Flera konto­innehavare som delar adress


Se vad som händer när reporter Joachim Dyfvermark letar efter Swedbanks kunder i London. Foto: SVT

Över 150 olika kunder – på en och samma adresss


En av varningsflaggorna som Swedbank bör titta efter är om flera kunder har samma adress. Det kan vara en signal om att ett bolag inte har någon egentlig verksamhet, utan bara är en fasad. Banken ska veta var pengarna kommer från och vart de går. I vårt material har vi hittat fler än 1 000 kunder i Swedbank och Danske Bank som delar adress med andra kunder.

I London finns till exempel en adress som fler än 40 olika kunder har uppgett – men när vi åker dit finns där bara ett litet kontor med en man som säger att han jobbar på uppdrag av en advokatbyrå.

Här är de länder där vi hittar flest delade adresser:

Storbritannien: ca 350 kunder på 10 delade adresser


Brittiska Jungfruöarna: ca 250 kunder på 5 delade adresser


Nya Zeeland: ca 100 kunder på 5 delade adresser


Belize: ca 100 kunder på 3 delade adresser


Marshallöarna: ca 50 kunder på 2 delade adresser

Här är adresserna där flest kunder är registrerade - med extra fokus på topp tio:

Drake Chambers, Tortola:

Fler än 150 kunder


Drake Chambers, Road Town, Tortola, Brittiska Jungfruöarna

På Drake Chambers hittar vi fler än 150 kunder skrivna på samma adress. Den här adressen är välkänd från tidigare läckor som Paradisläckan och Panama Papers.Cornwall Buildings i Birmingham:

Fler än 100 kunder


Cornwall Buildings, 45-51 Newhall Street, Birmingham, Storbritannien.

I vårt material hittar vi över 100 olika kunder skrivna på den här adressen i Birmingham. Adressen är känd från en tidigare rapport från Transparency International som visar hur brittiska bolag kopplas till kända korruptions- och penningstvättshärvor. Över 70 av de bolagen fanns registrerade här, i Cornwall Buildings på Newhall Street.Enterprise House i Cardiff, Wales:

Fler än 90 kunder


Enterprise House, 82 Whitchurch Road, Cardiff, Wales, Storbritannien

Fler än 90 kunder finns på den här adressen i Wales. Samtliga utom två är LLP-bolag, en brittisk bolagsform som tillåter att andra bolag står som ägare.

Här hittar vi ett antal kunder med anonyma ägare på Brittiska Jungfruöarna med ökända målvakter som företrädare. På adressen finns också bolag som kopplats till tidigare kända penningtvättshärvor.Akara Buildning i Tortola:

Fler än 50 kunder


Akara Building, 24 De Castro Street, Wickhams Cay 1, Road Town, Tortola, Brittiska Jungfruöarna

Akara Building är mest känd för att ha varit advokatbyrån Mossack Fonsecas kontor på Brittiska Jungfruöarna. I de miljontals dokument som läcktes i Panama Papers framgår det bland annat att hundratals brevlådeföretag varit registrerade på den här adressen.

I vårt material hittar vi över 50 kunder skrivna här.

Mossack Fonseca stängde det sista av sin verksamhet i mars 2018.Barrack Road, Belize stad:

Fler än 50 kunder


35 Barrack Road, Belize City, Belize

I Panama-läckan finns uppgifter om ett flertal bolag som varit registrerade på den här adressen. I vårt material hittar vi ett 50-tal kunder här.Darkes Lane i Hertfordshire:

Fler än 40 kunder


175 Darkes Lane, Potters Bar, Hertfordshire, Storbritannien

Vi besöker den här adressen för att se vilka de drygt 40 företag som finns registrerade här är. Vi hittar ingen synlig verksamhet, men däremot en man som säger att han jobbar på uppdrag av en advokatbyrå.

Spela klippet för att se vad som hände när vi kom dit:

För Transparency International är det här en välkänd adress, de kallar den för en "företagsfabrik", då hundratals företag varit skrivna här genom åren. Det i sig är inte olagligt, men Darkes Lane är den adress där de hittat flest bolag kopplade till korruption och penningtvätt.Ridge Road Albany, Auckland:

Fler än 40 kunder


69 Ridge Road, Albany Auckland, Nya Zeeland

En sökning på 69 Ridge Road i Nya Zeelands bolagsregister ger över 2 000 träffar på bolag som varit registrerade här. I vårt material hittar vi ett 40-tal kunder på den här adressen. Flera av dem företräds av några av världens mest ökända målvakter, alltså personer vars identitet används för att dölja vem som är den verkliga ägaren. Dessa målvakter har företrätt hundratals bolag i tidigare kända penningtvättshärvor i flera länder.Trust Company Complex, Majuro:

Fler än 30 kunder


Trust Company Complex, Road Town, Ajeltake Island, Majuro, Marshallöarna

Den här adressen förekommer upprepade gånger i de läckta dokumenten i Panama Papers och Paradisläckan. Adressen ger över 1 000 träffar i Storbritanniens bolagsregister.

Fem bolag som är registrerade här finns på USA:s sanktionslista, Specially Designated Nationals And Blocked Persons List (SDN), på grund av deras kopplingar till Iran och Syrien.

Vi hittar ett 30-tal kontoinnehavare på den här adressen i vårt material.Wetherby Mansions, London:

Fler än 30 kunder


39 Wetherby Mansions Earls Court Square London, Storbritannien

I en lugn stadsdel i centrala London hittar vi den här adressen där fler än 30 kunder är skrivna.

Adressen är vad vi kan se inte känd sedan tidigare för att delas av många olika företag. Alla kunder utom en som vi hittar här är LLP-bolag, en bolagsform som tillåter att andra bolag står som ägare. Åtminstone ett par av bolagen på adressen har registrerats av anonyma ägarbolag på Brittiska Jungfruöarna, företrädda av ökända målvakter.Montgomery Street, Skottland:

Fler än 30 kunder


Suite 1, 78 Montgomery Street, Edinburgh, Skottland, Storbritannien

Transparency International har i en granskning hittat 766 brittiska bolag kopplade till kända penningtvättshärvor. Hälften av dessa är registrerade på bara åtta adresser – och på tredje plats finns den här adressen: Suite 1, 78 Montgomery Street i Edinburgh. Här har Transparency International hittat 44 bolag kopplade till penningtvätt.

I vårt material hittar vi ett 30-tal kunder här.
Övriga adresser med fler än tio kunder:


Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sändes onsdag 20 februari i SVT1 – du kan se det på SVT Play.Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualisering, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida