Vi hotas till livet – tio politiker berättar

Idiotförklaringar. Sexuella hot. Överfall på öppen gata. Vi har bett tio förtroendevalda berätta om priset de betalar för sitt politiska engagemang.

Mohamad Hassan (L), kommunalråd i Uppsala


Den aggressiva tonen och de grova hoten var något nytt för Mohamad Hassan (L), när han tog emot det där samtalet i januari. –Det satt hårt den dagen.

Linda Snecker (V), riksdagsledamot


Dyker det upp ett sms från okänt nummer är Linda Snecker (V) beredd på det värsta. –Jag kan inte förstå att så många okända män vill berätta hur dum jag är och sen skicka en bild på sitt könsorgan.

Peder Westerberg (L) gruppledare i Umeå kommun


Redan på sin andra dag som heltidsanställd politiker fick Peder Westerberg motta hot riktade mot hans barn. –Det var någon som hade forskat i min familjesituation.

Rossana Dinamarca (V), riksdagsledamot


Efter att hon tvingats läsa ingående beskrivningar av hur människor vill ta livet av henne går Rossana Dinamarca (V) sällan ut själv.

Lennart Bondeson (KD), kommunalråd i Örebro


Som nyblivet kommunalråd var han ansvarig för en skolnedläggning. Ett beslut som gjorde en man så arg att han ringde partikansliet och hotade Lennart Bondeson (KD) till livet.

Elina Gustafsson (S) ersättare i region Blekinge


–Det är svårt att vänja sig vid att någon vill en så illa. Men jag måste ha en försvarsmekanism för att orka, säger Elina Gustavsson (S).

Erik Lövgren (S) landstingsordförande i Västernorrland


Den uppmärksammade stängningen av BB i Sollefteå har inneburit en stor mängd hot och trakasserier mot Erik Lövgren (S), en av dem som tog beslutet. Efter påhoppen har han valt att inte fortsätta i rollen efter nästa mandatperiod.

Paula Bieler (SD), riksdagsledamot


Ibland kommer vänsterextrema rörelser till Paula Bielers kvarter för att tapetsera hela området med lappar – ända fram till hennes egen bostad. –De vill att jag ska veta att de kan leta upp mig när som helst.

Nils Karlsson (MP), kommunalråd i Malmö


Han blev överfallen av en okänd man när han var ute med sin treåriga dotter. Nils Karlsson (MP) vet inte om attacken har en koppling till hans politiska uppdrag. Men händelsen visade honom hur svårt det är skydda sig som offentlig person.

Christina Davidsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Nybro


–Vi är valda av invånarna för att göra det bästa vi kan utifrån de resurser vi har. Det får inte bli så att man avstår från att engagera sig i samhället bara för att man är rädd, säger Christina Davidsson som ofta får ta emot aggressiva kommentarer om beslut hon varit med om att fatta.


Hedvig Eriksson

Sanna Lüning