Målvakter

Ökänd målvakt bakom mångmiljon­överföringar

Ett flertal misstänkta målvakter har företrätt kunder i Swedbank, några med kopplingar till tidigare härvor med korruption och penningtvätt. Namnet Erik Vanagels är sedan tidigare tätt sammankopplat med penningtvätt och står bakom bolag som överfört mångmiljonbelopp mellan konton i Swedbank och Danske Bank.

Den som vill dölja den verklige ägaren till ett bolag kan använda sig av en så kallad målvakt. Det är en person som medvetet eller omedvetet företräder ett bolag utåt, men som saknar inflytande över verksamheten.

För att motverka penningtvätt måste banken därför kontrollera vem som är den verklige ägaren till ett bolag.

Bland de 50 kunder i Swedbank som omsatt mest pengar i SVT:s material, totalt över 40 miljarder svenska kronor, hittar vi misstänkta målvakter i 20 av kundbolagen.

Ofta tillhör de två kategorier av personer: antingen anonyma privatpersoner med adresser i höghusområden i Moskva, eller personer som kan antas vara mer professionella målvakter.

När vi letar vidare i materialet hittar vi också ett känt namn, som borde vara en stark varningssignal för alla banker: Den lettiske medborgaren Erik Vanagels.. Hans namn är tätt sammankopplat med penningtvätt, efter flera avslöjanden i internationella medier genom åren.

OCCRP

ICIJ 2013

The New York Times 2018

The Irish Times 2014

The Irish Times 2013

Le Monde 2013

The Times 2013

Spiegel 2016


En sökning på namnet Erik Vanagels ger en mängd träffar i artiklar i flera länder.

2012 avslöjade journalistorganisationen OCCRP hur pengar från kriminella nätverk tvättats via bolag och banker i Lettland. En rad av bolagen företräddes av två lettiska medborgare – Stan Gorin och Erik Vanagels.

Bolagen de företrätt har bland annat kopplats till misstänkt vapensmuggling till kriget i Sydsudan och handel med läkemedel via brevlådeföretag, för att blåsa upp priser.

I SVT:s material finns Erik Vanagels kopplad till minst två kunder i Swedbank. Den första är Stratton Enterprises Inc, som startades på Brittiska Jungfruöarna av den Panamabaserade advokatbyrån Mossack Fonseca. Ägaren till Stratton Enterprises var i sin tur ett annat bolag på Brittiska Jungfruöarna - med Erik Vanagels som företrädare.

Under perioden 2009-2011 gör Stratton Enterprises i Swedbank transaktioner på 13 miljoner USD med en kund i Danske Bank, också registrerad på Brittiska Jungfruöarna.

Det andra bolaget med konto i Swedbank som företräds av Erik Vanagels finns på Nya Zeeland och heter Brenfield Limited. Bara på Nya Zeeland har Erik Vanagels företrätt 290 bolag under åren 2005-2014. Här är dokumentet med hans signatur:


I listan över hans bolag hittar vi också flera bolag med konton i Danske Bank. Ett av dem är Bigland Corporation Limited, som åren 2007-2008 gör transaktioner för 26 miljoner USD med 43 olika kunder i Swedbank.

Även i Storbritannien finns ett omfattande nätverk av bolag med målvakten Erik Vanagels som företrädare, vilket vi kan se exempel på i bilden nedan. Den är hämtad från ICIJ:s öppna databas Offshore leaks och visar Erik Vanagels koppling till flera bolag.



Här kan vi se hur Erik Vanagels står som företrädare för bolagen Ireland & Overseas Acquisitions och Milltown Corporate Services som tillsammans bildar en kärna som skapat många bolag i Storbritannien. Bolag som vi hittar i Danske Bank och som gjort affärer med Swedbank.

Ireland & Overseas Acquisitions Ltd och Milltown Corporate Services Ltd, med Erik Vanagels och Stan Gorin som företrädare, har i sin tur registrerat hundratals andra bolag i Storbritannien och i länder som exempelvis Cypern, Panama och Belize.

Bland dessa bolag finns två kunder i Danske Bank som gjort transaktioner för 161 miljoner USD med 12 kunder i Swedbank under perioden 2009 till 2015.

Och i Storbritannien hittar vi ytterligare en välkänd målvakt med koppling till kända penningtvättshärvor: Ali Moulaye.

Målvakten Ali Moulayes signatur finns hos tre kunder i Danske Bank, som gjort transaktioner till 28 kunder i Swedbank för mer än 30 miljoner USD. Förutom att de tre bolagen har samma företrädare delar de även samma adress: 175 Darkes Lane i utkanten av London.

SVT har inte kunnat fastställa om målvakterna själva är medvetna om i vilka sammanhang deras identiteter har använts.

Swedbank har inte velat bemöta uppgifterna.

Så här svarar kommunikationschefen Gabriel Francke Rodau på SVT:s granskning.

Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sändes onsdag 20 februari i SVT1 – du kan se det på SVT Play.




Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualisering, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019



i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida