Partiernas förslag för färre skjutningar

306 konstaterade skjutningar i Sverige hittills i år. 135 personer har skadats och 40 personer har dött. Det är mer än en fördubbling av dödsskjutningar om man jämför med fem år sedan och tio fler än förra året.

Trygghet, lag och ordning, brott och straff kommer att bli en stor valfråga. Vi har frågat partierna vilka konkreta politiska förslag de har för att minska antalet skjutningar.

Se också vår kartläggning av alla dödsskjutningar i Sverige år 2017

Socialdemokraterna: Husarrest och fotboja för unga

"Den 1 januari träder ny lagstiftning i kraft som innebär att den som grips på offentlig plats med ett skarpladdat vapen döms till minst två års fängelse. Dessutom kommer den gripne att hållas häktad fram till rättegång och påbörjat straff. Så den som väljer att gå ut på stan med en pistol riskerar att inte komma hem igen på ett par år. Och i samband med att den nya lagstiftningen träder i kraft så genomförs också en vapenamnesti för att få bort vapen från gatorna.

Vi ska också införa nya påföljder för unga företrädare som till exempel husarrest med fotboja som blir ett steg mellan påföljder helt utan tvång och placering på en låst avdelning. Dessutom påbörjas i slutet av januari en försöksverksamhet med snabbare lagföring för unga. Det blir ett viktigt sätt att tidigare kunna visa en tydlig reaktion från samhället och få bort unga som befinner sig i riskzonen för en grövre kriminalitet från gatan."

Visa

Moderaterna: Dubbla straff till gängkriminella

"För att vända utvecklingen med skjutningar behövs fler poliser som är synliga och närvarande. Vårt förslag innebär 10.000 fler anställda inom svensk polis till 2025.

Moderaterna vill även skärpa straffen för vissa vapenbrott. Bland annat vill vi att maxstraffet för synnerligen grova vapenbrott ska höjas och att fler vapenbrott än i dag ska anses som grova.

Vi har allvarliga problem med brott kopplade till kriminella uppgörelser, såsom exempelvis skjutningar. Därför vill vi se en särskild straffskärpningsgrund som kan leda till dubbla straff för vissa brott som har ett samband med uppgörelser i kriminella grupperingar (gängbestämmelse).

För att fler brott ska kunna klaras upp och för att bättre ta kontroll över särskilt utsatta områden bör möjligheterna till kameraövervakning förstärkas. Därför har Moderaterna och Alliansen drivit igenom ett utskottsinitiativ i riksdagen där vi kräver att regeringen avskaffar tillståndsplikten för polisens kameraövervakning senast när den nya kameraövervakningslagen träder i kraft. Vi vill också att övervakningskameror ska komma på plats i samtliga av Sveriges utsatta områden.

Slutligen vill se ett zonförbud komma på plats som innebär att polisen ges möjlighet att förbjuda en person att vistats på viss plats, såsom på ett torg eller i ett köpcentrum, efter att ha uppvisat ett särskilt otrygghetsskapande beteende där. En sådan lagstiftning finns i Danmark och kan leda till att personer som skjutit i områden förbjuds att vistas i den zonen under en viss bestämd tid."

Visa

Sverigedemokraterna: Utbilda fler poliser och skärp straffen

Fler uppgörelser med vapen bottnar i grunden i att kriminella nätverk dels fått en större rekryteringsgrund i växande utanförskapsområden, dels i bristen på en kriminalpolitisk offensiv.

Växande utanförskap i Sverige har en stark koppling till en ansvarslös invandringspolitik och där har vi som ensamt parti under mandatperioden varit det parti som förespråkat den mest restriktiva migrationspolitiken.

Mot befintliga kriminella nätverk eller organisationer har vi föreslagit särskilda lagar som riktar sig just mot organiserad kriminalitet. De särskilda lagarna gör att rättsväsendet får utökade befogenheter till hemliga avlyssningsmetoder och större möjligheter att åtala gängmedlemmar för sin delaktighet i brottsnätverk.

Vi har generellt förespråkat skärpta straff för våldsbrott, narkotikabrott, våld mot blåljuspersonal, vapenbrott och andra typer av brott som är vanligt förekommande i kriminella miljöer.

Vi har föreslagit som ensamt parti under hela mandatperioden att vi måste utbilda fler poliser för att hantera effekterna av den växande kriminaliteten som sker till följd av regeringens politik.

Sammantaget hade vår politik genererat fler utbildade poliser i tjänst som skulle kunna gripa fler kriminella som i sin tur skulle få sitta i fängelse under längre tid än vad något annat parti förespråkat.

Det är en absolut nödvändig politisk inriktning som de andra partierna nu mot slutet av mandatperioden börjat anpassa sig efter.

Visa

Miljöpartiet: Bättre skolor och vapenamnesti

"Det behövs åtgärder på flera områden, på både kort och lång sikt. På kort sikt måste vi minska tillgången till illegala vapen, bland annat genom en vapenamnesti och genom att förhindra vapensmuggling. Polisen måste också få större möjligheter att agera när de påträffar beväpnade personer. Den 1 januari 2018 kommer ny lagstiftning som skärper straffen för grova vapenbrott, något MP har arbetat för i regering. Skärpta straff innebär att polisen direkt kan häkta en beväpnad person som arresteras och därmed få bort både personen och vapnet från gatan. S/MP regeringen tittar även på möjligheten att öka straffen för attacker mot poliser och annan blåljuspersonal för att minska våldet i utsatta områden. Dessutom ska vi fortsätta det framgångsrika samarbetet myndigheter emellan för att förhindra och lagföra grovt kriminella.

På lång sikt krävs åtgärder för att stoppa rekryteringen till kriminella nätverk, inte minst av unga. Här spelar skolan en nyckelroll och Miljöpartiet har i regering prioriterat skolan i allmänhet och skolor i utsatta områden i synnerhet. Varje elev ska ha sin framtidsdröm på en arbetsplats snarare än en brottsplats."

Visa

Centerpartiet: Fler övervakningskameror utsatta områden

"För att stoppa skjutningarna behöver vi en fungerande polis och en stärkt rättskedja och därför vill Centerpartiet satsa tre miljarder mer än regeringen på polis och rättsväsende.

För att få fler fällande domar vill vi satsa på vittnesskydd och ge polisen rätt att sätta upp övervakningskameror i brottsutsatta områden utan tidskrävande ansökningstider.

Brott ska förebyggas bland annat genom tidiga sociala insatser, men vi vill också se över straffrabatten för unga återfallsförbrytare och unga grova brottslingar och införa jourdomstolar så att den som har begått ett brott snabbt och tydligt får en reaktion från samhället.

Vidare vill vi höja maxstraffet för synnerligen grova vapenbrott och att fler vapenbrott än idag ska anses som grova."

Visa

Vänsterpartiet: Stoppa den dolda ekonomin

"Vänsterpartiet har länge drivit frågan om en vapenamnesti, att tullen och polisen ska få mer befogenheter att hitta vapensmuggling och att kriminella måste punktmarkeras av polisen.

Vi vet idag att skjutvapen är relativt vanligt i olika former av kriminella nätverk och att skjutningarna sker pga hämnd, intriger och delvis även narkotikahandel. För att minska skjutningarna måste tillgången på vapen minska, men även personer som lever ett kriminellt liv måste få möjlighet att välja en annan väg i livet. Därför vill Vänsterpartiet dels stärka de utsatta områdena där kriminella nätverk är som störst och dels stoppa det som många nätverk lever på, den dolda ekonomin.

Vänsterpartiet vill två saker just nu:

1, att utsatta områden får de resursförstärkningarna som verkligen krävs av en lokalt förankrad polis, av välfärdssatsningar och särskilt på skolan.

2, den dolda ekonomin där företag har använts som brottsverktyg måste stoppas. Alliansregeringen med näringsminister Annie Lööf i spetsen satsade på skattelättnader och företagsförenklingar vilket har lett till att kriminella har hittat en ny arena att utföra brott. Kofoten har ersatts av företaget.

Ett skäl till att ekobrott i allt större utsträckning attraherar grovt kriminella personer är att denna brottskategori generellt sett innebär relativt liten risk, låga straff och stora brottsvinster. Fallen i Södertälje är en krusning på ytan som visar hur stor problematiken är. Av 100 nya företag som startas i Sverige tros sju vara skapade enbart i syfte att begå brott. Företag används inte sällan från vaggan till graven för att maximera brottsvinsten, från starta-upp-bidrag till statlig lönegaranti.

Lösningen på problemet är relativt enkel och Vänsterpartiet vill se enkla och tydliga regelverk, framförallt på upphandlingsområdet, som stänger dörren för skattefusk, felaktiga utbetalningar och svartjobb samt gör det lätt att göra rätt både för det allmänna och för företagen. Ordning och reda, kollektivavtal och justa villkor gynnar de företagare som gör rätt för sig. En enkel åtgärd som bland annat Ekobrottsmyndigheten förespråkar är att återinföra revisionsplikten för mindre aktiebolag. En annan åtgärd är att återinföra månadsredovisningen av antalet anställda. På sikt måste vinsterna i välfärden stoppas, eftersom det är anledningen till att välfärden fungerar som en marknad för privata företag.

Utan en fungerande dold ekonomi kommer inte kriminella nätverk att klara sig, och utan kriminella nätverk som hämnas på varandra kommer förhoppningsvis även skjutningarna att minska."

Visa

Liberalerna: Ingen straffrabatt till återfallsförbrytare

"100 miljoner kronor extra redan i år till tullen för att öka förmågan att stoppa införseln av illegala vapen och handgranater.

Handgranater ska klassas som vapen och ge höjda straff.

Smugglingslagen måste skärpas så att straffskalan kan höjas vid större insmuggling.

Unga återfallsförbrytare ska inte ges en straffrabatt, många som begår vapenbrott är unga personer.

Polisen. Liberalerna gör den största satsningen bland alla partier för att stoppa polisavhoppen och öka vår förmåga i yttre tjänst, inte minst i de mest utsatta områdena.
Det är en grundförutsättning om vi ska kunna störa ut kriminaliteten och ingripa mot de som skjuter.

Stärk tullens befogenheter att stoppa misstänkt utförsel av stöldgods, till exempel illegala vapen.

Satsa mer på tidiga insatser för att nå unga på väg in i kriminalitet."


Visa

Kristdemokraterna: Höj löner för poliser i yttre tjänst

"Vi behöver kontinuerlig polisiär närvaro i framför allt de särskilt utsatta områdena. För att polisen ska klara av den bemanningen behöver de vara många. Idag slutar många poliser, därför har vi föreslagit en lönesatsning på mellan 4.000 och 5.000 kronor för poliser i yttre tjänst som halkat efter. Dessutom vill vi på sikt se 10.000 fler poliser. En avsevärd satsning på numerären är nödvändig, så att det inte blir så att polisen är tvungen att efter en insats med betydande verkan på en plats eller mot ett kriminellt nätverk direkt måste omgruppera till annan och lämna ett vakuum efter sig.

Vi vill också stärka kompetensen inom polisen. Vi vill därför se en satsning på kompetensutveckling i ledarskapsskikten inom polisen. Vi vet också att poliser i yttre tjänst är de som snabbast ser vilka problem som växer fram på gatan, men att de inte alltid får gehör för nödvändiga åtgärder hos ledning eller politiker.

Straffet för vapenbrott behöver skärpas, inte minst för synnerligen grovt vapenbrott, något som regeringen helt missade i sitt senaste förslag på området. Bedömningskriterierna för fängelsestraff bör även de ses över så att fler får längre straff. Ingen ska kunna röra sig på gatan med vapen utan att bli hårt straffad.

Det är också viktigt med förebyggande åtgärder som sociala insatser i de utsatta områdena där situationen är som värst. Dels borde polisen och skolan ha ett bättre samarbete men det krävs också insatser i både skola och socialtjänst för att fånga upp ungdomar som är på väg in i kriminella miljöer."

Visa

Se också vår kartläggning av alla dödsskjutningar i Sverige år 2017



Webbproduktion: Ola Hjalmarsson

Publicerad: 21 december 2017