Så är partiledarnas form

Urstark eller botten? Så är partiledarnas form inför valspurten, enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.


Klicka på korten för att läsa mer!

Jan Björklund (L)


Jan Björklund är under hård press i valrörelsen. Partiets utlovade förnyelse har kommit av sig och opinionssiffrorna har länge varit svaga. En viss ljusning för partiet kan nu skönjas i flera mätningar. Björklunds debattskicklighet har lönat sig. Samtidigt innebär en valrörelse att också de små partierna får möjlighet att exponera sig, vilket ofta kan gynna dem. Björklund vill gärna ha en tuffare politik på flera områden, men bromsas av ett splittrat parti. Skolpolitiken är alltjämt partiets paradfråga. Här har Liberalerna högst förtroende bland väljarna.

Vill prata om: Skolpolitiken, skattesänkningar, integration, religiösa friskolor.


Vill inte prata om: Splittringen i Alliansen om flyktingpolitiken.

Ulf Kristersson (M)


Mycket står på spel i denna valrörelse för Ulf Kristersson. Han kan bli Sveriges nästa statsminister om han får SD:s stöd i riksdagen. Men allt är inte uppåt. Förra sommaren var M i djup kris, och även om humöret är bättre idag har vinterns uppgång i opinionen har kommit av sig och i flera mätningar faller nu M. Precis som S har M tappat många väljare till SD. M har lagt om stora delar av politiken, inte minst flyktingpoliktiken, men har hittills haft svårt för att locka tillbaka väljare från SD.

Vill prata om: Sänkta skatter, minskade bidrag, polis och rättsväsende, skärpt flyktingpolitik.


Vill inte prata om: Splittringen i Alliansen om flyktingpolitiken. Hur nära samarbete med SD han kan tänka sig.

Jimmie Åkesson (SD)


Åkesson kan bli valets stora vinnare efter en stark mandatperiod. Men uppgången har kommit av sig, enligt flera opinionsmätningar. Under själva valrörelsen har SD fallit tillbaka i opinionen. Jimmie Åkessons mål är att SD ska bli Sveriges största parti. Det ser inte ut att infrias den här gången. Däremot kan SD kvala in som näst största parti. Flyktingpolitiken är fortsatt partiets starkaste kort. Annars har Jimmie Åkesson tonat ner den hårdföra retoriken. Partiets mål nu är att framstå som seriöst och ansvarstagande. En utmaning blir att klara valrörelsen där inte minst S kommer att försöka skrämma väljarna från att rösta på SD.

Vill prata om: Invandringspolitik, brottslighet, sjukvård, pensionärer.


Vill inte prata om: SD:s förflutna, skandaler där SD-företrädare uttalat sig rasistiskt.

Ebba Busch Thor (KD)


Busch Thor har varit riktigt illa ute under mandatperioden med sämre opinionssiffror än partiet haft sedan det kom in i riksdagen 1991. Men i valrörelsen har det mirakel inträffat, som många kristdemokrater länge har hoppats på. De flesta opinionsmätningar visar nu att partiet har god chans att inte bara klara sig kvar i riksdagen utan kanske också göra ett bättre val än 2014. KD har tjänat på den exponering en valrörelse ger ett litet parti. Busch Thor har samtidigt varit tänd, ibland nästan övertänd, i debatterna. Det har uppenbart gått hem hos väljarna och domedagsstämningen i partiet har gradvis övergått i optimism inför valdagen.

Vill prata om: Satsningar på sjukvård och välfärd, sänkt skatt för pensionärer och en tuffare integrationspolitik.


Vill inte prata om: Att skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer orsakades av alliansregeringen.

Isabella Lövin/Gustav Fridolin (MP)


Sommarens värme, torka och bränder har lett till ökat intresse för miljö- och klimatfrågan, som klättrat på väljarnas agenda över de viktigaste politiska sakfrågorna. Det här ser ut att hjälpa Miljöpartiet att hålla sig kvar i riksdagen. Miljöpartiet har stort förtroende bland väljarna i dessa frågor. Annars har mandatperioden varit bedrövlig för partiet. Smärtsamma politiska kompromisser och skandaler kring ledande miljöpartister har underminerat förtroendet för partiet.

Vill prata om: Klimatförändring, tågsatsningar, arbetstidsförkortning.


Vill inte prata om: Brottslighet och invandring.

Stefan Löfven (S)


Socialdemokraterna kan vara på väg mot det sämsta valresultatet sedan demokratin infördes i Sverige. Stefan Löfvens huvuduppgift är att vända trenden på den allt kortare tid som är kvar till valdagen. Misslyckas han förlorar partiet regeringsmakten och då lär Löfvens dagar som partiledare vara räknade. S läge inför valet är besvärligt. Partiet tvingas bedriva en valkampanj på flera fronter och tappar inte bara väljare till SD utan också till V.

Vill prata om: Satsningar på välfärd, pensionärer och poliser. Att en röst på SD kan göra Åkesson till statsminister i höst.


Vill inte prata om: Partiets läge i opinionen, nederlagen i riksdagen, förslaget om att låta ensamkommande unga få en ny chans att stanna i Sverige.

Jonas Sjöstedt (V)


Sjöstedt kan bli en av vinnarna i årets valrörelse. Lite i skymundan har V sakta men säkert växt. Sjöstedt har manövrerat skickligt som stödparti till regeringen. Han har aldrig varit sen att ta åt sig äran för utvalda delar av regeringens reformer, samtidigt som han ofta kritiserat regeringen i andra frågor. S problem har också gynnat partiet. Trots ett gott utgångsläge inför valet finns orosmoln. En borgerlig valseger och ökat SD-inflytande kan skicka ut V på en politisk ökenvandring kommande fyra år.

Vill prata om: Begränsa/stoppa privata vinster inom välfärden, höjd skatt för rika, satsningar på välfärden.


Vill inte prata om: Att V står bakom den ekonomiska politik som enligt Sjöstedt skapar ekonomiska klyftor i samhället.

Annie Lööf (C)


Förra sommaren pekades hon ut som Alliansens nya drottning. Trots att Centerpartiet har backat i opinionen sedan dess så är partiet på väg mot ett starkt valresultat. Annie Lööf utstrålar självförtroende, har ett starkt stöd i det egna partiet men har kritiserats externt för att splittra Alliansen i flyktingpolitiken. Kan få en nyckelroll efter valet när en ny regering ska bildas.

Vill prata om: Integrationspolitik, jobben, fler poliser, sänkta skatter, klimatpolitik.


Vill inte prata om: Alliansens splittring i flyktingpolitiken.

Klicka på bilderna för att läsa mer!

Vilket parti tycker som du? Testa dig själv med SVT:s Valkompass


Mats Knutson

Grafik: Sara Sundstedt

Foto: Daniel Wallmark

Webbproduktion: Anna H Svensson


Publicerad: 30 juni 2018

Uppdaterad: 15 augusti 2018