom.


Det tog många år innan Bernadette kom över sitt hat och hämndbegär efter makens död.

Det var sju år sedan David dog, men Bernadette bor kvar på gården. I ett av rummen i huset finns fortfarande en bild av hennes mördade make. Länge drevs hon av hämndkänslor och hat.

– Jag ville förgifta vattnet… åka ner till Soweto med ett gevär och alla som kom i min väg skulle jag ha…

Bernadette hejdar sig själv och torkar sina tårar.

– Nej, jag skulle nog inte ha gjort någonting, men det var så det kändes.

Det finns omkring 35 000 kommersiella lantbrukare i Sydafrika och de allra flesta av dem är vita. Mer än en person i veckan mördas på gårdar runt om i landet. Ofta är attackerna välplanerade för att ta sig förbi säkerhetsarrangemang.

Morden på vita lantbrukare i Sydafrika har upprört människor världen över.

Den 23 augusti i år twittrade USA:s president Donald Trump till sina nästan 56 miljoner följare om ett "pågående storskaligt mördande av lantbrukare i Sydafrika".

I Australien reagerade en minister med att vilja utfärda snabbvisum för att rädda vita sydafrikanska lantbrukare undan våldet. Och i sociala medier världen över spreds bilder på svårt misshandlade och mördade vita människor från gårdar runt om i Sydafrika.

Det är viktigt att lantbrukarna beväpnar sig

Afriforum är en intresseorganisation för främst vita afrikaanstalande sydafrikaner. Ett stort antal medlemmar är lantbrukare, eller boer som många också kallar sig.

Det är Afriforum som ligger bakom mycket av den information som syns i de sociala flödena, även Trumps tweet är frukten av lobbyarbetet.


Afriforum uppmanar nu alla lantbrukare att beväpna sig. Om man ska vara beredd gäller det att öva.

Jag träffar Ian Cameron från Afriforum i organisationens rum för övervakning av säkerhet. På skärmar längs väggarna följs incidenter runt om i landet. I brist på polisiära insatser har Afriforum byggt upp en egen säkerhetsapparat, som både verkar centralt med lobbyism och med att ge lantbrukare praktiska råd.

– Det är viktigt att lantbrukarna beväpnar sig och att de lär sig att hantera vapnen, säger Ian Cameron.

Över hela Sydafrika tränar insatsgrupper som är beredda att ingripa om larmet går.

Det är ingen tvekan om att Sydafrika upplever ett alltmer polariserat samhällsklimat.

När ledande politiker som EFF:s Julius Malema sjunger gamla kampsånger om att skjuta boer upplever många det som ett direkt och verkligt hot. Samtidigt har landets ekonomi körts i botten under korrupta ledare som Jacob Zuma.

Regeringen har beslutat att mark ska exproprieras utan kompensation. Det motiv som regeringen anger är att jämna ut ägandet mellan svarta och vita. Men många vita lantbrukare som äger stora markarealer ser åtgärden som en ren stöld.

Det är inte en fråga om, utan när kriget börjar

En del har gått så långt att de aktivt förbereder sig på ett krig mellan svarta och vita.

Organisationen Suidlanders medlemmar har husvagnar färdigpackade med livsmedel och förnödenheter.

– Det är inte en fråga om, utan när kriget börjar, säger Simon Roche från Suidlanders.


Simon Roche förbereder sig på krig och har gömt mat så att tio personer kan klara sig ett år.

Vi träffar Simon Roche i det lilla ensligt belägna samhället Van der Kloof. Han visar oss undangömd nödproviant ute i vildmarken och berättar om försvarslinjerna som ska bemannas i kriget som han menar snart kommer.

Det viskas också om stora arsenaler av vapen som ligger nedgrävda. Men de platserna får vi inte filma eller fotografera.

Suidlanders medlemmar tror att det blir krig mellan svarta och vita.

Även om Suidlanders är något av en apart grupp i marginalen är det många fler än dem som ser en stundande konflikt som oundviklig. Afriforum har anklagats för att sprida en skev bild som driver på polariseringen i landet.

Och det är många som talar om vapen.

Det som är på gång i det här landet kommer skaka världen

På Bernadettes gård träffar vi några av hennes grannar. De är alla vita män och de ser demokratins införande som ett förräderi.

– Vi förlorade aldrig något krig, vi blev förrådda 1994. Men det som är på gång i det här landet kommer skaka världen. Jag tänker inte sitta och vänta oförberedd, säger Chris Theunissen.

– Vi kommer att försvara oss, säger Dave Rothenberg.

När jag frågar dem vad de egentligen tycker om svarta människor känns det som apartheid bara försvunnit på pappret i Sydafrika.

– Jag är mer rasist i dag än jag någonsin varit, säger Chris Theunissen.

Chris Theunissen och hans grannar litar inte på svarta människor.

Jag ber Chris att utveckla vad han lägger i ordet rasist och jag frågar hur han skulle ställa sig till att hans son vill gifta sig med en svart kvinna.

– Då har jag ingen son. Vad är det för konstigt med det? Jag vill inte ha en massa blandbarn som springer runt mig, säger han.

– De passar inte in här, fyller Dave Rothenberg i.

Deras avsky mot svarta tycks bottna i en känsla av att vara särskilt utsatta. Kanske också i forna tiders privilegier som har försvunnit.


Rädslan för att bli angripen är högst levande hos lantbrukare i Sydafrika. Nästan alla känner till något fall. Högerextremister i väst talar om ett organiserat folkmord.

Men frågan är om de är särskilt mycket mer utsatta än andra i Sydafrika.

– Under alla mina år som jag jobbat polisiärt och med att studera frågan har jag aldrig sett något som pekar på det, säger Johan Burger på Institute for Security Studies.

Det finns inga bevis för att morden på lantbrukare är organiserade, enligt säkerhetsexperten Johan Burger.

Sydafrika är ett av världens mest våldsamma länder. Förra året mördades 62 personer på lantbruk i Sydafrika. Det är en hög siffra, men samtidigt har landet en närmast krigsliknande mordstatistik.

Varje dag mördas 57 personer i Sydafrika — strax över 20 000 människor förra året.

Och våldet når alla, oavsett hudfärg.

Bob Nameng menar att kriminaliteten drabbar svarta i städerna.

Det var blod på väggarna och i taket

Vi åker till Bernadette Halls granne som nyligen upplevde ett bestialiskt mord på sin gård.

I maj i år, på mors dag, skulle Jo-an Engelbrechts föräldrar komma över på lunch. De bodde ett stenkast från Jo-an och när de inte svarade i telefon gick Jo-an över till sina föräldrars hus.

Det han fick se chockade honom svårt.

– Det var blod på väggarna och i taket. Jag hittade mina 80-åriga föräldrar bakbundna på golvet.

Båda föräldrarna hade mördats under extremt våldsamma former.

– De torterades, förmodligen för att rånarna ville ha nycklarna till kassaskåpet.

Jo-an är fortfarande märkbart drabbad av det fruktansvärda som hände. I hans föräldrars hus står alla möbler orörda. Hans pappas glasögon ligger kvar på skrivbordet och i köket står några kastruller framme.

Jo-an Engelbrecht hittade sina föräldrar torterade och dödade.

En annan granne, Firi Lechete, har nyligen flytt våldet i storstaden Johannesburg för ett stilla liv på landet. Han ser riskerna med att vara lantbrukare, men menar att man lika gärna kan drabbas av rånare i stan.

– I Johannesburg kan man bli skjuten eller bilkapad. Det är så mycket som händer. Visst måste man vara på sin vakt här på landet, men jag trivs bra med min familj här.

Visst måste man vara på sin vakt här på landet

Firi Lechete tror att vissa mord på vita lantbrukare kan bero på ett uppdämt hat, men att de flesta har sin förklaring i det allmänna våldsläget.

– Folk är beväpnade här ute. Det vet rånarna. Jag tror att de många gånger skjuter för att de är nervösa.

Firi Lechete tror att de flesta mord har sin förklaring i det allmänna våldsläget.

Andra har pekat på att ensligt belägna gårdar är utsatta främst på grund av läget. Frånvaron av polis på landsbygden och en föreställning att det finns pengar på gårdarna tros ligga bakom brotten.


Det finns gott om hopplöshet i Sydafrika - ett land som lider av korruption och fortfarande återhämtar sig efter apartheid.

Enligt Världsbanken är Sydafrika världens mest ojämlika land, som både lider i sviterna av apartheid och efter vanstyret under korrupta ledare som Jacob Zuma.

I takt med polisväsendets förfall och ekonomins nedgång har brottsligheten och våldet stigit.

För varje mördad människa finns mångfalt fler anhöriga kvar. Barn, syskon och föräldrar tvingas leva vidare.

Bernadette har haft tur och hittat kärleken, en andra gång i livet.

– David och jag var tvillingsjälar. André är en helt annan person, men han är världens finaste man.



Johan Ripås


Reporter

Emil Larsson


Fotograf

Carin Carlund


Video

Ylva Larsson


Webbproduktion


Publicerad: 24 november 2018