Före och efter

Se förödelsen i Tyskland efter översvämningarna


Stora skyfall har orsakat kraftiga översvämningar i Tyskland och andra delar av Europa. Närmare 200 människor har mist livet.

Här nedan kan du se hur några av de drabbade platserna ser ut före och efter översvämningarna, och höra invånarna berätta om hur de påverkat deras liv.


Erftstadt-BlessemDra i reglaget för att se före och efter. Foto: TT/Google Earth

Erftstadt, strax söder om Köln, har drabbats av stor förödelse efter översvämningarna. På bilder från platsen ser man omkullkastade bilar, kollapsade avloppssystem och förstörda byggnader.

Översvämningarna har orsakat ett jordskred som skapat en stor krater nära bostäder. Flera hem och delar av ett historiskt slott har tagit skador.

Den tyska militären har tagit hjälp av pansarfordon för att rensa bort bilar och lastbilar som dragits med av vattnet på vägarna, men vissa vägar och gator förblev delvis under vatten i helgen.


Michael i Blessem: "Det var fruktansvärt, det kom så fort"
Bad Neuenahr-AhrweilerDra i reglaget för att se före och efter. Foto: TT/Google Earth

Bilar har haft svårt att komma fram på vissa håll i distriktet Ahrweiler i tyska Rheinland-Pfalz, då ovädret täckt vägar med lösa förmål som heminredning och cyklar.

Normalt sett mindre floder och gator förvandlades till livsfarliga störtfloder som fångade in människor och svepte bort bilar.

Den tyska meteorologen Andreas Friedrich säger till CNN att man i en del områden inte sett så här mycket regn på 100 år.


Svenja i Bad Neuenahr: ”Finns inget att rädda”
SchuldDra i reglaget för att se före och efter. Foto: TT/Google Earth

Också i orten Schuld har översvämningarna täckt gator och vägar med lera och bråte.

Schuld är en av de hårdast drabbade platserna och hem som låg nära floden sveptes iväg med vattenmassorna, rapporterar Deutsche Welle. Många av dem som står kvar har fått stora skador, med lera inne i husen och förstörda tak.

Över 100 personer ska ha omkommit i närområdet. Räddningstjänsten använder helikoptrar för att söka efter fler saknade.


Erika i Schuld: ”Trodde inte att det var möjligt”
Iva Horvatovic

Text


Filip Brusman

Video

Publicerad: 19 juli 2021