Så har IS tryckts tillbaka

IS-kontrollerade områden i januari 2016.
IS-kontrollerade områden i december 2017.
Dra i reglaget för att se de områden som IS kontrollerade i januari 2016 jämfört med december 2017. Grafik: Martin Gradén. Källa: IHS Conflict Monitor Karta: Google Earth

Islamiska statens så kallade kalifat har fallit samman. Iraks premiärminister har förklarat IS helt besegrat i landet och i Syrien återstår bara mindre byar. Med hjälp av SVT:s grafik kan du själv se hur IS har tappat greppet om stad efter stad i Syrien och Irak.

Sommaren 2014. Stående i al-Nuri-moskén i Mosul utropar IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdad ett islamiskt kalifat, alltså en egen stat. Kalifatet ska inte bara omfatta Irak och Syrien utan stora delar av världen. Förutom Iraks näst största stad har extremistgruppen då tagit kontroll över stora områden i Syrien och Irak.

I juni 2017 ligger samma moské sprängd i bitar. IS kontroll över staden är historia.

I oktober förlorade IS även den syriska staden Raqqa och har nu tvingats bort från i stort sett alla områden som rörelsen erövrade i Syrien och Irak under 2014.

I december meddelade Iraks premiärminister att kriget mot IS är över i landet. Då handlade det om mindre ökenområden väster och nordväst om Bagdad som återtagits.

I Syrien har strider nyligen pågått kring gränsstaden al-Bukamal i östra delen av landet. I övrigt kontrollerar terrorrörelsen endast mindre byar längs med gränsen mot Irak och utspridda fickor i öknen. Dessutom finns ett litet IS-fäste kvar i närheten av Damaskus.

LÄS MER: "Kriget mot IS i Irak är över"

TV: Se Världens konflikter om Irak


Anna H Svensson

Fredrik Edgren

Publicerad: 17 september 2017 10.41

Uppdaterad: 13 november 2017 10.52