Tidigare penningtvätthärvor

Kopplingar till tidigare härvor med penningtvätt

En av varningsflaggorna som Swedbank borde reagera på är länkar till tidigare kända härvor med penningtvätt. I läckan ser vi att Swedbank nu kopplas till härvor i Ryssland och Azerbajdzjan.


The Azerbaijani Laundromat

Under 2017 avslöjade en grupp journalister, från bland annat danska tidningen Berlingske och nätverket OCCRP, hur nära tre miljarder dollar slussades genom fyra konton i Danske Bank. Pengarna kom från ryska och azeriska myndigheter och var avsedda för bland annat mutor och lobbying.

I vårt material ser vi hur tre av bolagen under perioden 2012-2014 skickar drygt två miljoner dollar till 14 kunder i Swedbank. Bolagen heter Hilux Services, Metastar Invest och Lcm Alliance och är registrerade i Storbritannien.

The Russian Laundromat

Mellan 2011 och 2014 slussades mer än 20 miljarder dollar ut från Ryssland i ett upplägg som kom att kallas ”The Russian Laundromat” – den ryska tvättomaten.

En stor del av pengarna skickades via två banker – en i Moldavien och en i Lettland. Utredningen av Danske Bank har identifierat 177 kunder som tagit emot pengar från de två bankerna. Totalt misstänks cirka 1,2 miljarder dollar ha passerat via Danske Bank.

När vi går igenom bolagen i ”The Russian Laundromat” hittar vi ett tiotal kunder i Danske Bank – som gör transaktioner med 67 kunder i Swedbank. Dessa kunder har tillsammans omsatt över 30 miljoner USD.

En Swedbank-kund på Marshallöarna skickar exempelvis mer än 8 miljoner USD till en Danske Bank-kund i Storbritannien med koppling till den ryska tvättomaten. En Swedbank-kund på Brittiska Jungfruöarna tar under 2015 emot 5,3 miljoner dollar från en annan kund i Danske Bank, också kopplad till den ryska penningtvättshärvan.

Det avancerade upplägget avslöjades ursprungligen av journalistnätverket OCCRP. Totalt var 732 banker i 96 länder involverade.

Polis i Moldavien och Lettland tror nu att den verkliga summan är närmare 80 miljarder dollar.


Uppdrag gransknings reportage Swedbank och penningtvätten sändes onsdag 20 februari i SVT1 – du kan se det på SVT Play.Artikeln är en del i en omfattande publicering om misstänkt penningtvätt i Swedbank. Uppdrag granskning och SVT Nyheter har tagit del av en unik läcka av transaktioner mellan kunder i Danske Bank och Swedbank. Vi har gått igenom materialet utifrån de varningsflaggor som alla banker borde leta efter – och hittat flera tecken på misstänkt penningtvätt.


Klicka på något av kapitlen här nedanför för att läsa vidare


Joachim Dyfvermark, Linda Larsson Kakuli & Axel Gordh Humlesjö


Reportrar

Per Agerman


Researcher

Henrik Bergsten & Ella Hopf Berger


Webbredaktörer

SVT Datajournalistik


Visualisering, webbproduktion & teknisk utveckling

Ulf Johansson


Ansvarig utgivare

Har du mer information som du vill dela med oss? Använd TV-leaks.

Publicerat 20 februari 2019i samarbete med

SVT Nyheter Förstasida