Blåsningen i Östersund


Fusket bakom det svenska fotbollsundret

Framgångssagan om Östersunds FK har blivit berättad många gånger förr, men historien bakom har fram tills nu varit okänd för allmänheten. Uppdrag granskning kan avslöja hur hemliga avtal, luftfakturor – och en skenförsäljning av en oansenlig restaurangbarack – har hjälpt den lilla jämtländska fotbollsklubben in i den svenska fotbollens finrum.

I centrum står klubbens mångårige ordförande, Daniel Kindberg.

Read this story in english

Augusti 2017. Östersund står på tröskeln till att erövra Europa. Slutsekunderna i play off-matchen mot det grekiska storlaget PAOK Thessaloniki blir något av det mest dramatiska som utspelat sig på Jämtkraft arena i Östersund.

När domaren sätter visselpipan i munnen och blåser av matchen knyter klubbens ordförande Daniel Kindberg nävarna vid sidlinjen och släpper ifrån sig ett segervrål.

Sensationen är ett faktum – lilla Östersunds FK är klara för gruppspel i Europa League.

Spela klippet för att se ögonblicket då det står klart att ÖFK ska spela i Europa. Foto: SVT

Det är Daniel Kindbergs verk och vision som lyckats trollbinda en hel stad. Han har varit med sedan resans början, då få vågade drömma om de framgångar som utspelar sig framför hans ögon här och nu.

När Daniel Kindberg tar över som klubbens ordförande, i slutet av 2010, är ÖFK i fritt fall. Klubben halkar ner till Division 2 och ekonomin är ansträngd. Förutsättningarna för en fotbollsklubb på elitnivå i inre Norrland är inte de bästa, med ett bistert klimat och tuffa ekonomiska förutsättningar.

Men Kindberg har redan då siktet inställt på Allsvenskan och Europa.

Daniel Kindberg kramar om spelaren Ken Sema inför en match. Foto: TT

En ny tränare rekryteras från England och på bara två säsonger går laget från division 2 till Superettan – den högsta division som ett jämtländskt herrlag spelat i på 20 år.

Och Daniel Kindberg har en betydande roll i att tränaren, Graham Potter, kommer till Östersund.

– Han var anledningen till att jag hamnade där. Han sålde mig visionen kan man säga, idén. Och jag trodde på den. Jag tror att hans förmåga att skapa en vision som alla kunde följa var en stor del av framgången, säger Potter, som nu tränar det brittiska laget Swansea.

”Hans förmåga att skapa en vision alla kunde följa var en stor del av framgången”

Graham Potter, tidigare tränare för ÖFK

Efter två säsonger i Superettan lyckas ÖFK, 2014, ta sig vidare från Superettan upp i landets högsta division: Allsvenskan.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja att platsen i Superettan och Allsvenskan kanske aldrig hade varit möjlig – om det inte vore för en oansenlig restaurangbarack.


Klubben får en barack som gåva

Daniel Kindberg är en profil i Östersund som inte bara har spelat en stor roll för stadens fotbollsklubb. 2012 är han ordförande för Östersunds FK samtidigt som han sitter som vd för bolaget Fältjägaren, ett dotterbolag till Peab – fotbollsklubbens viktigaste sponsor.

Samma år skänker Fältjägaren en gåva till ÖFK. Gåvan är i form av en oisolerad barack utan golv. Den kommer senare att användas som restaurang och är placerad bakom norra ståplatsläktaren på Jämtkraft arena.

Klubbens ledning uppger vid gåvotillfället, enligt dokument som Uppdrag granskning tagit del av, att baracken är värd 1,1 miljoner kronor.

Restaurang-baracken står på plastplattor som normalt används för att skydda gräset på arenan. Foto: SVT

I årsredovisningen framgår att ÖFK sedan säljer baracken, för tre gånger så mycket: 3,2 miljoner kronor.

Enligt revisorn är försäljningen avgörande för klubbens framtida ekonomi. I bokslutet hamnar det egna kapitalet i klubben, tack vare restaurangen, på plus.

Och det ska visa sig vara en viktig pusselbit för Östersunds kommande framgångar. Spel i Superettan förutsätter nämligen att klubben kan visa upp en bra ekonomi. Utan det ges ingen elitlicens, vilket är Svenska fotbollförbundets krav för spel i både Superettan och Allsvenskan.

Spelarna hyllar tränaren Graham Potter efter en match i Superettan 2015. Foto: TT

Men det är något som är konstigt med restaurangbaracken. Trots att restaurangen ska vara såld, står den idag kvar på Jämtkraft arena – och bokförs varje år som en tillgång för klubben på 3,1 miljoner kronor.

– Restaurangen såldes aldrig utan är kvar i klubbens ägo, säger Lars Landin, kanslichef på ÖFK, till Uppdrag granskning.

Han, tillsammans med två andra personer från ÖFK, intygade skriftligen år 2012 att all information rörande försäljningen var sanningsenlig.

När Uppdrag granskning kontaktar ÖFK säger klubben att man inte vet varför man i årsredovisningen skrev att baracken var såld.

”Restaurangen såldes aldrig”

Lars Landin, kanslichef ÖFK

Klubben har fortsatt värdera byggnaden till 3,1 miljoner kronor, år efter år. Trots att man, enligt de dokument som Uppdrag granskning tagit del av, värderade den till 1,1 miljoner vid gåvotillfället.

Siffran kan alltså ha lurat Svenska fotbollförbundet, som årligen bedömer klubbens ekonomi, eftersom den är baserad på ett felaktigt underlag.

Baracken var från början en gåva från bolaget där Daniel Kindberg var vd – till fotbollslaget där samme Kindberg var ordförande.

Och det finns fler exempel på när Daniel Kindbergs dubbla stolar leder till frågan: Var får ÖFK sina pengar ifrån?


En reporter börjar ställa frågor

2013 gör Östersunds FK sin första säsong i Superettan. Samtidigt, berättar källor för Uppdrag granskning, vill Peab få bort Daniel Kindberg som vd för dotterbolaget Fältjägaren.

Enligt källorna handlar en del av missnöjet om ett sponsor-avtal som Kindberg försökt driva igenom, samt hans dubbla roller som Peab-chef och ÖFK-ordförande. Kort därefter inleder byggbolaget en internutredning och Kindberg säger upp sig.

Plötsligt får han jobb som vd på det kommunala bostadsbolaget Östersundshem. En rekrytering som förvånar många eftersom den går snabbt, utan någon annonsering och utan förankring hos kommunledningen.

Ingen vet det då, men Daniel Kindbergs intåg i Östersunds kommun, och hans möjlighet att hantera miljoner av kommunens pengar, kommer att bli ovärderligt för ÖFK och de framtida framgångarna.

Reportern Linda Hedenljung på tidningen Östersunds-Posten kommer att granska Kindbergs affärer. Foto: SVT

En av få som ställt kritiska frågor, som granskar Daniel Kindbergs affärer och fotbollsklubbens ekonomi, är Linda Hedenljung, reporter på Östersunds-Posten.

– Varenda människa ute på gågatan har en ÖFK-mössa eller halsduk på sig, så är det ju. Och jag vet att jag inte är en av Östersunds mest uppskattade människor, säger hon.

Det tar bara några månader innan en intervju leder till ett infekterat bråk mellan Daniel Kindberg och tidningen Östersunds-Posten.

Spela klippet för att höra Linda Hedenljung berätta om intervjun med Daniel Kindberg. Foto: SVT

Intervjun handlar om en markaffär som kommer att få stor betydelse längre fram, både för ekonomin i det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och Östersunds FK.

Östersundshem har ett tydligt uppdrag att bygga fler bostäder. Men för att göra det krävs byggklar mark. Och det första Daniel Kindberg gör som ny vd för Östersundshem är att inleda förhandlingar om att köpa loss mark från sin tidigare arbetsgivare Peab.

”Det är något konstigt här”

Linda Hedenljung, reporter Östersunds-Posten

Affären blir av och Östersundshem köper byggnader och byggrätter från Peab, fördelat på flera olika markområden. Prislappen: 127 miljoner kronor.

– Någonstans under intervjun inser jag att det finns något med den här markaffären. Det är något konstigt här, säger Linda Hedenljung.

Priset för marken har fastställts utan någon extern värdering.

Daniel Kindberg har helt enkelt själv bestämt vad han vill betala för marken som han köper från sin tidigare arbetsgivare. Han säger att affären är en av de bästa som Östersunds kommun någonsin gjort.

Men Uppdrag granskning kan nu avslöja ett dokument som Daniel Kindberg aldrig berättat om, men som funnits i hans dator. I dokumentet framgår det att markaffären, tvärtemot vad Kindberg påstått, har varit långt ifrån en bra affär för Östersundsborna – och att inte ens Kindberg själv kan ha tyckt det.

Daniel Kindberg värderar själv marken till 82 miljoner kronor, enligt dokumentet. Foto: SVT

I dokumentet framgår att ett möte har ägt rum 3 februari 2014, där markaffären avhandlats. Med på mötet fanns Peabs grundare Mats Paulsson och en annan hög Peab-chef tillsammans med vd:n för Östersundshem, Daniel Kindberg, och vice vd Hans Carlsson.

Där har Daniel Kindberg själv, svart på vitt, skrivit att marken är värd 82 miljoner kronor, alltså 45 miljoner mindre är vad han sedan köpte den för.

Men det finns en anledning till Daniel Kindbergs vilja att få igenom affären, även om det blir 45 miljoner dyrare för Östersunds medborgare: Östersunds fotbollsklubb.


En stad som handlar om fotboll

2015 tar Östersunds FK klivet upp i Allsvenskan. Två år senare vinner de svenska cupen och får kvala för spel ute i Europa.

Efter ett väl genomfört kvalspel är sensationen ett faktum: lilla Östersunds FK är klara för gruppspel i Europa League. Daniel Kindbergs vision om europaspel har blivit verklighet.

Ken Sema, som nu spelar i Premier League-laget Watford, var en tongivande spelare under Östersunds framgångar.

– Det blev liksom en stad som handlade om fotboll. Man gick runt med halsdukar, mössor och allt annat och alla liksom hejade på laget. När jag gick och handlade mat så var det “kom igen nu Ken på söndag”. De visste vem och vilka vi var, små barn, äldre kvinnor och äldre män, säger han.

Ken Sema efter segern mot Hertha Berlin i Europa League. Foto: TT

Men framgångarna tar inte slut där. Efter lyckade resultat mot bland annat storlag från Spanien och Tyskland lyckas ÖFK även ta sig vidare till slutspelet.

Där ställs ÖFK, som varit ett amatörlag bara några år tidigare, mot en av världens största klubbar: Arsenal.

Första matchen på Jämtkraft arena blir svår och jättarna Arsenal vinner med 3–0. Men när returmatchen spelas i London händer något.

Spela klippet för att höra Ken Sema berätta om matchen mot Arsenal. Foto: SVT

Östersund vinner med 2–1 på bortaplan, men på grund av att Arsenal gjort fler mål totalt i båda matcherna så åker ÖFK ut ur turneringen.

Europaäventyret är över, men framgången lämnar spår i fotbollsvärlden och hyllningskörerna ekar.

Två månader senare skakas fotbollsklubben i grunden och Daniel Kindberg pekas ut som spindeln i nätet av en raffinerad brottsplan – med syfte att gynna Östersunds FK.


Papper hittas på Kindbergs kontor

På morgonen den 17 april 2018 genomför polisen razzior mot flera adresser i Östersund.

Daniel Kindbergs arbetsrum söks igenom och hans dator tas i beslag. Även Kindbergs bostad gås igenom och han anhålls, misstänkt för grov ekonomisk brottslighet.

Han säger upp sig från sin vd-post hos det kommunala bostadsbolaget, men ÖFK lämnar han inte.

”Han förstår dock inte varför han är misstänkt för detta”

Ur polisförhör med Daniel Kindberg

I en bokhylla på Daniel Kindbergs kontor på Östersundshem ligger några papper med pilar, siffror och företagsnamn. Polisen hittar dem inte när de gör sitt tillslag, men personal på det kommunala bostadsbolaget upptäcker dem senare när de går igenom kontoret.

På anteckningarna står det “fördelning luft” och “luftfaktura” – och en uträkning på hur många procent som ska läggas på olika projekt.

Pappret som hittas på Daniel Kindbergs kontor. Foto: SVT

På ett annat papper finns ett slags schema över hur pengar ska flyttas runt mellan två av Kindbergs bolag, Östersunds fotbollsklubb och ett annat bolag med säte i Sollefteå.

Senare samma år, under luciaveckan 2018, åtalas Daniel Kindberg och två andra personer misstänkta för grov ekonomisk brottslighet.

Den ene är en barndomsvän till Kindberg, som kommer att kallas för Sollefteåföretagaren.

Den andre är en mellanchef på Peab, Daniel Kindbergs förra arbetsplats.

Det ska visa sig att den ifrågasatta markaffären på 127 miljoner kronor var en förutsättning för den misstänkta brottsplan som Kindberg och de andra två männen nu åtalas för.

Och planen ser, enligt misstankarna, ut såhär:

Spela klippet för att se hur den misstänkta brottsplanen ser ut. Foto: SVT

I mejl ser Uppdrag granskning hur ekonomiskt pressad ÖFK och dess bolag varit genom åren. Paniken lyser igenom sommaren 2015 med miljonskulder som måste betalas inom några månader, annars är elitlicensen och spel i Allsvenskan i fara.

En månad senare har skulden vuxit till 1,6 miljoner kronor.

Men till skillnad från kanslifolket verkar Daniel Kindberg ha kontroll på situationen och meddelar:

”Jag har ringt pushat på Peab att betala!!”

Under samma period skickar Peab fakturor till Östersundshem för byggprojekt som plötsligt blivit dyrare. Pengar betalas ut, som sedan misstänks ha hamnat hos ÖFK.

Daniel Kindberg, Sollefteåföretagaren och Peabmannen misstänks alltså för att genom osanna fakturor ha skaffat fram pengar till Östersund FK:s elitsatsning genom att slussa miljoner av Östersundshems pengar till ÖFK.

Östersundshem och Peab har funnit osanna fakturor för över tio miljoner kronor.

Hos Sollefteåföretagaren hittar polisen anteckningar som beskriver projekt på stadsdel norr som ska ha utförts för Peab, som Östersundshem sedan betalat. Foto: SVT

Under några hektiska dagar korsförhörs de tre männen av polisen.

Sollefteåföretagaren erkänner att han saltat en del fakturor och att pengar har gått till att sponsra ÖFK. Peabmannen har inga kommentarer till polisens frågor och Daniel Kindberg säger att han inte förstår varför han är misstänkt.

Senare erkänner Peabmannen att det kan röra sig om osanna fakturor.

”Daniel vill ändra sin berättelse”

Ur polisförhör med Daniel Kindberg

Och när polisen konfronterar Daniel Kindberg med vad Sollefteåföretagaren och Peabmannen sagt i förhören vill Kindberg ändra i sin berättelse. På tredje dagens förhör erkänner han grovt bedrägeri och säger nu att det, enligt hans bedömning, varit både saltade fakturor, osanna fakturor och riktiga fakturor.

Ett erkännande han tar tillbaka cirka en månad senare.


Hjärtat bultar rödsvart ändå

Några dagar efter åtalet meddelar Daniel Kindberg sin avgång som ordförande för Östersunds FK.

Efterträdaren blir Hans Carlsson, som är en vän sedan lång tid tillbaka. Han och Daniel Kindberg har varit kollegor sedan regementet, på Peab och även på Östersundshem, där Hans Carlsson varit vice vd under Daniel Kindberg.

Hans Carlsson var också en av de personer som var med på mötet där markaffären värderades till 82 miljoner kronor – för att senare köpas för 45 miljoner kronor mer.

”Jag har frågat runt och ingen vill uttala sig”

Niclas Lidström, pressansvarig ÖFK

Uppdrag granskning har under lång tid försökt få till en intervju med Daniel Kindberg, men hans advokat har avrått honom från att medverka. Dock har Kindberg valt att medverka i andra medier under reportagets gång.

Inte heller Hans Carlsson eller någon annan från ÖFK:s ledning har velat bli intervjuad.

– Jag har frågat runt och ingen vill uttala sig, säger Niclas Lidström, press- och medieansvarig på ÖFK.

Spela klippet för att se när Uppdrag granskning försöker få en intervju med ÖFK:s nuvarande ordförande under klubbens medlemsmöte. Foto: SVT

Fotbollsframgångarna har gett Östersund reklam och publicitet som inte går att värdera i pengar. Det framgångsrika laget har trollbundit människor inte bara i Jämtland och Sverige – utan även i Europa.

Och trots brottsmisstankarna mot den tidigare ordföranden och anklagelserna om ekonomisk dopning bultar fortfarande hjärtat rödsvart på många håll i Östersund.

”ÖFK, vi ger oss aldrig”

Börje Svedjesten, ÖFK-supporter

Börje Svedjesten, en lokal idrottsprofil som brinner för fotboll och för ÖFK, missar sällan en match. På huvudet sitter en rödsvart mössa med ÖFK:s logotyp på.

– ÖFK, vi ger oss aldrig. Nej, alla som har skaffat sig en sådan här känner sig nog fortfarande stolta över ÖFK. Och stoltare ska vi bli, säger han.

När frågan väcks är Börje Svedjesten säker på sitt svar. Oavsett vad domen blir så var det värt det, om det annars hade betytt att Östersundarna hade blivit utan det där magiska fotbolls-äventyret.

– Skulle man få välja på att det inte är något brottsligt bakom som skulle betytt att vi inte fått uppleva det här, då väljer jag tveklöst det här vi fått uppleva.

Spela klippet för att höra intervjun med ÖFK-supportern Börje Svedjesten. Foto: SVT

Efter misstankarna mot Daniel Kindberg utreder kommunen och Östersundshem flera nybyggnadsprojekt som blivit dyrare än beräknat.

I kölvattnet av Kindberg-affären har Peab gjort sig av med två chefer och en konsult.

Rättegången mot Kindberg, Peabmannen och Sollefteåföretagaren beräknas starta i slutet av april.

ÖFK tillbakavisar uppgifter om ekonomisk dopning och hävdar att klubbens ekonomi i huvudsak balanserats med spelarförsäljningar och investeringar av Daniel Kindberg. Klubben vill inte heller uttala sig om uppgifter som rör åtalet mot Daniel Kindberg.

Graham Potter, ÖFK:s tidigare tränare, säger såhär om åtalet mot mannen som fick honom att träna det lilla jämtländska fotbollslaget:

Spela klippet för att höra intervjun med tidigare tränaren Graham Potter. Foto: SVT

I en serie i fyra delar berättar Uppdrag granskning hela historien om ÖFK, Daniel Kindberg och den misstänkta brottsligheten. Du kan se serien genom att klicka på något av avsnitten:




Jesper Henke


Reporter

Magnus Svenungsson


Producent

Samir Bezzazi


Research

David Lindahl & Ella Hopf Berger


Webbproduktion


Publicerad: 19 mars 2019 / Ansvarig utgivare: Ulf Johansson