Rättegången – dag för dag

Varje rättegångsdag sammanfattar vi det viktigaste som hänt i rättegången mot Rakhmat Akilov. Den senaste dagen presenteras först.

Dag 21

26 april: Slutanföranden


Illustration/Anders Mohlin

I dag höll de båda åklagarna sina slutanföranden. Åklagare Hans Ihrman talade om vilken likgiltighet Rakhmat Akilov känt inför offren och hur urskillningslösts han har begått dådet.

-Den känslokalla sidan har han visat dag för dag i rätten. Han har visat ett uppenbart ointresse och ibland gäspat sig igenom förhör och filmvisningar, sade Ihrman.

Han pekade också på att Drottninggatan har blivit den största brottsplats Sverige någonsin haft. Åklagarna yrkade på livstids fängelse och utvisning. Ihrman tog också upp hur viktigt det är att beakta att Akilovs handlingar inte slutar trots att han sitter i förvar och hur svårt det är att kontrollera att hans inspirerar andra att begå nya dåd.

-Vi har fysisk kontroll över honom och det kan ge en känsla av makt. Men så fort han kommer att få en plattform kan han förmedla sina idéer vidare. Hans budskap är vapnet och handlingarna pågår fortfarande. Det är lätt att hantera ondska genom att tro att det beror på fattigdom. Men Rahkmat Akilov är en fullfjädrad ideologiskt övertygad jihadist.

Även de många målsägarbiträdena påbörjade sina slutanföranden. Advokat Gustaf Linderholm pekade på en aspekt han inte anser har fått särskilt stort utrymme – att det är en majoritet av kvinnor som utsatts för dådet. Enligt Linderholm finns 70 kvinnor och 28 män bland de som utsatts för mordförsök. 4 av 5 dödsoffer är kvinnor och 9 av 10 skadade är kvinnor. I det sammanhanget ville han också lyfta fram flera exempel på tjejer och kvinnor som visat stort mod i samband med dådet.

-De må anses vara så kallade mjuka mål men aldrig har vi fått möta så modiga måltavlor, sade Linderholm.


Dag 20

25 april: Sista dagen av vittnesförhör


Foto: AFP PHOTO / Family handout via Foreign & Commonweatlh Office (FCO)/TT

Den sista dagen av förhör med vittnen och målsägandeförhör blev fullspäckad. Det började med att avlidna Chris Bevingtons hustru vittnade om sorgen efter sin make och om hur hennes son som såg sin pappa blir dödad, mår i dag.

– Han var min livskamrat och min framtid. Att inte kunna dela kärleken för våra barn och deras framsteg med honom och vara ensam med allt, är fruktansvärt, sade hustrun.

Sjuksköterska berättar

Sedan var det dags för en rad expertvittnen, först ut en specialistsjuksköterska som kom i den första ambulansen som nådde Drottninggatan. Hon beskrev hur hon sprang längs med gatan för att bedöma skadeläget.

– På larmet hörde vi först att det var tre skadade så vi trodde det rörde sig om en mindre trafikolycka. Så fort vi kom på plats så sprang folk mot oss och sa att det låg skadade längs hela gatan. Då förstod jag direkt allvaret. Jag kommer alltid präglas av den där dagen, sa sjuksköterskan som möttes av beröm från advokaterna och åklagaren.

Även en polis som var bland de första plats vittnade. Hon och hennes kollega sprang längs med Drottninggatan med dragna vapen och in på ett rökfyllt Åhléns.

– Vi visste inte vad som kunde ske, men jag bestämde mig för att överleva och att gärningsmannen inte skulle det, berättade polisen.

Även två olika brand-och bombexperter hördes i rätten såväl som Säpos chefsanalytiker.

Visa

Dag 19

24 april: 11-åriga Ebbas föräldrar vittnar


SVT/ Anders Mohlin

I dag hördes föräldrarna till 11-åriga Ebba Åkerlund som dödades i terrorattacken. Ebbas mamma Jeanette Åkerlund beskrev sin dotter som en glad, ambitiös och omtänksam flicka som var väldigt klok för sin ålder.

– Hon var en stor människa i en liten kropp, sade mamman.

Hon sa också att Ebba var så lycklig den där dagen den 7 april. Hon hade sprungit ett lopp i skolan och klarat många varv och såg fram emot det stundande påsklovet. Jeanette Åkerlund talade med sin dotter bara minuter innan dottern klev av bussen och blev offer för Rakhmat Akilovs dåd.

– Helt plötsligt var hon död, efter att jag precis har pratat med henne i telefon och sekunden senare fanns hon inte längre. Det är en enorm chock.

Ebbas pappa beskriver livet som att det tog slut efter att dottern dog.

Arbetade med utvisningshotade

Även belgiska Maïlys Dareymaekers familj hade rest hit från Belgien för att vittna i rättssalen. De berättade hur Maïlys arbetade som psykolog med människor som levde under utvisningshot, precis som hennes mördare Rakhmat Akilov. Maïlys make berättade också om hur deras lilla son förlorat sin mamma den där dagen.

Familjen beskrev hur det på internet florerat en bild på deras dotter och systers kvarlevor som de fick se, vilket var enormt påfrestande. Även Ebbas mamma fick den bilden skickade till sig av privatpersoner på sociala medier från människor som hävdade att det var hennes döda dotter.

– Jag kan inte förstå hur någon kan tro att en mamma vill se sin dotter på det sättet, säger Jeanette Åkerlund.

Maïlys Dareymakers mamma fick också se en omaskad bild på sin dotter i en belgisk tidning.

– Tiden innan jag såg fotot var fylld med stor osäkerhet och oro. Sedan när jag visste att det var hon, då rämnade marken. Att inte tro, slog om till att inte förstå. Det här kommer vi bära med oss hela livet ut, säger mamman.

Visa

Dag 18

19 april: Anhöriga till dödsoffer vittnar


I dag vittnade de anhöriga till de båda dödsoffren Marie Kide och Crispin Bevington. De två sönerna till 66-åriga Marie Kide som dödades i terrorattacken, beskrev hur hans mamma arbetade som lärare för ensamkommande ungdomar och hur passionerad hon var i sitt arbete. Den ena sonen beskrev också hur han inte kunnat jobba sedan händelsen och kämpar med ångestattacker.

Även Crispin (Chris) Bevingtons familj från Storbritannien hördes i rättegången. Familjen höll en pressträff efter rättegången där de beskrev sorgen efter en älskad son och bror. De hade också ett klart budskap att Sverige måste bli bättre på att ta hand om offren och anhöriga för terrordåd. De efterlyser en statlig terrorfond där drabbade kan söka ekonomiskt stöd, något som finns i andra europeiska länder. Chris Bevingtons far vände sig också direkt till Rakhmat Akilov i ett tårfyllt förhör.

– Du gjorde vad du kände att du var tvungen att göra och det hatar jag. Om du hade träffat Crispin, hade han försökt hjälpa dig.


Dag 17

17 april: Åhörarna skakade av gråt


Stig Westlund var en av vittnena i dag

I dag avslutades förhören med de målsägande som befann sig i zon E. En kvinna som kördes på av lastbilen och som skadades svårt, vittnade i ett känslosamt förhör hur hon påverkats av attacken.

– Det är helt sjukt att jag överlevde. De skador som har påverkat mest är de som inte syns, min hjärnskada. Den gör att jag inte kan ta hand om mina barn och laga mat som förut och att mina barn inte kan träffa mig på de sätt som de känner mig, berättade kvinnan för en rättssal där majoriteten av åhörarna skakade av gråt.

Hon minns inte mycket från då hon blev påkörd.

– Jag minns en millisekund, jag hatar den där millisekunden. Då jag såg Rakhmats fula ansikte.

Lider av ångest

Även en äldre kvinna som var en hårsmån från att bli påkörd vittnade. Hon beskrev hur hon lider av ångest och mardrömmar.

Åklagaren gick därefter vidare till att behandla den sista zonen, zon F, som innefattar området inne på Åhléns där Rakhmat Akilov kraschade lastbilen genom skyltfönstret. I rätten hördes flera anställda på varuhuset och även en kvinna med en liten bebis som var och handlade.

– Jag hade precis tagit ut min lilla ur vagnen för att sätta henne i bärselen. Då rasade alla hyllorna över oss och vi ramlade framåt. När jag såg lastbilen förstod jag att vi måste därifrån. Hela jag och min bebis var helt täckta av damm, berättar kvinnan.

Stig Westlund arbetade på Åhléns och var en meter ifrån där lastbilen kraschade. Han berättade för SVT Nyheter om hur det kändes att vittna i rätten.

– Jag kräks varje morgon av ångest för att behöva gå ut, sade han efter vittnesmålet.

Visa

Dag 16

16 april: Fick en hjärtattack


Ilustration: Anders Mohlin

Nio målsägare vittnade under dagen, majoriteten i zon E. En kvinna vittnade om hur hon körde sin bil i korsningen Mäster Samuelsgatan/Drottninggatan när lastbilen kom farandes framför hennes bil. Hon fick en hjärtattack till följd av stress efter händelsen.

Även en kvinna som förlorade sitt ben när lastbilen körde på henne utanför Åhléns hördes i rätten.


Dag 15

11 april: Inga svar från Akilov


Foto: TT

I dag förhördes de sista målsägarna i zon D. Även Rahkmat Akilov förhördes, vilket han görs efter varje zon har behandlats i rätten. Åklagaren försökte få svar på varför Akilov och hans försvar anser att vissa av de som befann sig på Drottninggatan inte befann sig i fara och att han därför nekar till att ha begått brott mot en del av målsägarna. Rakhmat Akilov gav i princip inga svar alls.

Tre äldre kvinnor vittnade om hur de köpt majblommor av en liten pojke precis innan lastbilen rusade mot dem. Två av dem berättade att de var synskadade och lyckades undkomma tack vare att en av kvinnorna hörde dånet från bilen.

Berömde polisens arbete

Under eftermiddagen vittnade en pappa om hur han gick på Drottninggatan tillsammans med sin tonårsson. Han berömde även polisens snabba ingripande på platsen.

– Det min son fick se, vilken styrka polisen hade och hur fort det gick att de var på plats, det tror jag var viktigt för honom. Det gjorde att vi kände oss trygga, säger pappan.

Rätten gick också vidare med nästa zon, zon E som täcker Drottninggatan från korsningen Bryggargatan fram till Åhléns. Två målsägare i området förhördes. En kvinna beskrev otryggheten och rädslan hon känt efter dådet.

– Det finns säkert fler som Akilov därute och jag känner att det kan hända igen, det blir en otrygghet som man lever med. Men man kan ju inte sluta leva för det utan man måste ju gilla läget.

Visa

Dag 14

10 april: Ryktesspridning och panik


Foto: Fredrik Persson

Förhören med målsägare fortsätter. I dag vittnade åtta personer om hur de kastat sig in i butiker på Drottninggatan. Flera av de som vittnat under rättegångens gång var på besök i Stockholm och berättar hur de tvingats sitta flera timmar på restauranger och i butiker innan de fick komma in på sina hotell. En kvinna berättar hur hon och hennes väninnor satt inlåsta i en butik med hysteriska människor.

– Jag ringde min man som inte svarade och min dotter och sa att jag älskade henne. Vi var inlåsta där och visste inte om vi skulle komma därifrån levande, säger kvinnan.

"Började tänka på Utöya"

Flera berättar om de rykten som spreds efter att lastbilen kraschat in i Åhléns, rykten om bland annat skottlossning och bomber som sedan visade sig inte vara sanna. Ryktena gjorde att paniken stegrade sig och någon skrek något och alla sprang åt olika håll, berättar flera vittnen.

En ung kvinna berättar hur hennes kusin ryckte bort henne precis när lastbilen körde förbi. De båda unga kvinnorna flydde in i en butik och beskriver skräcken och ovissheten inne i butiken. Liksom flera andra drog kvinnan paralleller till tidigare terrordåd.

– Det kom en civilpolis ner i butiken och då blev jag rädd och började tänka på Utöya och att det kanske inte var en riktig polis.

Visa

Dag 13

28 mars: "Jag tänkte att nu dör vi allihopa"


Anders Mohlin, SVT Grafik

Ytterligare tio personer som befann sig på Drottninggatan berättade om sina upplevelser i rättssalen idag. Några flydde in i butiker för att undkomma döden, medan andra berättar hur de tryckt sig upp mot skyltfönster och sedan känt lastbilen fara förbi på nära håll.

Flera berättar om hur de kände dödsångest och att de genast associerade lastbilen som kom farande till andra terrorattacker.

– Omedelbart så tänker jag ”Nice”. Jag skriker till min kollega ”akta för i helvete spring” eller något sådant, berättar en kvinna.

Hon flyr springandes men snubblar på en tiggande kvinna och ramlar in i husfasaden. När lastbilen närmar sig hinner hon bara ställa sig så nära väggen som möjligt och hoppas på det bästa.

– Om jag hade sträckt ut armen hade jag blivit av med den, säger hon.

"Ett dödande ljud"

En gravid kvinna som befinner sig på Drottninggatan med sin man och två barn lyckades i sista sekund slänga sig in i klädbutiken Zara. Hon och många andra berättar om det speciella ljudet av lastbilen.

– Jag tänkte att det var ett dödande ljud. Jag tänkte att det var det ljud som man hör innan man dör, jag har aldrig hört något liknande innan. Jag tänkte att nu dör vi allihopa, berättar hon.

Visa

Dag 12

27 mars: Lediga poliser hjälpte till


I dag hördes åtta målsäganden som befann sig på Drottninggatan i höjd med Gamla brogatan. Bland annat hördes en äldre dam vars fot kördes på av lastbilen. Även ett äldre par som sprang undan berättade om sina upplevelser. På eftermiddagen hördes två poliser och deras respektive som befann sig på semester i Stockholm. Poliserna, som var lediga vid tillfället, berättade hur de sprang ned på Drottninggatan på nytt efter att ha undkommit lastbilen i sista stund.

– Vi hittade en polisbil och tog fram avspärrningsband och började spärra av närliggande gator och försökte få bort folk från gatan, berättar den ena polisen.

"Aldrig upplevt något liknande"

Han beskrev också hur påverkad han blivit av attacken, trots att han är tränad att hantera svåra situationer.

– Jag har aldrig upplevt något liknande, trots att jag jobbar som polis. Vi det här tillfället är jag noll förberedd, är man i jobbet då är man rustad och klar och beredd på att något kan hända. Här är jag ledig och bara går och myser, säger mannen.

Rakhmat Akilov erkänner brott mot alla de målsägare som hördes under dagen.

Visa

Dag 11

26 mars: Offer från zon D hörs


I dag hördes åtta målsäganden i zon D som innefattar Drottninggatan mellan tvärgatorna Kungsgatan och Bryggargatan. Bland annat hördes den kvinna vars hund dog på Drottninggatan. Själv trillade hon och tappade kopplet och låg på marken precis bredvid där lastbilen körde förbi.

En ung kvinna vittnade om hur hon och hennes kompis står utanför en butik när lastbilen närmar sig i rasande fart. Hennes väninna blir paralyserad så hon drar tag i henne och får in henne i butiken och räddar därmed kompisens liv. Sedan rusar hon ut för att hjälpa de skadade som ligger utanför.

– Jag springer ut till en kvinna som ligger skadad där ute för att se att hon lever. Jag försöker ringa ambulansen men det är upptaget så jag blir ganska frustrerad.

Sedan springer den unga kvinnan vidare för att hjälpa en äldre dam – som hon tillsammans med andra bär in i butiken.

Hon beskriver hur händelsen har förändrat henne i grunden.

– Jag är inte samma person. En del av mig är borta.

Akilov erkänner alla brott

Ytterligare en mycket ung kvinna som skadades svårt i attacken hördes i dag. Till följd av att hon kördes på av lastbilen har hon fått hjärnskador, minnesvårigheter, blivit döv på ett öra samt har förlorat sitt luktsinne.

– Jag minns att jag talade i telefon med en kollega, sedan minns jag ingenting förrän jag vaknade upp på sjukhuset och en sköterska frågade vad det var för dag och vem som var statsminister, berättar kvinnan i rättssalen.

Rakhmat Akilov erkänner brott mot alla de målsägare som hördes i rätten i dag.

Visa

Dag 10

22 mars: Brottsplatszon C avslutas


Foto: Polisen

Hjärtskärande röster från målsägarna i dag. En ung kvinna som bryter ihop fullständigt får hela rättssalen att skaka. En äldre kvinna som berättar att hon inte tänker låta det här knäcka henne, men att hon numera har ont i hela kroppen av minnena, berör starkt.

Två unga män berättar hur de chockades, kom ifrån varandra och numera har svårt att koncentrera sig på studierna. Två medelålders män som var på besök i Stockholm när de rusade bort från lastbilen, kämpar hårt för att hålla tillbaka tårarna.

Rakhmat förhördes

Brottsplatsen är indelad i olika zoner. Zon C, som innefattar Drottninggatan från tvärgatorna Olof Palmes gata till Kungsgatan, avslutades i dag med att Rakhmat Akilov förhördes. Han fick frågor om hur han kände inför de personer som berättat hur de kastat sig undan. Svaret chockade åhörarna.

– Jag hoppas att de överlevt och att de nu reagerar på Sveriges krig mot Islamiska Staten.

På frågan vad han kände över de döda blev svaret lika kallt: – Ingenting.

Åklagaren gick också vidare till zon D, som innefattar Drottninggatan mellan tvärgatorna Kungsgatan och Bryggargatan.


Visa

Dag 9

21 mars: Fler vittnesmål från dådet


Anders Mohlin, SVT Grafik

I dag vittnade en ung kvinna om hur hon tog hand om den lilla pojke vars anhörig dödades på Drottninggatan. Luften tog slut i rättssalen och Rakhmat Akilov skruvade på sig och gömde ansiktet i händerna.

– Barnet kommer slungandes mot mig och landar 40 centimeter från mina fötter. Hans blick var helt låst, det var som han var död också. Jag frågar om han är okej och då gör han ett ansiktsuttryck, säger kvinnan.

"Hans blick var helt tom"

Även en annan ung kvinna som vittnade berättade hur hon hoppade in i en butik precis när lastbilen rasade förbi. Hon upplevde att hon möter Rahkmat Akilovs blick och i tidigare förhör har hon beskrivit honom som oberörd.

– Jag upplevde att han såg mig och siktade mot mig och körde fortare. Jag såg hur hans blick var helt tom, berättar kvinnan i rätten.

En ung man var bara hårsmån från att bli träffad av lastbilen, men lyckas hinna undan.

– Jag går och kollar i mobilen och hade väldigt tur att jag inte hade hörlurar på mig som jag brukar. Då hade jag nog inte levt i dag.

Visa

Dag 8

20 mars: Ytterligare åtta målsägande hörs


Anders Mohlin, SVT Grafik

Åtta målsäganden hördes under en känslosam rättegångsdag. Merparten av målsägandena ville inte vara i samma rum som Rakhmat Akilov som fick sitta i ett angränsande rum under större delen av dagen. Flera unga kvinnor berättade med tårar i ögonen hur de såg människor bli påkörda och tog hand om barn vars anhörig hade skadats.

– Jag har själv barn i samma ålder, det var väldigt känslosamt, sade en av kvinnorna.

En kvinna som var gravid vid tillfället berättade hur hon puttades undan från lastbilen av en man.

– Jag blev jätterädd och tänkte på min bebis i magen och var rädd att jag skulle föda direkt där på platsen.

"Jag bara väntade på smällen"

Ett medelålders par berättade om hur de lyckades undkomma lastbilen med en hårsmån.

– Hade vi inte lyckats springa undan hade vi inte suttit här i dag. Det är jobbigt, väldigt jobbigt, sade mannen och torkade tårarna.

Hans fru föll och skadades efter att en pojke som slungats ut ur en barnvagn landade på hennes ben. Både hon och barnen överlevde.

Flera medelålders kvinnor vittnade om hur de kände vinddraget när lastbilen swischade förbi dem.

En kvinna beskrev hur hon hörde ljudet från lastbilen – vände sig om och såg den – för att sedan vända sig om på nytt och springa framåt och bort från lastbilen.

– Det var extremt obehagligt att vända sig bort från den, för jag kunde inte uppskatta hur långt tid det skulle vara innan den var framme hos mig.

– Jag bara väntade på smällen, fortsätter kvinnan.

Visa

Dag 7

8 mars: Fem målsägande hörs


Fem målsäganden hördes av rätten idag.

En familj som var på besök i Stockholm vittnade om när lastbilen kom farande. Mamman såg en kvinna med barnvagn bli påkörd. Kvinnan flög upp i luften ovanför fordonet och barnet slungades ur vagnen.

Hon berättade att hon mådde dåligt av att inte ha kunnat hjälpa skadade så mycket som hon hade velat efter attacken.

– Man känner sig så överflödig, för alla hade redan fått hjälp av andra och man ville hjälpa till.

Dottern bedömer att hon bara var någon centimeter ifrån att bli påkörd.

– Jag kände luftdraget och gruset komma emot mig, så det var väldigt nära.

"Jag har svårt att somna"

Rätten hörde även en farmor som befann sig på Drottninggatan med sina två barnbarn. Hon och den sjuårige sonsonen träffades av lastbilen. Pojken slungades iväg och fick allvarliga skador. Själv fick hon livshotande skador och hölls nedsövd i tre dygn. När hon vaknade på sjukhuset hade hon inget minne av händelsen. Det tog sex månader innan hon kunde gå helt igen. I dag har hon fortfarande ont.

– Hela västra sidan är skadad. Jag har svårt att somna, tänker på vad som har hänt. Jag har ont i benen, ont i armen, ont i ryggen.

Visa

Dag 6

7 mars: Fortsatta förhör med målsägande


I dag hördes sex målsägande som befann sig i det område där Lena Wahlberg, 69, och Marie Kide, 66, dödades, de första 150 metrarna som lastbilen färdades på Drottninggatan.

Lena Wahlberg Foto: TT/privat
Marie Kide Foto: SVT/Trollhättans stad

Offer berättar att de hörde hur lastbilsföraren rusade motorn och sedan tog sikte på fotgängare.

– Det var ett jättehögt motorljud, jag står som paralyserad. Jag ser honom i förarhytten och ser hur han tar sikte mot oss, sade en kvinna och fortsatte:

– Det var som en krigszon. Jag kunde inte fatta att det kom ett så stort monster mot oss och skulle köra över oss.

Erkänner mordförsök

Rätten hörde även två 18-åriga kvinnor som befann sig i sällskap och var nära att bli påkörda. Den ena såg ett av dödsoffren ligga på gatan.

– Jag tänker "en människa kan inte blöda så här mycket". Jag sätter mig bredvid henne och tar tag i hennes hand.

Akilov erkänner försök till terroristbrott genom mordförsök på de 18-åriga kvinnorna och medger skadestånd på hundratusen kronor vardera.

Visa

Dag 5

6 mars: Första förhören med målsägande


Anders Mohlin, SVT Grafik

I dag hördes de två första målsägandena och ett vittne om hur de sett lastbilen köra på Holländargatan och vidare in på Drottninggatan. För första gången satt de i samma sal som Rakhmat Akilov. En man berättade gripande om rädslan när han insåg vad som höll på att hända.

– Jag bara skrek ”Nej!” när jag insåg att han körde ut på Drottninggatan, sade mannen i rättssalen och föll i tårar.

En kvinna berättade hur hon klämdes mot en husvägg av en personbil som lastbilen körde på och som sedan puttades upp på trottoaren.

– Jag minns smärtförminnelserna när jag kläms mot väggen. Sedan blir allt stilla, säger kvinnan.

Målsägarbiträdet berättar

Åklagaren gick igenom den första och andra av de sex zoner som brottsplatsen är indelad i – här finns bland annat de två kvinnor, Marie Kide och Lena Wahlberg som avled. Obehagliga övervakningsfilmer på händelseförloppet visades upp och det var knäpptyst i salen.

Mari Schaub, målsägarbiträde berättar om hur det var när offren mötte Akilov i Stockholms tingsrätt. Foto: SVT

Akilov fick också ge sina ställningstaganden till de olika målsägandena. Han förnekade brott på de mordförsök som åklagaren menar har skett utanför Drottninggatan. Hans advokat Johan Eriksson förklarade att det är för att han inte haft uppsåt att döda specifika personer genom att sikta på dem. Hans tänkta brottsplats var enbart Drottninggatan och planen var där att döda de som kom framför bilen.

Visa

Dag 4

21 februari: Akilov hörs av målsägandebiträden


Idag hade de 13 målsägandebiträdena chansen att ställa frågor till Akilov. Han tycker fortfarande att attentatet på Drottninggatan var rätt – men han hade svårt att svara på om han känner ånger.

Han pressades hårt av offrens advokater om hans känslor över dådet, men svaren blev kortfattade och utan känslor.

Såg barn under rekningen

Han uppgav att han försökte undvika barn och att det inte är okej att döda barn. Samtidigt menade målsägarbiträdet att han under sin rekning av Drottninggatan sett att det fanns många barn där.

Foto: Polisens förundersökning/TT

Målsägandebiträdet Gustaf Linderholm informerade Akilov om att IS inte har tagit på sig dådet. Akilov reagerade med förvåning och menade att han trott att de gjort det. Han har dock inte haft några restriktioner sedan september och har alltså haft tillgång till nyheter.

Visa

Dag 3

20 februari: Akilov hörs


"Målet var att mörda svenska medborgare" Foto: Illustration Anders Molin

Idag hördes Akilov själv för första gången. Han sa bland annat att han fick hjälp av fyra till fem personer under attacken på Drottningsgatan. Han menar också att han fått godkännande från terrororganisationen IS för att utföra ett dåd.

– Jag fick ett allmänt godkännande för hela Sverige och hela Europa.

Ville spränga sig

Foto: Polisens förundersökning/Anders Molin (illustration)

Rakhmat Akilov sa också i dagens förhör att han var beredd på att spränga sig i lastbilshytten. Men spränganordningen fungerade inte som han tänkt sig – när han skulle tända den hamnade aceton på hans byxor och började brinna. På grund av att det gjorde ont hoppade han ur lastbilen. Enligt honom själv ser han dådet som misslyckat eftersom han överlevde.

Visa

Dag 2

14 februari: Vad gjorde Akilov den 7 april?


Polisens 3D-film visar lastbilens färd under dådet Foto: Polisen

Den här dagen gick åklagaren igenom vad Akilov gjorde före, under och efter dådet den 7 april. Med hjälp av animerade filmer visade man hur lastbilen körts fram på Drottninggatan. Filmen spelades i samma hastighet som lastbilen körde för att komma så nära verkligheten som möjligt.

Åklagaren visade också en 360-graders film från Drottninggatan som spelades in timmarna efter dådet. Efter lunch stängdes dörrarna för allmänhet och medier när man visade övervakningsfilmer på när människor skadades.

Animerade filmer

Med hjälp av bilder från övervakningskameror fick rättsalen följa Akilov från att han hoppade på tunnelbanan i vårby gård till att han kapar lastbilen och sedan hur han efter dådet försvinner ner i tunnelbanan.

Visa

Dag 1

13 februari: Rättegången mot Rakhmat Akilov börjar


Hör larmsamtalet under terrordådet Foto: TT

Det första larmsamtalet spelades upp i rättssalen. Åklagaren Hans Ihrman påbörjade sin sakframställan och läste bland annat upp namnen på de som dödats.

Illustration: Anders Molin

Åklagaren visade bilder från centrala Stockholm som Rahkmat Akilov tagit några veckor innan dådet. Dessutom gick åklagaren igenom flera chattar och visade stillbilder från videofilmer som hittats i Akilovs mobil, bland annat bilder från avrättningar.

Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson säger att hans klient accepterar att dömas för terroristbrott.Ola Hjalmarsson

Linnea Heppling

Helena Zachariasson

webbproduktion: Ola Hjalmarsson

publicerad: 14 februari 2018

uppdaterad: 25 april 2018