Överdoserna väckte Vilhelmina

”Hans död får inte vara förgäves”


Inom loppet av några dagar släcks två unga människors liv i Vilhelmina i södra Lappland. En av dem som dör är 20-årige Robert Kallin. När hans familj väljer att prata offentligt om drogproblemen blir det en väckarklocka som får hela orten att vakna.De anhörigas öppenhet gör att fler öppnar ögonen

5 november. Två dagar efter Robert Kallins död startas facebookgruppen "Håll i, håll om". Där samlas över 600 personer - var tionde Vilhelminabo - för att diskutera drogerna och hur trenden kan vändas. En kväll möts föräldrar ur gruppen i en lokal i centrala Vilhelmina.
Enligt polisen har droger hittats hos så unga som elvaåringar i Vilhelmina.

– På min tid var det alkohol som gällde, vi sprang när vi såg droger, säger Göran Kallin, bror till ett av dödsoffren.

SVT träffar några 15-åringar i Vilhelmina. Inte alla vill synas framför kameran, men Theo vill dela sin bild om det som hänt.
Det är lika lätt att få tag på droger i glesbygd som i större städer numera. Det räcker att beställa via nätet och få dem hemskickade med posten. Det är något som försvårar för polisen.
En månad har gått sedan Robert Kallin avled. Familjen vet fortfarande inte vad han överdoserat. Saknaden bär de resten av livet.
Folk engagerar sig annorlunda nu än innan dödsfallen

De flesta SVT pratar med ser ljust på framtiden i Vilhelmina. Det finns en unik styrka i det lilla samhällets gemenskap.

Läs allt om överdoserna och efterspelet:Mikael AssmundssonReporter

Josefine HolgerssonReporter

Anna SvenssonReporter

Publicerat 4 december 2019