Terror i Europa 2017

Den 18 augusti skedde det tionde terrordådet i Europa år 2017. I åtta städer har terrorister tagit minst 107 liv och hundratals har skadats.

Scrolla för att läsa mer


1 januari 2017 Istanbul

En man iklädd tomteluva klev under nyårsnatten in på den populära nattklubben Reina i Istanbul, Turkiet, och började skjuta mot besökarna. Minst 39 människor dödades och 70 skadades i dådet. I mitten av januari greps en uzbekisk man som uppges ha erkänt massakern.

Läs mer


22 mars 2017 London

Vid 15:40 svensk tid kom larm om två olika incidenter nära det brittiska parlamentet i centrala London. Attacken inleddes av att en gärningsman i bil mejade ner gångtrafikanter på Westminster Bridge. Efter det tog han sig mot parlamentsområdet och knivskar en polis till döds. Kort därefter blev han skjuten av polis och avled.

Läs mer


3 april 2017 S:t Petersburg

Fjorton personer dödas och fler än 40 skadas när en självmordsbombare utlöser en bomb i en tunnelbanevagn i S:t Petersburg. I mitten av april grips en man misstänkt för att ha varit delaktig i planeringen av dådet.

Läs mer


7 april 2017 Stockholm

Strax före klockan 15 kapade en man en lastbil i centrala Stockholm och körde nerför gågatan Drottningatan. Fyra människor dog samma dag och ytterligare en person avled av sina skador på sjukhus tre veckor senare. 39-årige Rakhmat Akilov grips fem timmar senare och erkänner terroristbrott.

Läs mer


20 april 2017 Paris

Strax före klockan 21 på kvällen skjuts en polis till döds och två skadas på den stora paradgatan Champs-Élysées i centrala Paris. Gärningsmannen skjuts ihjäl av polis på platsen och identifieras som en 39-årig fransman, tidigare dömd för mordförsök på tre personer.

Läs mer


22 maj 2017 Manchester

Det var strax efter att konserten med Ariana Grande var slut som en självmordsbombare utlöste en bomb utanför Manchester Arena. 22 personer dödades och fler än 100 skadades. Sju av dödsoffren var flickor under 18 år.

Läs mer


3 juni 2017 London

Åtta personer dödas när tre gärningsmän först kör in i folkmassan på London bridge med en skåpbil och sedan går till angrepp mot människor med kniv vid Borough Market.

Läs mer


19 juni 2017 London

Strax efter midnatt natten till den 19 juni körde en skåpbil in i en grupp människor strax intill en moské i Finsbury Park i norra London. En person dödades i attacken. Darren Osborne är gripen för dådet.

Läs mer


17 augusti 2017 Barcelona

På eftermiddagen den 17 augusti rammar en vit skåpbil människor på den populära turistgatan La Rambla. Minst fjorton personer är döda och 130 skadade i vad som blev Europas nionde terrordåd år 2017.

Läs mer


18 augusti 2017 Åbo

Två kvinnor höggs ihjäl och åtta personer skadades när en man gick till attack på Salutorget i centrala Åbo den 18 augusti. En man är gripen och dådet utreds som terrorbrott.

Läs merLinnea Heppling

Fredrik Edgren

Martin Hedström

Foto: TT

Publicerad: 18 augusti 2017

Uppdaterad: 21 augusti 2017