Svarthandel med adresser

100 personer registrerade i en lägenhet – en är dömd styckmördare


Här, i stadsdelen söder om Stockholm, finns en lägenhet där över 100 personer med samordningsnummer är registrerade. Kvinnan som bor där ska ha sålt sin adress i många år. SVT Nyheter kan nu ge en inblick i hur den svarta handeln med adresser går till.


De tar betalt för att skriva folk på lägenhetenFör utländska medborgare som kommer till Sverige är en postadress en nödvändighet för kontakt med myndigheter. Det har bidragit till en svart marknad där en adress kan kosta allt från 150 till 500 kronor i månaden.
Runt 80 utländska medborgare som är dömda för brott i Sverige har angett adressen till myndigheter. Däribland en dömd styckmördare.

En brevbärare säger att han har reagerat på den stora mängden post som levereras till adressen.

Vi träffar en granne som bekräftar bilden.
Dagen innan SVT Nyheter var på plats knackade polisen på dörren till lägenheten. Kvinnan togs med på förhör och misstänks nu för skattebrott kopplat till försäljning av adresser.Vi lyckas inte få kontakt med kvinnan på plats i bostadsområdet. Men i sociala medier får vi svar.Den här adressen är inte den enda som har fångat vårt intresse under granskningen, vi har hittat flera liknande fall.

På en ryskspråkig sajt pågår den svarta handeln öppet. Vi ringer upp en man i 40-årsåldern som uppger att han säljer en adress för 500 kronor i månaden.
När vi skriver till kvinnan i södra Stockholm några dagar senare dyker ett felmeddelande upp.Hon har stängt ner eller dolt sitt konto på Facebook. Där slutar spåren.
Läs mer om svarthandeln med adresser:


Så gjorde vi granskningen


Vi började titta på vilka adresser som förekommit i brottsdomar den senaste tiden och upptäckte då att vissa adresser återkom när det gällde personer med samordningsnummer. Vi identifierade fem adresser som vi tyckte var extra intressanta.

När vi tittade närmare på en av adresserna hittade vi runt 80 brottsdömda personer som använt den i kontakt med myndigheter. Vi vände oss till Skatteverket som kunde ge oss en lista på drygt 100 personer med samordningsnummer som i nuläget är registrerade i lägenheten.

En koll av de andra identifierade adresserna gav liknande resultat och vi kunde se ett mönster där flera personer varit registrerade på fler än en av de aktuella adresserna.

Genom att prata med personer med insyn har vi sedan kunnat få en inblick i hur den svarta handeln med svenska postadresser går till.


Visa


Johan WikénReporter

Oskar JönssonReporter

Emil LarssonFotograf

Simon KronaRedigering


Publicerad: 22 december 2019