Donald Trumps före detta kampanjchef, Paul Manafort. Foto: TT

Fallet Manafort


Svarta pengar skickades via Swedbank – till Trumps dömde kampanjchef


Ukrainas förre president Viktor Janukovytj betalade stora summor till Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort, via hemliga bankkonton i skatteparadis. Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan nu avslöja att motsvarande sju miljoner kronor av de svarta pengarna har överförts via Swedbank.

Read this story in english

Paul Manafort är kanske mest känd som mannen som styrde Donald Trumps kampanj under det amerikanska presidentvalet 2016. Nyligen dömdes Manafort till totalt sju och ett halvt års fängelse, bland annat för penningtvätt, i den uppmärksammade utredningen om Trumps relationer med Ryssland.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan nu avslöja uppgifter som kopplar Paul Manafort till Swedbank.

Det handlar om en överföring på flera miljoner kronor till Paul Manaforts konto i en cypriotisk bank. Pengar som aldrig redovisats för amerikanska myndigheter.

Historien tar sin början 2010 – i Ukraina.

Viktor Janukovytj, Ukrainas förre president. Foto: TT

Vid den här tiden arbetar Paul Manafort som rådgivare och kampanjchef åt en man som kommer att bli känd över hela världen som en av Europas mest korrupta presidenter: Viktor Janukovytj.

Med Manaforts hjälp vinner Janukovytj valet och tar plats som Ukrainas nye president.

– De budskap som användes på Manaforts inrådan splittrade Ukraina. Olika osanna nyheter, olika populistiska budskap splittrade medborgare och delar av landet, för att vissa politiker skulle nå framgång, säger Daria Kaleniuk, chef för Anti-Corruption Center i Kiev.

Spela klippet för att höra mer om vem Paul Manafort är. Foto: TT/SVT

Som belöning för framgångarna betalar presidenten stora summor till sin amerikanske rådgivare. Pengarna slussas ut ur Ukraina via hemliga bankkonton i skatteparadis.

I februari 2014 flyr Viktor Janukovytj efter att det folkliga upproret mot honom på självständighetstorget i Kiev övergått i en massaker. Det betyder slutet för hans tid som president - och Paul Manafort förlorar därmed sin största kund.


En ny roll inom politiken

Två år efter att äventyret i Ukraina tagit slut spelar Paul Manafort på nytt en viktig roll i världspolitiken, denna gång som kampanjchef för den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump.

Men strax före valet 2016 hinner hemligheterna från Ukraina ifatt honom och Manafort tvingas avgå.

– Man hittade betalningar som gjorts av Janukovytjs folk, bland annat till Paul Manafort. Han hade fått 12,7 miljoner dollar, säger Anders Åslund, professor i nationalekonomi och tidigare rådgivare till både ryska och ukrainska regeringar.

Det handlar om dokument som hittats i Ukraina. Tusentals sidor med transaktioner, bankutdrag och anteckningar som den dåvarande presidenten gjort allt för att försöka förstöra innan han lämnade landet.

Det Paul Manafort gjorde är oförlåtligt

Jim McGovern, demokratisk kongressledamot

Paul Manafort grips av FBI. Misstankarna gäller bedrägeri, penningtvätt och samarbete med Ryssland för att få Donald Trump vald till president.

– Människorna han var bekant med, som var kopplade till Putin, det var personer som var skyldiga till fruktansvärda brott mot mänskliga rättigheter. Så jag anser att det Paul Manafort gjorde är oförlåtligt. Jag är angelägen om att hela historien ska berättas, säger den demokratiske kongressledamoten Jim McGovern till SVT.

Enligt utredningen kommer en stor del av Paul Manaforts svarta pengar från Viktor Janukovytj. Hundratals miljoner ska ha slussats genom brevlådeföretag och skatteparadis.

Hur kopplas då dessa pengar ihop med Swedbank, och dess fyra miljoner svenska kunder?


Pengar till Manaforts konto

FBI-utredningen mot Paul Manafort är till stora delar hemligstämplad, men SVT får ta del av utvalda bitar på plats i Washington DC.

I centrum står ett bolag vid namn Inlord Sales, som tar emot stora överföringar från det hemliga bolaget Vega Holding, kopplat till Viktor Janukovytj. Vega Holdings konto i Swedbank har tidigare använts för att slussa en misstänkt muta på 34 miljoner kronor till Janukovytj.

I Swedbank är vi extremt måna om att bevara sekretessen

Birgitte Bonnesen, vd Swedbank

Enligt SVT:s uppgifter godkänner Swedbank överföringar på drygt 25 miljoner dollar från Vega Holding till Inlord Sales - innan pengar går vidare från Inlord Sales till Paul Manafort.

Bland tiotusentals sidor i utredningen finns den avgörande uppgiften om Manafort och Swedbank bland bevisen:

Den 20 februari 2012 skickas 999 987 dollar, motsvarande cirka 7 miljoner svenska kronor, från bolaget Inlord Sales LLP till Paul Manaforts konto i en cypriotisk bank. Pengarna redovisas aldrig till amerikanska myndigheter.

Totalt döms Donald Trumps förre kampanjchef till fängelse i över sju år. Foto: NBC News

Paul Manafort och Viktor Janukovytj är personer som borde få Swedbank att reagera enligt Louise Brown, ordförande för Transparency international i Sverige. De är båda så kallade PEP – politiskt exponerade personer. Betalningar som görs till eller från sådana personer måste alla banker kontrollera.

Vad tänker du om att Swedbank har godkänt betalningar som i slutänden har landat på Paul Manaforts konton?

– Det betyder att man varit oaktsam i sin hantering. Att man inte har haft en tillräcklig insyn i vem kunden är.

Spela klippet för att höra Louise Brown förklara varför Swedbank ska kontrollera personer som Janukovytj och Manafort. Foto: SVT

Källor i Washington bekräftar för SVT att de nya uppgifterna nu kan bli en del av pågående FBI-utredningar mot Manafort.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen hänvisar till banksekretess, när SVT ställer frågor kring bankens kännedom om betalningen till Manafort:

– Jag kan inte svara på det för i Swedbank är vi extremt måna om att bevara sekretessen kring kunderna, säger Birgitte Bonnesen.

Men kände ni till att den här betalningen har ägt rum?

– Jag kan inte svara på det. Vi samarbetar transparent och öppet med alla myndigheter som skulle vända sig till oss.

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen. Foto: SVT

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har sökt Paul Manafort för en kommentar, men han har inte återkommit.

Även Ukrainas förre president Viktor Janukovytj har fått möjlighet att kommentera. Janukovytj svarar genom sitt juridiska ombud att han inte gjort några betalningar till Paul Manafort – och att han aldrig haft några konton i utländska banker eller skatteparadis.Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten, Ella Hopf Berger & David Lindahl


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Foto: TT/SVT

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 27 mars 2019i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida