Har du koll på Sveriges historia?


Under år 2023 firar Sverige 500 år. Den 6 juni, alltså på nuvarande nationaldagen, för 500 år sedan valdes Gustav Vasa till Sveriges kung. Sedan dess har Sverige varit självständigt. Vad kan du mer om viktiga händelser i Sveriges historia – och framförallt – vet du när de hände?


Ditt mål är att bygga en tidslinje över tio viktiga händelser i Sveriges historia.

Placera varje ny händelse i relation till de andra på tidslinjen.

Dra i en händelsemarkör för att placera den där du tror den hör hemma.

Tryck på ”Gissa!” när du är nöjd med din placering.

Lycka till!

I tidslinjen nedan kan du läsa mer om händelserna, i kronologisk ordning.


1520 - Stockholms blodbad

Stockholms blodbad inleddes direkt efter att Kristian II kröntes till kung i november 1520, efter blodbadet blev han mer känd som Kristian Tyrann i Sverige. Närmare 100 personer avrättades de följande dagarna, bland dem många inom aristokratin som hade gett sitt stöd åt Sturepartiet de föregående åren. Den avsatte ärkebiskopen Gustaf Trolle påstod att Sten Sture och hans anhängare gjort sig skyldiga till kätteri. Enligt uppgifter angav den ansvariga bödeln att 82 personer avrättades - om det stämmer så avrättades 20-20 fler personer än de som Trolle pekat ut.



1523 – Sverige blir självständigt

Sedan slutet av 1300-talet hade Sverige ingått i en union med Norge och Danmark, den så kallade Kalmarunionen. Men år 1520 tog Gustav Eriksson Vasa makten i Sverige, först som riksföreståndare men 1523 valdes han till kung och Sverige blev självständigt.



1658 – Freden i Roskilde

Freden i Roskilde slöts den 26 februari 1658 och därmed avslutades Karl X Gustavs första danska krig. Resultatet av kriget blev att Danmark överlät Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm och Trondheims län till Sverige. Freden blev dock kortvarig för redan till sommaren samma år av startade Karl X Gustav ett andra krig mot Danmark.



1766 – Tryckfrihetsförordningen införs

Tryckfrihetsförordningen är tillsammans med yttrandefrihetsgrundlagen en av de två så kallade mediegrundlagarna i Sverige. Tryckfrihetsförordningen behandlar frågor om tryckfrihet, grundlagsskydd för vissa medier, och innehåller även offentlighetsprincipen.



1876 – Statsministerämbetet inrättas

Från år 1809 fanns titlarna justitiestatsminister och utrikesstatsminister, som var de främsta ledamöterna av statsrådet eller regeringen. När regeringsformen reformerades 1876 bestämde man att det skulle finnas en statsminister som skulle vara chef för regeringen. Ett annat statsråd skulle vara chef för justitiedepartementet, nämligen justitieministern och ett tredje för utrikesärenden, alltså utrikesministern. Sveriges förste statsminister var Louis De Geer, som fram till dess hade varit justitiestatsminister.



1922 – Första Vasaloppet hålls

Vasaloppet körs första söndagen i mars varje år och är 90 km långt. Det är det längsta, och sett till antalet deltagare även det största, långloppet i världen. Loppet körs på en del av den sträcka som historiker menar att Gustav Vasa färdades på då han flydde från Mora till Sälen för att komma undan Kristian II:s soldater under vintern 1520–1521.



1974 – Abba vinner Eurovision

Abbas stora, internationella genombrott kom just när bandet vann Eurovision Song contest med låten Waterloo. Gruppens namn bildades av den första bokstaven i medlemmarnas namn; Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog samt Benny Andersson och Anni-Frid ”Frida” Lyngstad. Abba är invalt i Rock and Roll Hall of Fame och räknas som en av de största grupperna i musikhistorien.



1986 – Statsminister Olof Palme mördas

Sven Olof Joachim Palme föddes i Stockholm år 1927 och var Sveriges statsminister från 1969–1976 och från 1982 fram till sin död 1986. Palme mördades den 28 februari 1986 på Sveavägen i Stockholm efter att han varit på bio med sin fru Lisbeth Palme och därmed startade den största svenska polisutredningen i modern tid. Vid en pressträff den 10 juni 2020 utpekades den avlidne Stig Engström som Olof Palmes troliga mördare av chefsåklagare Krister Petersson, men åsikterna om vem som begick mordet går isär.



1994 – Sverige tar brons i fotbolls-vm

Fotbolls-VM spelades på sommaren i USA 1994. Vann gjorde Brasilien men Sverige gjorde en av sina bästa turneringar någonsin och tog brons mot Bulgarien. Bland bronsmedaljörerna hittar vi namn som Thomas Ravelli, Henrik Larsson, Martin Dahlin, Tomas Brolin och Kennet Andersson.



1995 – Sverige blir EU-medlem

Efter att 52,3 procent av svenskarna röstade ja i en folkomröstning blev Sverige 1995 medlem i EU, samtidigt som Finland och Österrike. Därmed hade EU 15 medlemsländer - idag har EU 27 medlemsländer och 24 officiella språk.


SVT Datajournalistik

Här kan du ser mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 6 juni 2023