När vann låten?

Årets vinnare är ännu inte korad - men vad minns du om tidigare vinnarlåtar? När vann egentligen ”När vindarna viskar mitt namn” och Carolas ”Evighet”? Testa dig här.


Ditt mål är att bygga en tidslinje över när tio låtar i Melodifestivalen vann.

Placera varje ny låt i relation till de andra på tidslinjen.

Dra i en låt för att placera den där du tror den hör hemma.

Tryck på ”Gissa!” när du är nöjd med din placering.

Lycka till!


Här får du veta lite mer om artisten som vann.


Foto: Anders Holmström/TT

Bra vibrationer (1985)

Kikki Danielsson har deltagit i Melodifestivalen tio gånger och i Eurovision Song Contest två gånger. En gång med ”Bra vibrationer” och en gång som medlem av gruppen Chips med bidraget ”Dag efter dag”.


Eloise (1993)

Arvingarna har varit med i Melodifestivalen fem gånger. 1993 vann de alltså med låten ”Eloise” som kom på sjunde plats i Eurovision Song Contest. Förra året tävlade de med låten ”I do” som gick vidare till final.

Foto: SVT

Se på mig (1995)

Jan Johanssen tog sin låt ”Se på mig” till en tredjeplats i Eurovision Song Contest år 1995. Han har medverkat fem gånger utöver det, senast nu 2020 när han fick hoppa in istället för Thorsten Flinck som egentligen skulle ha sjungit ”Miraklernas tid”.


Foto: Gunnar Seijbold

Tusen och en natt (1999)

Charlotte Perrelli har vunnit Melodifestivalen två gånger. 1999 vann hon dessutom hela Eurovision Song Contest med ”Tusen och natt”. Senast hon tävlade var år 2017 med låten ”Mitt liv”, som inte tog sig till finalen.


Foto: Mark Earthy/TT

När vindarna viskar mitt namn (2000)

Roger Pontare har varit med i Melodifestivalen fem gånger och vunnit två av dem. Första gången han vann var år 1994 med låten ”Stjärnorna” och den andra med ”När vindarna viskar mitt namn” år 2000, som fick en sjunde plats i Eurovision Song Contest.


Foto: Carl-Johan Söder CJS

Det gör ont (2004)

Lena Philipsson har varit med i Melodifestivalen fyra gånger och år 2004 vann hon med låten ”Det gör ont”, som sedan tog en sjätteplats internationellt. 1987 medverkade hon med klassikern ”Dansa i neon”.


Foto: SVT

Evighet 2006

Carola Häggkvist vann sin första Melodifestival redan år 1983 med låten ”Främling”. 1991 vann hon igen med ”Fångad av en stormvind” som sedan vann hela Eurovision Song Contest i Rom. Med vinnarlåten ”Evighet” från 2006 kom hon på en en femteplats internationellt.


Foto: Jessica Gow/TT

Popular (2011)

Året innan han vann med ”Popular” tävlade Eric Saade med ”Manboy” som slutade på en tredjeplats. En tredjeplats fick också ”Popular” i 2011 års Eurovision Song Contest. 2015 gjorde han ett till försök med låten ”Sting”, som slutade på en femte plats i Melodifestivalen.


Foto: Maja Suslin/TT

Heroes (2015)

Måns Zelmerlöw vann Melodifestivalen den tredje gången han medverkade, med låten ”Heroes”. Tidigare hade han tävlat med låtarna ”Cara Mia” år 2007 och ”Hope and Glory” år 2009. Med "Heroes” vann Zelmerlöw hela Eurovision Song Contest år 2015.Linnea Heppling

SVT Datajournalistik

Här kan du ser mer från SVT Datajournalistik

Publicerad: 21 februari 2020