#Syrien200

Rabia hade en speciell klänning med sig till Sverige, varje gång hon bär den tänker hon på Syrien.

Rabia, 31, saknar sin by eftersom hon upplever det svenska samhället som stängt. Men hon lägger allt sitt fokus på att lära sig språket. Det här är Rabias historia.

Kriget vände upp och ner på allt. Jag hade levt ett väldigt enkelt liv, men vi klarade oss. Kriget gjorde så att endast de som hade gott om pengar kunde överleva. Plötsligt fanns inte ens de mest grundläggande förutsättningarna för att leva kvar. Vi levde i konstant skräck.

När terroristerna kom till vårt område, al-Hasakah, blev alla tvungna att fly. Vi flydde till Turkiet och över havet till Grekland. Från Grekland tog vi oss till Makedonien, vidare till Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och till sist Sverige. Jag glömmer aldrig resan över havet i den där gummibåten.

Rabias flyktväg.

Men när vi kom fram kände jag en stark känsla av att vårt lidande, kriget, var över. Det går inte att beskriva med ord. Vi hade kommit fram till ett av de ledande länderna i världen, Sverige. Min bror hade kommit hit före oss, men nu var även min flykt över. Det var i september 2015.

Jag saknar Syrien som det en gång var, men försöker att inte tappa hoppet.

Jag bor just nu som inneboende i Västerås kommun medan jag väntar på besked om uppehållstillstånd. Det är ganska svårt, lägenheten är trång och jag hittar inget eget boende. Jag trivs ganska bra i området, men är redo att flytta om en jobbmöjlighet skulle dyka upp. Det känns som att det svenska samhället är ganska stängt, jag saknar min by och min stad.

Jag saknar Syrien som det en gång var, men försöker att inte tappa hoppet. Just nu försöker jag lära mig svenska, jag lägger allt mitt fokus på att studera språket – det är nyckeln till att kunna fortsätta plugga och i framtiden kunna hitta ett jobb.



Vad är Syrien200?

År 2016 gjorde SVT Nyheter ett projekt som kallades för Syrien200, eller "Från Syrien till Sverige – 200 röster om flykten från kriget." Vi frågade 200 syrier om kriget, flykten och livet i Sverige och var och en fick sin berättelse publicerad hos oss. 34 av personerna blev också intervjuade framför kameran, och det är tolv av dem som vi träffat igen nu - fyra år senare.

Den här artikeln som du precis läst är en kopia av originalet som publicerades för fyra år sedan - eftersom hemsidan syrien200 inte fungerar fullt ut längre.


Visa

Tryck på bilden nedan för att se hur Rabia har det idag.




SVT Datajournalistik

Publicerad 3 oktober 2016


Uppdaterad 30 december 2020