“Den farligaste av de ryska oligarkerna”


Swedbanks storkund kopplas till organiserad brottslighet


Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan avslöja att en av Swedbanks storkunder i Baltikum är en rysk oligark, med kopplingar till den organiserade brottsligheten. Han heter Iskander Makhmudov och kartläggningen visar hur han slussat hundratals miljoner genom misstänkta bolag i Swedbank.

– Makhmudov var en person folk inte ville tala högt om, han ansågs vara den farligaste av de ryska oligarkerna, säger Anders Åslund, tidigare rådgivare till ryska regeringen.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter har granskat en av de största bolagskunderna i den hemliga bankläckan: Det ryska kolföretaget Carbo One, som exporterar kol till hela världen – inklusive energibolaget Stockholms Exergi, tidigare Fortum.

Ett nätverk av konton kopplade till Carbo One omsätter motsvarande över 15 miljarder kronor i Swedbank.

Officiellt ägs Carbo One av en vanlig affärsman. Men i den stora läckan av transaktioner mellan Danske Bank och Swedbanks kunder i Baltikum som SVT analyserat framgår hur pengar från Carbo Ones bolagssfär flödar till en annan person – en man vid namn Iskander Makhmudov.

De stora och fina går alltid fria

Anders Åslund, professor i nationalekonomi


Iskander Makhmudov deltar på möten med president Vladimir Putin och är enligt tidningen Forbes god för motsvarande 62 miljarder kronor.

Han räknas till den grupp inflytelserika företagsledare och finansmän som blivit kända som de ryska oligarkerna.

FAKTA: Oligarkerna och fåmannaväldet

• Ordet oligark kommer från ordet oligarki som betyder “fåmannavälde”.

• Begreppet används ofta för att beskriva en grupp affärsmän som genom korruption övertog statliga företag och privatiserade dem i och med Sovjetunionens kollaps 1991.

• USA:s finansdepartement publicerade i januari 2018 en lista på 96 personer de klassade som ryska oligarker. Urvalet var baserat på personer med ett egenkapital på över 1 miljard dollar.

• På USA:s lista över 96 oligarker finns Iskander Makhmudov.

Källa: Nationalencyklopedin, amerikanska finansdepartementet

Visa

Den 55-årige Iskander Makhmudov kommer från Uzbekistan och lägger grunden till sin förmögenhet genom vapenförsäljning i Mellanöstern på 1980-talet. Efter Sovjetunionens fall börjar Makhmudov handla med koppar i Ryssland, för att därefter ge sig in i kolindustrin.

I dag är han en av Swedbanks stora kunder i Baltikum.

Makhmudov har gjort sig känd för välgörenhet, genom att finansiera barnhem och sjukhus för fattiga. Men oligarken förknippas också med den organiserade brottsligheten i Ryssland.

– Under 90-talet vågade folk inte nämna Iskander Makhmudov vid namn på grund av att han ansågs så farlig, säger Anders Åslund, professor i nationalekonomi och rådgivare till den ryska regeringen mellan 1991 och 1994.

Varför är han då inte dömd?

– Inget av de post-sovjetiska länderna har ett fungerande rättsväsende, de stora och fina går alltid fria.


En mordhotad korruptionsåklagare

Den spanske korruptionsåklagaren José Grinda González har utrett oligarken Makhmudov och hans affärer.

– Iskander Makhmudov använde i grunden två olika tillvägagångssätt för att skapa ett framgångsrikt företag. Korruption och våld, säger han.

SVT möter José Grinda González i Madrid. Sedan tio år tillbaka skyddas han av livvakter – efter att spansk polis upprepade gånger upptäckt mordplaner mot honom, orkestrerade av den ryska maffian.

Orsaken är José Grinda González utredningar mot organiserad brottslighet och penningtvätt i Europa, som också ledde honom fram till Iskander Makhmudov.

Den hemliga läckan med banktransaktioner visar hur Iskander Makhmudov och Carbo One har ett nätverk av bolag som slussar stora summor mellan ett 20-tal konton i Swedbank.

Samtliga konton uppvisar tydliga varningssignaler på misstänkt penningtvätt.

En rad bolag företräds av målvakter i skatteparadisen Brittiska Jungfruöarna och Belize. Flera företräds av ökända advokatbyråer som Mossack Fonseca i Panama. Och i flera fall finns ingen synlig verksamhet i bolagen överhuvudtaget.

De måste göra rent i hela huset nu

José Grinda González, korruptionsåklagare


Korruptionsåklagare José Grinda González anser att Swedbank borde stoppat Makhmudovs misstänkta affärer i banken för länge sedan.

Uppgifterna om Makhmudovs kopplingar till den organiserade brottsligheten har varit kända sedan de publicerades av stora medier som Interfax och El Mundo för sju år sedan.

Trots detta låter Swedbank flödet av pengar fortgå – år efter år. I alla fall fram till 2015, så långt som SVT:s data sträcker sig.

– Banken har ett enormt problem som släppt in den här typen av affärsmän. De måste göra rent i hela huset nu, säger José Grinda González.

Iskander Makhmudovs kopplingar till organiserad brottslighet har publicerats av flera stora medier. Foto: TASS

Banken hävisar till sekretess

När SVT konfronterar Swedbank med uppgifterna om storkunden Carbo One och Iskander Makhmudov vill kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau inte svara på detaljer.

– När det kommer till enskilda kunder råder banksekretess, säger Gabriel Francke Rodau.

Carbo One är alltså en av era största kunder (i SVTs material, reds. anm.) och det handlar ju om miljardbelopp. Hur ska man kunna tro på att ni säger att ni agerar då?

– Arbetet med att förebygga penningtvätt är som att lägga ett pussel. Vi letar efter riskindikatorer. I vissa fall har vi sett att vi kunde agerat tidigare på de första pusselbitarna. Men det är lätt att säga när man har lagt hela pusslet, säger Gabriel Francke Rodau.

Genom att avlyssna en högt uppsatt ledare inom den ryska maffian hittade de spanska utredarna Iskander Makhmudov. Foto: AFP

Den spanska utredningen mot Iskander Makhmudov lämnades över till ryska åklagare, då de misstänka brotten framförallt skett i Ryssland. Men där lades förundersökningen ned, enligt åklagare Grinda.

Oligarkens PR-avdelning svarar att Iskander Makhmudov aldrig haft någon koppling till rysk organiserad brottslighet. Och trots att SVT tagit del av interna bankdokument som bekräftar Makhmudovs kopplingar till Carbo One, hävdar hans representanter att han aldrig haft något med kolbolaget att göra.

Avslöjandet om Swedbank – i sju punkter

• Uppdrag granskning och SVT Nyheter kunde i förra veckan avslöja att Swedbank kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt under nära ett decennium.

• 50 kunder, som alla uppvisar tydliga signaler på misstänkt penningtvätt, har slussat motsvarande 40 miljarder kronor mellan Danske Bank och Swedbank i Baltikum. Det handlar bland annat om bolagskunder utan synlig verksamhet, som har dolda ägare eller företräds av misstänkta målvakter. Läs mer om det här.

• SVT:s team har analyserat en unik läcka som innehåller omfattande transaktioner mellan Swedbank och Danske Bank under åren 2007-2015. Analysen har utgått från etablerade varningssignaler på misstänkt penningtvätt som alla banker måste leta efter. Här kan du läsa mer om varningsflaggorna vi letat efter.

• Avslöjandet drar nu in Swedbank i skandalen som tvingat Danske Bank att stänga hela sin verksamhet i Estland. Utredningar mot Danske Bank pågår bland annat i USA, Danmark och Frankrike. Här hittar du en längre artikel om skandalen i Danske Bank.

• Birgitte Bonnesen, vd i Swedbank, garanterade i höstas att banken inte hade utländska kunder som bara flyttade pengar. Men SVT har identifierat över 1 000 Swedbank-kunder baserade i länder som Brittiska Jungfruöarna, Belize och Marshallöarna, kända från Danske Bank-skandalen. Läs mer om de kunderna här.

• Swedbank bekräftar för SVT att banken identifierat misstänkt penningtvätt och anmält den till polisen. Banken har inte velat kommentera vilka summor det handlar om. Här kan du läsa en längre intervju med Swedbanks kommunikationschef Gabriel Francke Rodau.

• Dagen efter avslöjandet meddelade Swedbank att de fattat beslut om att tillsätta en extern utredning. Utredningen kommer dock enbart att fokusera på de 50 kunder som förekommer i SVT:s avslöjande.

Visa

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten: Del 2 sänds onsdag 27 februari 20.00 i SVT1. Se det redan nu på SVT Play.



Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualiserng, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Foto: TT/SVT

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida