#Syrien200

Amjad har en bild med sig till Sverige, den togs när familjen sågs för sista gången innan han lämnade Syrien.

Amjad, 32, oroar sig för att inte kunna lära sig svenska tillräckligt bra. Efter två år i Sverige känner han sig fortfarande inte välkommen i samhället. Det här är hans historia.

När kriget i Syrien började studerade jag på universitet i London, jag hade tagit en magisterexamen i Business Management. Jag bestämde mig för att återvända till Syrien för att vara nära min familj, men tillvaron var svår.

Kriget var inne på sin tredje månad och allt var oroligt. Jag hittade inget arbete i Syrien så jag försökte i grannländerna. Efter fem månader i Förenade Arabemiraten hade jag jobb, men eftersom jag är Syrier fick jag inget uppehållstillstånd och jag var tvungen att sluta. Jag återvände hem och fick jobb som marknadschef på ett företag.

Jag arbetade på företaget fram till 2014, då tilltog striderna samtidigt som den syriska valutan sjönk kraftigt. Inflationen gjorde min inkomst värdelös och stressen över alla checkpoints var för stor. Jag bestämde mig för fly Damaskus och Syrien.

Jag tog mig till Sverige via Jordanien, Turkiet, Grekland och Danmark. Jag ville egentligen tillbaka till London där jag har kontakter, släkt och jobbmöjligheter men enligt smugglaren jag anlitat var det väldigt svårt att ta sig in i Storbritannien. Sverige var mitt andrahandsval.

Efter två år i landet känner jag mig tyvärr inte särskilt välkommen här.

Flykten blev besvärlig. Jag var extremt utmattad och rädd för att vara i en människosmugglares händer, jag hade hört historier om hur folk utnyttjats, blivit rånade och till och med dödade. Efter elva timmar på havet plockades vi upp av kustbevakningen.

Men det var inte bara elände. Jag träffade nya vänner och fick många nya erfarenheter, till exempel hur man hanterar dåliga människor – som vår smugglare.

Jag fick ett gott mottagande i Sverige. Migrationsverket och polisen som stoppade mig vid ankomsten behandlade mig humant och när jag väl kom till asylboendet kände jag mig lugn och trygg. För att underlätta för nyanlända för att komma in i samhället borde Sverige lära ut språk till nyanlända, korta väntetiderna samt utnyttja de nyanländas förmågor bättre.

Innan jag kom hit trodde jag att det inte skulle finnas någon diskriminering eller rasism i Sverige, men efter två år i landet känner jag mig tyvärr inte särskilt välkommen här.

Jag fick uppehållstillstånd i oktober 2015 och jag var inte beredd på att det skulle vara så svårt att hitta boende i Sverige. Att man ska tvingas betala svarta pengar för att få tak över huvudet.

Nu bor jag i Eskilstuna, och arbetar som chef för en elektronikaffär. Men jag letar jobb inom mitt egentliga område, försäljning och management. Det är skönt att ha en egen lägenhet, jag njuter av mitt privatliv, att inte behöva dela rum med någon annan och av att laga mat – det är min hobby.

Jag njuter av mitt privatliv, att inte behöva dela rum med någon annan och av att laga mat – det är min hobby.

När jag tänker på min framtid i Sverige känner jag mig orolig över att jag inte ska kunna lära mig svenska tillräckligt bra och att jag ska fortsätta känna att jag inte är välkommen. Beroende på hur det går i Syrien kanske jag flyttar tillbaka. Jag saknar min familj, mina vänner och det den goda maten i Damaskus.

Jag hade en bra tillvaro i Syrien, både jobb och en egen firma. Jag gick ut på kvällarna med mina vänner och hade en massa planer för framtiden. Men det måste finnas trygghet och en stabil ekonomisk situation för att jag ska återvända.

Amjads familj. Fotot är taget när de sågs för sista gången innan han flydde.


Vad är Syrien200?

År 2016 gjorde SVT Nyheter ett projekt som kallades för Syrien200, eller "Från Syrien till Sverige – 200 röster om flykten från kriget." Vi frågade 200 syrier om kriget, flykten och livet i Sverige och var och en fick sin berättelse publicerad hos oss. 34 av personerna blev också intervjuade framför kameran, och det är tolv av dem som vi träffat igen nu - fyra år senare.

Den här artikeln som du precis läst är en kopia av originalet som publicerades för fyra år sedan - eftersom hemsidan syrien200 inte fungerar fullt ut längre.


Visa

Tryck på bilden nedan för att se hur Amjad har det idag.




SVT Datajournalistik

Publicerad 3 oktober 2016


Uppdaterad 30 december 2020