Uppdrag granskning avslöjar:


Bankman lät rysk minister slussa miljarder genom Swedbank

Bankmannen hade ansvar för de rikaste och viktigaste ryska kunderna. Men Swedbank misstänker att han spelat dubbelt och är en korruptionsrisk. Interna rapporter visar att han ansvarade för konton åt en minister i den ryska regeringen som slussade motsvarande sex miljarder kronor genom Swedbank.

En minister som nu är häktad, anklagad för korruption.
Iskander Makhmudov.

Så heter den ökände oligarken som varit Swedbanks största kund i Baltikum – som slussat flera miljarder kronor till skatteparadis, genom över 200 bolag i banken.

Nu kan Uppdrag granskning avslöja nya uppgifter om mannen som haft hand om Iskander Makhmudovs konton i Swedbank.

Det handlar om en före detta anställd med ansvar för de rikaste och viktigaste ryska kunderna banken haft i Estland.

Read this story in english

Holger Roonemaa jobbar på den estniska dagstidningen Postimees, han har under flera år bevakat penningtvättsskandalerna i Baltikum – och den tidigare bankmannen.

– Vi vet faktiskt inte så mycket om honom. Vi vet att han jobbade i många år på Swedbank i Estland som kundansvarig för utländska kunder, däribland en del rika ryska affärsmän och magnater såsom Iskander Makhmudov. Och några andra också. Och vi vet att han slutade 2017, säger Holger Roonemaa.Uppdrag granskning har fått tillgång till flera konfidentiella rapporter inifrån Swedbank.

Utredarna har kartlagt den tidigare bankmannens liv i detalj och kunnat se att han inte bara förvaltat pengar åt oligarker. I hans kundlista finns dessutom ett mycket kontroversiellt namn.

Mikhail Abyzov. Miljardär och minister i den ryska regeringen mellan 2012-2018.

Mikhail Abyzov. Foto: TT

2012 står Mikhail Abyzov på toppen av sin karriär. Han är minister med ansvar för frågor som rör öppenhet och transparens.

Samtidigt kontrollerar han, enligt Swedbanks egna rapporter, 70 konton skrivna på bolag i skatteparadisen Brittiska Jungfruöarna, Belize, Singapore och Cypern.

Totalt har han slussat motsvarande över 6 miljarder kronor till skatteparadis, via Swedbanks konton.

Den interna utredningen visar att Swedbanks anställda vid många tillfällen varken rapporterat eller stoppat de uppenbart misstänkta transaktionerna.När Swedbank utreder sin egen personal börjar misstankarna om korruption stärkas. Bland annat hittas en bankdosa som tillhör Mikhail Abyzov hos bankmannen, något Dagens Industri berättade om i somras.

Utredarna ser också att bankmannen, direkt efter att han lämnat Swedbank, börjar jobba i ett bolag på Cypern tillsammans med Abyzov.

Swedbank misstänker att han spelat dubbelt och är en korruptionsrisk.

Mikhail Abyzov sitter i dag häktad, anklagad för korruption.

Enligt rapporterna har Abyzov slussat motsvarande över 6 miljarder kronor till skatteparadis. Foto: SVT

Den estniske bankmannens kunder har under ett tiotal år tillåtits överföra miljarder till skatteparadis. I internrapporterna framgår det att han känt till att vissa av affärerna varit smutsiga.

I en chatt med en kollega beskriver han några transaktioner som “not the whitest of deals” – en annan som en “fairytale”.

Möte med bankmannen

Uppdrag granskning får kontakt med den tidigare bankmannen och erbjuder honom att ta del av de interna utredningarna på plats i Tallin.

Till slut hör han av sig med ett besked.Bankmannen går med på att läsa dokumenten, men vill inte träffa någon journalist.

Dokumenten lämnas därför i ett förslutet kuvert hos receptionisten på tidningen Postimees.

I taket riggas kameror för att se till att han fullföljer sin del av avtalet. Han får läsa och anteckna, men inte fotografera eller ta med sig de hemliga dokumenten.Efter åtta minuter reser han sig upp och går.

I ett mejl till Uppdrag granskning bekräftar han senare att han under ett par år arbetat i det utpekade bolaget på Cypern, efter att han slutade på Swedbank.

Den före detta bankmannen säger att Swedbanks utredare inte har några bevis för sina övriga anklagelser och att han, med hänvisning till banksekretess, är förhindrad att kommentera de kunder han hade i banken.

Läs hela mejlet här

Han skriver också att han aldrig använt någon klients bankdosa och att citaten, som tyder på att han visste att affärerna var smutsiga, inte stämmer.

Banken svarar

Swedbanks utländska högriskkunder har under 10 år slussat runt 140 miljarder euro – motsvarande runt 1 400 miljarder kronor i dagens penningvärde – bara genom Estland, enligt en av utredarna.

Bankledningen får skarp kritik för att brustit i övervakningen av affärerna och för att ha godkänt en betydande del av högriskkunderna i banken.

Swedbanks vd Jens Henriksson säger att informationen om den före detta ryske ministern Mikhail Abyzoz kommer att ges vidare till den utredning som pågår inom banken.

Har ni misstankar om att eran personal i Baltikum har varit korrupt?

– Kan jag här och nu stå och lova att vi inte har någon som har agerat korrupt eller inte? Självklart inte. Om vi upptäcker att någon har agerat på ett dåligt sätt så suspenderar vi dem, och har det varit något kriminellt så polisanmäler vi detta.
Uppdrag gransknings reportage Swedbank och vapenhandlarna sänds onsdag 20 november 20.00 i SVT1. Se det redan nu på SVT Play.Klicka på något av kapitlen för att läsa tidigare artiklar i granskningen om Swedbank:


Axel Gordh Humlesjö, Linda Larsson Kakuli & Joachim Dyfvermark


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Ella Hopf Berger & David Lindahl


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualisering, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 november 2019i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida